Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A kupowałeś kiedyś meble? To, że sobie takie wymiary tutaj wpiszesz wcale nie znaczy, że takie znajdziesz :( Na 6 mkw. zmieściłeś sofę, stolik, pufę, stól i 4 krzesła - to mistrzostwo świata :D

Sofa - szerokość 135 cm, tzn. ok. 100 cm siedziska, bo boki odpadną - to wygodny fotel, a nie sofa. Komoda o głębokości 30 cm - co w niej zmieścisz poza bielizną?

Nie jestem pesymistką - jestem realistką w urządzaniu wnętrz :)

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drzwi 60 cm, razem z ościeżnicą 71 cm. Do kuchni czy do "sypialni" nic większego nie będę wnosił. Nadwagi też nie mam więc się zmieszczę. ;) Wszyscy popularni producenci drzwi mają w sprzedaży modele w przedziale 60-100 cm więc nawet nie trzeba zamawiać, są bez problemu dostępne.

Blat i sprzęty do kuchni masz wnieść, biurko pod komputer do sypialni - ale skoro twierdzisz, że się zmieszczą, to ok. :)

Wcale nie trzeba mieć nadwagi, żeby niekomfortowo przechodzić przez otwór 60 cm - w pasie masz pewnie ok. 70-80 cm, co daje przy przechodzeniu przez drzwi 10 cm światła...

Kwestia podstawowa - czy planujesz w tym mieszkaniu zostać na dłużej? Jeśli to lokum tymczasowe, myśl o potencjalnych kupcach i ich opinii nt. całości układu.

A kupowałeś kiedyś meble? To, że sobie takie wymiary tutaj wpiszesz wcale nie znaczy, że takie znajdziesz :( Na 6 mkw. zmieściłeś sofę, stolik, pufę, stól i 4 krzesła - to mistrzostwo świata :D

Kupowałem i to nie raz. :) Akurat wykorzystałem meble, które posiadam w obecnym mieszkaniu.

No na 6 m2 to rzeczywiście byłoby mistrzostwo. :D "Duży pokój" ma 13,75 m2, a nie 6. :) Jego wymiary to 337x408.

PS. W pasie mam 95. :D:D:D

Do mnie jednak projekt Magdy przemawia bardziej.

Co do pytanek:

Dzięki wielkie za wizualizacje, naprawdę fajnie to wygląda. Rzeczywiście chyba pralka będzie zabudowana w szafie. A jeszcze takie praktyczne pytanie - jak to wygląda z taką pralką w trakcie wirowania? Nie lata przypadkiem razem z szafą po łazience? :D

Pralki nie można obudować na styk - z każdej strony zostawia się kilka cm przestrzeni i to zwykle rozwiązuje problem. Pralki raczej rzadko przemieszczają się aż tak intensywnie, żeby podróżować po łazience :)

Ale na rzecz czego byś zrezygnowała z brodzika? Na rzecz wanny? Jak dla mnie to do tej łazienki nie nadaje się wanna. No i wolę prysznic od kąpieli. :)

Na rzecz niczego. Bardzo podobają mi się prysznice bez brodzika - można ewentualnie dobudować próg - no i przy takim rozwiązaniu trzeba pamiętać o spadku. Poszukaj na forum - jest wątek o prysznicach bez brodzików. Myślę, że u Ciebie powiększy to nieco optycznie łazienkę.

I jeśli mogę jeszcze coś doradzić - pomyśl o większym łóżku - min. 120-140 cm. Będzie Ci wygodniej. :)

Edytowane przez nemi

No na 6 m2 to rzeczywiście byłoby mistrzostwo. :D "Duży pokój" ma 13,75 m2, a nie 6. :) Jego wymiary to 337x408.

Zgoda, ale meble stoją na części mniejszej niż połowa :)

PS. W pasie mam 95.

Zmierz się teraz w ramionach - we własne drzwi będziesz wchodził bokiem :popcorn:

Do mnie jednak projekt Magdy przemawia bardziej.

Projekt Magdy rzeczywiście jest fajny i mi się podoba, za co dziękuję. Ale niestety nie dam się namówić na postawienie sofy na środku pokoju, jakoś nie mogę się przekonać...

Zmierz się teraz w ramionach - we własne drzwi będziesz wchodził bokiem :popcorn:

Ok, przekonaliście mnie. Wszędzie będą drzwi 80 cm. Dodatkowo, po powiększeniu kuchni, zmieniłem rodzaj szafek. Wszystkie będą o szerokości 60 cm no i przez to też zlewozmywak będzie większy.

Tak to wygląda aktualnie:

http://img593.imageshack.us/img593/2668/projekt.png

Co do łazienki, kuchni i "sypialni" jestem zdecydowany, że tak pozostanie (pod warunkiem, że będą możliwości techniczne doprowadzenia przyłączy), to do dziennego pokoju nie jestem do końca przekonany i nie wiem czy na pewno w tych miejscach mają poszczególne sprzęty/meble stać. Macie może jeszcze jakiś inny pomysł? Ale odpada sofa na środku pokoju... ;)

Ad dzienny: sofa tyłem do okna, tv na przeciw sofy, stół tu, gdzie jest, ale odwrócony o 90 stopni. Uda się?

Pomysł dobry, ale jest jeden problem. Okno w dziennym to 3 okna o szerokości 80 cm od podłogi prawie po sufit. Środkowe jest stałe, a prawe i lewe otwiera się jak balkonowe. Balkonu nie ma, ale szkoda tracić możliwość otwarcia całego okna... Czy nie?

No i tv naprzeciw okna...?

Sofa nie musi stać zaraz przy oknie - pojeździsz z nią troszkę i optymalne miejsce się znajdzie.

Jak często oglądasz tv w ciągu dnia? Na oknach coś zawiśnie? Drewniane żaluzje np.?

Tv tylko wieczorami i w nocy. :) A na oknach tylko rolety, nic więcej.

Proszę jeszcze o opinię na temat drzwi wejściowych. W standardzie występują jako lewe, ja natomiast chcę zmienić je na prawe (tak jak w moim projekcie). Chcę maksymalnie wykorzystać wnękę na szafę. A dziwnie byłoby wchodzić i zamykać drzwi żeby z drugiej strony móc włączyć światło. Czy drzwi mogą tak być? :)

ja bym stół wyeksmitowała na miejsce "telewizora" na wizualce, sofę pod okno (nie na styk) i tv na ścianę vis-a-vis.

szkoda że w "sypialni" nie wygospodarowałeś nic a nic miejsca na ciuchy. owszem, to tylko kawalerka, ale nawet jeśli mieszkam sama nie lubię latać z rana z gołym tyłkiem po całym mieszkaniu, żeby zlokalizować skarpetki i kompletować outfit (plus przedpokój jest zawsze najzimniejsyz)

jeśli jesteś praworęczny - kuchenkę przenieś na drugą stronę. nie będziesz walił łokciem w ścianę mieszając podgrzewaną zupę.

jeśli jesteś jeszcze przed malowaniem ścian (a wynika ze jestes), łatwiej przenieść pstryczki na drugą stronę drzwi niż zmieniać sposób otwierania drzwi na mniej wygodny

ja bym stół wyeksmitowała na miejsce "telewizora" na wizualce, sofę pod okno (nie na styk) i tv na ścianę vis-a-vis.

Nie wiem czy dobry pomysł z tym stołem. Szerokość przedpokoju (odliczając szafę) to 120 cm. Postawienie w tym miejscu stołu (120x75) i krzeseł chyba utrudniałoby trochę wejście z przedpokoju do pokoju i przemieszczanie się pomiędzy sypialnią a kuchnią.

szkoda że w "sypialni" nie wygospodarowałeś nic a nic miejsca na ciuchy. owszem, to tylko kawalerka, ale nawet jeśli mieszkam sama nie lubię latać z rana z gołym tyłkiem po całym mieszkaniu, żeby zlokalizować skarpetki i kompletować outfit (plus przedpokój jest zawsze najzimniejsyz)

W dużej szafie na przedpokoju bez problemu ze wszystkim się pomieszczę. A w tej "sypialni" to miejsce na szafę ze skarpetkami chyba by się nawet nie znalazło. No chyba, że ewentualnie jakaś wisząca szafka, a nawet dwie, bo miejsce na ścianach będzie.

jeśli jesteś praworęczny - kuchenkę przenieś na drugą stronę. nie będziesz walił łokciem w ścianę mieszając podgrzewaną zupę.

Cenna uwaga, zaraz nanoszę zmianę na projekt. Dzięki. :)

jeśli jesteś jeszcze przed malowaniem ścian (a wynika ze jestes), łatwiej przenieść pstryczki na drugą stronę drzwi niż zmieniać sposób otwierania drzwi na mniej wygodny

Tak, przed. Mieszkanie jeszcze nieodebrane. Tylko nie wiem czy przenoszenie pstryczków na drugą stronę bez zmiany drzwi ma sens. Drzwi otwierają się do środka. Wchodząc do mieszkania musiałbym zamknąć drzwi żeby móc włączyć światło pstryczkami znajdującymi się za drzwiami. A jeśli drzwi będą otwierały się tak jak w moim projekcie to pstryczki będą zaraz przy drzwiach no i chyba nie będzie tak niewygodnie? Drzwi będą się otwierały na szafę i nie będzie jej widać jak będą otwarte. Chcę po prostu maksymalnie wykorzystać wnękę na szafę. A mam do wykorzystania 60 cm głębokości. Jeśli znalazłyby się tam pstryczki to szafa miałaby już tylko jakieś 50 cm głębokości (nie przewiduję raczej pstryczków w środku w szafie - choć może i to jest pomysł?). Więc chyba warto dokonać takiej zmiany z drzwiami?

Witam:)

w kuchni wstawiłabym kuchenkę pomiędzy dwie szafki, tak, jak narysowałam Ci w projekcie. Po prawej stronie kuchenki szafka 40 cm z szufladami. Będziesz miał pod ręką sztućce, jakieś garnuszki etc. Po lewej stronie kuchenki szafka 30 cm typu cargo. Można w niej trzymać przyprawy, olej czy suchy prowiant. Kuchenka i piekarnik mają 50 cm. Umieszczenie jej między tymi szafkami, da Ci swobodę w poruszaniu. :)

Grzejniki w tych miejscach, gdzie narysowałeś.

Po poprawkach;) Dorzuciłam tylko regał na książki, niekoniecznie musi być na całej ścianie, może skończyć się np. przy kanapie:)

Nie dostawiaj więcej komódek na skarpetki itp. drobiazgi, zagracisz niepotrzebnie mieszkanie. Wydaje mi się, że jak zrobisz w tej dużej szafie szuflady na bieliznę, to w zupełności wystarczy:yes:

http://foto1.m.onet.pl/_m/a2faa30afa7874cf3b522a01f04cc819,21,19,0.jpg

Pozdrawiam.

Magda

Edytowane przez Magda 34

w kuchni wstawiłabym kuchenkę pomiędzy dwie szafki, tak, jak narysowałam Ci w projekcie. Po prawej stronie kuchenki szafka 40 cm z szufladami. Będziesz miał pod ręką sztućce, jakieś garnuszki etc. Po lewej stronie kuchenki szafka 30 cm typu cargo. Można w niej trzymać przyprawy, olej czy suchy prowiant. Kuchenka i piekarnik mają 50 cm. Umieszczenie jej między tymi szafkami, da Ci swobodę w poruszaniu. :)

Dobry pomysł. Zapomniałem po prostu o tym, że kuchenka ma 50, a nie 60 cm szerokości.

Grzejniki w tych miejscach, gdzie narysowałeś.

Zastanawiam się jeszcze co z grzejnikiem w małym pokoju. Nie mam dokładnie zwymiarowanego tego fragmentu ściany, ale na oko wychodzi, że ma ok. 40 cm. No i z tego wynika, że grzejnik miałby jakieś 30 cm. Ale w tak małym pokoju chyba w zupełności wystarczy?

Po poprawkach;) Dorzuciłam tylko regał na książki, niekoniecznie musi być na całej ścianie, może skończyć się np. przy kanapie:)

Dziękuję za nowy rysunek. :) Z regałem też dosyć fajnie. Zastanawiałem się ewentualnie nad umieszczeniem w małym pokoju 2-3 rzędów półek na książki na całej długości ściany nad stolikiem z komputerem i ewentualnie to samo na przeciwległej ścianie tej z drzwiami.

Nie dostawiaj więcej komódek na skarpetki itp. drobiazgi, zagracisz niepotrzebnie mieszkanie. Wydaje mi się, że jak zrobisz w tej dużej szafie szuflady na bieliznę, to w zupełności wystarczy:yes:

Masz rację. Wydaje mi się, że nie będę nawet w stanie wykorzystać całej szafy w przedpokoju. :)

PS. Czy dobrym pomysłem jest zamiana miejscami w łazience pralki z wc czy niekoniecznie?

Wg wymiarów mieszkania, które podałeś to ta ścianka w sypialni ma 43 cm. Zmieści się więc mały grzejnik do 40 cm.

W sypialni możesz powiesić jakąś półkę na niezbędne książki czy segregatory, ale nie obwieszaj nimi wszystkich ścian;)

Nie zamieniałbym miejscami pralki i wc. Wydaje mi się, że może to być niewykonalne ze względu na umiejscowienie pionu kanalizacyjnego. Będzie rewelacyjnie, jak uda się zostawić tak jak jest teraz. :D

Ok. ;)

Zapytanie dotyczące zmian w łazience wysłane, mam nadzieję, że będzie możliwość podłączenia wszystkiego tak jak zaproponowałaś. :)

To teraz jeszcze pytanie na inny temat. Co myślicie o wykończeniu ścian płytą OSB? Bo mi się bardzo podoba; chciałbym, aby mieszkanie miało "surowy" klimat.

http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/pokoj_osb_1.jpg

Edytowane przez kawaler(ka)

Fajny pomysł.:yes: Właśnie miałam zapytać w jakim stylu chcesz urządzić to mieszkanko.Jak połączysz taka płytę z szarością i bielą będzie super. Ja bym dała taką płytę w sypialni na ścianie z wezgłowiem łóżka:) I może w kuchni nad blatem:rolleyes:

Fajny pomysł.:yes: Właśnie miałam zapytać w jakim stylu chcesz urządzić to mieszkanko.Jak połączysz taka płytę z szarością i bielą będzie super. Ja bym dała taką płytę w sypialni na ścianie z wezgłowiem łóżka:) I może w kuchni nad blatem:rolleyes:

Sypialnię całą chcę taką zrobić, w przedpokoju zaznaczone ściany i jeszcze w pokoju dziennym jeden kąt (na taką samą szerokość jak na bocznych ścianach to płyta na suficie):

http://img293.imageshack.us/img293/7476/sciany.png

Ewentualnie zastanawiam się nad zrobieniem tej ściany w pokoju dziennym z surowej, "poniszczonej" czerwonej cegły.

Kolor szary odpada. Ściany wszystkie białe, dodatki brązowe. Wszystkie meble naturalne sosnowe. Przedpokój, łazienka i kuchnia - kafle w kolorze kremowy/beż. Drzwi do łazienki, kuchni i sypialni - naturalne sosnowe. Drzwi wejściowe - białe. Szafa na przedpokoju na zamówienie - potrójne przesuwane drzwi, środkowe lustro, boczne w jasnym kolorze typu brzoza. W pokoju i sypialni na podłodze panele w kolorze brzoza.

Ewentualnie ściana w pokoju za tv - tapeta filcowa z jakimiś wzorami w kolorze ciemny brąz. Płyta osb na ścianach w kuchni odpada, będą kafle. Meble w kuchni białe, blat biały.

Taki mam pomysł. :)

Edytowane przez kawaler(ka)