Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i tu kuchnia w druga strone ustawiona. chyba jest gorzej- tzn nie ma gdzie dac polki na ksiazki nigdzie i blat do jedzenia zajmuje miejsce.

pomysl5..JPG

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i zamiast wyspy scianka z wbudowanym tv i miejscem na dekoder i konsole. po jej drugiej stronie dostawiony stol. scianka w innym kolorze niz pozostale sciany.

scianka nie do samego sufitu zeby nie zabierac swiatla. przykladowe zdjecie: http://www.urzadzamy.pl/praktyczne-porady/odpowiedz/8588,wspolna-przestrzen-salonu-i-jadalni

pomysl8..JPG

Edytowane przez GrzesTSW
to ostatnie to prawie dokłądnie to co zaproponowałam wyżej ;) realnie ten zestaw szafka z tv+stół powinny zająć więcej miejsca i powinny byc bliżej sofy, tak jak w moim projekcie, zeby nie przeszkadzać w wyjściu na balkon
to ostatnie to prawie dokłądnie to co zaproponowałam wyżej ;) realnie ten zestaw szafka z tv+stół powinny zająć więcej miejsca i powinny byc bliżej sofy, tak jak w moim projekcie, zeby nie przeszkadzać w wyjściu na balkon

faktycznie;) Twoj odrzucilem bo ta pulka na srodku pokoju mnie nie przekonywala- kable na widoku- tv widoczny od tylu itd. a jak daloby sie go zabudowac w niewielkiej sciance to byloby super. ale faktycznie prawie identycze- dzieki za inspiracje;)

i jeszcze jedno..ciekawi mnie czy po lewej stronie gdzie jest komin daloby sie kominek wstawic od strony duzego pokoju- jak myslicie?

pomysl9..jpg

Edytowane przez GrzesTSW
i kolejna wersja z mala wyspa kuichenna- bo oboje lubimy gotowac i pewnie w kuchni dosc sporo czasu bedziemy spedzac. tylko zastnawiam sie czy tam jest wystarczajaco duzo miejsca na taka mala wyspe.

pomysl10..jpg

Jestem fanką otwartych przestrzeni, dlatego wyburzyłam ścianki przedpokojowe i ściankę, która kończyła kuchnię. Ciąg szafek kuchennych przedłużyłam w szafki salonowe, niższe pod telewizor (załączam przykładowe zdj aranżacji), a cały ciąg mógłby kończyć się szafą. Fronty musiałyby być oczywiście takie same, najlepiej jakieś eleganckie, może jakiś błyszczący laminat w delikatnym beżu? Wokół telewizora można powiesić półki i zrobić galerię zdjęć. Naprzeciwko narożnik z szazlongiem (bez oparcia od strony wejścia balkonowego). Pośrodku częsci kuchenno-dziennej stół 90x90 z funkcją rozkładania.

Pozdrawiam

http://img515.imageshack.us/img515/4430/mieszk2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img718.imageshack.us/img718/5773/adelx.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Grzes a ja mam do Ciebie jeszcze 1 pytanie - skoro odbiór mieszkania macie dopiero za 10 miesięcy czemu nie można nic przesunąć? U mnie na miesiąc przed odbiorem były przesuwane ujęcia wody w kuchni i przeróbki w łazience. I jeszcze rozkład ścianek zmieniali. :)
scianki (te 8cm na planie) mozna sobie spokojnie pozmieniac. ale niestety nie mozna przesunac odplywow- tak powiedzial mi inzynier ktory zajmuje sie ta budowa. bo na poczatku chcialem kuchnie przerzucic na prawo od wejscia ale powiedzial ze te 3,5-4m to jest za duzo i ze nie zrobia takich spadów. nie wiem ile w tym prawdy bo generalnie srednio sie znam na budowlance i moze sa jakies rozwiazania, ktore mozna by zastosowac.
Mimo wszystko ruszyłabym kilka ścianek, bo macie bardzo dużo - za dużo - korytarzyków i otworów drzwiowych, które niczemu nie służą.

Zakasałem rękawy i sam zabrałem się za aranżację swojej kawalerki i aneksu kuchennego.

Sofa jest rozkładana i służy również jako łóżko do snu. Łóżko nad biurkiem nie jest jeszcze pewne.

Aneks jest mały, ale to dlatego że nie jestem kucharzem. Jest w nim wszystko co potrzebne (lodówka, mikrofala, płyta, zlewozmywak).

Nie ma piekarnika bo pewnie prawie nigdy bym go nie użył.

Co o tym sądzicie? Doradźcie i wypowiedzcie się!

Może macie inne pomysły???

schemat..jpg

aneks_kuchenny..jpg

schemat..jpg

aneks_kuchenny..jpg

Podoba mi się - przyznaję, że standardowo pojechałam po kuchni - to znaczy po babsku ;-) Tak jak teraz masz, wg mnie jest bardzo fajnie. W czasie korzystania z sofy siedzisz tyłem do kąta kuchenno-sypialnianego. Pracując siedzisz tyłem do kuchni. Wg mnie bardzo dobrze pokombinowałeś.

Dziękuję za pochwały.

Jeżeli ktoś ma jakieś słowa krytyki to również chętnie wysłucham :)

Chciałbym zaplanować to miejsce optymalnie.

A jaką kolorystykę pozostałych elementów byście sugerowali biorąc pod uwagę (to już ustalone):

- kuchnia biała (ewentualnie kremowa) + blat dębowy IKEA

- panele w salonie - deska barlinecka dąb wysoki połysk

- szafy IKEA Pax (jaki kolor)?

I teraz nie wiem, chciałbym jasne płytki (wysoki połysk) na podłogę, ale boję się wysokiego kontrastu z tym drewnem.

Najlepiej jakby drewno było jasne, zbliżone do płytek, ale wtedy uniknę przytulności jakie daje ta deska barlinecka.

Co proponujecie?

Macie inne pomysły aranżacji?

Grzesiu, a na którym piętrze jest to mieszkanie? Zapytaj inżyniera na jaką odległość od pionu możesz przesunąć odpływ zlewu, aby schować go w podłodze - nie trzeba 3 metrów. Aż boli ze tej kuchni nie można zrobić po prawo od wejścia. Ciekawa jestem też co jest na tej ścianie wejściowej od strony klatki schodowej...
Grzesiu, a na którym piętrze jest to mieszkanie? Zapytaj inżyniera na jaką odległość od pionu możesz przesunąć odpływ zlewu, aby schować go w podłodze - nie trzeba 3 metrów. Aż boli ze tej kuchni nie można zrobić po prawo od wejścia. Ciekawa jestem też co jest na tej ścianie wejściowej od strony klatki schodowej...

czesc,

po prawej stronie na dole w tej scianie sa kable telefoniczne, telewizyjne, jakies skrzynki rozdzielcze i system p.pozarowy;)

pytalem sie wprost pana inzyniera czy mozliwe jest przesuniecie kuchni na ta sciane to zaprzeczyl, niemniej jednak moge raz jeszcze dopytac.

a czemu twierdzisz ze nie trzeba 3 metrow? odplyw bedzie gdzies w srodku pokoju w podlodze i kuchnie zrobic na delikatnym podwyzszeniu tak by rura miala splyw do tego odplywu? o to Ci chodzi?

pozdrawiam

Pomóżcie dobrać mi kolorystykę na podstawie załączonych obrazków z meblami.

Co sądzicie o mojej propozycji? Obawiam się trochę białych mebli, że nie będą przytulne i będzie zbyt surowo.

Ale jeżeli nie białe to jakie, tak żeby nie przytłoczyły i żeby pasowały?

Poznaliście mniej więcej moje oczekiwania i moją wizję tego miejsca.

Każda uwaga jest dla mnie na wagę złota, tak samo jak cm2 w tej przestrzeni :)

Czekam na Wasze inne propozycje odnośnie aranżacji i wystroju. :)

kolorystyka_3..jpg

kolorystyka_1..jpg

kolorystyka_2..jpg

Edytowane przez rokoko7