Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia membrana dachowa do wyrzucenia...ku przestrodze !!

Adasio

Recommended Posts

Wg znanego i uznanego producenta (artykuł z portalu e-dach. opracowano na podstawie materiałów firmy Dorken) kardynalnym błędem wykonawczym jest:"pozostawianie niezabudowanej folii wstępnego krycia na nie ocieplonym poddaszu z oknami i wystawienie jej na pośrednie i bezpośrednie oddziaływanie promieniowania UV."

a sądziłem że promienie UV nie przechodzą przez szybę. czy coś sie zmieniło w tej materii czy błędnie sądziłem? Też zamierzam kłaść folię, tyle tylkoż że pod dachówkę.

swiatlo to promienie UV - jak by nie przechodzilo to by CIEMNO BYLO

przepuszczalnosc szyb 80-90%

:D :D :D

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skąd to jest:

swiatlo to promienie UV - jak by nie przechodzilo to by CIEMNO BYLO

przepuszczalnosc szyb 80-90%

wydawało mi się że promieniowanie UV jest poza skalą, którą widzimy. Poza tym to trochę pomyliłeś definicje, bo zarówno światło jak i UV to PROMIENIOWANIE. Różnią sie tylko długością fali. Swiatło jako takie to określenie pasma PROMIENIOWANIA, które jesteśmy w stanie widzieć. Tym samym PROMIENIOWANIEM jest np. dźwięk, którego nie widzimy ale słyszymy.

To dorzucę jeszcze swoje 3 grosze do UV. Z tego co wiem są trzy rodzaje promieniowania UV: A, B oraz "techniczne". UVA to promieniowanie które opala, UVB - podobno nie wpływa na człowieka, ale nie wiem, jak to się ma do folii dachowej, UV techniczne to promieniowanie generowane przez np. telewizor - podobno najbardziej szkodliwe.

Wydaje mi się, że promieniowanie UV o którym mowa przy membranach dachowych to UVA, czyli promieniowanie, które przez szybę nie przechodzi, ergo: jeżeli są szyby membrana jest raczej bezpieczna. A dowód tego, że promieniowanie UVA NIE PRZENIKA PRZEZ SZYBĘ jest prosty - CZY KOMUŚ UdAŁO SIĘ OPALIĆ PRZEZ SZYBĘ?

...Dobra Folia to np. Tyvek Plus ,czy z oferty Dorken Delta Maxx, czy Delta Foxx , ale takie Folie to już kosztują.....

Wybór folii to bardzo ważna rzecz...A co do dachów deskowanych to policzcie ile kosztuje deskowanie + papa, robocizna, a ile kosztuje naprawdę dobra folia

To prawda wybór folii to bardzo ważna i trudna rzecz. Każdy wie, że stosując papę trzeba robić szczelinę wentylacyjną, ale nie każdy wie, że w przypadku niektórych folii też. Np Dorken Maxx i Foxx to tak naprawdę folie szalunkowe czyli przeznaczone na deskowanie. Sprzedawcy zachwalają że Maxxa można kłaść na ociepleniu, ale doradca techniczny zalecał pozostawienie szczeliny z otwarciem w kalenicy. Jeśli chodzi o koszty 1m2 deskowania trudno to oceniać, bo każdy ma inne. Folie z górnej półki ok 12PLN za m2 i byle kto tego dobrze nie położy.

Dobra folia musi kosztować.

Wymieniacie tu produkty typu Tyvek Soft, Wiekor 10 , czy Vent N – a to produkty z najniższej półki tych producentów. Dobra Folia to np. Tyvek Plus ,czy z oferty Dorken Delta Maxx, czy Delta Foxx , ale takie Folie to już kosztują.....

A jaka jest różnica w cenie? Masz na myśli Tyvek Pro? bo na stronie producenta nie spotkałem nazwy Tyvek Plus. Mi też polecali Tyvek Solid, i na taki póki co jestem zdecydowany. Aczkolwiek jeszcze jej nie kupiłem i jestem otwarty opinie szanownych forumowiczów.

To dorzucę jeszcze swoje 3 grosze do UV. Z tego co wiem są trzy rodzaje promieniowania UV: A, B oraz "techniczne". UVA to promieniowanie które opala, UVB - podobno nie wpływa na człowieka, ale nie wiem, jak to się ma do folii dachowej, UV techniczne to promieniowanie generowane przez np. telewizor - podobno najbardziej szkodliwe.

Wydaje mi się, że promieniowanie UV o którym mowa przy membranach dachowych to UVA, czyli promieniowanie, które przez szybę nie przechodzi, ergo: jeżeli są szyby membrana jest raczej bezpieczna. A dowód tego, że promieniowanie UVA NIE PRZENIKA PRZEZ SZYBĘ jest prosty - CZY KOMUŚ UdAŁO SIĘ OPALIĆ PRZEZ SZYBĘ?

Ponoć jest dokładnie na odwrót: UVB jest pochałaniane w dużym stopniu przez szyby, a UVA prawie w ogóle. Jak podają poradniki dla gospodyń domowych: "Promienie UVB stanowią 5 % całego promieniowania ultrafioletowego docierającego do powierzchni Ziemi. Jest ono odpowiedzialne za pojawianie się rumienia i oparzeń słonecznych, a także powoduje pigmentację czyli efekt opalonej skóry. Promieniowanie UVA stanowi 95 % całego promieniowania ultrafioletowego docierającego do powierzchni Ziemi. Nie powoduje powstawania rumienia i poparzeń, natomiast powoduje pigmentację skóry czyli opaleniznę oraz jak się okazało w ostatnim czasie to ono jest głównie odpowiedzialne za tzw. fotostarzenie się oraz zmiany nowotworowe skóry." oraz "Promieniowanie UVB jest najsilniejsze w godzinach od 10 rano do 3 po południu, w okresie letnim jego natężenie jest najwyższe. Jest ono filtrowane przez chmury i szyby okienne lub samochodowe, tak więc w pochmurne dni oraz podczas pobytu w pomieszczeniach lub samochodzie dociera do nas mniejsza dawka promieni UVB. Natężenie promieniowanie UVA jest takie samo przez cały dzień, niezależnie od pogody oraz pory roku, czyli zimą jest równie intensywne jak latem. Nie zatrzymują go ani chmury, szyby okienne czy samochodowe czyli nawet siedząc w samochodzie lub w nasłonecznionym pokoju, bądź w pochmurny dzień latem czy zimą jesteśmy poddani działaniu takiej samej dawki promieni UVA."

A czy przez dachówki promieniowanie słonecznie nie przebija? Skoro woda tam się bez problemu dostaje, to czemu światło nie? Przecież dachówki nie są aż tak szczelne? (tak mi się zdaje - ten etap mam jeszcze przed sobą).

Inna sprawa, że wiem już, że na wszelki wypadek zakleje okna na poddaszu jakąś czarną folią - koszt zerowy a po co kusić los :wink:

Ponoć jest dokładnie na odwrót: UVB jest pochałaniane w dużym stopniu przez szyby, a UVA prawie w ogóle. Jak podają poradniki dla gospodyń domowych: "Promienie UVB stanowią 5 % całego promieniowania ultrafioletowego docierającego do powierzchni Ziemi. Jest ono odpowiedzialne za pojawianie się rumienia i oparzeń słonecznych, a także powoduje pigmentację czyli efekt opalonej skóry. Promieniowanie UVA stanowi 95 % całego promieniowania ultrafioletowego docierającego do powierzchni Ziemi. Nie powoduje powstawania rumienia i poparzeń, natomiast powoduje pigmentację skóry czyli opaleniznę oraz jak się okazało w ostatnim czasie to ono jest głównie odpowiedzialne za tzw. fotostarzenie się oraz zmiany nowotworowe skóry." oraz "Promieniowanie UVB jest najsilniejsze w godzinach od 10 rano do 3 po południu, w okresie letnim jego natężenie jest najwyższe. Jest ono filtrowane przez chmury i szyby okienne lub samochodowe, tak więc w pochmurne dni oraz podczas pobytu w pomieszczeniach lub samochodzie dociera do nas mniejsza dawka promieni UVB. Natężenie promieniowanie UVA jest takie samo przez cały dzień, niezależnie od pogody oraz pory roku, czyli zimą jest równie intensywne jak latem. Nie zatrzymują go ani chmury, szyby okienne czy samochodowe czyli nawet siedząc w samochodzie lub w nasłonecznionym pokoju, bądź w pochmurny dzień latem czy zimą jesteśmy poddani działaniu takiej samej dawki promieni UVA."

Może masz rację, ale w tym tekście jest sprzeczność. Jeżeli UVA nie jest zatrzymywane przez szyby, a przez szybę nie można się opalić, to dlaczego tak się dzieje?

I jeszcze trochę informacji ze strony IMiGW:

Zabójcze dla życia promieniowanie UV-C (stosowane do sterylizacji narzędzi chirurgicznych) jest na szczęście całkowicie pochłaniane przez górne warstwy atmosfery.

Bardzo aktywne biologicznie promieniowanie UV-B, powodujące szybko widoczny efekt oparzenia skóry, jest w znacznej części pochłaniane przez warstwę ozonową w stratosferze (tylko kilka procent dociera do powierzchni Ziemi).

Natomiast promieniowanie UV-A, w znikomym stopniu osłabiane przez atmosferę, wnika głębiej w skórę i wpływa na system immunologiczny.

Może UVA w naturalnej postaci mają za małą energię, a może naturalna opalenizna musi być "zainicjowana" lub 'współtworzona" przez UVB, może jedno i drugie - nie wiem, tym bardziej, że solaria to przede wszystkim UVA, ale w znacznie większej ilości niż w naturze. Mam pomysł - a może by tak zanieść próbki folii do solarium. Może jakaś forumowiczka (lub forumowicz) przy okazji utrwalania opalenizny poświęciłaby się trochę dla nauki i naszego snu spokojnego?

