Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe,"mity i prawdy" o sypialniach

Dorota_M

Recommended Posts

Pierwsza zima z podłogówką za mną i jestem przekonany o wyższości ogrzewania podłogowego nad grzejnikowym (grzejnikowe chyba wszyscy znają). Poprostu super. U mnie max. temp. w podłogę wynosiła 32stC.

masz, stanowczo, za dużą temperaturę podłogi,

maksymalne temperatury podłogi, wynoszą:

w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych 29 C,

w strefach brzegowych, tj. maksymalnie 1 m od przegród zewnętrznych, 35C

tyle samo w łazienkach,

27 C w miejscach stałej pracy stojącej, w domu przedewszystkim kuchnie

Nie ... źle mnie zrozumiałeś. Napisałem "w podłogę" i chodziło mi o temperaturę wody w układzie grzewczym. Podłoga była taka nijaka, ani ciepła ani zimna.

pozdro

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdzieś czytałem, że "od podłogówki to nie tylko żylaki, kurz itd. ale nawet mleko w lodówce kwaśnieje" :D

Człowieku, co ty czytasz, to jakieś bzdury!!! :roll:

Ogrzewanie podłogowe jest super, wszystkim polecam, sam kominek nigdy nie ogrzeje domu, a kaloryfery niepotrzebnie zajmują miejsce.

No i moze je (kaloryfery) KTOS wyniesc.

podłogówka a podłoga drewniana:

wg żródeł niemieckich dopusczalne jest stosowanie drewna do grubości ok 15mm. Powyżej tego jest mozliwe ale wymaga stosowania znakomitego ocieplenia pod posadzką. W praktyce nalezy stosowac zasade, że opór cieplny w kierunku od rury z woda do góry powinien byc conajmniej 10x mniejszy niz w kierunku do dołu i wówczas ciepło, jako leniwa besta :), będzie sie wydostawac do góry zamiast pracowicie przedzierac sie do ziemi.

Panele czy parkiet to praktycznie to samo z punktu widzenia przenikalności ciepła a jedyna różnica to zachowanie sie w ramach wielokrotnych cykli cieplnych. Drewno bardziej pracuje i powoduje to mozliwośc powstawania szcelinek pomiędzy deszczułkami.

Ja u siebie mam podłogówke w całym domu (poza garażem i spiżarnią) a w salonie, gabinecie i sypialniach kłade 15mm merbau parkiet przemysłowy klejony na sztywno do podłogi. Ocieplenie pod podłogą to 18cm styropianu.

Konsultowąłem sprawe podłogówki z zaufanym i sprawdzonym radiestetą i jesli to nie jest podłogówka elektryczna (niezalecana) a wodna to nie ma problemu.

Jesli ktos potrzebuje nierównomiernego ogrzewania różnych pomieszceń to zalecanym rozwiązaniem sa indywidualne termostaty w tych pomieszceniach sterujące zaworami na poszcególnych obwodach grzejnych. Niedrogie a skuteczne rozwiązanie.

Jako szybkie dogrzewanie przewiduję uzywac kominka bo to i szybko grzeje i ładnie pachnie i wspaniale wygląda :)

pozdrawiam

• 2 weeks później...
A na czym/jak położyć panele bezklejowe, żeby nie stukały, a jednocześnie żeby to wszystko nie przeszkadzalo podłogówce?

no właśnie jak/na czym położyć panele ?

Pierwsza zima z podłogówką za mną i jestem przekonany o wyższości ogrzewania podłogowego nad grzejnikowym (grzejnikowe chyba wszyscy znają). Poprostu super. U mnie max. temp. w podłogę wynosiła 32stC

Rozumiem, że piszesz o temp. wody grzewczej - możesz przybliżyć konstrukcję Twojej płyty grzewczej ?