monika20 03.10.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 No tak I właśnie to mnie przeraża ale tak też sobie kalkulujemy, domek jest malutki więc licze że koszty beda ciut mniejsze no i można rozłożyć w czasie , bo jak nie ma za dużo forsy to postawić stan surowy a później czekać nie wiadomo ile to ani mieszkać ani robić, a tak myśle że rok mi na remont wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premierzkrakowa 06.10.2005 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 podcinalismy po 1 metrze, wsadzana była papa i uzupełnialismy dziury nowymi cegłami. Dom drewniany na murowaym fundamencie. Udalo się i jest OK. Koszt całości - tylko materiał. Robocizna - rodzina I nic wam nie osiadł dom - ja chcę zrobić jedną stronę (przybudówkę) i boję się, ze to siądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 06.10.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Robilem "podcinke" w tym roku - kawalkami po 1 - 1,5m. Sciany z cegly pelnej. Podcinalem caly budynek i wszystkie wewnetrzne sciany nosne. Po 2 miesiacach moze jeszcze za wczesnie cos wiecej pisac o osiadaniu. W trakcie "ciecia" pojawily sie rysy ale w zasadzie tylko tam gdzie wczesniej odwalono fuszerke (zle zamurowane (bez nawiazania) otwory po oknach, otwor drzwiowy wstawiony z jakims drewnianym nadprozem).Od tego czasu nie zauwazylem kolejnych pekniec. Co do kosztow to lokalni fachowcy robia to od 50-100 zl za mb choc mozna sie tez spotkac z cena 200 zl/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premierzkrakowa 06.10.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Robilem "podcinke" w tym roku - kawalkami po 1 - 1,5m. Sciany z cegly pelnej. Podcinalem caly budynek i wszystkie wewnetrzne sciany nosne. Po 2 miesiacach moze jeszcze za wczesnie cos wiecej pisac o osiadaniu. W trakcie "ciecia" pojawily sie rysy ale w zasadzie tylko tam gdzie wczesniej odwalono fuszerke (zle zamurowane (bez nawiazania) otwory po oknach, otwor drzwiowy wstawiony z jakims drewnianym nadprozem).Od tego czasu nie zauwazylem kolejnych pekniec. Co do kosztow to lokalni fachowcy robia to od 50-100 zl za mb choc mozna sie tez spotkac z cena 200 zl/mb. Ciekawi mnie to, ze dokladając te cegły to nigdy nie dołożysz tyle zeby nie było szpary między ostatnią dokładaną cegłą a pierwszą nie wybijaną. Zaprawy tam zabardzo nie ma jak dać dużo, więc boje się własnie tego, ze będzie tam taka malutka szczelinka i o tyle to "siądzie". No chyba, ze coś by tam można wbić i klinować - ale czy tak się robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.10.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 U nas siadało. Masz rację, że nigdy nie da się upchać cegieł tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 07.10.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Ciekawi mnie to, ze dokladając te cegły to nigdy nie dołożysz tyle zeby nie było szpary między ostatnią dokładaną cegłą a pierwszą nie wybijaną. Zaprawy tam zabardzo nie ma jak dać dużo, więc boje się własnie tego, ze będzie tam taka malutka szczelinka i o tyle to "siądzie".No chyba, ze coś by tam można wbić i klinować - ale czy tak się robi ? - dokladnie tak. We wszystkie szpary wbijane byly rozbiorkowe dachowki ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts