Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje isnspiracji w wykonczeniu poddasza w bloku - 54m2. Mam zamiar tam zmiescic 2 sypialnie i lazienke.

Glownie chodzi mi o zdjecia uzytkownikow - wszystkie fotki ktore znajduje poprzez google sa zdjeciami jakis "palacow" a nie normalnych mieszkan! Nie interesuje mnie marmurowe lazienki i temu podobne wynalazki!!! :)

Jezeli ktos ma jakies ciekawe pomysly/zdjecia prosze ladnie o pomoc!!!

Z gory dzieki!

Edytowane przez rafaal

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Proszę o pomoc w aranżacji kawalerki o powierzchni niespełna 40 m2.

- Kawalerka jest położona na ostatnim (czwartym) piętrze, przez co wysokość pomieszczeń to 2,7 m.

- Zależy nam na maksymalnym wizualnym powiększeniu tej kawalerki.

- Wewnętrzne ściany można burzyć i przestawiać. Położenia łazienki wolelibyśmy jednak nie zmienić.

- Myśleliśmy o wyburzeniu ściany między pokojem a kuchnią, ewentualnie umieszczeniu tam rozsuwanych dwuskrzydłowych drzwi. Tak aby można było mieć otwarta kuchnię, kiedy będziemy tego chcieli.

- Najchętniej pozbylibyśmy się, także ściany między pokojem a przedpokojem (ten jest dość wąski, więc jakiekolwiek umieszczenie tam mebli raczej nie wchodzi w grę, przez co jest to dla nas bezużyteczna przestrzeń. Zamiast tego, jakaś niewielka ścianka przy drzwiach, aby od razu nie wchodzić do pokoju.

- Fajnie jakby był jakiś kącik z biurkiem do pracy.

Mieszkanie jest do kapitalnego remontu, instalacja elektryczna, wodno-kanalizacyjna, grzewcza, w zasadzie cale mieszkanie trzeba "zrobić od nowa".

Prosimy Was o pomoc w aranżacji, wszystkie Wasze pomysły będą dla nas nieocenioną pomocą.

-

Z góry dziękujemy

Magda i Łukasz

http://img228.imageshack.us/img228/3049/rzutmieszkania.jpg

poproszę jeszcze wymiary, bo widzę, że sprzęty sanitarne chyba są zmniejszone względem skali całego mieszkania.

Tak na wstępie:

http://img831.imageshack.us/img831/3049/rzutmieszkania.jpg

Szafa na całą ścianę do chowania klamotów

Łazienka doświetlona luksferami.

Kuchnia przesłonięta wysoką zabudową z lodówką i piekarnikiem

Edytowane przez Elfir

Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie.

Pomysł Elfir ciekawy.

Podoba mi się pomysł z lustrem naprzeciw drzwi wejściowych, to korzystnie wpłynie moim zdaniem na optyczne powiększenie.

Luksfery też bardzo mi się podobają, powiem szczerze, że dziś o tym myśleliśmy.

Tak sprzęty sanitarne są pomniejszone w stosunku do reszty, łazienka to dla nas jeszcze zagadka :) Wiemy mniej więcej jaki kolor płytek itp (zastawiamy się czy umywalka którą kładzie się na blat, czy jakiś ciekawy mebel z wbudowaną), łazienka raczej w jasnych barwach. Nie wiemy jeszcze czy prysznic, wanan itp.

Co do otwarcia kuchni, to prawdopodobnie jednak zrezygnujemy całkowicie z otwierania kuchni (taki pierwszy pomysł) mimo, że jesteśmy świadomi że to najlepiej powiększy mieszkanko, zdecydowaliśmy jednak, że dobrze aby w mieszkaniu były dwa pomieszczenia, mimo iż tym drugim miałaby być kuchnia.

Niżej, taka nasz mała koncepcja (ciągle się zmienia :), zawiera tez pomysł na luksfery przy wejściu do mieszkania. Chwielibyśmy jednak kącik z jakimś biurkiem (komputer). Rozjasnienie łazienki to też dobry pomysł, więc może coś także z luksferami?

Co do wymiarów, to jutro będziemy mieli.

Jeśli chodzi o możliwości burzenia ścian nie jesteśmy na 100% pewni czy będziemy mogli, ale te ścianki w mieszkaniu nie są chyba nośnymi, zakładamy więc, że tak :) W kwestii oświetlenia mieszkania w ciągu dnia, to jest dość jasne, okna są szerokie (w pokoju 210 cm).

Co myślicie o takim ułożeniu ścian, czyli wejście do kuchni troszkę przesunięte i wyburzona ścianka między pokojem a korytarzem.

Oczywiście szafki i wszystkie meble można przestawiać dowolnie :)

@duś - wyspę osobiście bardzo chciałbym mieć, ale to powiedzmy w "docelowym" mieszkaniu. Pomysł z wyspą i jednocześnie stołem (blatem) fajny. tutaj raczej odpada, bo pomieszczenia mają 2,7m wysokości i wiszące garnki nad wyspą (bo takie co mi się marzy) raczej odpadają :).

Aha, no i generalnie w mieszkaniu będą mieszkały dwie młode osoby, może jakiś piesek kiedyś :) Jest spora szansa, że za 3-5 lat będziemy, zmieniali to mieszkanie na większe, więc nie jest to docelowe miejsce zamieszkania, ale chcemy czuć się w nim komfortowo i przyjemnie :)

http://img839.imageshack.us/img839/5316/rzutmieszkania3.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez kutkus1983
problem ze zdjęciem :)

W twojej propozycji dużo miejsca tracisz na komunikację. Mieszkanie podzieliłeś na dwa równe fragmenty: pokój + kuchnia i przejście + łazienka

Myślę, że musisz wrzucić wymiary mieszkania, bo w twojej wizualce chyba brak proporcji sprzętów. Krzesła przy stole miałyby 15 cm szerokości :)

rzeczywiście ten korytarz jest kiszkowaty.

Dlatego właśnie chcemy pozbyć się ściany między pokojem a korytarzem, co do sypialni zastanawialiśmy się nad tym, ale w zasadzie nie mamy takiej potrzeby, tym bardziej, że jak już mówiłem traktujemy to mieszkanie jako lokum na 3-5 lat, później do sprzedaży albo pod wynajem.

A mam pytanko jeszcze, wysokość pomieszczeń to jakieś 2,70 jak uważacie lepiej kafelki do samego sufitu w łazience, czy np. do wysokości kabiny prysznicowej jeśli się na taka zdecydujemy, albo np do końca lustra jeśli będzie wanna. Czyli ogólnie lepiej do samego sufity, czy kombinować z linią zakończenia kafelek na niższym poziomi?

Z tego, co czytałam, wiele rzeczy w moim "projekcie" się powtarza, ale i tak go zamieszczę:

http://img828.imageshack.us/img828/9228/mieszkaniezwymiarami.jpg

Uznałam, że niewielki przedpokój warto wydzielić i na wprost wejścia jest ścianka, żeby jak ktoś otwiera drzwi - to żeby (czasami obca osoba) nie oglądała od razu mieszkania w całej krasie. Przy ściance szafka na buty i lustro. Na przykład takie:

http://img63.imageshack.us/img63/4420/hemnesikeashoecabinetsw.jpg

Ścianka w przedpokoju ma kształt "L", od strony salono-kuchni są drzwi przesuwane.

Na wejściu do salonu jest duży narożnik z ławą z widokiem na kuchnię. W kuchni umieściłam tylko zabudowę dolną, co "ulżyło" by całemu wnętrzu. Kuchnia skręca w prawym boku, po drugiej stornie stołki barowe, gdzie można pić kawę i jeść posiłki.

Za ścianką przedpokojową ciągnie się aż do samej łazienki wielka szafa (kto by o takiej nie marzył! :). W jednych z drzwi szafy zamknięty jest telewizor, można i siedzieć na kanapie i go oglądać, i gotować, śledząc losy bohaterów Plebanii :) Widziałam kiedyś w szybkich metamorfozach taką, która by może tutaj pasowała:

http://img293.imageshack.us/img293/1114/szafaj.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/6595/szafa2.jpg

W łazience na lewej ścianie jest prysznic bezbrodzikowy, oddzielony tylko szklaną ścianką, jakby ktoś chciał - można też ścianę dzielącą łazienkę i sypialnię także zrobić szklaną, widziałam coś takiego w Dobrnym WNętrzu chyba, z drugiej strony ścianki były szklane półki na książki. Poza tym w łazience umywalka na wprost wejścia, obok toaleta, w roku od drzwi słupek.

Wydzieliłam sypialnie, a w niej naprzeciwko łóżka szafki na ubrania, najlepiej gdyby były wysokości biurka, dalej biurko do pracy lub toaletka. To chyba wszystko.

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia poremontowe :)