KAS01 02.11.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ...Najlepsza strona z pogodą jaką znam: http://www.meteo.pl - w persepktywie kilku dni sprawdzalność znakomita. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ...Najlepsza strona z pogodą jaką znam: http://www.meteo.pl - w persepktywie kilku dni sprawdzalność znakomita. Potwierdzam. To prawda, ale tylko na najbliższe dni. Potrzebuję coś na 2 tygodnie - co prawda sprawdzalność takich prognoz zapewne jest niska, ale lepsze to niż nic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 My też laliśmy posadzki na jesień w zeszłym roku. Wszystko było lane książkowo i dopiero nie dawno posadzka zaczęła pekać. Nie obawiam się o nią w tych miejscach gdzie będą panele ale boję się położyć płytki. Czy na większych pęknięciach płytki mi mogą popąkać. Może jakiś specjalny elastyczny klej ???? Jaki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ...Może jakiś specjalny elastyczny klej ???? Jaki??... Ceresit CM 17 firmy Henkel. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 My też laliśmy posadzki na jesień w zeszłym roku. Wszystko było lane książkowo i dopiero nie dawno posadzka zaczęła pekać. Nie obawiam się o nią w tych miejscach gdzie będą panele ale boję się położyć płytki. Czy na większych pęknięciach płytki mi mogą popąkać. Może jakiś specjalny elastyczny klej ???? Jaki?? A kiedy był robione i jakie były temperatury po wylaniu? Dom był zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ...Może jakiś specjalny elastyczny klej ???? Jaki??... Ceresit CM 17 firmy Henkel. Polecam. A czy na dylatację zrobioną celowo ( szczelina ok 2 mm) można też tego użyć czy ciąć płytkę ???? Pęknie czy nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.11.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Czy ktoś robił podobnie? Jak to wyszło? Ano mój eks-wykonawca dwa lata temu, dokładnie o tej samej porze, efekt: "wylewki" dało się zdrapywać obcasem. Obecnie jest to jeden z elementów mojego sporu sądowego z nim. I tak w tym roku nie zamieszkasz. Poczekaj do wiosny, nie ryzykuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Czy ktoś robił podobnie? Jak to wyszło? Ano mój eks-wykonawca dwa lata temu, dokładnie o tej samej porze, efekt: "wylewki" dało się zdrapywać obcasem. Obecnie jest to jeden z elementów mojego sporu sądowego z nim. I tak w tym roku nie zamieszkasz. Poczekaj do wiosny, nie ryzykuj. Mam już wszystkie instalacje, szkoda będzie to wszystko tak zostawić. Poza tym planuję niedługo wstawić okna i "jechać" dalej. Więc będę ryzykował. Mam nadzieję, że plastyfikator i jakieś tam przykrycie wystarczy. A jak popęka to też się chyba świat nie zawali - no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 02.11.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 rafal9 - dołączam do klubu listopadowych wylewkarzy - ekipa wchodzi 7.11. Brak grzania i okien, będzie śliczna folia na każde wycięcie w murze I - jak ktoś już słusznie napisał - MUSI być ładna pogoda Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 rafal9 - dołączam do klubu listopadowych wylewkarzy - ekipa wchodzi 7.11. Brak grzania i okien, będzie śliczna folia na każde wycięcie w murze I - jak ktoś już słusznie napisał - MUSI być ładna pogoda Pozdrawiam, Maciek U mnie dokładnie tego samego dnia mają wejść. A planujesz dawać jakieś plastyfikatory bądź przykrywać czymś wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 02.11.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Na pewno plastyfikatory i folia na wierzch (wylewki z miksokreta), może coś jeszcze, jeśli wykonawca mnie przekona?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.11.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Mam już wszystkie instalacje, szkoda będzie to wszystko tak zostawić.(....) A jak popęka to też się chyba świat nie zawali - no nie? Z jednej strony rozumiem Cię, z drugiej - mam jednak wrażenie, że nie rozumiesz, że w razie czego to nie będa tylko drobne pęknięcia. Ta jaśniejsza plama na zdjęciu to dziura głębokości ok. 1,5 cm, wydłubana przeze mnie kijkiem... http://republika.pl/tomek_j/budowa/20040120/01310025.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Mam już wszystkie instalacje, szkoda będzie to wszystko tak zostawić.(....) A jak popęka to też się chyba świat nie zawali - no nie? Z jednej strony rozumiem Cię, z drugiej - mam jednak wrażenie, że nie rozumiesz, że w razie czego to nie będa tylko drobne pęknięcia. Ta jaśniejsza plama na zdjęciu to dziura głębokości ok. 1,5 cm, wydłubana przeze mnie kijkiem... Ale zawsze można to zalać jakimś specyfikiem, klejem, cienką warstwą nowej wylewki itp. i powinno być ok. Przecież i tak na to pójdzie podłoga więc nie musi to być jakiejś super jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.11.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Przecież i tak na to pójdzie podłoga więc nie musi to być jakiejś super jakości. A wiesz, jak się zachowują po roku ścianki działowe, postawione na takiej "wylewce" ?... Mam ci też zdjęcia zrobić, żebyś uwierzył ?... Zresztą rób, jak uważasz - Twój dom, Twoja sprawa. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Przecież i tak na to pójdzie podłoga więc nie musi to być jakiejś super jakości. A wiesz, jak się zachowują po roku ścianki działowe, postawione na takiej "wylewce" ?... Mam ci też zdjęcia zrobić, żebyś uwierzył ?... Zresztą rób, jak uważasz - Twój dom, Twoja sprawa. EOT. Ścianki działowe już mam. Wiem, że to pewne ryzyko, ale muszę je podjąć. Odłożenie prac do późnej wiosny gdy już nie będzie mrozów raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafla 02.11.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 A my odpuściliśmy sobie i tynki i wylewki w tym roku. Nie śpieszy nam się jakoś szczególnie, i możemy spokojnie poczekać do wiosny, a nie bardzo mamy ochotę ryzykować. W połowie października oglądałm u sąsiada pokój tynkowany w zeszłym roku listopadową porą, sufit mu właśnie spadł był na nowy śliczny parkiet, tak po roku prawie , i to przekonało mnie ostatecznie, żeby sobie poczekać, choć tynkarze mieli już wchodzić za chwilę. Ale trzymam kciuki za wszystkich tynkujących i wylewkujących, życząc dobrej pogody, a sobie wczesnej, ślicznej i cieplutkiej wiosny!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2005 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Z drugiej strony, tak się zastanawiam, że chyba nie ma się czego obawiać, no bo przecież w zimowych mrożnych porach budowane są często skomplikowane konstrukcje betonowe na dużych budowach i wszystko jest ok. Tak więc czego się bać tak prostej sprawy jak wylewki? Chyba nie ma czego. Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 03.11.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 nie ma się czego obawiać, no bo przecież w zimowych mrożnych porach budowane są często skomplikowane konstrukcje betonowe na dużych budowach i wszystko jest ok. Mój ojciec pracował prawie 3 lata w Rosji, za kołem podbieguniowym, w miejscu, gdzie najniższa zarejestrowana temperatura wynosiła minus 63 stopnie, a głębokośc przemarzania gruntu to "jedyne" 12 metrów. Owszem, betonu się tam używa, ale z dodatkiem rozmaitej chemii i gorącej wody. Jeśli Twój wykonawca zamierza taką technologię stosować, to proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 03.11.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Proponuję jednak zastosowac do wylwek nastepujace specyfiki :Arpoment - op - 5 l (do -10 st. C), lubKlutan - P op. 5 l (do -5 st. C)Sa to plastyfikatory dodatkowo pozwalajace uzyskac wiązanie w podanych temperaturach.Dodatkowo po złapani zaleciłbym poukładanie plyt styripianowych grub 3cm.Możesz z nich zrezygnować - istnieje jednak mozliwość po zimie łuszczenia się górnej warstwy wylewki (kiedy w przypadku wiazania przywali mrozem wiekszym niz specyfikowany)Pozdrawiam i życzę powodzenia Napisz co postanowiłeś.sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 03.11.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Czesc. Jak sie okazuje, ja tez sie lapie na czlonkostwo w klubie. Do mnie wchodza w sobote I raczej sie nie stresuje, poniewaz mam okna i drzwi. WIekszy problem mam z balkonem, ktory nie jest osloniety a tez powinien byc zalany. Poradzcie - zalewac czy nie? Oto jest pytanie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts