Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może i masz rację, spróbuję jakoś przekonać męża, ale będzie ciężko:-p Czy w salonie punktem centralnym może być coś innego niż kominek i tv? Może to nieszczęsne tv umieścić na ciemnej ścianie, by nie rzucało się w oczy a bardziej wyeksponować ten kominek w rogu lub jakiś ładny zestaw wypoczynkowy/ narożnik? Czy kanapa może być punktem centralnym salonu?

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie warto robić o to wojen z mężem i stawiać sprawy na ostrzu noża.

Z drugiej strony warto zasugerować mu kompromisy.

Macie spotkanie gościnne - kawa, ciasto i pogaduchy na kanapie. Włączacie telewizor czy rozpalcie kominek?

Ja się boje, że taki kominek w kącie, zastawiony stołem, do którego od kanapy jest ponad 5 m, będzie rozpalany raz w roku - w wigilię, kiedy będziecie siedzieć przy stole i faktycznie będzie można podziwiać ogień.

A nie dla rekreacji w leniwy wieczór przy winie, gdy dziecko pójdzie spać. Bo nie ma jak przy nim usiąść, chyba, że będziecie taszczyć fotele do jadalni.

Aby ogień w takim oddalonym kominku było dobrze widać z kanapy, wkład musiałby być wielki.

Bo zapłacić za kominek 10-20 tyś (komin, wkład, obudowa) i potem go nie używać to takie trochę marnotrawstwo.

W takie sytuacji lepiej zainwestować w gazowy lub biokominek.

Poza tym spróbuj znaleźć ładne realizacje narożnych kominków (takich ustawionych pod kątem względem ścian, jak na planie) :D

Edytowane przez Elfir

Tak,miałam na myśli że kominek w kącie jest ok (choć sama nie przepadam za takimi-można też pomyśleć o kominku zewnętrznym na tarasie.

Kanapa w kuchni to jakaś moda czy co? Kuchnia ma być kuchnią,rozumiem siedziska w oknie czy tym podobne w jakimś nowoczesnym domu z dużymi przeszkleniami,ale nawet te na fotkach to dla mnie kicz :sick:

Dzień dobry

Od pewnego czasu przeglądam to forum z zainteresowaniem - jest tutaj dużo naprawdę dużo bardzo kreatywnych ludzi :)

Dlatego też zwracam się z prośbą o rzucenie okiem na mój salonik.

Jest on dość niewygodny w urządzaniu, ponieważ okna i balkon nie znajdują się naprzeciwko siebie. Dodatkowo jest tam również kuchnia i (bardzo ładna) ścianka działowa, której położenia niestety nie mogę już zmienić,

Przygotowałem dwa rozwiązania, ale oba niestety posiadają jakieś wady.

W pierwszym są nimi: wyłączenie stołu z życia socjalnego (nikt nie chce tam siadać), zasłonięcie ścianki działowej kanapą oraz siedzenie tyłem do wejścia.

W drugim: przede wszystkim brak symetrii + siedzi się tam niezbyt komfortowo (nie do końca wiem dlaczego)

Wklejam rysunki poglądowe obu rozwiązań (proponuję otworzyć obraz w nowej karcie - będzie większy):

43a6d930c959151f.png

(Wymiary pokoju to 4,5 X 4,5m)

Drodzy forumowicze - bardzo proszę o jakieś sugestie. Sam nie mam już pomysłów, a żadna z moich aranżacji nie do końca mi się podoba. :(

Jeśli jest ktoś chętny do przerobienia rysunku - załączam plik DWG - można otworzyć go w dowolnym programie typu CAD.

https://www.dropbox.com/s/khv2jco93x1n88v/SalonDWG.dwg?dl=0

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

EDIT:

@Elfir użyłem Fotosika

Edytowane przez Purple