Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My kupiliśmy panele Classena, ktore mozna polozyc na ogrzewaniu podlogowym. Do tego tektura i już. Jestesmy w trakcie pierwszego sezonu grzewczego. Nic się z nimi nie dzieje niepokojącego ALE porownując temp pod stopami jak chodzę po terakocie, a panelami to jednak jest znacząca roznica. Wszystko było do przewidzenia jednak nie potrafię zdecydowac się na płytki w salonie.

Z panelami laminowanymi na podłogówce nie powinno się nic dziać .

Ważne jest aby pod panele zastosować odpowiedni podkład który nie będzie zatrzymywał ciepła .

Każdy z producentów paneli poleca odpowiednie podkłady ( wiadomo swoje ) - z doświadczenia wiem , że bardzo dobrym podkładem jest tektura , ewentualnie są podkłady polecane na podłogówkę np : Arbiton ma takie w swojej ofercie .

Oczywiście wiadomo , że płytki są najlepszym rozwiązaniem na podłogówkę ale nie wszyscy lubią taki styl .

Panele drewniane mogą rozchodzić się przy zastosowaniu na ogrzewaniu podł. ale to jest naturalne i nic na to się nie poradzi.

Pod panelami mam ten sam rozstaw rur i są zasilane taką samą temperaturą jak pod płytkami. W obliczeniach wychodziło że pod panelami powinienem dać rury 3 cm gęściej niż pod płytkami - tzn. co 30 cm.... Ostatecznie dałem co 25 oraz co 20 cm.

czy możesz powiedzieć jaką temperaturę wody do podłogówki zasilanie/powrót brałeś w obliczeniach, że wszyło ci co 30 cm?

Obliczenia robiłem na służbowym komputerze, został mi bodajże jeden screen tego programu.... tylko muszę poszukać. W każdym bądź razie pamiętam że przyjąłem dość wysoką temp. zasilania - jakoś nie moglem się przekonać do zasilania rzędu 30 st. Życie pokazało że jednak jest to możliwe.

• 2 months później...
A jak będzie spisywać sie folia grzewcza zalecana do paneli drewnianych, układana bez stosowania wylewek http://www.elektra.pl/index.php?level=5&dzial=2_2_1_7 . Ja widziałbym ją na swoim drewnianym stropie ale wtedy panel najlepiej z twardego drewna egzotycznego. Dom szkieletowy, bardzo dobrze ocieplony a na poddaszu jesli będą już meble to na nóżkach. Edytowane przez QBELEK

• 4 months później...
  • 3 weeks później...

Widzę Klodziki, że odgrzebałeś stary temat - ale to dobrze :)

Podepnę się do pytania wcześniej zadanego. A mianowicie salon mam prawie cały w płytkach (ogrzewanie podłogowe), jednak 10m2 pod wypoczynek chcemy "ala drewniany" - Padło na panele (kasa kasa i jeszcze raz kasa :/).

Pojawiły się jednak 2 problemy:

1. Różnica poziomów - płytka z klejem ma prawie 1,5cm więc muszę dać podkład w okolicach 7-8mm i pytanie jaki podkład?? - padło już prawie na Płyta podpodłogowa EKO BARLINEK bo ma 5,5mm więc lepszy rydz niż nic :/

2. Połączenie z płytkami - nie chcieliśmy żadnej listwy i decyzja zapadła na wykończenie korkiem - ale problem, bo panale nie mogą się ruszać i teraz pytanie czy można je przykleić??? (ogrzewanie podłogowe)

Ostatecznie damy tą listwe wrrrr

Wiem, że lepszy by byl barlinek przyklejony, ale 135zł /m2 sama deska + montaż 30/m2 + montaż korka 5zl/m + klej 460zł 13kg!!! Więc za samą robociznę mam już panele z nie najniższej półki.

Proszę napiszcie co mam robić, bo czas niestety biegnie na moja niekorzyść.

Pozdrawiam

W przypadku ogrzewania podłogowe chyba powinno się kleić panele do podłogi. Przecież podłoga pływająca tworzy szczelinę powietrzną będącą izolatorem zamiast przewodnikiem. Tym samym osłabia przewodzenie ciepła z podłogówki.

• 2 months później...
ja zrobiłem (po forumowych konsultacjach) na tekturze falistej z LM, podłogówka działa, nie mam jej nic do zarzucenia, ale trzeba przyznać ze porównania nie mam, bo tektura po całości, ktoś na forum miał u siebie tekturę i podkład do podłogówki i różnicy nie zauważał... no może poza ceną zakupu ;)

• 3 weeks później...