Mam pomysł - a może by tak zanieść próbki folii do solarium. Może jakaś forumowiczka (lub forumowicz) przy okazji utrwalania opalenizny poświęciłaby się trochę dla nauki i naszego snu spokojnego?

:lol: :lol: :lol: :lol:

ps. smialem sie przednie, ale pomysl niczego sobie :D

GENIALNE!!! Jak wytrzyma 10 wizyt w solarium, to jest 8)

A jaka jest różnica w cenie? Masz na myśli Tyvek Pro? bo na stronie producenta nie spotkałem nazwy Tyvek Plus. Mi też polecali Tyvek Solid, i na taki póki co jestem zdecydowany. Aczkolwiek jeszcze jej nie kupiłem i jestem otwarty opinie szanownych forumowiczów.

Tyvek Plus jest dostepny w niewielu miejscach. Takim miejscem jest np. firma BudoArt http://www.budoart.pl/index.html

Niestety na polskich stronach niewiele można wyczytać o Tyvek Plus - najblizej u naszych sąsiadów http://www.flexoper.cz/tyvek.html.

Byc może imoprter jest za cienki by powalczyć w temacie naprawdę dobrych produktów.

A jesli idzie o twoją drugą część pytania to odpowiem tak weź do ręki Tyvek Solid i Delta Maxx, czy Foxx i zdaj się na swoje odczucia.

Dobra folia musi kosztować.

Wymieniacie tu produkty typu Tyvek Soft, Wiekor 10 , czy Vent N – a to produkty z najniższej półki tych producentów. Dobra Folia to np. Tyvek Plus ,czy z oferty Dorken Delta Maxx, czy Delta Foxx , ale takie Folie to już kosztują.....

Zobacz jeszcze Roofshielda ( http://www.proctor.pl ). Mam i polecam :)

Baba_budowniczy możesz podać nam warunki gwarancji na roofshielda?

Przysyłają gwarancję - 30 lat, w razie czego finansują przekładkę dachu. Mam nadzieję tego nie sprawdzać ;)

Tylko pytanie kto za to zapłaci ? Jeśli firma zmieni osobowość prawną, np zmaieni nazwę z fofshield na np rofshield 2?! Automatycznie tracisz gwarancję, albo inaczej gwaranta, a twój papier jest tyle wart, co makulatura na skupie.

O ile się orientuję firmy na rynku niemeickim by dać gwarancję muszą płacić składki do firm ubezpieczeniowych,tak by w przypadku ich np upadłości gawaranca była pokrywana z ubezpieczenia. Coś na kształt naszego ubezpieczenia OC. Patrz np na gwarancje dachowek Creaton w Polsce a w Niemczech

Przysyłają gwarancję - 30 lat, w razie czego finansują przekładkę dachu. Mam nadzieję tego nie sprawdzać ;)

Tylko pytanie kto za to zapłaci ? Jeśli firma zmieni osobowość prawną, np zmaieni nazwę z fofshield na np rofshield 2?! Automatycznie tracisz gwarancję, albo inaczej gwaranta, a twój papier jest tyle wart, co makulatura na skupie.

O ile się orientuję firmy na rynku niemeickim by dać gwarancję muszą płacić składki do firm ubezpieczeniowych,tak by w przypadku ich np upadłości gawaranca była pokrywana z ubezpieczenia. Coś na kształt naszego ubezpieczenia OC. Patrz np na gwarancje dachowek Creaton w Polsce a w Niemczech

Wybierając taką folię mam nadzieję NIE korzystać z tej gwarancji. Jak powszechnie wiadomo, egzekwowanie uprawnień wynikających z gwarancji do przyjemności prawie nigdzie nie należy, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą niemałe kwoty. Co do składek - pewnie są jakoś ubezpieczeni, już tak głęboko im w garnki nie zaglądałam.

Jednak tylko ten producent zobowiązał się na piśmie do ewentualnej "przekładki", a jak wiadomo "antyfoliowcy" straszą wszystkich foliowców widmem przekładki za 15 lat najpóźniej ;)

A więc pożyjemy - zobaczymy

Wybierając taką folię mam nadzieję NIE korzystać z tej gwarancji. Jak powszechnie wiadomo, egzekwowanie uprawnień wynikających z gwarancji do przyjemności prawie nigdzie nie należy, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą niemałe kwoty. Co do składek - pewnie są jakoś ubezpieczeni, już tak głęboko im w garnki nie zaglądałam.

Jednak tylko ten producent zobowiązał się na piśmie do ewentualnej "przekładki", a jak wiadomo "antyfoliowcy" straszą wszystkich foliowców widmem przekładki za 15 lat najpóźniej ;)

A więc pożyjemy - zobaczymy

A na jaka folie Ty się zdecydowalaś ?