Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kable - na jakiej wysokości?

Recommended Posts

Potrzebuję namiar na normę dotyczącą wysokości zawieszenia przewodów (w tym przypadku - telefonicznych).

Nad moją działką wiszą tak nisko, że każda ciężarówka zaczepia. Zamierzam powalczyć z TPSA, żeby je podnieśli, zanim się zerwą. Ale do tego muszę mieć jakąś podstawę prawną.

Lepiej odrazu zerwij i niech naprawiają. Nad ulicą gdzie mieszkam kable wisiały nisko od kilku lat ludzie dzwonili prosili i nic. Niedawno ciężarówka zerwała te kable i w ciagu 2 dni przyjechali i naprawili. Powiesili już na przyzwoitej wysokoci. Myślę że kable powinny wisieć nie niżej niż 4 m.

Pozdrawiam

Lepiej odrazu zerwij i niech naprawiają. Nad ulicą gdzie mieszkam kable wisiały nisko od kilku lat ludzie dzwonili prosili i nic. Niedawno ciężarówka zerwała te kable i w ciagu 2 dni przyjechali i naprawili. Powiesili już na przyzwoitej wysokoci. Myślę że kable powinny wisieć nie niżej niż 4 m.

Pozdrawiam

No właśnie, nie przejmowałbym się tym - niech zerwie w końcu któraś ciężarówka :lol: bo nie mam jeszcze telefonu. Ale są dwa minusy:

1. sąsiedzi by mnie nie polubili, jakbym ich pozbawił telefonu na parę dni, tym bardziej, że kabel biegnie do kilkudziesięciu domów

2. boję się, że TPSA zażądałaby ode mnie odszkodowania

Inwestor powinien mieć zgłoszenie do TPSA że kable są zbyt nisko i grozi to niebezpieczeństwem ich uszkodzenia.

Potem jak dostanie odpowiedź jak się coś stanie to przecież nie jego wina tylko opieszałości TPSA.

No właśnie też tak myślę, zadzwoniłem nawet na 9393, pani mi poradziła, żeby napisać pismo z informacją i wysłać do nich. I tak zrobię. Tylko zaniosę osobiście, żeby mieć pokwitowanie na kopii.