Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My kupiliśmy panele Classena, ktore mozna polozyc na ogrzewaniu podlogowym. Do tego tektura i już. Jestesmy w trakcie pierwszego sezonu grzewczego. Nic się z nimi nie dzieje niepokojącego ALE porownując temp pod stopami jak chodzę po terakocie, a panelami to jednak jest znacząca roznica. Wszystko było do przewidzenia jednak nie potrafię zdecydowac się na płytki w salonie.

Z panelami laminowanymi na podłogówce nie powinno się nic dziać .

Ważne jest aby pod panele zastosować odpowiedni podkład który nie będzie zatrzymywał ciepła .

Każdy z producentów paneli poleca odpowiednie podkłady ( wiadomo swoje ) - z doświadczenia wiem , że bardzo dobrym podkładem jest tektura , ewentualnie są podkłady polecane na podłogówkę np : Arbiton ma takie w swojej ofercie .

Oczywiście wiadomo , że płytki są najlepszym rozwiązaniem na podłogówkę ale nie wszyscy lubią taki styl .

Panele drewniane mogą rozchodzić się przy zastosowaniu na ogrzewaniu podł. ale to jest naturalne i nic na to się nie poradzi.

Pod panelami mam ten sam rozstaw rur i są zasilane taką samą temperaturą jak pod płytkami. W obliczeniach wychodziło że pod panelami powinienem dać rury 3 cm gęściej niż pod płytkami - tzn. co 30 cm.... Ostatecznie dałem co 25 oraz co 20 cm.

czy możesz powiedzieć jaką temperaturę wody do podłogówki zasilanie/powrót brałeś w obliczeniach, że wszyło ci co 30 cm?

Obliczenia robiłem na służbowym komputerze, został mi bodajże jeden screen tego programu.... tylko muszę poszukać. W każdym bądź razie pamiętam że przyjąłem dość wysoką temp. zasilania - jakoś nie moglem się przekonać do zasilania rzędu 30 st. Życie pokazało że jednak jest to możliwe.
  • 2 months później...
A jak będzie spisywać sie folia grzewcza zalecana do paneli drewnianych, układana bez stosowania wylewek http://www.elektra.pl/index.php?level=5&dzial=2_2_1_7 . Ja widziałbym ją na swoim drewnianym stropie ale wtedy panel najlepiej z twardego drewna egzotycznego. Dom szkieletowy, bardzo dobrze ocieplony a na poddaszu jesli będą już meble to na nóżkach. Edytowane przez QBELEK
  • 4 months później...
Witam, jak jest w końcu z folią? Czy na wylewkę betonową pod podkład (obojętnie czy to pianka czy tektura), jest ogrzewanie podłogowe, wylewka wygrzewana, kłaść folię czy nie? z góry dziękuje za pomoc
  • 3 weeks później...

Widzę Klodziki, że odgrzebałeś stary temat - ale to dobrze :)

Podepnę się do pytania wcześniej zadanego. A mianowicie salon mam prawie cały w płytkach (ogrzewanie podłogowe), jednak 10m2 pod wypoczynek chcemy "ala drewniany" - Padło na panele (kasa kasa i jeszcze raz kasa :/).

Pojawiły się jednak 2 problemy:

1. Różnica poziomów - płytka z klejem ma prawie 1,5cm więc muszę dać podkład w okolicach 7-8mm i pytanie jaki podkład?? - padło już prawie na Płyta podpodłogowa EKO BARLINEK bo ma 5,5mm więc lepszy rydz niż nic :/

2. Połączenie z płytkami - nie chcieliśmy żadnej listwy i decyzja zapadła na wykończenie korkiem - ale problem, bo panale nie mogą się ruszać i teraz pytanie czy można je przykleić??? (ogrzewanie podłogowe)

Ostatecznie damy tą listwe wrrrr

Wiem, że lepszy by byl barlinek przyklejony, ale 135zł /m2 sama deska + montaż 30/m2 + montaż korka 5zl/m + klej 460zł 13kg!!! Więc za samą robociznę mam już panele z nie najniższej półki.

Proszę napiszcie co mam robić, bo czas niestety biegnie na moja niekorzyść.

Pozdrawiam

W przypadku ogrzewania podłogowe chyba powinno się kleić panele do podłogi. Przecież podłoga pływająca tworzy szczelinę powietrzną będącą izolatorem zamiast przewodnikiem. Tym samym osłabia przewodzenie ciepła z podłogówki.
  • 2 months później...

Witam !!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi doradzić jaki podkład stosować pod panele podłogowe, żeby jak najmniej ciepła blokowało. poz

też mam ten dylemat. Na razie mam dwa pomysły. Pierwszy, ekonomiczny, to podkład tekturowy. Drugi, to widziane w Leroy Merlin, podkłady piankowe, ale nie z dziurkami, a w formie kratownicy, z pustymi polami.

jak się na coś zdecydujesz, to podziel się informacją.

Pozdrawiam

Cena 64 zł/ rolkę to nie jest wysoka cena (3,88 zł/m2 ) - Izolacja termiczna na poziomie 0,06 m2 K/W

Innym rozwiązaniem ( sporo droższym ) jest VISCOTECH 1200 - Izolacja termiczna na poziomie 0,005 m2 K/W - cena 17,85 zł/m2

Pozdrawiam

ja zrobiłem (po forumowych konsultacjach) na tekturze falistej z LM, podłogówka działa, nie mam jej nic do zarzucenia, ale trzeba przyznać ze porównania nie mam, bo tektura po całości, ktoś na forum miał u siebie tekturę i podkład do podłogówki i różnicy nie zauważał... no może poza ceną zakupu ;)
  • 3 weeks później...