Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki (z czego) strop ?

Danielek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też mam Terivę. W niektórych miejscach (przy schodach, taras na poddaszu) nie da się uniknąć stropu żelbetowego.

Co do cen za m2 - nie liczyłem. Podobno żelbetowy jest tańszy (materiały).

Ale:

- dużo robocizny

- więcej desek na szalowanie

- łatwiej coś spieprzyć.

Namawiam na Terivę, to bardzo popularne rozwiązanie.

No "Andre59 " z tymi schodami i ceną to przesadziłeś chyba tylko dla tego że nie masz poddasza a teraz widzisz że to błąd.

Wracając do wątku to strop teriva jest dobry i nie wymaga drogirgo szalowania jek przy stropie monolitycznym. Ceny aktulne musisz sprawdzić obecnie. Ja mam wiadomości trochę stare.

Rzeczywiście nia mam poddasza użytkowego. Jakoś wolę mieszkać na jedym poziomie. 10 tys. za schody to może trochę dużo ale w schody (porządne) za 1 tys. to nie bardzo chce mi się wierzyć.

Tak w ogóle nie mam nic przeciwko stropowi Teriva.

To bardzo dobre rozwiązanie w przypadku domu dwupoziomowego.

narazie zalewam strop, i robie wlaz ze schodami wysuwanymi w garazu.

Poczatkowo bedzie na poddaszu silownia, i strych na rozne duperele sloiczki itp. W pozniejszym czasie mam zamiar wykonczyc poddasze i zabrac swoich rodzicow lub jednego jesli zostanie juz sam.

Roznica cenowa stropu betonowego a drewnianego nie jest duza albo i wogole jej nie ma (podobno) a dodatkowe metry sie przydadza chocby na silownie i słoiki :)

Wracajac do tematu jesli ktos zna ceny, i orientacyjnie poda koszt metra stropu, lub przynajmniej ktory strop wyjdzie taniej to prosze o info :)

Hej :D

Mam strop żelbetowy. Metr stropu kosztował 41,00 + vat+ dzwig i transport.Cała akcja z kładzeniem stropu trwała godzinę, poszło sprawnie, szybko, bezproblemowo.

Robocizna polegała tylko na odpowiednim ułożeniu płyt wg rysunku, strop układało dwóch ludzi ( mąż i teść) żadna filozofia.

A deski potrzebne były na szalowanie wieńca.

Nie żałuję wyboru i polecam :D

Cena aktualna, strop leży miesiac :D

pozdrawiam

Wybierajac miedzy stropem monolitycznym a teriwa nawet bym sie nie zastanawial. Tylko monoityczny. To duzo lepszy strop od gestozebrowego. Jest cienszy, wytrzymalszy, lepszy akustycznie, nie peka. No ale jak sie slucha ekip ktore mysla tylko jak sobie zrobic dobrze to potem ma sie teriwe :-?

Robiłem żelbetowy strop nad piwnicą i teriwę nad parterem - wydaje mi się że mam bezpośrednie porównanie. Mogłem też porównać ceny bo oba stropu mają identyczną powierzchnię.

Dużo lepszy jest monolityczny. Cenowo: przy cenie stropu teriwy ok. 10 tys monolityczny tańszy o min. 1-2 tys (nie pamiętam dokładnie - ale mam gdzieś zapisane) i to uwzględniając koszt szałunku, który można użyć ponownie/sprzedać. Jest cieńszy (żelbet 14 cm teriwa 24 cm). Te 10 cm to dużo. Ułożenie teriwy jest proste tylko na prostokątnych powierzchniach. Na innych (np obok kominów, skosów) trzeba kombinować z docinaniem, podszałowaniem, dozbrojeniem - takich rzeczy zazwyczaj nie ma w projektach, a ekipy często nie wiedzą jak to poprawnie zrobić. Buduję na Śląsku - teriwa jest bardzo mało znana wśród wykonawców. Dla moich (firma w porywach do 20-30 osób i istnieje długo) była to zupełna nowość. No i w kilku miejscach źle zrobili (może też z tego powodu mam złą opinię o teriwie).

Chodzenie po tym stropie przed zabetonowaniem (i w trakcie) jest kłopotliwe - pustaki się załamują. Oczywiście należy robić pomosty, ale w szczególnie w trakcie betonowanie bardzo przeszkadzają.

Zrobić równą warstwę nadbetonu 3 (lub 4) cm jest bardzo trudno przy "przepisowym" betonie (czyli gęstym, nie rozrzedzonym) - potwierdził mi to gość z betoniarni. Zazwyczaj leje się więcej (ok 5-6cm) - nie wiem czy to jest zgodne ze sztuką budowlaną, ale podobno ciężko inaczej. No i wtedy teoretyczny koszt stropu istotnie rośnie.

Warunek na strop monolityczny - dawać podkładki dystansowe pod zbrojeniem i koniecznie wibrować (obojętnie ile osób mówiłoby inaczej). Zresztą wibrowanie teriwy też pewnie by nie zaszkodziło.

Moim zdaniem stropy żelbetowe są dużo lepsze. Akustycznie przede wszystkim, ale przypuszczam że również pod względem wytrzymałości (dopuszczalne rozpiętości itp). Przypuszczam również że stropy drewniane są dość grube - żelbet często 14 cm wystarczy (oczywiście musi to policzyć ktoś kompetentny)

Ta akustyka jest ważniejsza niż by się wydawało - szczególnie chodzenie/skakanie.

Ale zamiana stropu drewnianego na żelbetowy to zmiana całej części statycznej (konstrukcyjnej) projektu - wyliczenia trzeba powtórzyć począwszy od fundamentów (!! - to zazwyczaj jest pomijane - skutkuje np. w pęknięciach). To naprawdę duża zmiana - i nie warto samemu namawiać projektanta/kierownika budowy na "obliczy Pan tylko strop i koniec". Zemści się.

kupilem najnowszy nr muratora :) i w nim napisano:

Strop monolityczny - zajmuje mniej miejsca, moze byc o polowe cienszy od gestozebrowego i sprawdza sie wtedy gdy strop ma mala rozpietosc i skomplikowany ksztalt.

UWAGA! bledy wykonawcze podczas robienia monolitycznego stropu zelbetowego sa znacznie trudniejsze do usuniecia niz w przypadku stropu gestozebrowego

Strop gestozebrowy - np. teriva - jest lekki, nie potrzeba dzwigu, ulatwia i przyspiesza prace poniewaz wykonany jest z gotowych elementow. Strop gestozebrowy pracuje lepiej niz plyta zelbetowa - jest sztywniejszy, ma mniejsze ugiecia.

CENY:

Strop gestozebrowy z pustakami Teriva o powierzchni 100 m2 ~13.500 zł

Strop Monolityczna plyta zelbetowa o powierzchni 100 m2 ~14.800 zł

*uwzgledniono koszty materialu i robocizny

STROPY GĘSTOŻEBROWE SĄ DO 10% TAŃSZE NIŻ MONOLITYCZNE PŁYTY ŻELBETOWE

wiec taniej, szybciej i lepiej wedlug muratora przy prostych stropach wychodzi STROP GĘSTOZEBROWY np. Teriva