Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam niewielki domek, w zasadzie jest do remontu. Nie wiem od czego zacząć, dodam tylko, że wymieniłam okna w te wakacje co były, bo aż się prosiły. Teraz zacznę remoncik myślę, że najpierw muszę wiedzieć jaki układ powinien mieć nasz dom. Niestety nie mam profesjonalnego projektu, więc spróbowałam sama go narysować. A oto oznaczenia naniesione na nim:

1 salon ok 30 m2

2 pokój dziecięcy ok 20m2

3 kuchnia ok 6,25m2 sam kwadrat bez korytarzyka, który ciągnie się od wejścia

4 wc z łazienką ok 4m2

5sypialnia ok 20m2

6 ''dobudówka'' 10,5 m2

W kuchni jest okno, blisko wejścia do pokoju (2)

Do domku można wejść drzwiami przy łazience i przez ''dobudówkę''.

Zapomniałam narysować wejście do łazienki znajduje się tuż przy drzwiach wejściowych. Nasza rodzina 2+2(dziewczynki wspólny pokoik) proszę o rady jakie rozwiązanie byłoby najlepsze i fikcjonalne. W projekcie można by dodać jeszcze schody na poddasze, teraz mamy je na wspólnym korytarzu, gdyż do naszego domu przytulony jest inny dom, można by rzec, że jest to bliźniak z którym łączy nas wspólna klatka ze schodami na poddasze i do piwnicy.

Scan-101105-0001..jpg

Edytowane przez zorajda

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby ci pomóc, musisz podać przede wszystkim wymiary ścian, otworów okiennych i drzwiowych. Podać, które ściany są nośne, gdzie idą instalacje.

Mam pewien pomysł, ale nie wiem czy wszystko się zmieści.

"Pokój 20 m2" niewiele mi mówi.

Zrobiłam jeszcze raz projekt domku.

http://img708.imageshack.us/img708/7886/dom1f.jpg

Wszystkie okna są szerokości 0,98 m i dł 1,56 m oprócz łazienkowe: 0,56 m.

Drzwi to metrówki, jedynie łazienkowe to 0,6 i przejście z sypialni do salonu 0,8 m.

Jeżeli zaś chodzi o ścinany to nie mam pojęcia, które to nośne. Prawdopodobnie są nimi ściany w salonie i w pokoju dziecięcym. Problem polega na tym, że wszystkie są jednakowo grube jedynie ściany łazienkowe są cienkie i w sypialni ściana dzieląca korytarzyk.

Jeżeli chodzi zaś o pion wodny to na ścianie dzielącej kuchnie z łazienką.

Proszę o pomysły.

PS. Elfir dziękuję, że się odezwałaś.

Niestety grubości ścian w projekcie też się liczą do całościowego bilansu :)

No to bym widziała to tak:

http://img185.imageshack.us/img185/3607/beztytuuzac.jpg

dobudówka zmniejszona o 50 cm i przekształcona w samodzielne wejście, za to zlikwidowane wejście ze wspólnej klatki schodowej. W wiatrołapie schody na strych, a pod schodami szafy na ubrania i buty. Schody przechodzą przez ścianę z salonem, tak więc kanapa stoi pod górnym biegiem schodów zamaskowanym zabudową k-g. Kanapę można z resztą odsunąć od ściany i za nią wstawić np. biblioteczkę.

Ścianka między kuchnią a jadalnią o wysokości 1,2 cm, tylko by zasłonić bałagan kuchenny.

Z kuchni można tez się przebić na korytarzyk do pokojów i łazienki, by nie biegać naokoło (otwór zamykany drzwiami przesuwnymi)..

Łazienkę można powiększyć kosztem składzika.

W sypialni trochę małe okno, ale zakładam, że i tak chodzi się tam spać. Więc przebywa raczej po zachodzie słońca. Sypialnię śmiało można zmniejszyć o głębokość szafy, by powiększyć pokój dzienny.

Edytowane przez Elfir

Też tak myśleliśmy nad takim rozwiązaniem jeżeli chodzi o pokoje dla dziewczyn, tylko że sypialnie myślałam by dać tam, gdzie dziewczyny teraz mają pokój. Twoje rozwiązanie jest lepsze, i ta ścianka między salonem a kuchnia to bardzo dobry pomysł. Dobudówkę musielibyśmy podnieść, bo kończy się na wysokości 2,50. Zastanawia mnie jedynie fakt przejścia z dobudówki do salonu, zawsze jakoś mnie takie rozwiązania nie bardzo fascynowały.

Ale generalnie pomysł świetny. Przedstawię mężowi, zobaczymy co on a na to.

Dziękuję za pomysł.:)

Witam

Po długim namyślaniu i przemyśleniu obu propozycji „stworzyłem” aranżację, która odpowiadałaby moim oczekiwaniom :)

Dzięki propozycji queene zaciągnąłem z jej pomysłu sypialnie z kącikiem do popracowania. Natomiast od Elfir po długich namysłach, pomysł na kuchnię i jadalnię połączoną z salonem (choć pomysł quenne też bardzo mi się podoba z tego względu, iż salon nie jest bezpośrednio przy drugiej połowie domu i by nikomu nie przeszkadzało to, że jest zbyt głośno. Ale wybór padł na Elfir. Dzięki takiemu rozmieszczeniu jest spora kuchnia, w której zawsze chciałem mieć wyspę :D połączoną z jadalnią. Zawsze coś za coś jest:). Będę musiał zainwestować w jakieś wygłuszenie (chyba maty dzwiękochłonne czy coś w tym stylu) – obecnie jak jest cisza w mojej części to słyszę jak ciocia „krzyczy” na dzieci :D).

Wracając teraz do łazienki wg propozycji Elfir to wydaje mi się zbyt długa, a co odnośnie wejścia do niej to również rozmyślałem wejście w tym miejscu ale wtedy starciłbym dobrą lokalizację na szalę we wnęce.

Teraz poruszę kwestię korytarza/wiatrołapu. Elfir w swoiej propozycji zostawił to tak, jak jest obecnie. Też wolałbym takie rozwiązanie ale obawiam się dwóch rzeczy. Mianowicie chodzi mi o to, że jak ktoś przyjdzie to nie będzie miał gdzie powiesić np. kurtki a i butów nie będzie miał gdzie zdjąć i postawić (bezpośrednio pod schodami czy też obok to raczej mało estetycznie by wyglądało. Miedzy schodami a ścianą jest ok. 150 cm i można zmieścić szafkę na buty czy też jakiś wieszak ale nie wiem jakby to w praktyce wyglądało i czy byłoby w ogóle funkcjonalne. Kolejną rzeczą odnośnie korytarza/wiatrołapu jest to, że traciłbym trochę ciepła jakbym wchodzi i wychodził z domu. A taki mały wiatrołap jaki jest w mojej propozycji byłby dobrą raczej sprawą – tak sądzę. Znalazłoby się miejsce na szafę oraz miejsce na chowanie czy stawianie butów. Mogę oczywiście się mylić w tym wszystkim i dlatego proszę o wasze zdanie. Większość z Was już pewnie jest użytkownikami różnych rozwiązań i mogą się wypowiedzieć czy takie czy też inne rozwiązania się sprawdzają w praktyce).

Pod schodami są schody do piwnicy.

http://images41.fotosik.pl/358/9458f23f7eb56127med.jpg

Bardzo funkcjonalne rozwiązanie - gratulacje. Wykorzystałeś z projektów Dziewczyn to co najlepsze i wyszło naprawdę fajne mieszkanko. :)

Będę czekać na fotki z realizacji.

Jedno pytanko tylko - czy w łazience chcesz mieć tylko prysznic? Nie widzę jej wymiarów, ale może mieściłaby Wam się też wanna? Nawet gdyby miała być rzadko używana to i tak fajnie jak jest. :)

Wygospodarowanie wiatrołapu skutkuje skróceniem biegu schodów i tym samym czy nie są one bardziej strome? Bo jeśli klatka schodowa jest opcjonalna, to ja proponowałabym odwrócenie biegu schodów, tak by najwyższa część była bliżej wejścia a zejście było w pobliżu salonu. Wówczas można jeszcze powiększyć wiatrołap a pod schodami można zrobić szafę wnękową.

http://img440.imageshack.us/img440/2501/9458f23f7eb56127med.jpg

Acha - trochę niewygodne jest otwieranie drzwi między mieszkaniem a wiatrołapem, lepiej by otwierały się do wewnątrz mieszkania na nie do wiatrołapu.

Edytowane przez Elfir

Jest też taka opcja:

http://img574.imageshack.us/img574/4985/beztytuuxl.jpg

Ponieważ wejście jest ze wspólnej klatki schodowej, nie potrzeba wiatrołapu. Zaraz koło wejścia jest miejsce na dużą szafę ubraniową.

Kuchnia zamienia się miejscami z łazienką. Chodzi o to by wejście do łazienki było z prywatnej części mieszkania aby goście nie przeszkadzali dzieciom. Kręcone schody na poddasze są może niezbyt wygodne, ale zajmują mało miejsca.

Pokoje dziewczynek są na końcu mieszkania. Sypialnia rodziców sąsiaduję z pokojem dziennym i jest zamykana szklanymi drzwiami przesuwnymi, które doświetlą sypialnię z małym oknem.

Dużo zależy od tego jaką rolę ma pełnić poddasze. Czy to tylko miejsce na suszenie prania i składzik niepotrzebnych gratów użytkowane sporadycznie? W takiej sytuacji również w pierwszej propozycji aranżacji wnętrz lepiej zrobić tanie schody kręcone, zamiast zabiegowych.

Schody zabiegowe są jednakże wygodniejsze i bezpieczniejsze - jeśli poddasze ma służyć np. zrobieniu gabinetu, pralni (częste bieganie w górę i w dół) to jednak należy je wybrać.