Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zaliczki?

Recommended Posts

a nie myślisz że on też nie chce pracować za darmo

u mnie:

1 towar na budowie - płatność

2 przy oddaniu każdego etapu

3 na koniec po rozliczeniu całości

Czyli jednak nic "przed". :D :D

sonika jak najbardziej

w moim przypadku materiały są bardzo drogie więc klient MUSI zapłacić za materiał (przecież są to kwoty żedu 10000-30000)

W tym momencie pragnę przypomnieć, że jest spora różnica między zadakiem a zaliczką. Zadatek w przeciwieństwie do zaliczki NIE podlega zwrotowi , jeżeli nioe dojdzie do wykonania umowy.

Alina

Przepraszam, ale jesli zabierasz głos na jakiś temat postaraj się pomóc, a nie zaszkodzić.

Wbrew temu co piszesz zadatek podlega zwrotowi, ba nawet w podwójnej wysokości jesli do wykonania umowy nie dojdzie "z winy" biorącego tenże zadatek.

Od razu zastrzegam, ze trochę uprościłem wyjaśnienie. Pozostają jeszcze inne kwestie związane z zadatkiem, na których poruszanie brak mi niestety czasu.

Gość Alina Lozowska

Szanowny Dominiku, mój czas jest zbyt cenny ,żeby pisać na forum w celu szkodzenia komukolwiek. Zadatek przepada par 394 Kodeksu cyw. jeżeli osoba dająca ten zadatek nie wywiąże się z umowy.

Celem mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na różnicę między zadatkiem a zaliczką. Sa to słowa wielokrotnie mylone a skutki bywaja opłakane.

Więcej wiary w forumowiczów, mój drogi

pozdrawiam

Alina

Szanowny Dominiku, mój czas jest zbyt cenny ,żeby pisać na forum w celu szkodzenia komukolwiek. Zadatek przepada par 394 Kodeksu cyw. jeżeli osoba dająca ten zadatek nie wywiąże się z umowy.

Celem mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na różnicę między zadatkiem a zaliczką. Sa to słowa wielokrotnie mylone a skutki bywaja opłakane.

Więcej wiary w forumowiczów, mój drogi

pozdrawiam

Alina

Droga Alino!

Bardzo fajnie, że sprostowałaś. Teraz wszystko jasne.

Zauważ, jak dużą różnicę robi zakończenie zdania: "...jeżeli osoba dająca ten zadatek nie wywiąże się z umowy" zamiast: "...jeżeli nie dojdzie do wykonania umowy".

Pozdrawiam serdecznie