Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy... pytanie? (mnostwo dokumentow)

Abraham

Recommended Posts

Witam...

Zlozylem do urzedu wniosek o wz. na dwie dzialki sasiadujace ze soba. Jedna jest moja , druga zamierzam kupic aby miec szersza dzialke. Otrzymalem pismo od urzedu ze potrzebuja..

- 2 egzemplarze kopii mapy zasadniczej z zasobow Skladnicy Map i Dokumentow Geodezyjnych

- okreslenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu w tym przeznaczenie i gabaryty projektowanych obiektow budowlanych, przedstawiony w formie opisowej i graficznej (co to oznacza? przeciez oni maja mi wystosowac co ja moge podbudowac a nie co ja chce wybudowac)

- umowy zawarte miedzy wlasciwa jednostka organizacyjne a inwestorem, stwierdzajace ze istniejace lub projektowane uzbrojenie terenu jest wystarczajace do zamierzenia budowlanego (dzialki przylegaja do drogi w ktorej jest linia gazowa, oraz prad . Slup jest na granicy dzialki)

- pelnomocnictwo - oryginal lub poswiadczona kopia (jakie pelnomocnictwo????)

PS. We wniosku okreslilem ze ma byc to dom jednorodzinny, parterowy o okreslonej powierzchni zabudowy oraz rozmiary domu.

Po co tyle dokumentow? czy urzad moze wymagac tyle dokumentow? przeciez to wyglada jakby staral sie o pozwolenie na budowe a nie WZ>??

Prosze o pomoc

Z gory dziekuje.

Pozdrawiam

To standardowa procedura. Muszą wiedziec dokładnie co i gdzie chcesz budować (stąd te mapy zokreśleniem...) i czy masz dostep do mediów - stąd te umowy. Generalnie wystarczy wystapić do wodociągów i RE i Gazowego o warunki przyłączenia (moga wydac warunki wstepne). To, ze masz media w drodze wcale nie jest jednoznaczne z tym, ze bedziesz sie mógł do nich przyłączyć.

Pełnomocnictwa żadnego nie musisz składac -ono jest potzrebne wówczas gdy ktoś w twoim imieniu wystepowałby z wnioskiem.