Danielek 19.04.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 czy taka studnia kopana, np na 4 metry (8 kregow betonowych) wystarczy na potrzeby budowy ?kopacz zapewnia ze tak, a budowniczy ze mieli przypadek kiedy wode trzeba bylo dowozic ciagnikiem bo braklo w studni :| sam nie wiem co myslec tak duzo tej wody potrzeba na fundamenty ? fundamenty z bloczka, tylko lawa wylewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.04.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 W pierwszej kolejności musisz mieć jakieś rozeznanie czy na czterech metrach jest woda. Najprościej pochodź po okolicy i popytaj sąsiadów jak głębokie oni maja ujęcie. Przy okazji nawiążesz stosunki sąsiedzkie – to ważne. Jeżeli jest tak jak piszesz to jest duże prawdopodobieństwo że i u Ciebie tak będzie – ale nie pewnik. Woda potrafi robić różne psikusy. Potem masz do wyboru albo studnia kopana czyli kręgi i kopacz z krótką łopatą albo studnia kręcona typu abisynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.04.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 oto chodzi ze gdzie studnia tam sasiada nie ma dopiero wszyscy sie buduja i nie sa zbyt czesto na dzialkach :| wiem tylko ze poziom wody jest wysoki bo zagladalem to chyba na 1 metr juz byla woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 25.04.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ok na dzien dzisiejszy mam 3 kregi w ziemi i czwarty nad ziemia i pokazala sie woda czyli byla na glebokosci ok 1,5-2 metry moglem spokojnie sam kopac kopanie mieli lekkie wiec bede sie targowal i bede chcial wpuscic jeszcze 2 kregi w dol zeby bylo chociaz na te 2,5 metra glebokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 26.04.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam.Danielek. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale uwzględnij bardzo wysoki poziom wód gruntowych w tej chwili. One niedługo opadną i wtedy w Twojej studni może nie być wody (czego Ci nie życzę). Moim zdaniem (nie jestem fachowcem w tej dziedzinie) ze studnią trzeba troszkę poczekać. Ja o swojej myślę tak około lata.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 26.04.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Zgadza się, studnię robi się możliwie w największą suszę, w lecie. Nie dotyczy wierconych pon. 40 m .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.04.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 czekac to chyba nie trzeba, poprostu latem w najwieksze upaly jesli nie bedzie wody wejda panowie i poglebia. Tez sie boje ze moze za jakis czas juz tej wody nie byc, ale narazie potrzebuje na fundamenty i dlatego kopie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.04.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 u mnie jest juz woda na 1,5m idzie zyla podobno tak kopacze mowia. Dzisiaj bylem na budowie i kopali dalej, teraz sa 4 kregi wkopane, wody bylo jak zajechalem na ok jeden krag czyli 0,5 metra a kregi 100 cm chyba wkopie jeszcze max jeden czyli na 5 kregow i zostawie narazie, widzialem jak nachodzi woda, normalnie ida 3 male zylki fajnie to wygladalo jak woda nachodzila w sumie druga studnie kopal bym sam jesli by mialo to wygladac tak jak u mnie ps. co to za nowy znaczek zamiast ": i D" pokazuje sie koperta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 23.04.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam.Czy opisany sposób wywiercenia studni można zastosować przy każdym rodzaju podłoża? W miejscu gdzie zamierzam wykonać studnię kiedyś wybierano żwir. Głębokość na jakiej powinna znajdować się woda wynosi 2-2,5 m, max 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.05.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Zgadza się, studnię robi się możliwie w największą suszę, w lecie. Nie dotyczy wierconych pon. 40 m .... Nie. W lecie, w największą suszę, poziom wód gruntowych nie jest najniższy. Najniższy jest przeważnie we wrześniu - początek października. Przważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.05.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 czekac to chyba nie trzeba, poprostu latem w najwieksze upaly jesli nie bedzie wody wejda panowie i poglebia. Tez sie boje ze moze za jakis czas juz tej wody nie byc, ale narazie potrzebuje na fundamenty i dlatego kopie teraz Tak też można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 29.05.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Może podpowiecie mi jakie rury najlepiej zastosować do studni wierconej?Ostatnio odwiedziłam kilka sklepów i zaproponowano mi przktycznie to samo.Rura fi 250 2m ok. 300 złRura fi 315 2m ok. 400 złRura karbowana fi ok. 350 60 zł za metrWoda pojawiła się po 2,5 m, zakładam że muszę jeszcze pogłębić do 3,5. Poza tym czym większe fi to przy tym samym poziomie mam większą objętość wody.Może podpowiecie mi coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.05.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 U mnie jest na pewno cieńsza. Około 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 03.06.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 U mnie jest na pewno cieńsza. Około 40mm. Jak głęboko było wiercone? Jaką masz wydajność tego odwiertu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 07.06.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Studnia ma około 3 m głębokości, rura 315 ok. 3,2 m dł. Zakładam, że studnia musi być pogłębiona jeszcze o około 0,5 m (teraz jest pół metra wody). Jak gęsto i jakiej średnicy otwory muszą być wywiercone? Jaką siatką mam to owinąć? Jaką pompę moglibyście mi polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studniarz 10.06.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Na jakieś głębokości 5 metrów był już mokry piasek a za chwile już wyjmowałem cieknący wodą świder. http://members.chello.pl/e.gajewska3/dziennik/studnia.jpg Na tej głębokości świdrowałem jeszcze dobrą godzine aby obsypujący piasek zrobił lej pod ziemią gdzie zbierała sie woda. Następnie kupiłem róre plastikową podziurkowałem dolą część wiertarką zrobiłem na nie psełdo filtr i wpuściłem do środka. Niestety nie miałem pąpy elektrycznej więc porzyczyłem taką małą strażacką i wprowadziłem rurę ssącą do środka. Wody starczyło na jakieś 10 minut dobrego lania potem było trzeba odczekać 30 minut i znowu była. Czyż nie jest to łatwe czas 5 godzin koszty tyle co rura u mnie 60 zł. Ps teraz świdruje kolejną już w rogu dziłki teraz jestem na 2,5 metra w dół narazie sucho Podsumujmy ... 5 godzin pracy i 5 metrów głebokość "studni" do tego koszty to tylko 60zł policzmy koszt normalnego studniarza: 7 metrów x 120zł/mb = 840zł to cena jaka bylaby w przypadku profesjonalisty od wywiercenia az do filtra etc.Cena z górnej półki oczywiscie i wezmy teraz poprawke ze w przypadku tego pana odwiert jest zbyt plytki gdyz pompa wyciaga wode z gornej warsty przy mocnym zapotrzebowaniu na wode a w przypadku studniarza jest gwarancja ciągłości do okreslonych litrow na godzine.Naprawde nie wiem czy warto oszczedzac 800zl jednorazowo skoro ma sie ogrody duze,dom,samochod,skoro stac Was na wiele innych przyjemnosci bo naprawde co to za studnia kiedy trzeba czekac kilkanascie minut by woda naleciala zeby mozna bylo kontynuowac podlewanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 11.06.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 co Ty mowisz ?? przedewszytskim to nie jest studnia do zasilania wszytskiego i na zawsze - tylko prowizoryczna do budowy, i potem moze podlewania ogrodu. Jak dla Ciebie 800 zl to nie i wolisz studniarza i mozesz stwierdzic ze za 800 zl bedziesz mial "profesionalna stundnie wykonana przez profesionaliste" - to gratuluje przedewszystkim nawinosci - i dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studniarz 11.06.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 do budowy i nawadniania budowy ... powodzenia zycze skoro 10 minut dobrego lania i 30 minut az woda podniesie swoj stan oczekiwania ... podlewanie ogrodu ... buahahahahaha rozumie wykopac,wpuscic 10 kregów po 50cm per krag i zurawia na to i wiaderkiem podlewac to ok rozumie, z jakiego powodu naiwnosci?? bo wole wydac 800zl jednorazowo za odwiert,kupic hydrofor etc czyli lacznie zmiescic sie w ok 1500zl przy glebokosci 7metrow ppt i miec spokojna glowe przez ok 20 lat bo tyle wynosi trwalosc filtra bez czyszczenia etc przy abisynce. druga kwestia ze sam osobiscie wierce studnie abisynki i w systemie glebinowym i ja cos na ten temat wiem wiec mozesz kpic nawet z mojej osoby i z moich postow ale czytajac posty na forum to sa bardziej naiwni ode mnie bo daja sie naciagac na niepotrzebne metry etc Swoja droga masz podejscie jak niektorzy moi klienci ktorzy biora ogrodnika,zlecaja mu odpicowanie ogrodu w krzaczki za x dziesiąt tysiecy papieru i oszczedzaja na studni a to tylko dlatego bo studnia jest schowana w kregach i jej nie widać a ogrod moze podziwiac kazdy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiSiOr 12.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Pomysł z tą studnią jest ok, w końcu nie każdy potrzebuje mercedesa... P.S. Jest takie mądre przysłowie. Mierz siły na zamiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.06.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 buahahahahaha Co, ciśnienie skacze, że ktoś nie skorzystał z twoich usług? Co to w ogóle za "buahahaha.."? Ale stary wyjechałeś z postem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts