mva 13.12.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Mam do was pytanie. "Normalnie" podczas wykonywania instalacji elektrycznych przez uprawnionych fachowców wykonują oni i akceptują cała instalację - porpwcie mnie jeśli się mylę. Ja zamierzam sam zrobić całą instalację elektryczną i logiczną w moim domku. Czy muszę mieć akceptację obioru takiej instalacji i ile to by mnie kosztowało? Wiem że chaotycznie to opisałem -ale jestem w tym temacie jak dziecko we mgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 13.12.2002 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Musisz mieć odbiór tej instalacji przez elektryka, ktory mam do tego uprawnienia, a nie każdy ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoMar 17.12.2002 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Z tego co ja wiem to energetyke interesuje telko to co do licznika a dalej nie. Jest tylko wymog ze instalacja w domu musi byc zabezpieczona wylacznikami roznicowo oraz nadmiarowopradowymi.Instalacje mozesz (prawdopodobnie) ciagnac sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 20.12.2002 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Tego chyba nie wie nikt, pytałem o to kiedyś na forum Muratora, byłą też burzliwa dyskusja na usenecie pl.misc.budowanie (czy jakoś tak). Mniej więcej połowa osób twierdzi że trzeba, za to druga że absolutnie nie trzeba. Nikt z pierwszej grupy nie jest w stanie podać podstawy prawnej do konieczności odbioru instalacji przez osobę uprawnioną. Tak więc - czeski film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sp9wus 20.12.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Do odbioru budynku mieszkalnego jest konieczny protokół odbioru instalacji elektrycznej, który może wystawić tylko elektryk z uprawnieniami. Instalację oczywiście można wykonać samemu, ale trzeba jakoś załatwić odpowiedni papierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 20.12.2002 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 A odpowiedni papierek kosztuje drożej. Narobisz się a zapłacosz tak samo jakbyś to zlecił od razu elektrykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 23.12.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 Do wykonania przyłącza elektrycznego potrzebne są uprawnienia. Do wykonania instalacji elektrycznej w budynku nie trzeba mieć żadnych uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 23.12.2002 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 Formalnie rzecz biorąc do wykonywania (kierowania) robotami budowlanymi niezbędne są uprawnienia budowlane - sprawdźcie w ustawie "Prawo budowlane" nie ma tam zwolnień od tego wymagania w zależności od rodzaju obiektu budowlanego, są tylko uprawnienia w zakresie bez ograniczeń lub z ograniczeniami. Przy domkach jednorodzinnych wystarczą te z ograniczeniami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mva 30.12.2002 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 dzieki za pomoc - klamka zapadła- robie sam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 31.12.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 A ja poproszę zwolenników tezy o konieczności odbioru o wskazanie podstawy prawnej - ogólniki typu "prace budowlane powinny prowadzić osoby z uprawnieniami ..." mnie nie satysfakcjonują. Czy ktoś miał murarza albo malarza z uprawnieniami budowlanymi na swojej budowie?Ja ostatecznie zlecam wykonanie instalacji elektrykowi, ale z innych względów - doszedłem do wniosku że zrobi to po prostu lepiej ode mnie, a zależy mi na b. dobrej i dość skomplikowanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.12.2002 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 pingoGeneralnie nikt nikogo nie zmusza do tego aby przestrzegał prawa ale trzeba się liczyć z konsekwencjami takiego działania.Jeśli nie chcesz zatrudniać osób z uprawnieniami to jest to twoja sprawa ale:1) Na mocy ustawy prawo budowlane nadzór budowlany ma prawo do wstępu na twoją budowę i jeżli nie masz zatrudnionego kierownika z uprawnieniami to kłopot murowany.2) Jeżeli będziesz chciał aby zakład energetyczny podłaczył Ci prąd to mogą oni poprosić Ciebie (na mocy ustawy prawo energetyczne) o to abyś im udowodnił że instalacja w twoim domku jest wykonana zgodnie z obowiązujacymi przepisami a na to jest potrzebne oświadczenie osoby z uprawnieniami3) Przy zgłaszaniu zakończenia budowy do referatu architektury będziesz musiał dać dziennik budowy. Jeżeli nie masz w nim wpisu osoby z uprawnieniami w zakresie instalacji elektrycznych że wszystko jest OK to mają prawo zakwestionować Twoje zgłoszenie bo nie zapewniłeś jako inwestor osób o odpowiednich kwalifikacjach do wykonywania poszczególnych robót (znów prawo budowlane). Dotyczy to również instalacji sanitarnych. Zupełnie inną sprawą jest to czy urzędnicy będą dociekliwi i czy będą chcieli podejść do tych spraw bardzo formalnie czy bardziej po ludzku . Pewne jest to że może im przyjść do głowy aby do spraw podchodzić bardzo formalnie i wtedy mogą być poważne kłopoty.Zwykle praktyka jest taka, że nie chce im się specjalnie czepiać bo to dla nich dodatkowa robota, ale mogą być wyjątki. Nie wesoło może być gdy "życzliwy" sąsiad coś do nich "uprzejmie" doniesie.Jeśli interesują Cie konkretne numery dzienników ustaw to napisz na priva.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.01.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 No cóż, ja wcale nikogo nie zachęcam do łamania przepisów, natomiast mam wrażenie że niektórzy na wszelki wypadek chcą wychodzić przed szereg. Kierownik budowy to inna sprawa i zakładam że takowego każdy ma. Natomiast uważam że co nie jest zabronione jest dozwolone i dopóki ktoś mi nie poda nazwy aktu prawnego i nr konkretnego paragrafu, to będę twierdził że nie ma obowiązku zatrudniania osób z uprawnieniami budowlanymi do większości prac na budowie (w tym wykonania instalacji elektrycznej). Inna sprawa czy jest to sensowne, bezpieczne itp itd. Pewne jest dla mnie że urzędnik żądający jakichkolwiek papierków musi podać podstawę prawną. Dalej 1:0 dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 08.01.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Zgadzam się z Inwestorem.A w ogóle to widzę, że z budowaniem jest tak, jak z leczeniem: każdemu sie wydaje, że zna się na jednym i na drugim, a potem jak coś zrobi nie tak, to mam pretensję do wszystkich świętych. Rozumiem oszczędność, ale nie za wszelką cenę. Niech każdy robi, to, co potrafi na pewno, a nie, że mu się tak wydaje. Trzymajcie się ciepło [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-01-08 19:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 09.01.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Oj kochani mylicie pojęcia... Sens zatrudniania fachowców to jedno, a obowiązek prawny to drugie. Ta dyskusja pozbawiona jest niestety argumentów prawnych, konieczność zatrudniania osób z uprawnieniami próbujecie tłumaczyć własnym dobrem inwestora, a to jest podstawowy błąd logiczny. Obowiązek albo jest albo go nie ma, i dobro inwestora niewiele ma z tym wspólnego. Obowiązek zawsze musi wynikać z odpowiednich przepisów, a jeśli nie wynika to pozostają wyłącznie chęci i dobra wola. Jakoś sobie nie wyobrażam aby urzędnik mógł nie odebrać budynku argumentując że "bezpieczniej dla pana byłoby gdyby instalację wykonał elektryk z uprawnieniami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Padło pytanie o konkrety prawne zatrudniania osób z odpowiednimi uprawnieniami (budowlanymi) do wykonywania instalacji elektrycznych na budowie podaję: Art. 18. 1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie: 1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów, 2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy, 3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, 4) wykonania i odbioru robót budowlanych - przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych. 2. Inwestor może ustanowić inspektora nadzoru inwestorskiego na budowie. 3. Inwestor może zobowiązać projektanta do sprawowania nadzoru autorskiego. Oczywiście jest to fragment wyrwany z kontekstu ustawy prawo budowlane.Jeśli jeśli jesteście zainteresowani dalszym uściślaniem sprawy proszę o następne pytaniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts