Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

He he - przedpokoju nie ruszałam, bo mi drzwi brakuje :)

:eek: zapomniałam o drzwiach, tak są naprzeciw łazienki, z prawej strony, futryna prawie przylega do prawej ściany.

Dzięki za info o pozwoleniu na przebudowę, myślałam, że ja się nie rusza ścian nośnych to nic nikomu nie trzeba zgłaszac.

wrzucę ten podział i się pobawię ;-) coś do przechowywania koniecznie. nawet się obawiam, ze jedna szafa to będzie troszkę mało...

Dzięki za pomysł

Anulek2005 - projekt kuchni bardzo funkcjonalny, z miłym i przyjemnym kątem do siedzenia.

Muszę to sobie przemyśleć i wkrótce zaprezentuje Wam swoją koncepcję, wtedy ocenicie.

Cały czas kombinuję jak zrobić spanie na "antresolce" lub podwieszanym łóżku.

Może to dziwnie zabrzmi, ale zawsze marzył mi się taki mały przytulny kącik (azyl) schowany w takiej wnęce, gdzie mógłbym sobie pracować i stworzyć królestwo do pracy. Zabrzmiało to jak niespełnione marzenia z dzieciństwa, kiedy nie miałem łóżka piętrowego, ale taki już jestem - wolę coś co mi się podoba bardziej niż coś co wiem że jest nawet bardziej funkcjonalne.

W takim układzie chcę również jedną ze ścian pokryć cegłą - co będzie najlepsze?

Chciałbym ceglaną ścianę (pozostałe jaki kolor?) białe wykończenia (ładne gzymsy pod sufitem), białe listwy przypodłogowe, ale cały czas myślę jak to zaplanować żeby całość miała smak. Zdaję sobie sprawę, że mały szczegół może popsuć wszystko, dlatego chcę dobrze przemyśleć.

Witam,

za ok 10 miesiecy odbieramy swoje pierwsze male mieszkanie. Spedza nam sen z powiek jednak dobra aranzacje pomieszczen ktore mamy. Niestety nie mozna przesunac zadnej sciany i nie mozna przeniesc juz instalacji. Trzeba wiec bazowac na tym co jest na projekcie. Czy bedzie ktos na tyle odwazny i podejmie sie aranzacji tego malego mieszkanka? Jest to o tyle wyzwanie gdyz duzy pokoj jest zupelnie nieustawny. O ile z lazienka i sypialnia sobie poradzimy to z duzym pokojem mamy wielki klopot. Z gory bardzo dziekuje za pomoc.

projekt..jpg

Edytowane przez GrzesTSW
zmieniono zdjecie, na zdjecie w lerpszej rozdzielczosci

zdjecie w lepszej rozdzielczosci dodane do pierwszego posta.

jeszcze moze kilka dodatkowych informacji o mieszkaniu. bedzie w jasnej tonacji zeby troche je 'powiekszyc'. do tv bedzie podlaczony tuner od satelity i konsola do gier wiec chyba dobrze jakby byl na jakims stoliku zeby polozyc obok te dodatki.

Edytowane przez GrzesTSW

"Swojej" koncepcji jeszcze nie wymyśliłam, ale mam kilka uwag do Twojej:

http://img32.imageshack.us/img32/3516/pomysl2.jpg

Ustawiłeś sobie ciąg sprzętów - lodówka (pewnie wysoka), kuchenka (pewnie z piekarnikiem), zmywarka. Wydaje mi się, że jest to niezbyt dobre rozwiązanie:

- lodówki nie stawia się obok kuchenki

- przez lodówkę nie będziesz mieć wygodnego dostępu do kuchenki

- czy na pewno potrzebujesz zlew 2-komorowy? zajmuje sporo miejsca na i tak niedużym blacie; ja bym tu chyba dała narożny z odciekaczem

- dodatkowy blat przy oknie jest ok, ale pytanie, czy planujesz tam jakieś szafki? jeśli tak to gdzie masz kaloryfer, jeśli nie - gdzie planujesz trzymać kuchenne wyposażenie? :)

- może zamiast osobnego stołu pomyślelibyście o jakiejś ladzie z hokerami? Skoro mieszkanie ma być przeznaczone dla 2 osób, to takie rozwiązanie powinno być nieco bardziej funkcjonalne

- nie wiem czy dobrze przeczytałam - planujesz "szuflady pod sam sufit"? Zdradzisz pomysł na użytkowanie takiego cuda?

Tyle uwag o kuchni. Pomyślę nad resztą, to jeszcze coś napiszę. :)

dziekuje bardzo za uwagi. co do ustawienia sprzetow w kuchni to nie przykladalem do tego wiekszej wagi teraz. tzn wpisalem wprawdzie co ma byc ale bez wiekszego zastanowienia ktory sprzet w ktorej kolejnosci. co do zlewu to masz absolutna racje. w narozniku to bedzie dla niego najlepsze miejsce. jesli chodzi o osobny stol to z tym wlasnie jest najwiekszy problem- bo takiej lady nie ma gdzie ustawic w tym pokoju. juz myslalem zeby ja przykleic do tej scianki miedzy oknem malym a drzwiami na balkon. szerokosc 48 cm powinna w zupelnosci wystarczyc.

piszac "szuflady pod sufit" mialem na mysli szafki do samego sufitu. zreszta kuchnia bedzie cala zabudowana najprawodpodobniej zeby wlasnie bylo gdzie trzymac wszystkie sprzety- bo miejsca malutko. w tych gornych szafkach beda sprzetu bardzo rzadko uzywane i dostep do nichj bedzie raczej z .. krzeselka?;) (cos w takim stylu : http://muratordom.pl/kuchnia/projekty-i-aranzacje/biala-kuchnia-zdjecia,123_6925.html?&photo=21191 )

Edytowane przez GrzesTSW

pomysł dobry...ale ja zaproponuję coś takiego:

na prawo sofa i regał

na środku szafka około 175 wysoka (żeby do części z sofą wpadało światło, może być częściowo ażurowa) z zamontowanym tv tak aby można było go obrócić w stronę stołu, stół na zdj. dostawiony do szafki ale można go lekko odsunąć

http://img207.imageshack.us/img207/856/pomysl2.png

W tych propozycjach najlepszą część zajmuje kuchnia. Rozumiem że wody i odpływu nie da się przenieść na ścianę na prawo od wejscia? W takim razie kuchnię przesunełabym ją jak najbliżej wejścia do domu i ustawiła protopadle do ściany, tak aby stworzyć lepsze proporcje pokoju. Przede wszystkim sprawdź rzeczywiste wymiary komina wentylacyjnego, albo dowiedz się, jaki będzie. W zależności od tych wymiarow możne różnie kombinować. Ale na pewno zabudowa kuchenna moglaby zaczynać się już w miejscu 20-30 cm od przejścia do malego pokoju. Raczej, jeśli ten komin jest rzeczywie duży, powinna to być niska zabudowa z płytą i zlewem, a wtedy lodówka obok komina. Jeśli jednak komin będzie mnieszy - może to być wysoka zabudowa, a płyta i zlew obok komina, lub na wolnej zabudowie zaraz za kominem, równlegle do zabudowy wysokiej.

Dzięki takiemu ustawieniu zyskujesz bardziej ustawny pokój...I nie podobają mi si e te fale na podlodze...

Może kogoś zainspiruje ten plan i pomoże nam urządzić nasze mieszkanie 2+1,

prosze Was o radę jak je urządzić aby stało się ciepłe i rodzinne a zarazem

praktyczne bo wiadomo wszystko wyglada pięknie na katalogach ale gdzie tak

naprawdę mieści się to wszystko co jest niezbędne do funkcjonowania rodziny.

Zależy nam aby za bardzo nie przesuwać ścian bowiem

mieszkanie otrzymaliśmy "pod klucz" więc wszystko jest w porządku, chodzi nam

bardziej o zaaranżowanie tak mieszkania aby stało się przytulne i funkcjonalne,

Nie wiem jak np urządzić pokój dla dziecka ten z loggią , zastanawiamy sie również nad

przebudowaniem/połączeniem łazienki z wc. W kuchni zastanawiamy sie nad mini kącikiem jadalnym

Może są osoby które zajmą sie naszym mieszkankiem, zależy nam na Waszej

opini i pomocy

P7YQa89gpPdczSS09X&#.jpg

W tych propozycjach najlepszą część zajmuje kuchnia. Rozumiem że wody i odpływu nie da się przenieść na ścianę na prawo od wejscia? W takim razie kuchnię przesunełabym ją jak najbliżej wejścia do domu i ustawiła protopadle do ściany, tak aby stworzyć lepsze proporcje pokoju. Przede wszystkim sprawdź rzeczywiste wymiary komina wentylacyjnego, albo dowiedz się, jaki będzie. W zależności od tych wymiarow możne różnie kombinować. Ale na pewno zabudowa kuchenna moglaby zaczynać się już w miejscu 20-30 cm od przejścia do malego pokoju. Raczej, jeśli ten komin jest rzeczywie duży, powinna to być niska zabudowa z płytą i zlewem, a wtedy lodówka obok komina. Jeśli jednak komin będzie mnieszy - może to być wysoka zabudowa, a płyta i zlew obok komina, lub na wolnej zabudowie zaraz za kominem, równlegle do zabudowy wysokiej.

Dzięki takiemu ustawieniu zyskujesz bardziej ustawny pokój...I nie podobają mi si e te fale na podlodze...

witaj,

wzialem pod uwage Twoje propozycje i powstalo mi cos takiego. I jestem naprawde zaskoczony ze cos takiego fajnego wyszlo i ze tak jeszcze mozna kombinowac z kuchnia. jedyne co mnie zastanawia jak w takiej kuchni musi sie gotowac, bo nie ma tam zadnego okna na swiat. w druga strone kuchnie nie moge obrocic bo ktos kto bedzie wchodzil do mieszkania bedzie od razu wpadal na sciane? zreszta zaraz pokombinuje z tym jeszcze. narazie projekt 4.

pomysl4..JPG