Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom-kopuła wg koncepcji Fullera

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkich, których elektryzuje pomysł zbudowania własnego domu własnym sumptem według koncepcji Buckmistera Fullera, zapraszam do zabierania głosu w dyskusji tutaj, albo na założonej właśnie stronie http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/dom_kopula.htm .

poświęconej przygotowaniom i realizacji domów-kopuł.

W USA, Kanadzie, Australii, W. Brytanii istnieją firmy konstruujące domy-kopuły, lub przysyłające zestawy do samodzielnego montażu. W Polsce na razie nie. Mam nadzieję, że uda się zgromadzić ludzi chcących zbudować taki fantastyczny dom, lub choćby dom wakacyjny. Wspólne wypracowanie strategii budowy, stworzenie banku planów konstrukcyjnych, banku opinii rzeczoznawców, a wreszcie wystąpienie wobec producentów surowców i wytwórców specyficznych części konstrukcyjnych, w sposób radykalny zmniejszyłoby koszty.

Bardzo proszę o wszelkie uwagi i pomysły.

Lechu :roll:

" zaprawdę szczęśni nędznicy " budujący " kostki. 8)

ale Twój domek awangardowy.

Sama chętnie bym sobie taką kopułę postawiła i nie widzę powodu, dla którego kopuła jest gorsza niż użytkowe poddasze. Na poddaszach ludzie urządzają piękne mieszkania pomimo, że nie sprzedają pochyłych mebli. Widoczne osiedle domków kopuł nie miało by racji bytu, gdyby jedni zadowoleni nie powiedzieli innym, że warto i nie ma czego się bać... Lipińscy też ze swojej kopuły nie uciekli

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=600435&goto=nextoldest

http://www.naturalspacesdomes.com/dome_comments.htm

Takie coś "u Niemca" widziałem

http://i39.tinypic.com/10s9opk.jpg

Swoją drogą zaprojektowanie niebanalnej kopuły to bardzo trudna sprawa dla architekta, trzeba by wkomponować jakieś uskoki, przesunięcia czy przenikania, bo sama bryła jest zbyt banalna.

Nie wiedziałem jeszcze jakiejś kopuły która naprawdę by mi się podobała.

Czytam to forum i poraża mnie czasem poziom wypowiedzi poniektórych osób który, jest żenująco niski i wypowiadają się na dany temat (np. budowy kopuł) nie mając o tym pojęcia.

Jak rozumem jesteś pierwszym który wybuduje takie coś?

czy tylko szukasz frajerów

Ja jestem tym „frajerem” który zbudował sobie ten dom i szczerze powiedziawszy frajerem bym się nie nazwał, ponieważ wydałem na swój dom do stanu wykończeniowego w formie kopuły o powierzchni 188m2 300tys zł.

Jeśli ktoś zbudował dom o takiej powierzchni taniej to chętnie mu pogratuluje i spytam się jak to zrobił.

Kosztorys do takiego domu można znaleźć na:

http://www.sergiel.pl/koszty-realizacji-kopuly.html

Właśnie go mebluje i powiem że meble wcale nie są droższe niż w każdym innym budynku.

Nie rozumiem dlaczego wszystkie pomysły budowania inaczej niż z prostopadłościanów z zasady są bombardowane i wyszydzane.

Powód jest niestety bardzo prosty. Ludzie nie znają nic innego i wypowiadają się zanim coś sprawdzą. Moi znajomi jak budowałem do siebie dom najpierw się ze mnie śmiali i mowili co ty robisz?!?, a teraz jak są u mnie to mi zazdroszczą i mówią że teraz sami by taki dla siebie postawili.

a nie spotkałam się jeszcze żeby jakiś mieszkaniec kopuły żałował swojego wyboru

z kim rozmawiałaś?

Ja jestem mieszkańcem kopuły i nie zamieniłbym tego domu na żaden inny.

Pragnę przypomnieć, że kopuła jest konstrukcją samonośną i w tym tkwi jej przewaga, a to czy ktoś zrobi sobie salon wysoki na 6 czy 7 m to na prawdę kwestia gustu i zasobności portfela, a nie konstrukcyjnego wymogu kopuły.

nie inaczej, a nawet łatwiej i taniej w kostce

Całkowicie się nie zgodzę, że taniej jest w kostce. Kopuła ma mniej ścian zewnętrznych o 1/3 przy tej samej kubaturze! Co to oznacza?? że do jej budowy potrzeba o 1/3 mniej materiał, 1/3 mniej robocizny 1/3 mniej strat ciepła. Poza tym kopułę o średnicy do 12m można postawić z cegły pełnej grubości 12cm, a ściany kostki muszą mieć przynajmniej 25cm (no i o oczywiście strop).

Kopułę muruje się metodą z wolnej ręki, bez użycia szalunków, a jedynie przy pomocy sztywnej laty zamocowanej przegubowo w środku obrotu kopuły. Do jej wykonania trzeab mieć tylko należytą wiedzę techniczną. Jeśli nie ma się tej wiedzy to ludzie mówią ze kopuła jest droższa niż dom prostokatny.

kogo stać niech sobie buduje, jednak nie każdego stać na takie ekstrawagancje, tanie nigdy nie będzie, nie ma co się czarować

Wszystkich stać na kopułę, szybciej niż na dom prostokątny, problemy pojawiają się tylko w naszych skostniałych urzędach.

inna sprawa to powierzchnia - żeby uzyskać 75 m2 kopuła będzie miała 12m wysokości 100m2 - 16 metrów

No dobrze tu jest „mały” błąd w obliczeniach!!!

kopuła o średnicy 12m ma powierzchnie użytkową 113m na parterze oraz ok 40m2 powierzchni (tylko) użytkowej(!!!) na piętrze.

Dowód:

6x6x3,14 = 113,04m2 (na parterze, pietrza nie będę liczył.

biorąc pod uwagę radosną twórczość Polaków - mam tu na myśli domki gargamele itp itd różowe, zielone i niebiesko-żółte,obok totalnych ruder i klocków z minionej epoki, to nie wiem czy jeszcze takie kopuły są nam potrzebne w ramach poprawiania krajobrazu.

Biorąc pod uwagę niskie ceny domu w formie kopuły, oraz to że właśnie powstają plany postawienia 2 osiedli takich domów jedna pod Warszawą, drugie pod Szczecinem, oraz ma powstać ośrodek szkoleniowo – rekreacyjny pod Wrocławiem, to kopuła powoli wchodzi do Polski, mam nadzieje ze jako przyszłość Polskiego budownictwa.

sam bym takiego nie postawił, ale najlepszy stosunek powierzchni ścian do kubatury, energetycznie może być to ciekawe

a jak w środku wyglądają pomieszczenia ?

Lech Robakiewicz - może masz gdzieś rzuty kondygnacji ?

Zajęcia wnętrza takiego domu można zobaczyć na:

http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/kopuly_monolityczne/podziemny_dom_lishmana_bawialnia2.html

http://www.sergiel.pl/marki-k-wawy.html

ci zadowoleni to jedni, w dodatku z 2006r.

dalej pieprzysz farmazony

konkrety dawaj

nie bzdety typu bla bla bla

chcesz to budować?

komuś ożenić?

postaraj się, za taką kasę nie może być łatwo

Chciałeś prawdziwą dyskursie, to masz.

