Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 688
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Planujemy rozbudowe domu kostki z lat 60-tych . Mieszkamy z dziadkami, na rysunku prawa czesc to stary dom a lewa

to nowa planowana. Zamierzamy dobudowac jakies 100m2 . Aktualnie uzytkujemy dwa pomieszczenia i dziadkowei tez

dwa, kazdy ma swoja lazienke.

Prosze o rade czy dobrze zaplanowalismy taki podzial, chcemy miec salon sredniej wielkosci, duza sypialnie i garderobe.

Pomieszczenie nr. 9 to na pokoj a nr. 5 i 3 oraz korytarz w nich to nasza kuchnia.

Planowane wielkosci pomieszczen:

1- wiatrolap-5m

2-hol-16,5

3-garderoba-3,4

4-kuchnia z jadalnia-25,3

5-pokoj-13,9

6-zejscie do piwnicy-3,3

7-pokoj-10,1

8-salon-25,5

9-sypialnia-24,7

10-łazienka-4,7

11-hol-6,6

12-pokoj-22,9

13-łazienka-4,4

14-kuchnia-14,5

Planowane schody w holu sa w przyszlosci do relizacji bo bedzie uzytkowe poddasze na sale rozrywek.

Sypialnia nr.9 jest od wschodu, a salon od zachodu.

Prosze o rade i opinie.

Pozdrawiam cieplo:)

Kopia priojekt rozbudowy2.jpg

do czego będzie służył pokój nr 7 i 5? Pokój nr 5 + cześć dobudowana jest taki dziwny, załamany. Czy da się go sensownie urządzić?

Zabij mnie, ale na planie dalej nie widzę numeru 10. Strasznie zamazane są te cyferki. Czy on jest nad 13-tką?

Po co zostawiliście przejście do mieszkania dziadków, skoro macie też drzwi ze wspólnego holu?

Gdyby kominek ustawić pośrodku, przy słupie konstrukcyjnym, to przy panoramicznej szybie, ogień można byłoby tez oglądać z jadalni.

Drzwi tarasowe można byłoby przesunąć tak, by stały na osi korytarza - tworzyłyby ładny ciąg komunikacyjny.

Edytowane przez Elfir

Z tego co widzę, tam większość pomieszczeń ma bardzo duże okna. Tylko jedno okno jest wąskie. Najtrudniejsza do aranżacji jest ta duża sypialnia, bo ma dwa wielkie okna i nie ma gdzie ustawić szaf - dlatego wysunęłam łóżko na środek pokoju i ustawiłam przy niskiej ściance u wezgłowia.

Zasadniczo garderoba powinna być bez okien, gdyż ubrania pod wpływem światła słonecznego płowieją i w garderobie trzeba wstawiać zamykane szafy zamiast otwartych półek i drążków - a to większy koszt.

Projekt można modyfikować, ścianki przestawiać ale i tak zasadniczym pytaniem jest jak idą piony wod-kan? Gdy pralnia i łazienka do siebie przylegają koszt wykonania instalacji jest niższy.

http://img594.imageshack.us/img594/3601/beztytuupuq.jpg

do czego będzie służył pokój nr 7 i 5? Pokój nr 5 + cześć dobudowana jest taki dziwny, załamany. Czy da się go sensownie urządzić?

Zabij mnie, ale na planie dalej nie widzę numeru 10. Strasznie zamazane są te cyferki. Czy on jest nad 13-tką?

Po co zostawiliście przejście do mieszkania dziadków, skoro macie też drzwi ze wspólnego holu?

Gdyby kominek ustawić pośrodku, przy słupie konstrukcyjnym, to przy panoramicznej szybie, ogień można byłoby tez oglądać z jadalni.

Drzwi tarasowe można byłoby przesunąć tak, by stały na osi korytarza - tworzyłyby ładny ciąg komunikacyjny.

Witam,

Dziekuje za cenne uwagi:)

Pokoj nr 5 jest w takim ksztalcie bo powstal z czesci nowej i starej. Czesc nowa jest wysunieta w stosunku do starego budynku o 1m abu z zewnatrz

nie uzyskac elewacji "stodoły" :). Bedzie to pokoj dziecka, z czescia sypialna i zabawowa a pozniej czescia do nauki. 2,4x1,80 to jego wymiar w starej czesci a nowa

1,9x2,4. Takze lozko, szafa, szafki potem biurko powinny sie zmiescic.

Tak 10 jest nad 13.

Drzwi sa odzielne do nas i do dziadkow abysmy nie szli na okolo do siebie. Moze to mylne..

A co sadzisz o kominku przy drzwiach tarasowych aby bylo go widac od wejscia...

Dodatkowe drzwi zmniejszają ci łazienkę. Można byłoby odciąć ten krótki fragment korytarzyka i powiększyć w ten sposób łazienkę. Po przestawieniu drzwi w prawo powstaje wnęka na pralkę lub prysznic. Albo zamurować drzwi i dziadkowie mają wnękę na szafę - w ich części nie ma gdzie odwiesić płaszcza i zdjąć butów.

Wadą tego projektu jest bardzo długi korytarz, który zajmuje prawie 1/4 nowej powierzchni mieszkania.

Kominek, myślę, powinien być przede wszystkim widoczny z miejsca gdzie się go będzie podziwiać. Chyba, że zamierzasz go podziwiać z korytarzyka głównie :)

I zastanów się nad tą otwartą kuchnią. W tej chwili cała strefa robocza jest otwarta na salon. Nie chodzi o to by ją zamykać w osobne pomieszczenie, ale skrócenie ściany nośnej z prawej strony a wydłużenie tego słupa pośrodku, między jadalnią a salonem nieco by ją osłoniło. Tylko pewnie wówczas byłoby za nisko pod planowanymi schodami...

Mam w tej chwili sytuację, gdzie z kuchni do sypialni przechodzę przez korytarz w którym zdejmuje się buty i kurtkę. Wynik? Piasek rozniesiony po całym domu. Bo nie wyobrażam sobie zamiatać po każdym przyjściu z dworu.

Nie mogę zrozumieć czemu najczęściej projektuje się dla dzieci pokoje małe a sypialnię rodziców dużą , przecież to bez sensu , dzieci potrzebują przestrzeni , pokój jest sypialnią , bawialnią , miejscem do nauki, przyjmowania kumpli/kumpelek i t p , natomiast wielka sypialnia rodziców pełni tylko rolę reprezentacyjną ( i to na początku zamieszkiwania , jak każdy oglądający będzie chciał ją zobaczyć ) . Może jestem w błędzie ale tak uważam.

moim zdaniem ostatnia propozycja Elfir jest najlepsza.

Twój ostatni projekt bardziej mi się podoba, tyle że raczej nie do wykonania, bo musiałabym zburzyć ścianę nośną. Ale dzięki twoim pomysłom otworzyły mi się oczy i będę kombinować. Na razie poddasze pełni funkcję po prostu strychu, miejsce na rożnego rodzaju rzeczy bardziej i mniej potrzebnych. Może w przyszłości będzie miał inne zadanie, dlatego myślę o tych schodach na poddasze. Dziękuję za pomysły na pewno się przydadzą :)

Dodatkowe drzwi zmniejszają ci łazienkę. Można byłoby odciąć ten krótki fragment korytarzyka i powiększyć w ten sposób łazienkę. Po przestawieniu drzwi w prawo powstaje wnęka na pralkę lub prysznic. Albo zamurować drzwi i dziadkowie mają wnękę na szafę - w ich części nie ma gdzie odwiesić płaszcza i zdjąć butów.

Wadą tego projektu jest bardzo długi korytarz, który zajmuje prawie 1/4 nowej powierzchni mieszkania.

Kominek, myślę, powinien być przede wszystkim widoczny z miejsca gdzie się go będzie podziwiać. Chyba, że zamierzasz go podziwiać z korytarzyka głównie :)

I zastanów się nad tą otwartą kuchnią. W tej chwili cała strefa robocza jest otwarta na salon. Nie chodzi o to by ją zamykać w osobne pomieszczenie, ale skrócenie ściany nośnej z prawej strony a wydłużenie tego słupa pośrodku, między jadalnią a salonem nieco by ją osłoniło. Tylko pewnie wówczas byłoby za nisko pod planowanymi schodami...

Mam w tej chwili sytuację, gdzie z kuchni do sypialni przechodzę przez korytarz w którym zdejmuje się buty i kurtkę. Wynik? Piasek rozniesiony po całym domu. Bo nie wyobrażam sobie zamiatać po każdym przyjściu z dworu.

Zgadzam sie ze kuchnie musze zamknac i zrobie to z 2 stron od jadalni troche i od salonu. Drzwi przy planowanych schodach na poddasze rowniez masz racje ze powinny zniknac ale musze przekonac do tego mojego Misiańcia:)Bo boi sie ze bedzie za dalego z zakupami do kuchni biegal.

Dziekuje jeszcze raz za pomysly:)

Widze, ze u siebie planujesz akwarium, moj maz tez na to choruje. Super pomysl!