Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki (z czego) strop ?

Danielek

Recommended Posts

narazie zalewam strop, i robie wlaz ze schodami wysuwanymi w garazu.

Poczatkowo bedzie na poddaszu silownia, i strych na rozne duperele sloiczki itp. W pozniejszym czasie mam zamiar wykonczyc poddasze i zabrac swoich rodzicow lub jednego jesli zostanie juz sam.

Roznica cenowa stropu betonowego a drewnianego nie jest duza albo i wogole jej nie ma (podobno) a dodatkowe metry sie przydadza chocby na silownie i słoiki :)

Wracajac do tematu jesli ktos zna ceny, i orientacyjnie poda koszt metra stropu, lub przynajmniej ktory strop wyjdzie taniej to prosze o info :)

Zawczasu pomyśl o miejscu na przyszłe schody. Jak wykończysz poddasze chyba nikt z domowników nie będzie się tam wdrapywał po wysuwanych schodach w garażu.

Robienie wielkiej dziury na schody w gotowym betonowym stropie wcale nie jast takie proste.

Skoro, jak piszesz, zalewasz strop to znaczy, że już wybrałeś jego rodzaj i dalsze porównywanie cen nie ma sensu.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w realizacji inwestycji.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prefabet w Suwałkach sprzedaje płyty kanałowe obciążenie 400kg/m2 po 34zł/m2, obciążenie 1000kg/m2 coś w granicach 50zł. Układając taki strop prawidłowo nie ma żadnego klawiszowania. Trzeba odpowiednio zalać betonem zamki między płytami. Koszt wykonania stropu 100m2 wychodzi więc w granicach 5000zł, a nie 13000, czy 14000zł.

Max. długość to 7,20m.

W moim przypadku koszt 1m2 stropu monolitycznego grubosci 14cm wyszedł 88zł (ale w tym 50mb wieńca, 3mb podciągu z dwuteownika i ok 11mb nadprozy). To jest cena materiałów (z pompą do betonu). Koszt ten można obnizyć o ok 12zł za m2 odsprzedając deski - za połowe ceny ich nabycia. Cena robocizny w przeliczeniu na metr to 37,50 zł.

Zastanawiałam się nad płytami kanałowymi (cena była bardzo zachęcająca). Niestety układ konstrukcyjny tak utrudniał ich zastosowanie (musiałyby się opierać na 2 kominach), że zrezygnowałam i mam terrivę a konkretnie leiera. U nas to popularny strop a i tak nie uniknieto błędów w stemplowaniu i istniało realne niebezpieczeństwo, że belka "puści" (ugięła się znacząco). Cena stropu ok 7000 (przy 4000 za płyty żerańskie) za ok 70m2.

Gdybym wybierała dziś strop prawdopodobnie zastosowałabym to samo - mniejszy problem z szalowaniem.

Nie wiem w jaki sposób "Murator" wylicza koszt stropu. I w jaki sposób wychodzi mu teriwa o 10% tańsza od monolitycznego. Ja robiłem oba stropy w moim domu (piwnica + parter) i monolit wyszedł mi istotnie taniej (10-20%) niż teriwa. Do monolitu żelbetowego też nie trzeba dźwigu. A do teriwy ... teoretycznie nie. ALE: miałem belki Teriva nova długości 6,3. Naprawdę ciężkie. Wprawdzie wciągnęli ręcznie, ale było to bardzo skomplikowane. Poza tym taki szczegół że pustaki trzeba jakoś na ten strop wrzucić - zajmuje dużo czasu. Czy teriwa lepiej pracuje i ma mniejsze ugięcia - nie jestem specjalistą ale mam wątpliwości. Ugięcia miałem policzone i dla monolitu i dla teriwy (z danych tech. teriwy). Oba są podobne - rzędu pojedyńczych cm (nie pamiętam dokładnie ale można sprawdzić).

To że są z prefabrykatów nie znaczy że się je szybciej robi. U mnie wręcz odwrotnie. Zadeskowanie na monolit to było ok. dodatkowe 1/2 - 1 dnia (pomimo koszty desek monolit wyszedł mnie taniej). Więcej czasu zajęło wciągnięcie belek i pustaków teriwy. Zbrojenie wieńców było dla mnie szybsze w żelbecie - belki nie zawadzały. A zbrojenie płyty - można zamówić wygięte zbrojenie, a jego ułożenie to było u mnie ok 2 dni. Ale było bardzo skomplikowane.

Oczywiście podając gotowe ceny robocizna jest punktem z którym trudno dyskutować. Ale: wiele firm twierdzi że ich produkt jest najtańszy bo jego użycie skraca czas roboty o 50 %, co przy koszcie 1000pln/godz daje gigantyczne oszczędności (oczywiście przejaskrawiam) - wnioski można wyciągnąć samemu. Nie wiem czy taki schemat odnosi się też do szacunków Muratora bo nie znam szczegółow. Moje doświadczenia (poparte dokładnymi rachunkami) są po prostu inne. Moi robotnicy z powodów powyższych wzięli dokładnie tyle samo za teriwę i za żelbet. I robili to dokładnie tak samo długo.

Moim zdaniem pewna niechęć do stropów monolitycznych wynika z:

a) trudniejszego projektowania. Projektanci często po prostu tego nie umieją (takie przynajmniej odnoszę wrażenie).

b) za teriwami moim zdaniem stoi duże lobby producentów, których stać na reklamę

c) Na monolicie można łatwo "oszczędzić" psując ten strop do granic bezpieczeństwa - szczególnie widoczne w starych domach (np. zmieniając grubość stropu, mniej zbrojąc, robiąc gorszy beton) - oczywiście niezgodne ze sztuką. I to robi złą opinię

d) oczywiście monolit ma pewne ograniczenia, ale dużo mniej znaczące niż się popularnie mówi

m1arta buduje Selene tylko troszke wydluzylem dom :)

wstawilem kotlownie za garazem i 2 ostatnie pokoje wydluzylem

do 13,5 metra, pokoj dzienny tez sie powiekszyl na 34,5 metra.

Zalewam strop ale narazie robie tylko wejscie z garazu schodami wysuwanymi ze stropu, a w przyszlosci jesli bedzie potrzeba zrobie poddasze uzytkowe.

Pozdrawiam :)

m1arta buduje Selene tylko troszke wydluzylem dom :)

wstawilem kotlownie za garazem i 2 ostatnie pokoje wydluzylem

do 13,5 metra, pokoj dzienny tez sie powiekszyl na 34,5 metra.

Zalewam strop ale narazie robie tylko wejscie z garazu schodami wysuwanymi ze stropu, a w przyszlosci jesli bedzie potrzeba zrobie poddasze uzytkowe.

Pozdrawiam :)

jest to Selene III, ale tak jak pisalem powyzej troche zmieniona.

Jestem na etapie projektu :) wiec zdjec z budowy nie posiadam :)

Budowe moge rozpoczac za ok 3 tygodnie, ale nie wiem czy cokolwiek rozpoczne w tym roku, jesli tak to tylko fundamenty.

ps. w mojej selenie wydluzylem dom, dolozylem wc, kotlowniue, i wydluzylem pokoje sypialne oraz salon.

Mamy strop z płyt kanałowych. Koszt 36-38 zł /m2 plus dźwig. Dziwg nie pracował nawet 8 godzin przy powierzchniok 170m2. Wada - może pękać na łączeniach przy złym ułożeniu lub przy płytach złej jakości. Grubszy od monolitu, cieńszy od teriwy. Jesli poddasze nie będzie mieszkalne (np stryszek nad garażem, wystarczy docieplić od dołu i nie trzeba na nim nic wylewać.

• 3 months później...

Nie za bardzo widzę sens zmian konstrukcji stropu w stosunku do tego co jest w projekcie. To czy teriva jest lepszy od monolity to chyba zależy bardziej od indywidualnych preferencji niż żeczywistości. NAJWAŻNIEJSZE JEST ABY KAŻDY BYŁ DOBRZE ZROBIONY. Teriva jest grubszy, jeśli wykonawca nie zapomni o żebrach rozdzielczych to wszystko będzie w pożądku. Monolit jest cieńszy ale co do kosztów to przy dzisiejszych cenach stali ... pozatym jak się sp...li szalunek i się ugnie?! Płyty żerański można sobie pooglądać w każdym bloku. Tak na koniec każda zmiana musi być wrysowana przez architekta/budowlańca w projekt co tez kosztuje. Czy warto zmieniać, wątpię. Ja osobiście mam terive [leyera].

pozdrowionka :D

O Boże! O czym wy wszyscy mówicie? Kompletnie nie rozumiem, na czym polegają różnice. Zamówiłam projekt indywidualny i "się robi", ale nie uzgadnialiśmy sprawy stropu. Projektant rzucił hasło "akerman". Może ktoś życzliwy doradzi, gdzie się poduczyć na ten temat albo lepiej konkretnie - jaki ten strop powinien być. Ja wiem jedno - chcę go mieć tanio i w miarę szybko. I żeby nie była potrzebna ekipa wybitnych specjalistów