Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odzysk deszczówki

MM1719499045

Recommended Posts

Nigdy w zyciu nie wykorzystasz tych 150m3 wody. Duza czesc pojdzie w rozsaczanie. 5m3 to kilkunastominutowa solidna burza, nadmiar sie "marnuje". Gdybysmy zyli w klimacie gdzie codzinnie troszke padac miedzy 12-18, to OK. Ale czasem pada, siapi przez tydzien czyli pozbywasz sie nadmiaru wody a potem przez miesiac ani kropli, wiec zbiornik stoi pusty. Podobnie zima. Tej zimy baaardzo malo wody spadlo z nieba.

To trzeba będzie większy zbiornik zakopać :)

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stoję przed instalacją zbiornika na deszczówkę. Zbiornik będzie podziemny, betonowy 10 m³.

1) Jak rozwiązać problem przepełnienia zbiornika? Czy lepiej zrobić na górze zbiornika otwór z zaworem zwrotnym, którym nadmiar przeleje się do gruntu? Czy może przed wlaniem do zbiornika zrobić jakiś zawór, który zamknie dopływ do zbiornika i skieruje na inny kanał.

2) Planuję dać pompę w kotłowni, która wyciągnie ze zbiornika wszystko - razem ze śmieciami. Filtr dać w kotłowni, aby móc go łatwo czyścić. Czy dziurę odpływową ze zbiornika zrobić z boku zbiornika (tuż ponad dnem) czy w samym dnie?

• 6 months później...

Na początek to zmarnowałem 20 min czasu na wszystkie wypociny z 6 ostatnich stron i nikt nic ciekawego nowego nie wniósł.

Ja to zrobiłem na popie ogrodowej gardena 4000/2 która załącza się automatycznie przy spadku ciśnienia ,później napopmuje ze 2mini się wyłącza .

To dużo ułatwia .

Został problem automatycznego przełączania się gdy zabraknie deszczówki.

https://sklep.sollpolska.pl/system-comp.html

Takie coś znalazłem ,ale chyba najrozsądniej będzie uzupełniać zbiornik wodą z instalacji przy pomocy zaworu takiego jak mamy w spłuczce do jakiegoś minimalnego poziomu.

Tylko problem z montażem i ewentualną wymianą w czasie usterki.

Jak macie coś fajnego sprawdzonego to podrzucicie bo te oryginalne systemy są drogie.

U mnie woda ze ściekami 13zł za m3

Pozdrawiam