edde 23.03.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Z piwnicą czy bez...oto jest pytanie?! z piwnicą... oto jest odpowiedź... (oczywiście jeżeli jest potrzebna i są warunki)[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alenrok 26.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 My piwnice budujemy a w niej garaż . Jest nam konieczna ze wzgledu na rodzaj ogrzewania (ekogroszek) i mała działke ( 600m2) . Kotłownia w piwnicy , żeby zatrzymać brud jak najdalej pomieszceń mieszkalnych no i ta mała działka.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riza 26.03.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ja mam częściowe podpiwniczenie; znajduje się tam kotłownia (piec na ekogroszek, skład opału), pomieszczenie na różne rzezy, w tym na sprzęt wędkarski męża (a jest tego sporo) oraz pralnio-suszarnia. Najbardziej jestem zadowolona z bezpośredniego wyjścia z piwnicy na zewnątrz, super sprawa. I chociaż garaż z małym pomieszczeniem gospodarczym będziemy i tak kiedyś budować to z piwnicy bym nie zrezygnowała. Dodam tylko że piwnica jest prawie cała schowana więc domek nie jest wysoko wyprowadzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 26.03.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Z piwnicą czy bez...oto jest pytanie?! z piwnicą... oto jest odpowiedź... (oczywiście jeżeli jest potrzebna i są warunki)[/i] Oczywiście również jestem ZA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 A ja wolałabym miec pralnie przy sypialniach i garderobach, coby nie latać z praniem po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobin 28.03.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam forumowiczów , jak tu robić dom bez piwnicy a gdzie pójść z sąsiadem na piwko przecież one w domu nie pozwolą nam normalnie pogadać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 28.03.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 w piwnicach jak wiadomo mieszkaja robale oraz pająkiczasem dodatkowo magnetofon ZT, szpulowy:) nie lubię robali, nie mam Zk (za mloda jestem) więc chyba mi nie jest potrzebna co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jeżeli poziom wody gruntowej sprawdza sie wten sposób: brzoza napisał: do wywiercenia paru dołków i sprawdzenia na drugi dzień jaki jest poziom wody gruntowej wystarczy srednorozgarnięty pomocnik bez "gwizdka" ... to rzeczywiście poziom wody gruntowej oznacza brzoza napisał: nic To, że woda znika nie dyskwalifikuje tego badania. I tak zawsze izolujesz a tu okresla się jedynie typ tej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobin 01.04.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Koledzy wy chyba nie budowaliście nigdy domów ani sami ani sobie jak takie rzeczy wypisujecie. U mnie po wykopaniu dziury tzw. pod ławy wody napłynęło pod sam wierzch wykopu. Przyjechał pan z cysterna wybrał ok 100 tyś litrów wody dokończyliśmy wykop podłączyliśmy pompy.Jest położony drenaż opaskowy z odprowadzeniem do burzówki( można też do rowu w pobliżu), no i wody nie ma.Należy pamiętać że jak poziom wody jest wysoki wiosną a to można stwierdzić nawet samemu wykopując zwykłą dziurę szpadlem oczywiście dość głęboko i będzie napływała woda, to woda zawsze tam będzie wiosną. Tym samym będzie w piwnicy.Izolacja jest dobra ale przeciw wilgoci i bardzo niskiemu poziomowi wody.Wiem bo sam to przechodziłem i znam temat z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.04.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Koledzy wy chyba nie budowaliście nigdy domów ani sami ani sobie jak takie rzeczy wypisujecie... Przyjechał pan z cysterna wybrał ok 100 tyś litrów wody ........ fajna cysterna Izolacja jest dobra ale przeciw wilgoci i bardzo niskiemu poziomowi wody. izolacja jest dobra do tego, do czego została zaprojektowana Wiem bo sam to przechodziłem i znam temat z autopsji. nooo, skoooro, taaak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobin 01.04.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Koleżanko nie łap mnie za słowa bo cysterna ma 8 tys litrów i przelicz sobie ile razy przyjechała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Koleżanko ....... swoją drogą 100 tys litrów - niezły basen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Koleżanko ....... aż sprawdziłem yyy, chyba nie a może Kolega chce się bić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 06.04.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Ostatni pojawił się taki oto tekst: Witam. Mam pytanie do użytkowników kotłów na ekogroszek co nie mają piwnicy, a kotłownia jest za mała do przechowywania np. 4 ton ekogroszku, jakie macie rozwiązania. Ja na razie trzymam w plastykowych pojemnikach po 25 kg węgla. Tylko że to wszystko stało w garażu, ale teraz zamieszkaliśy i się zastanawiam gdzie to trzymać, może pod strzechą naukładane jeden na drugim... sam nie wiem Co radzicie autorowi? Ja zawsze będę wszystkich zachęcał do budowy piwnicy. Przyda się do wszelkich zastosowań, włącznie z przechowaniem opału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 06.04.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 popieram...mam i są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.04.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 W powiecie wrocławskim jest nie wiele miejscowości gdzie mozna wybudować piwnicę. U mnie nie można a jesli nawet można by było to wolałabym ta kase przeznaczyć na wolnostojący budynek specjalnie "pierdoły" (czyli kosiarki, i narzędzia ogrodnicze, a także na stoliki i parasolki ogrodowe. Jeśli chodzi o przechowywanie eko groszku to moja kotłownia ma 8m2 i idąc za ciosem moge powiedzieć: Budujcie większe pomieszczenia gospodarcze!!!Już nie wspomnę że lepiej niż wywalać kasę w piwnice można wywalić tą kase na pompe ciepła i wtedy ekogroszku nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 06.04.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 dla mojego maleńkiego domku i wąskiej a dłuuugiej działki piwnice to wybawienie ... jest tam pomieszczenie gospodarcze czyli druga kuchnia w której ugotuję pierwszy bigos miejsce pod schodami na zapasy kotłownia ..wiadomo po co siłownia ...co by moi faceci mieli krzepę i rowerownio/skuterownia./kosiarkownia/itp. i mówcie co chcecie ale ja już lubię te moje piwnice a koszty...?...przecież to częśc domu i to potrzebna więc traktuje ją jak dom czyli koszty są wliczone w koszty domu...mam ...nazwijmy to ,,pokoje gospodarcze ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.04.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Ostatni pojawił się taki oto tekst: Witam. Mam pytanie do użytkowników kotłów na ekogroszek co nie mają piwnicy, a kotłownia jest za mała do przechowywania np. 4 ton ekogroszku, jakie macie rozwiązania. Ja na razie trzymam w plastykowych pojemnikach po 25 kg węgla. Tylko że to wszystko stało w garażu, ale teraz zamieszkaliśy i się zastanawiam gdzie to trzymać, może pod strzechą naukładane jeden na drugim... sam nie wiem Co radzicie autorowi? Ja zawsze będę wszystkich zachęcał do budowy piwnicy. Przyda się do wszelkich zastosowań, włącznie z przechowaniem opału. Pozdrawiam. piwnica dla opalu to jak strzelanie z armaty do wrobli .... jest juz watek nt wartosci z posiadania piwnicy - nie ma co sie dublowac, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 06.04.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 piwnica dla opalu to jak strzelanie z armaty do wrobli .... jest juz watek nt wartosci z posiadania piwnicy - nie ma co sie dublowac, Przecież to nie ja wywołuję temat piwnicy. Robią to ci wszyscy z tzw. pomieszczeniami gospodarczymi o kubaturze 15 m3, w których próbują "upchnąć" klamoty zajmujące przynajmniej 60 m3. Temat wraca i będzie wracał, ponieważ ludzie budujący dom myślą wyłącznie o "salonach", "sypialniach" itp. a zupełnie pomijają istotną dla wygody życia PIWNICĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 06.04.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Włacha !!! Dla mnie dom bez piwnicy to jak auto bez bagażnika Albo spodnie bez kieszeni Co z tego że na dachu ROBEN i 6 Veluxów,podwórko w granicie i kute ogrodzenie na klinkierach jak nie ma gdzie iść choćby porąbać drewna na rozpałke do kominka w tzw. ciche dni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts