Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie,

prosimy o pomoc w aranżacji mieszkania o powierzchni 53 metrów, jeszcze się buduje ale kończy nam się czas na zgłaszanie uwag do projektu a pomysłów jak na lekarstwo....

Mieszkanie przeznaczone dla dwóch osób i dwóch kotów :)

Sypialni ani łazienki nie ruszymy: ściany nośne. Ale myślimy nad wyburzeniem ściany pomiędzy kuchnia a pokojem i zmniejszeniem korytarza.

Borykamy się z:

- zaprojektowaniem funkcjonalnej, otwartej kuchni (wyspa, barek....)

- wciśnięciem kina domowego tak aby telewizor nie był centralnym punktem pokoju

- kącik do pracy (komp lub laptop)

Bardzo prosimy o pomoc w aranżacji i z góry dziękujemy za poświęcony Nam czas :)

http://a.imageshack.us/img12/866/rzutwyjciowy.jpg

http://a.imageshack.us/img9/772/kopiarzut.jpg

http://a.imageshack.us/img265/2530/projekt2b.jpg

Edytowane przez lukasz48

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zalaczam 3 proste aranzacje - moze cos wam podpowiedza, podsuna jakies mysli.

aby wykonac cos pozadniejszego mam za malo danych (chocby czy wentylacje i przylacza mozemy przeniesc?) i trzeba by troche podyskutowac na temat waszych preferencji. ponadto nie otwiera mie sie 1 obrazek - nie wiem wiec czy kuchnia moze byc w tym miejscu gdzie zaprojektowalem czy w tym co kacik wypoczynkowy. Na szczescie nie jest to wielka zmiana na projekcie.

Wiekszosc uzytych mebli to standardy IKEA – tak dla latwej manipulacji wymiarami.

Jesli chodzi o sypialnie to wszystko zalezy jak duze lozko chcecie tam wstawic i ile stolikow nocnych. – Wiadomo ze im wieksze tym mniej miejsca zostanie na szafy. Tu jest 140x200. Mozna je ustawic oczywiscie pod oknem lub po przeciwnej scianie. Nie zmieni to znaczaco ilosci szaf, ale da zupelnie inne mozliwosci aranzacji. Tu na przeciwko lozka jest waska polka i TV. Pojemne narozne szafy.

Salon z aneksem – polecam wersje bez wyspy. Wyspa zabiera miejsce. Jej brak daje jakby wieksze poczucie przestrzeni jako ze cala zabudowe skupiamy tam na jednej scianie. Gdy zrobimy ja w jednolitym kolorze zblizonym do koloru scian to ta zabudowa wrecz jakby zniknie/wtopi sie w sciane. Spokojnie w salonie wystarczy wtedy miejsca na ogromna narozna sofe, stolik kawowy i nawet stol obiadowy dla kilku osob. TV proponuje powiesic/postawic w przeciwnym rogu – tam gdzie narozna szafa. Ta szafe mozna wykonac z gotowych el. IKEA lub (co znacznie praktyczniejsze) na zamownienie – wtedy moglaby byc troche glebsza i dostepna zarowno od strony korytarza – na ubrania, jak i od salonu – np ksiazki, czy plyty. Po lewej stronie salonu przestrzen do pracy. Tu tez z elementow IKEA ale mozna by to lepiej zagospodarowac dobierajac szafki i biurko znajac juz dokladne wymairy pomiaszczenia.

Polecam tez wersje z barkiem. Aneks kuchenny jest wtedy jakby bardziej oddzielony od czesci wypoczynkowej. Mozna ustawic wiecej szafek a wiec jest wiecej miejsca do przechowywania. Tego w kuchni nigdy za malo. Koncik do pracy zostaje jak w poprzednich aranzacjach. Mamy tez miejsce na duza narozna sofe i komody lub scianke z TV po prawej. Przy szafach w poblizu przedpokoju mozna postawic fotel i lampe/stolik by bylo to miejsce do spokojnego poczytania wieczorem.

Pozdrawiam,

aranzacja1.jpg

aranzacja1a.jpg

aranzacja1b.jpg

Dziękujemy serdecznie za propozycje. Zamieściliśmy dodatkowo jeszcze jeden rzut na którym widać dokładniej przyłącza.

Zdrapko:

nie wiem wiec czy kuchnia moze byc w tym miejscu gdzie zaprojektowałem czy w tym co kącik wypoczynkowy.

Kuchnie planujemy zostawić w tej mniejszej wnęce ale tam zostaje tylko 2,5 m... stąd też myśl o wyspie (i tak chyba lodówka będzie gdzieś musiał wylądować poza ciągiem np. na ścianę kuchnia/przedpokój którą z drugiej stron chcemy wyrzucić... No i do tego ten duży przedpokój... Nie możemy dojść do porozumienia w kwestii zupełnie otwartego przedpokoju na pokój (stąd pomysł przesunięcia ścianki) I to stanowi duży problem bo pomysłu brak.

Może jakieś podpowiedzi w tej kwestii?

Może tak? ?:rolleyes:

http://foto0.m.onet.pl/_m/bd3a411517c7429203d54181b0bb42c0,10,19,0.jpg

Oooo, już ktoś tak zaproponował.:) Tylko, że kanapa blokuje wyjście na balkon.;)

Edytowane przez Magda 34

Jeszcze 1 projekt zalaczam.

Jak najmniej scianek przesunietych, wyburzonych.

Zabudowa kuchenna skupiona po lewej stronie duzego pokoju. Barek wydaje sie tu idealnym rozwiazaniem dla was. Mozna go zastapic wyspa z dostawionym do niej stolem tak by mogly zjesc 4 osoby ale przestrzen wypoczynkowa znacznie sie zmniejszy wtedy i takie ustawienie kanapy+fotela nie bedzie juz mozliwe. Mozna by wtedy zamienic kat do pracy z wypoczynkowym miejscami ale... wtedy przestrzen do pracy nie bedzie tak odizolowana. W zaproponowanym rozwiazaniu przestrzen do pracy jest na prawde duza. Pomiesci nawet spory ksiegozbior i duuze biurko. Spokojnie mozna zamiast tego dac tam wypoczynek z TV. Dobrze zorganizowana i wykorzystana przestrzen aneksu kuchennego nawet na 2,5m dlugosci pozwoli zmiescic wszystkie niezbedne urzadzenia, ale wiadomo - zlewozmywak 1 komorowy.

Jesli nie chcecie otwierac przedpokoju na salon czy tez nie mozecie sie w tej kwestii zgodzic to w zaproponowanym rys mozna "dostawic" na styku korytarza i salonu słupek np. z kartongipsu pelniacy funkcje regalu czy jakis regalik azurowy.

Jesli korytarz wydaje sie duzy to mozna jeszcze w lewym gornym rogu dostawic szafe ubraniowa i jego "przestrzen wyraznie sie zmniejszy a zyskacie dodatkowe miejsce na przechowywanie.

pozdr,

ar2.jpg

• 3 weeks później...

Ja zawsze byłem fanem wysp w kuchni - można na nich wygodnie przygotować posiłek, zjeść wspólny obiad czy przeobrazić w mini bar podczas przyjęć :) zdrapko zaopatrzył Was w tyle aranżacji, że od siebie dodam tylko zdjęcia kilku ciekawych wysp:

Wyspa I

Wyspa II

Wyspa III

Wyspa IV

Może znajdziecie jakieś inspiracje ;p

Pomysł z dokumentacją zdjęciową - moim zdaniem świetny. To na prawdę zaskakujące, jak potem ogląda się takie zdjęcia z przed remontu, i porównuje je z efektem finalnym. Sam mam kilka ulubionych "metamorfoz" pomieszczeń, np ta kuchnia: Przed remontem--->Po remoncie - aż ciężko uwierzyć, że to to samo pomieszczenie... A można tam znaleźć jeszcze kilka takich reinkarnacji ;p To kiedy można się spodziewać zdjęć od Was ? :p

Witam,

bardzo proszę o pomoc w aranżacji wnętrz w mieszkaniu, którego skany są w załączniku. Nasze mieszkanie jest u góry. To, co jest dla nas ważne to widna i przestronna łazienka na piętrze (jezeli jest coś takiego do zrobienia). Jeżeli chodzi o kolorystykę to podobają nam się jasne odcienie + fiolet, lawenda. Jeżeli podaliśmy za mało informacji to proszę o sygnał, a coś dopiszemy. Jeśli nie uda się stworzyć projektu to prosimy chociaż o jakieś inspiracje, które pomogłyby pociągnąć temat dalej.

Dziękujęmy za pomoc,

Sylwia&Marcin

parter..jpg

piętro..jpg

Projekt to od projektanta wnętrz - charytatywnie nikt Wam tego nie zrobi :(

Ad łazienka u góry: czy pisząc widna i przestronna, masz na myśli chęć przeniesienia jej do pokoju z oknem? powiększenia kosztem jednego z pokoi? Czy w tej łazience chcecie mieć pralkę? Będzie prysznic czy wanna? Tylko wc czy bidet też?

Przede wszystkim na rzutach brakuje wymiarów, a bez nich urządzanie czegokolwiek jest jak wróżenie z fusów ;) Prosząc o projekt czy nawet inspiracje, musicie też podać własne preferencje: ilość mebli, kolory, funkcje pomieszczeń odpowiadające Waszemu trybowi życia i usposobienia. Mieszkanie ma piękny metraż, ale tak naprawdę jest niewielkie - tylko 2 sypialnie, a to może utrudnić pewne rozwiązania. Potrzebny będzie pokój lub choćby kąt do pracy? więcej miejsca na książki, kolekcje płyt itp.? I rzecz podstawowa: dla ilu osób jest to mieszkanie: inaczej urządza się dla pary, inaczej dla rozwojowej rodziny/ rodziny z dziećmi.

to jest 93 m2? Wydaje się, że moje 50 m2 jest większe i bardziej ustawne!

Tam nie ma na parterze nawet miejsca by odwiesić płaszcz i zdjąć buty.

Jeśli to mieszkanie dla dwojga, to dałoby się coś z tego wycisnąć, ale jeśli jest dziecko to nic z tego - za mało okien, by zrobić widną łazienkę na piętrze. Układ pionów ogranicza aranżację jedynie do okna po prawej stronie (mniejszy pokój).

Schody są drewniane? Bo odwrócenie biegu schodów pozwoliłoby rozsądniej zagospodarować przynajmniej parter (wc można byłoby wcisnąć pod schody i wygospodarować niewielką wnękę na szafę w sieni).

Rozważyłabym też całkowitą likwidację wc na parterze - na piętrze można byłoby zrobić osobne wc i łazienkę.

Edytowane przez Elfir

Witam. Z racji że juz nie raz podsunęliście mi ciekawy pomysł zwracam się i tym razem z prośbą o podpowiedź :-). Otóż w mieszkaniu mam podłogę merbau , wszystkie ściany pomalowane na biało , chciałbym do tego ze dwie , trzy ściany pomalować w fiolecie tyle ze nie moge się zdecydować które i tu chciałbym uzyskac podpowiedz. Pozatym jaki kolor szafek i blatów w kuchni polecilibyście do takiego zestawienia ? Jaki kolor szafy w przedpokoju ? Jaki kolor płytek podłogowych na kawałku w przedpokoju ? Czy jasny Traweryt będzie pasować ? Dałem kilka przykładów na zdjęciach jakie mi przyszły jak pomalować , doradźcie cos z tego albo cos zupełnie innego.

Ps. Meble w pokoju tez jesli jakies lepsze ustawienie bylo by bym przestawił.

bmp 1.JPG

ORGINAŁ.JPG

ORGINAŁ 1.JPG

Z MEBLAMI jpg.JPG

Edytowane przez mich83

Dzieki Dus troche mi rozjasnilas. Co do kolorow to zestawienie bieli ( ktura niejest biela bardzo zimna ) z fioletem jaki juz kupilem ( Tikurilla 344 o ile dobrze pamietam ) daje naprawde swietnie wygladajace polaczenie ( podloga merbau, biale sciany , i wlasnie dokladnie tek kolor fioletowy z mieszalnika ) skopiowalem po projekcie wykonanym prez projektantke i widzialem na zywo. No szafki w kuchni byly tam biale a podloga czarna , w przedpokoju zabardzo niepamietam jaki byl kolor ( cos miedzy bialymi a minimalnie wpadajacymi w zolc ale niepamietam zabardzo )

Ja w kuchni polorze jak juz pisalem merbau , ale w przedpokoju i na podlodze w lazience chcialbym dac te same plytki. Nielubie miszmaszu i laczenia wielu materialow. Dlatego szafki w kuchni szafe i obudowe wanny chcialbym dac w jednym kolorze.

Czy do przedpokoju na podloge bedzie pasowac piaskowiec w lekko zoltawo bialym kolorze ? Rozumiem z w polysku ?

Tapety juz niepolorze, WIEC BARDZO MI BY ZALEZALO NA PODPOWIEDZI JAKI SCIANY DAC W FIOLECIE :-)

Ps. sory za bledy ortograficzne . Niemam na tym kompie sprawdzania pisowni :-)

Edytowane przez mich83

Duś dzęki raz jeszcze za pomoc. W sensie piaskowca chodziło mi o płytki które wyglądem będą go przypominać. Czytając opis polecanej przez ciebie Arkesi widze własnie że Areksia Beige i Brown są imitacją piaskowca , więc dokładnie o coś takiego mi chodziło.

Rozumiem ze Areksie Beige mi polecasz ? Polerowany ?

Witam,

Po raz kolejny chciałabym skorzystać z Waszej pomocy przy przebudowie mieszkania.

Planuję całkowity remont 55m2 mieszkania w starym budownictwie (cegła, wys 280 cm)

Chciałabym zmienić jego układ aby wykorzystać przestrzeń, dostosowując ją do potrzeb singielki. Obecny układ jest mało funkcjonalny: kuchnia za duża jak na moje potrzeby (9m2), zbyt mała łazienka (2,5 m2), sypialnia z oknem balkonowym znajduje się w amfiladzie (19 m2). Ściany nośne znajdują się na obrzeżach mieszkania i przy łazience, więc swobodnie można zaaranżować przestrzeń w środku, z wyjątkiem powiększenia łazienki.

Zależałoby mi aby po metamorfozie uzyskać większą łazienkę z wanną, mniejszą kuchnię – może być otwarta na salon, możliwie dużo powierzchni do przechowywania (szaf), nie potrzebuję specjalnego miejsca do pracy.

Nie mam niestety pomysłu na tę metamorfozę. Będę wdzięczna za wszelką pomoc i wskazówki.

http://lh4.ggpht.com/__KnemVnv26o/TKzYBiBFjHI/AAAAAAAAAUA/lPotGb_jLgg/s512/plan%20mieszk.jpg

plan mieszk.jpg