Pozdrawiam

inna sprawa to powierzchnia - żeby uzyskać 75 m2 kopuła będzie miała 12m wysokości 100m2 - 16 metrów

Jak dobrze pamiętam, to wzór na pole koła to Pi x r2, czyli twój dom o wysokości 12m (czyli r=12) miałby powierzchnię 12x12x3,14 m2 = 452m2 :) Jeśli więc kopuła jest tym, czym myślę, że jest czyli połową kuli, to dla 75m2 musiałaby mieć 5m wysokości, dla 100m2 powierzchni, niecałe 6m. Gdzieś jadąc po kraju widziałem, chyba ośrodek naukowy czy jakiś inny o takim kształcie, ogólnie pomysł ciekawy ale chyba nie na nasze warunki.

racja - pomyliłem wzory. Jaka siara :oops: :oops:

Czytam to forum i poraża mnie czasem poziom wypowiedzi poniektórych osób który, jest żenująco niski i wypowiadają się na dany temat (np. budowy kopuł) nie mając o tym pojęcia.

......

Chciałeś prawdziwą dyskursie, to masz.

Pozdrawiam

i to nazywasz prawdziwą dyskusją?

jesteś projektantem to może i mieszkasz w bańce, masz foty tej swojej bańki?

i pochwal się czymś więcej niż tym, że nie jesteś frajerem

może na początek coś na temat tej samonośności

Wszystkich stać na kopułę, szybciej niż na dom prostokątny, problemy pojawiają się tylko w naszych skostniałych urzędach.

na przykład żądają podpisów i pieczątek pod projektem.... :D

http://forum.muratordom.pl/architekt-sergiel-lodz-ostrzezenie,t179471.htm

Szanowny Panie "NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM!!!" aby się wypowiadać na jakiś temat trzeba się na tym temacie znać. Wszystkie informacje nt. kopuł można znaleźć na dwóch stronach które podałem wyżej. Są tam zdjęcia oraz uzasadnienie dlaczego kopuła jest samonośna, a tak na marginesie jest to także powiedziane w podstawowym podręczniku do budownictwa "Budownictwo Ogólne - Wacław Żenczykowski".

na przykład żądają podpisów i pieczątek pod projektem... :D

Wydaje mi się "NAJLEPSZY OGRODNIK - DORADCA!" nie wie jak wygląda współpraca z urzędami i jak każdy urzędnik inaczej interpretuje "prawo budowlane".

I jeszcze ciepłe słowo do "NAJLEPSZEGO DORADCY NA TYM FORUM!!!"

Wyśmiać, wyszydzić, zniszczyć, zatłamsić, to słowa których my jako naród powinniśmy się wrzeć i wyrzucić ze swojego słownictwa i sposobu myślenia. Uważam ze łatwiej jest zrobić coś fajnego w grupie ludzi pasjonatów którzy się nawzajem wspierają podpowiadają jak lepiej jak prościej jak szybciej jak taniej.

Dziękuję Panu Lechowi Robakiewiczowi ze zainicjował tę dyskusję na temat szerszego patrzenia na nasz dom i nasze życie. Szkoda ze nie wszyscy to zrozumieli.

znaczy się nic nie wiesz, szkoda :-?

jak już napisałem, to wszystko to bla bla bla, takie quasimarketingowe tirlu tirlu

konkrety

np dlaczego nie zamieniłbyś na nic innego?

z czego budowałeś?

a żeś projektant, to możesz i wypowiedzieć się i o samonośności, konstrukcji itepe

a Ty tu wyjeżdżasz z pisowską erudycją

Wydaje mi się "NAJLEPSZY OGRODNIK - DORADCA!" nie wie jak wygląda współpraca z urzędami i jak każdy urzędnik inaczej interpretuje "prawo budowlane".

Będę wiedziała, jak Pana koleżanka po fachu wykona mi wreszcie projekt :)

Ludzkość zawsze "jeżyła się" na nowe i nieznane.

Tylko po co kogoś przy tym obrażać?

Ja w chwili obecnej nie zdecydowałabym się na kopułę, chyba ze względów estetycznych (jak pisałem nie widziałem kopuły która by mnie zachwyciła), ale zalet takie rozwiązanie ma wiele, choć jak widać zbyt malutkie by dostrzegł je NAJLEPSZY DORADCA NA FORUM.

Lubię dyskusję na forum, ale drażni mnie jak ktoś sprowadza ją do podwórkowej pyskówki co coraz częściej obserwujemy w miarę formowania się "elit" na tym forum.

Pozdrawiam i życzę wszystkim odrobiny dystansu do siebie i innych.

Czerpaliśmy nasze inspiracje z historii wielkich kultur starożytności. Odwiedziliśmy największy meczet muzułmański Hagia Sophia, Bazylikę Świętego Piotra w Rzymie, Partenon w Rzymie (największa kopuła starożytności o średnicy 43 m ). Szukaliśmy dalej.

tam kopuły nie zaczynają się od grąud ziro

Rozmawialiśmy z radiestetami, naturoterapeutami, naturo- lekarzami, zielarzami, zadawaliśmy to samo pytanie: Czy kształt ma wpływ na zdrowie człowieka? Ich odpowiedzi odsyłały nas do przyrody.

Przyjrzeliśmy się przyrodzie - owocom, warzywom, ziarnom, jajom, ptasim gniazdom, pąkom kwiatów. Wnioski były takie same. Wszystko co daje moc, silę, wszystko co nas otacza, co daje schronienie życiu w przyrodzie, co jest katalizatorem życia jest kulą . Zapewne coś w tym musi być.

pisząc o jajach miałeś na myśli kawior :roll:

Grubości zgodne z obliczeniami współczynnika przenikania ciepła. „U” dla świadectwa energetycznego.

rzeczowa wypowiedź

ETAPY REALIZACJI KOPUŁY
- zajebiście opisane, w końcu wybudowałeś, czy nie, bo coś więcej wypadałoby tu umieścić

* Prąd elektryczny prowadzimy w ekranowanym kablu, by przewody elektryczne nieekranowane nie wpływały na zmianę pola magnetycznego ziemi w naszym wnętrzu domu.

* Zmiana pola magnetycznego ziemi powoduje zmianę w naszym zachowaniu i wpływa na nasze podenerwowanie, naszesamopoczucie bez wyraźnej ku temu przyczyny.

sorry ale to wszystko to te bla bla bla , o którym pisałem

nic konkretnego na tej stronie nie ma

stąd moje pytania

i jeszcze jedno: w kostce bez problemu wykorzystujemy 100% powierzchni, jak jest z tym w bańce?

Ludzkość zawsze "jeżyła się" na nowe i nieznane.

Tylko po co kogoś przy tym obrażać?

Ja w chwili obecnej nie zdecydowałabym się na kopułę, chyba ze względów estetycznych (jak pisałem nie widziałem kopuły która by mnie zachwyciła), ale zalet takie rozwiązanie ma wiele, choć jak widać zbyt malutkie by dostrzegł je NAJLEPSZY DORADCA NA FORUM.

Lubię dyskusję na forum, ale drażni mnie jak ktoś sprowadza ją do podwórkowej pyskówki co coraz częściej obserwujemy w miarę formowania się "elit" na tym forum.

Pozdrawiam i życzę wszystkim odrobiny dystansu do siebie i innych.

kurcze, ja się nie jeżę

a to co pisałem miało raczej służyć do sprowokowania nie pyskówki, tylko pisania konkretów,

jeżeli ktoś jest pasjonatem jakiejś technologii, to zapewniam, ma o czym mówić, pisać, tu widzę TYLKO potrzebę zareklamowania swojej strony

no jakie to ma zalety? konkretnie? potrafisz Ty chociaż to napisać? bo "ma wiele" to niewiele

no i że Pan NDnF ich nie dostrzega, dlatego pyta,

czy zadawanie pytań przeze mnie musi być odbierane za atak?

to ok, nie będę

piszcie sobie dalej te bla bla bla i reklamujcie stronę, mnie nic do tego

a że trochę nerwowo? może to przez te nieekranowane przewody elektryczne w ścianach :roll:

Barbossa może Ty wreszcie podasz jakiś konkret, bo jak na razie to kopuła dla Ciebie jest na NIE...bo nie. Dostałeś konkretne przykłady istniejących kopuł, opinie mieszkańców i matematyczne potwierdzenie stosunku pow. użytkowej do kubatury i pow. ścian. Może i jesteś najlepszym doradcą na forum, ale w tym temacie chyba odcinasz już tylko kupony.

Ja dostrzegam zalety z kontekście rozwiązań domów bardzo energooszczędnych:

Mamy minimalną powierzchnię ścian zewnętrznych co przy uwzględnieniu typowych kondygnacji wewnątrz, również w stosunku do powierzchni użytkowej.

Stosunkowo delikatna warstwa konstrukcyjna potrzeba ścianach zewnętrznych i tym samy zadaszeniu. Pokrywa może być zbudowana z bardzo cienkiej konstrukcji i prawie w całej swej objętości z ocieplenia.

Idealny kształt dla coraz częściej budowanych (ciągle eksperymentalnie) domów obrotowych podążających za słońcem.

Do tego walory subiektywne czyli : możliwość ciekawej i niespotykanej aranżacji wnętrz, niespotykany wyróżniający się wygląd, dla niektórych również ważne.

A może poda ktoś konkrety, bo ja także nie ich widzę. Takie pytania:

1. Na stronie w zakładce „projekty” widać tylko i wyłącznie bryłę budynku. Nie ma nic więcej. Jak można oceniać coś czego nie ma – np. rozkład pomieszczeń ich wymiary itp.

2. Jak można podawać koszty wybudowania czegoś czego jeszcze nie wybudowano – bo tak oceniam kosztorys na wspomnianej stronie.

3. Sam osobiście znam tylko dwóch budowlańców dla których kąt prosty to 90 stopni. Tu potrzeba wyższej „szkoły jazdy” aby zmierzyć się z takim zagadnieniem.

4. Interesowałoby mnie również bliższe podanie konstrukcji tej budowli, bo podane informacje są enigmatyczne.

Ps. Te wszystkie dostępne informacje mają wiele marketingu i mało informacji „użytecznej”.

To tak jakby napisać, że proponujemy pompę ciepła z COP>5 i za 7.000,- (co też jest realne, ale dla okreslonych warunków - też sama prawda)

Całkowicie się nie zgodzę, że taniej jest w kostce. Kopuła ma mniej ścian zewnętrznych o 1/3 przy tej samej kubaturze! Co to oznacza?? że do jej budowy potrzeba o 1/3 mniej materiał, 1/3 mniej robocizny 1/3 mniej strat ciepła. Poza tym kopułę o średnicy do 12m można postawić z cegły pełnej grubości 12cm, a ściany kostki muszą mieć przynajmniej 25cm (no i o oczywiście strop).

Kopułę muruje się metodą z wolnej ręki, bez użycia szalunków, a jedynie przy pomocy sztywnej laty zamocowanej przegubowo w środku obrotu kopuły. Do jej wykonania trzeab mieć tylko należytą wiedzę techniczną. Jeśli nie ma się tej wiedzy to ludzie mówią ze kopuła jest droższa niż dom prostokatny.

Mówisz buduje sie szybko i tanio ? Bez szalunków ? Super Tylko dlaczego na fotkach aż roi sie od żelebtu? Niby kopuła nie potrzbuje go, a jednak jest.

Zdjęcia z Twojej strony

http://www.sergiel.pl/images/stories/igallery/marki_k_wa/large/28.jpg

http://www.sergiel.pl/images/stories/igallery/marki_k_wa/large/25.jpg

Tu zapewne ten szalunek do murownia z ręki :) A i napeno tańszy od płaskiego pod strop

http://www.sergiel.pl/images/stories/igallery/marki_k_wa/large/13.jpg

Z ciekawości z czego robisz stropy w tych kopułach? Bo chyba parterowe nie są.