Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament

słaby

Recommended Posts

dopiero na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu ,ale już teraz zastanawiam się nad wykonaniem niektórych prac.

Pierwszy problem to fundamenty.Budynek będzie posadowiony w gliniastym podłożu ok.3,5m wody gruntowe na gł ok 4m .

Większość domów w okolicy posiada fundamenty monolityczne wylewane bezpośrednio do gruntu.

Zastanawiam się czy trzeba robić przy tej metodzie pionową izolację przeciw wilgociową i jak ją wykonać skoro fundament wylany jest bezpośrednio do gruntu .Czy muszę wykonać zbrojenie jeśli szerokość fundamentu to 50 cm.

dziękuję za opinie na ten temat

dopiero na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu ,ale już teraz zastanawiam się nad wykonaniem niektórych prac.

Pierwszy problem to fundamenty.Budynek będzie posadowiony w gliniastym podłożu ok.3,5m wody gruntowe na gł ok 4m .

Większość domów w okolicy posiada fundamenty monolityczne wylewane bezpośrednio do gruntu.

Zastanawiam się czy trzeba robić przy tej metodzie pionową izolację przeciw wilgociową i jak ją wykonać skoro fundament wylany jest bezpośrednio do gruntu .Czy muszę wykonać zbrojenie jeśli szerokość fundamentu to 50 cm.

dziękuję za opinie na ten temat

W określeniu fundament lany bezpośrednio do gruntu kryje się wykonanie ławy fundamentowej a izolacja jest na ścianie fundamentowej więc nie widzę problemu.

Chodzi mi o fundament monolityczny wylewany jako jedna całość

Tak tylko przy wysokich ścianach fundamentowych z ekonomicznego punktu widzenie nie ma sensu wylewanie ściany w gruncie - wielkie marnotrawswto betonu - jeśli dobrze zrozumiałem ściany masz mieć 3,5 m? W takim przypadku zalanie tego vbyło by bez snesu - ekonomia + uwarunkowanie techniczne ( wąski wykop na 3,5 - wykonanie odp zabezpieczeń itd.)

Chyba,że coś źle doczytałem to mnie popraw.

Przyznam, ze to 3,5 m tez mnie zmylilo. Czy to znaczy, ze planujesz piwnice? Jak tak to nie wyobrazam sobie lania do gruntu calych scian...

Jeśli piwnica to tylko wykop szerokoprzestrzenny - ja za bardzo nie rozumiem treści tego posta i o co właściwie chodzi :wink:

słaby,

mam podobną sytuację gruntową. Fundamenty zamierzam wykonać następująco.

1. Mechanicznie (spychacz) zdjąć warstwę humusu ok 30 cm z całego terenu pod domem.

2. Zrobić wykop szerokości 55 cm (szerokość mojej ławy w projekcie) i głębokości 60 cm.

3. Wyłożyć go folią budowlana , ułożyć zbrojenie i zalać betonem do poziomu gruntu.

4. na tak wylanej ławie zbuduję ścianę fundamentową którą obsypię ziemią do ok 50 cm.

W ten sposób fundament będę miał zagłębiony na jakieś 110 cm a grunt wokól domu podniesie się o jakieś 20 cm względem pozostałych części działki. Myślę że w przypadku wysoko położonej warstwy nieprzepuszczalnej (glina) będzie to miało pozytywne znaczenie.

Powodzenia, :)