Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament, izolacja pozioma, wybijanie pustakow

Recommended Posts

No tak :cry: I właśnie to mnie przeraża ale tak też sobie kalkulujemy, domek jest malutki więc licze że koszty beda ciut mniejsze no i można rozłożyć w czasie , bo jak nie ma za dużo forsy to postawić stan surowy a później czekać nie wiadomo ile to ani mieszkać ani robić, a tak myśle że rok mi na remont wystarczy

podcinalismy po 1 metrze, wsadzana była papa i uzupełnialismy dziury nowymi cegłami. Dom drewniany na murowaym fundamencie. Udalo się i jest OK. Koszt całości - tylko materiał. Robocizna - rodzina :wink:

I nic wam nie osiadł dom - ja chcę zrobić jedną stronę (przybudówkę) i boję się, ze to siądzie :(

Robilem "podcinke" w tym roku - kawalkami po 1 - 1,5m. Sciany z cegly pelnej. Podcinalem caly budynek i wszystkie wewnetrzne sciany nosne. Po 2 miesiacach moze jeszcze za wczesnie cos wiecej pisac o osiadaniu. W trakcie "ciecia" pojawily sie rysy ale w zasadzie tylko tam gdzie wczesniej odwalono fuszerke (zle zamurowane (bez nawiazania) otwory po oknach, otwor drzwiowy wstawiony z jakims drewnianym nadprozem).Od tego czasu nie zauwazylem kolejnych pekniec. Co do kosztow to lokalni fachowcy robia to od 50-100 zl za mb choc mozna sie tez spotkac z cena 200 zl/mb.

Robilem "podcinke" w tym roku - kawalkami po 1 - 1,5m. Sciany z cegly pelnej. Podcinalem caly budynek i wszystkie wewnetrzne sciany nosne. Po 2 miesiacach moze jeszcze za wczesnie cos wiecej pisac o osiadaniu. W trakcie "ciecia" pojawily sie rysy ale w zasadzie tylko tam gdzie wczesniej odwalono fuszerke (zle zamurowane (bez nawiazania) otwory po oknach, otwor drzwiowy wstawiony z jakims drewnianym nadprozem).Od tego czasu nie zauwazylem kolejnych pekniec. Co do kosztow to lokalni fachowcy robia to od 50-100 zl za mb choc mozna sie tez spotkac z cena 200 zl/mb.

Ciekawi mnie to, ze dokladając te cegły to nigdy nie dołożysz tyle zeby nie było szpary między ostatnią dokładaną cegłą a pierwszą nie wybijaną. Zaprawy tam zabardzo nie ma jak dać dużo, więc boje się własnie tego, ze będzie tam taka malutka szczelinka i o tyle to "siądzie".

No chyba, ze coś by tam można wbić i klinować - ale czy tak się robi ?

Ciekawi mnie to, ze dokladając te cegły to nigdy nie dołożysz tyle zeby nie było szpary między ostatnią dokładaną cegłą a pierwszą nie wybijaną. Zaprawy tam zabardzo nie ma jak dać dużo, więc boje się własnie tego, ze będzie tam taka malutka szczelinka i o tyle to "siądzie".

No chyba, ze coś by tam można wbić i klinować - ale czy tak się robi ?

- dokladnie tak. We wszystkie szpary wbijane byly rozbiorkowe dachowki ceramiczne.