Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim skromnym zdaniem ten fiolet do koloru podłogi kompletnie nie pasuje... białe meble to już kwestia gustu, ja bym nigdy nie zrobiła :) i ciemną podłogę bardzo mi odradzano, chyba że ktoś lubi codziennie latać z mopem. Podłoga rozumiem, że drewno? Zastanowiłabym się zatem nad takim rozwiązaniem w kuchni... Ogólnie mi się kolorystyka nie podoba, źle bym się czuła w takim mieszkaniu..

Witam. Mam juz otworzony podobny wątek, Jednak uważam ze tu jest na to lepsze miejsce. A czas mnie nagli.

Otóż. Stworzyłem taki projekt jak na wizualizacji. Podłoga merbau, płytki biały poler, szafki w kuchni i szafa w przedpokoju okleina biały poler, blaty w kuchni coś podobnego kolorystycznie do merbau. Proszę o opinie i sugestie. Pozatym jaką wielkośc płytek zastosować biorąc pod uwagę ze szerokość do wanny w łazience to 1 metr ? Płytki 30cm rektyfikowane chyba będą najlepsze ?

Mich83. Podłoga merbau, biała kuchnia i białe meble to bardzo fajne połączenie. Kontrastowe, ale nowoczesne (a chyba o taki efekt ci chodzi). Jeśli kładziesz ciemną podłogę w małym mieszkaniu to jasna kolorystyka reszty ma duże znaczenie i jest bardzo ważna. Potwierdzam opinię Aduski, faktycznie na ciemnej podłodze szybciej widać kurz, ale to wcale nie musi być powodem, żeby rezygnować z tego projektu :-). Co do łazienki to wszystko zależy od układu i ustawienia poszczególnych elementów i ciężko powiedzieć bez otrzymania szczegółów. Jeśli to mała łazienka to straraj się dać fugę w kolorze płytek, tak aby podłoga robiła wrażenie jednej "niepociętej" płaszczyzny. Ponieważ prawie w całym mieszkaniu planujesz podłogę drewnianą może również w łazience wykorzystaj ten kierunek. Możesz np. położyć "drewonopodobne" płytki do białej ceramiki na ścianach. Co do kolorowej ściany w salonie - czy to jest fiolet? Fiolet to bardzo problematyczny kolor i różnica odcieni tego samego koloru może diametralnie wpłynąć na estetykę mieszkania. Raczej odradzałabym Ci ten kolor do salonu i do tak ciemnej podłogi. Fioletowy spradza się w sypialniach, a zwłaszcza jego pochodne czyli liliowy, czy oberżynowy. Jeśli chcesz zaakcentować tę ścianę to możesz dać mocny kolor, ale z jaśniejszych np. żółty, pomarńczowy, szary albo brudny błękit.

Witam serdecznie,

Sporo przeglądałem forum - ciekawych rzeczy się podowiadywałem.

Przyszedł czas, żeby doradzić się Was co sądzicie o moich zmianach w projekcie mieszkania.

Blok jest w fazie budowy i planuję projekt wstępny lekko pozmieniać.

Tak wygląda projekt wstępny:

http://images50.fotosik.pl/597/430c3b1b506ef9c7m.jpg

Jest to mieszkanie ok. 62 m2.

Balkon, kuchnia i pokój dzienny jest od strony południowej.

Mieszkanie jest na parterze dlatego w przedpokoju, łazience, kuchni i pokoju dziennym planuję ogrzewanie podłogowe (wodne).

Zauważyłem, że nie bardzo jest możliwość ustawienia jakiejkolwiek szafy w przedpokoju.

Dlatego zacząłem się zastanawiać jak można "poprzemieszczać" ściany, drzwi itp.

Na początku upierałem się na kuchnio-salon.

Jednak rozmowy ze znajomymi, którzy mają otwarte kuchnie na salon, przekonały mnie, że kuchnia powinna być zamkniętym pomieszczeniem.

M.in. ze względu na zapachy z kuchnia, bałagan itd.

Również dlatego, że w bloku jest dostępny gaz i planuję kuchenkę gazową (tańsze rozwiązanie), która pozostawia tłusty osad - wybór z zamkniętą kuchnią wydaję się jak najbardziej odpowiedni.

O to i ono:

http://images35.fotosik.pl/412/343ed3b43f70af43m.jpg

2 pokoje od północy zostawiam w niezmienionym "stanie".

Chyba, że ktoś ma pomysł na jakieś lepsze rozwiązanie ??

Po "zamknięciu" wejścia do kuchni z przedpokoju mogę swobodnie ustawić w nim szafę:

http://images50.fotosik.pl/597/add3c77f20c54293m.jpg

Ostatnia kwestia dotyczy łazienki.

Jako, że człowiek jest zawsze zabiegany, prysznic jest nieodzownym elementem łazienki. Jednak wanna to również komfort.

Dlatego mam w planie umieścić w łazience i prysznic i wannę.

Na przeciwnej ścianie możliwe jest umieszczenie sporego blatu z umywalką (pod blatem pralka).

http://images35.fotosik.pl/412/d8cd5fc3029baff1m.jpg

Mimo ogrzewania podłogowego w planie jest oczywiście grzejnik (w którym miejscu najlepiej go umieścić?)

Mam nadzieję, że ktoś doczytał moje wypociny do końca i oceni fachowym okiem moje "amatorskie" zmiany.

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i oceny.

Pozdrawiam

Poniżej moja propozycja układu kuchnia-hol-salon:

http://img694.imageshack.us/img694/2725/wita284.jpg

Największym problemem jest ściana nośna między holem a kuchnią i salonem - niestety, w mojej propozycji niezbędne będzie zrobienie podciągów. W tym celu zostawiłam dwa słupy nośne.

Tuż przy wejściu wygospodarowałam wnękę na szafę ubraniową o głębokości min 65 cm. Jednocześnie stworzyła się wnęka w kuchni na wysoką lodówkę i wąskie cargo (mini-spiżarka).

W kuchni na jednej ścianie jest układ roboczy - zlew i kuchenka (oraz zmywarka i piekarnik pod kuchenką), a na przeciwległej ścianie część robocza blatu z szafkami do przechowywania naczyń. Dzięki temu układowi nie marnuje ci się miejsce na szafki narożnikowe, które cięzko zagospodarować. Kuchnia jednocześnie jest ciut zmniejszona (ścianka pociągnięta do krawędzi okna) co powiększyło salon. Na ścianie z kuchnią można wówczas postawić kredens - komodę. Kosztem salonu wygospodarowałam jeszcze jedną wnękę, tym razem tylko o głębokości 40-50 cm na szafkę do sufitu dostępną z korytarza na środki czystości, mopa, wiadro, ręczniki itp.

Wzdłuż jednej ściany salonu proponuję pociągnąć niskie szafki a na ścianie zawiesić TV. Zestaw wypoczynkowy natomiast złożyć z narożnika lub dwóch kanap dwuosobowych. Stół może albo stać przy oknie albo być dostawiony do zagłówka jednej z kanap.

Osobiście zrezygnowałabym z wanny - fajna rzecz, ale rzadko ma się czas używać. A zajmuje miejsce.

Dziękuję,

Bardzo ciekawa koncepcja.

Będę musiał dowiedzieć się ile za takie podciągi będą sobie ew. życzyć, no i czy w ogóle możliwa jest taka zmiana.

Wnęki na szafy bardzo mi się podobają.

Kuchnia zamknięta elegancko.

Jak rozumiem za jedną z kanap stolik z pufami ?

Ciekawe rozwiązanie w przypadku większej ilości gości i imprezę ;o)

Może masz jakiś pomysł jednak na te dwa pokoje od północy ?

Z wanny jednak bym nie rezygnował ;o)

Weekendy wieczór ... wanna wskazana ... a nawet pożądana ;o)

Dziękuję bardzo za propozycję.

Pozdrawiam

Za kanapą stół z krzesłami :) Stoli kawowy masz przed kanapami...

Jakie funkcje mają spełniać pokoje od północy? Jeden to zapewne sypialnia, a drugi?

To ta kanapa jakaś wysoka ...

Powiem szczerze, że nie wiem jak to w rzeczywistości może wyglądać.

Nie będzie za bardzo w salonie "nagracone" ? ;o)

Dokładnie tak jak piszesz.

Jeden pokój od północy sypialnią.

Drugi pokój dziecięcy (w "dalekiej" przyszłości), a w niedalekiej jako "biuro" (komputer, jakaś biblioteczka, mała komoda, łóżko pojedyncze w przypadku powrotu po imprezie - żona nie będzie chciała spać z pijakiem ;o))

Wielkimi krokami zbliża się dzień kiedy trzeba będzie deweloperowi przekazać projekt ustawienia ścian działowych w mieszkaniu, a ja już więcej pomysłów nie mam, do Was zwracam się z prośbą o świeże spojrzenie na sprawę, tzn. mieszkanie.

Jest nas dwoje, w przyszłości pewnie jakiś potomek się pojawi. Potrzebne są zatem dwie sypialnie.

Zdecydowaliśmy, że łazienkę połączymy z wc i wygospodarujemy trochę miejsca na spiżarnio-graciarnię.

Mam kilka pomysłów co zrobić z kuchnią i pokojem dziennym, które w tej chwili są jednym pomieszczeniem. Chcę zachować otwarty charakter kuchni, ale niekoniecznie musi być taka rozwalona na pokój dzienny. Trzeba więc zastosować jakąś przegrodę. W toku rozważań myślałam już o kuchni odgrodzonej ścianką, o wyspie kuchennej i, w końcu, o postawieniu na pograniczu słupa, w którym ukryjemy lodówkę, oraz półwyspu, który będzie pełnił rolę dodatkowego blatu roboczego. Bo, nie ma co się oszukiwać, w kuchni z szafkami nie poszalejemy.

Wstawiam wizualizację oraz rzut mieszkania naniesiony w Pro100, tak jak w oryginale.

Dalej - wersja z zabudowaną kuchnia i ze spiżarnią przy sypialni. To rozwiązanie powoduje, że kuchnia ma szerokość 220 cm, więc szafki 60 cm tylko z jednej strony, a z drugiej płytsza zabudowa. Nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.

Spiżarnia przy drzwiach wejściowych ma IMO tę zaletę, że jest blisko wejścia (więc łatwiej zapakować tam zakupy po przyniesieniu, łatwiej wstawić tam rowery, które w sezonie będą przechowywane w mieszkaniu) i łatwiej się do niej dostać z kuchni. W końcu, to rozwiązanie zabiera mniej miejsca z większej sypialni.

Kolejny plan - z wyspą, która jednak nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem...

I ostatnie, czyli to, które podoba mi się najbardziej. Ze spiżarnią przy drzwiach wejściowych, w a kuchnia z wnęką na lodówkę i półwyspem-blatem roboczym.

Aha, mniejszą sypialnię powiększyłam o wnękę na szafę, bo przedpokój i tak jest spory, więc miejsce na szafę się znajdzie.

Czekam na Wasze uwagi i rady. Każde spojrzenie mile widziane. :)

b32w..jpg

oryg..jpg

1 spiż przy poko&#10.jpg

kuchnia z wyspą..jpg

2 spiż przy drzw&#10.jpg

Edytowane przez agatah

Kanapa nie musi być wysoka. Przecież stół ma blat na wysokości ok. 74 cm. Raczej powinna mieć kubiczne kształty, a nie zaokrąglone, by się wpasowała. Ale stół równie dobrze może stać przy oknie lub dostawiony do kuchennej ściany.

To są rysunki koncepcyjne. Do szczegółowego rysowania musiałabym znać wymiary

Ja przestawiłam miejscami salon i kuchnię (rysunek był robiony w paincie, toteż meble na 100% mają przybliżone proporcje):

http://img832.imageshack.us/img832/7754/b32w1.jpg

Salon składa się z dwóch części:

- oficjalnej, stołowej ze stołem i wyściełanymi krzesłami z podłokietnikami

- rodzinnej, z kanapą, fotelem i TV

Kuchnia ma zabudowę L i jest osłonięta od strony kanapy murkiem. Ale to może być też szyba z wytrawionym mlecznym rysunkiem. Krótsze ramię L-ki to lodówka i szafa do sufitu.

W najmniejszym pokoju troszkę przestawiłam ściankę, by weszła szafa ubraniowa. A z salonu zrobiłam sypialnię z kącikiem do pracy (zamykana drzwiami przesuwnymi).

łazienka ma drzwi na skosie i przyjęła formę litery L. Na wprost powinna wejść wanna narożnikowa, a jednym ramieniu jest sedes (podpięty pod pion kuchenny), a w drugim umywalka z pralnią.

Edytowane przez Elfir

Elfir, nie do końca o aż taką rewolucję mi chodziło.

Nad przeniesieniem dużego pokoju tam gdzie go wstawiłeś też myśleliśmy, ale pomysł odpadł, bo ściana jest nośna. Jedyna, której przestawić się nie da.

Mimo wszystko dziękuję :)

Może doprecyzuję bardziej moje wymagania:

- kuchnia z oknem

- spiżarnio-graciarnia

- w łazience (która już w zasadzie jest zaprojektowana) musi być wanna i prysznic; mąż uwielbia prysznic, a ja wannę. Żadne z nas nie zrezygnuje, a półśrodki w postaci wanny z parawanem nie wchodzą w grę.

Bardziej zależy mi na pomocy co i jak zrobić w kwestii kuchni. Odgrodzić całkowicie czy nie. Może wyspa? A może taki słupek z lodówką nie będzie zły?

we wszystkich propozycjach otwartej kuchni przechodzi się przez kuchnię do salonu. IMHO to niezbyt przemyślany układ. Najpierw goście zaglądają w gary a potem siadają na kanapie?

Nie tyle przechodzi się przez kuchnię, ile obok kuchni.

Tak czy tak przy otwartej kuchni goście w gary zaglądają. Czy to przez nią czy obok przechodząc, czy już na kanapie siedząc.

Takie uroki otwartej kuchni.

Dziękuję Elfir za rozwiązanie salonu i kuchni.

Powiem szczerze, że się nakręciłem lekko na takie rozwiązanie.

Podoba mi się opcja z narożnikiem.

Ustawiłem stół w pokoju dziennym i wygląda to następująco:

http://images39.fotosik.pl/594/a8e51f410aca0eafm.jpg

Myślę, że "wymiarowo" nie wygląda to najgorzej.

Można swobodnie się dostać do balkonu. Przy narożniku jak i stole powinno być również wystarczająco miejsca.