Peterek 10.04.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Pierwsza zima z podłogówką za mną i jestem przekonany o wyższości ogrzewania podłogowego nad grzejnikowym (grzejnikowe chyba wszyscy znają). Poprostu super. U mnie max. temp. w podłogę wynosiła 32stC. masz, stanowczo, za dużą temperaturę podłogi, maksymalne temperatury podłogi, wynoszą: w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych 29 C, w strefach brzegowych, tj. maksymalnie 1 m od przegród zewnętrznych, 35C tyle samo w łazienkach, 27 C w miejscach stałej pracy stojącej, w domu przedewszystkim kuchnie Nie ... źle mnie zrozumiałeś. Napisałem "w podłogę" i chodziło mi o temperaturę wody w układzie grzewczym. Podłoga była taka nijaka, ani ciepła ani zimna. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.04.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 to tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 10.04.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 gdzieś czytałem, że "od podłogówki to nie tylko żylaki, kurz itd. ale nawet mleko w lodówce kwaśnieje" Człowieku, co ty czytasz, to jakieś bzdury!!! Ogrzewanie podłogowe jest super, wszystkim polecam, sam kominek nigdy nie ogrzeje domu, a kaloryfery niepotrzebnie zajmują miejsce. No i moze je (kaloryfery) KTOS wyniesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 10.04.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 podłogówka a podłoga drewniana: wg żródeł niemieckich dopusczalne jest stosowanie drewna do grubości ok 15mm. Powyżej tego jest mozliwe ale wymaga stosowania znakomitego ocieplenia pod posadzką. W praktyce nalezy stosowac zasade, że opór cieplny w kierunku od rury z woda do góry powinien byc conajmniej 10x mniejszy niz w kierunku do dołu i wówczas ciepło, jako leniwa besta , będzie sie wydostawac do góry zamiast pracowicie przedzierac sie do ziemi. Panele czy parkiet to praktycznie to samo z punktu widzenia przenikalności ciepła a jedyna różnica to zachowanie sie w ramach wielokrotnych cykli cieplnych. Drewno bardziej pracuje i powoduje to mozliwośc powstawania szcelinek pomiędzy deszczułkami. Ja u siebie mam podłogówke w całym domu (poza garażem i spiżarnią) a w salonie, gabinecie i sypialniach kłade 15mm merbau parkiet przemysłowy klejony na sztywno do podłogi. Ocieplenie pod podłogą to 18cm styropianu. Konsultowąłem sprawe podłogówki z zaufanym i sprawdzonym radiestetą i jesli to nie jest podłogówka elektryczna (niezalecana) a wodna to nie ma problemu. Jesli ktos potrzebuje nierównomiernego ogrzewania różnych pomieszceń to zalecanym rozwiązaniem sa indywidualne termostaty w tych pomieszceniach sterujące zaworami na poszcególnych obwodach grzejnych. Niedrogie a skuteczne rozwiązanie. Jako szybkie dogrzewanie przewiduję uzywac kominka bo to i szybko grzeje i ładnie pachnie i wspaniale wygląda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 11.04.2006 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 No a nikt nie wie co położyć pod panel laminowany, żeby było cicho i ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_puchatek 23.04.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 A na czym/jak położyć panele bezklejowe, żeby nie stukały, a jednocześnie żeby to wszystko nie przeszkadzalo podłogówce? no właśnie jak/na czym położyć panele ? Pierwsza zima z podłogówką za mną i jestem przekonany o wyższości ogrzewania podłogowego nad grzejnikowym (grzejnikowe chyba wszyscy znają). Poprostu super. U mnie max. temp. w podłogę wynosiła 32stC Rozumiem, że piszesz o temp. wody grzewczej - możesz przybliżyć konstrukcję Twojej płyty grzewczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZYMEK T. 23.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 JA NIE ROBIE U MNIE BĘDZIE TYLKO W ŁAZIENKACH KUCHNI I HOLU POZDROWIONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts