Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki - listopad - bez ogrzewania

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chłopaki jeżeli macie okna i drzwi a jeszcze dodatkowo jakiś mały piecyk nie przejmujta SIĘ ZALEWAJCIE OSTRO.

Wyobraźcie sobie że kazdy pracujący człowiek i kazda maszyna oraz kazdy punkt oświetlenioey przy wylewaniu daje ciepło. Moze wydawać się Wam śmieszne ale jak to zliczyć to troszkę watów jest. Daje to spokojnośc o te wylewki i tynki w przypadku zamkniętych pomieszczeń.

sebo8877

Chłopaki jeżeli macie okna i drzwi a jeszcze dodatkowo jakiś mały piecyk nie przejmujta SIĘ ZALEWAJCIE OSTRO.

Tak z tym się zgadzam.

Wyobraźcie sobie że kazdy pracujący człowiek i kazda maszyna oraz kazdy punkt oświetlenioey przy wylewaniu daje ciepło. Moze wydawać się Wam śmieszne ale jak to zliczyć to troszkę watów jest. Daje to spokojnośc o te wylewki i tynki w przypadku zamkniętych pomieszczeń.

sebo8877

Człowiek tio chyba tyle co 60W zarówka i nie jest tego wcale dużo - raczej naiwny optymizm :wink:

kazdy pracujący człowiek i kazda maszyna oraz kazdy punkt oświetlenioey przy wylewaniu daje ciepło. Moze wydawać się Wam śmieszne ale jak to zliczyć to troszkę watów jest.

Owszem, to jest śmieszne.

Przez noc też zamierzasz ogrzewać własnym ciałem wylewki ?

To ciepłe powietrze, jakie ogrzewasz własnym ciałem to niby opada na wylewkę ?

Myśl !

Aleście mnie objechali sorry ale czy słyszeliście o ogrzewaniu akumulacyjnym z odzyskiem ciepła z wentylacji???

Gdzie na dom 200 m2 pow uzytkowej potrzebnejest 1,5 kW na dobe

Oczywiście wszystko opiera sie na całej masie elektroniki sterowników i specjalistycznego ocieplenia cąlego domu!!

Sprawa nie tania - powiedziałbym chorendalnie droga.

Zgadzam się z Wami że może palnąłem głupote pisząć ze naszym ciepłem i żarówki da się zabezpieczyć wylewke prze zamarnięciem - ale przyznacie że troszeczkę ciepła oddajemy - a przeciez samam mieszanka tez ma powyżej 0 i by oddała całą temperature w sobie i zdąrzyła zamarznąć temperatura w pomieszczeniu "zamkniętym" musi spaśc poniżej zera. Do tego dochodzą opory okien drzwi ścian itd itd - stąd wnioskuje że w przypsdku dzwi i okien bez ogrzewania mozna wylewac wylewki przy temp ponizej 0 na zewnątrz.

Mam nadzieję że zrozumieliście o co mi chodzi.

Weźcie pod uwage takę następującą rzecz że pomimo mrozu :

Całkowita energia padająca w ciągu minuty na powierzchnię 1 cm2, prostopadłą do promienia łączącego Słońce z Ziemią, na skraju atmosfery nosi nazwę stałej słonecznej S i wynosi około 2 cal/min 3 cm2. Dużo to czy mało? Po pierwsze, z grubsza tylko połowa powierzchni Ziemi jest w każdej chwili oświetlona promieniowaniem słonecznym. Oznacza to praktycznie, że uśredniona (uwzględniająca noc i dzień, a także całą powierzchnię kuli ziemskiej) wartość stałej słonecznej wynosi zaledwie 0.5 cal/min 3 cm2. Po drugie, jesteśmy szczęśliwie osłonięci ochronnym płaszczem atmosfery, zbudowanej z gazów oddziałujących z promieniowaniem elektromagnetycznym. Dlatego do powierzchni Ziemi przenika około 47% energii docierającej do górnych warstw atmosfery. Tak więc uśredniony po szerokościach geograficznych, porach roku itp. strumień energii słonecznej na powierzchni Ziemi wynosi około 164 W/m2 (w tym wypadku użyłem legalnych jednostek układu SI). Podkreślam, że jest to dobowa wartość średnia. Jeżeli uwzględnić tylko 8-godzinny "dzień pracy" Słońca od 8 rano do 4 po południu, to dla miejscowości na szerokości geograficznej 40o wspomniana wartość ta wyniesie około 600 W/m2. W ciągu "dnia pracy" Słońce dostarczy wtedy 4.8 kWh/m2, co odpowiada mniej więcej energii 0.5 l benzyny na m2 na dzień. Oczywiście, nieco większa jest ta wartość latem, a troszeczkę mniejsza.

Tak więc cpomimo mrozu nasz dom cały czas jest ogrzewany - pomimo zachmurzenia

Mam nadzieje że wylejecie te wylewki - przy zamknietych pomieszczeniach nie bójta sie mrozu !!!

sebo8877

Tak dla ścisłości, w zimie (listopad, grudzień) wartość strumienia w okolicach Warszawy (a dokładnie sprawdziłem szerkość geograficzną 52 i długość geograficzną 21) jest rzędu 0,7-0,9 kWh/m2/dzień, a nie 4,8 kWh/m2/dzień.

Źródło: baza danych NASA:

http://eosweb.larc.nasa.gov/cgi-bin/sse/grid.cgi?uid=3030

Co nie zmienia postaci rzeczy, że przy zamkniętym domu (okna, drzwi) ja by, wylewki robił (i będę robił w przyszłym tygodniu) - można ewentualnie dodać trochę chemii dla pewności.

My też laliśmy posadzki na jesień w zeszłym roku. Wszystko było lane książkowo i dopiero nie dawno posadzka zaczęła pekać. Nie obawiam się o nią w tych miejscach gdzie będą panele ale boję się położyć płytki. Czy na większych pęknięciach płytki mi mogą popąkać. Może jakiś specjalny elastyczny klej ???? Jaki??

A kiedy był robione i jakie były temperatury po wylaniu?

Dom był zamknięty?

Posadzki laliśmy w zeszłym roku we wrześniu, wszystkie okna uchylone i dom był wietrzony przez ponad miesiąc. Posadzka zgodnie z zalecaniam nie zlewana wodą. Wykonawca zapewniał mnie że na pewno nie będzie pękać i masz babo placek :cry: Podobnie było z tynkami gipsowymi - nie miały pekać a pekają :cry:

• 2 weeks później...

Dom był zamknięty?

Posadzki laliśmy w zeszłym roku we wrześniu, wszystkie okna uchylone i dom był wietrzony przez ponad miesiąc. Posadzka zgodnie z zalecaniam nie zlewana wodą. Wykonawca zapewniał mnie że na pewno nie będzie pękać i masz babo placek :cry: Podobnie było z tynkami gipsowymi - nie miały pekać a pekają :cry:

witam,

w kilku innych postach pisalem juz na temat "grzania i wietrzenia"....

i jeszcze raz....

osoby, ktore maja domki juz zamkniete....moga spokojnie robic wylewki i tynki wewnatrz...jednak bez zapewnienia odpowiedniej temperatury i WILGOTNOSCI efekt moze nie byc zadawalajacy...

tzn... przy zbyt niskich temp. beton nie zwiaze jak powinien (nie osiagnie zakladanej wytrzymalosci). Wiele osob..takze na tym forum bagatelizuje odpowiednia wytrzymalosc wylewek... i tu pytanie... to moze wystarczy zasypac piachem...i wyjdzie na to samo...??;) budujecie dla siebie..??;) bo bylbym w stanie zrozumiec takie podejscie do budowania ze strony wykonawcow, ktorym delikatnie mowiac "zwisa" co bedzie dzialo sie dalej...no chyba ze trafia na "upierdliwego" klienta i sprawa zakonczy sie w sadzie.... a tenze klient stanie sie nieszczesliwym posiadaczem kosztownego bubla....

Kolejnym totalnie "olewany" a bardzo waznym parametrem jest WILGOTNOSC... w okresie jesienno - zimowym jest to 80 - 90 % RH.... i przy takiej wilgotnosci "wietrzenie" daje skutek wrecz odwrotny.... ani dojrzaly juz beton, ani tynki nie odeschna..... a efekty przyjda bardzo szybko.... grzybki, plesnie, i inne "zielenie" beda rosly az milo.... panele i parkiety ulozone na mokrych posadzkach zwyczajnie sie "wyludkuja" a tynki zwyczajnie spadna...

Stosowanie samych nagrzewnic nic nie da...bo spowoduja one tylko przemieszczenie wilgoci w inne miejsca...

NALEZY zastosowac OSUSZANIE!!!

dla wlasnego dobra i zdrowia....

zainteresowanych zapraszam na maila

pozdrawiam,

MirEcki - DRY

Dom był zamknięty?

witam,

w kilku innych postach pisalem juz na temat "grzania i wietrzenia"....

i jeszcze raz....

osoby, ktore maja domki juz zamkniete....moga spokojnie robic wylewki i tynki wewnatrz...jednak bez zapewnienia odpowiedniej temperatury i WILGOTNOSCI efekt moze nie byc zadawalajacy...

tzn... przy zbyt niskich temp. beton nie zwiaze jak powinien (nie osiagnie zakladanej wytrzymalosci). Wiele osob..takze na tym forum bagatelizuje odpowiednia wytrzymalosc wylewek... i tu pytanie... to moze wystarczy zasypac piachem...i wyjdzie na to samo...??;) budujecie dla siebie..??;) bo bylbym w stanie zrozumiec takie podejscie do budowania ze strony wykonawcow, ktorym delikatnie mowiac "zwisa" co bedzie dzialo sie dalej...no chyba ze trafia na "upierdliwego" klienta i sprawa zakonczy sie w sadzie.... a tenze klient stanie sie nieszczesliwym posiadaczem kosztownego bubla....

Kolejnym totalnie "olewany" a bardzo waznym parametrem jest WILGOTNOSC... w okresie jesienno - zimowym jest to 80 - 90 % RH.... i przy takiej wilgotnosci "wietrzenie" daje skutek wrecz odwrotny.... ani dojrzaly juz beton, ani tynki nie odeschna..... a efekty przyjda bardzo szybko.... grzybki, plesnie, i inne "zielenie" beda rosly az milo.... panele i parkiety ulozone na mokrych posadzkach zwyczajnie sie "wyludkuja" a tynki zwyczajnie spadna...

Stosowanie samych nagrzewnic nic nie da...bo spowoduja one tylko przemieszczenie wilgoci w inne miejsca...

NALEZY zastosowac OSUSZANIE!!!

dla wlasnego dobra i zdrowia....

zainteresowanych zapraszam na maila

pozdrawiam,

MirEcki - DRY

Spoko, spoko

Jakby się wszyscy budowniczy na tym świecie przejmowali takimi argumentami to byśmy w lepiankach mieszkali.

Postęp musi być,

technika idzie do przodu,

w XXI w. tynki i wylewki mają inny proces wysychania.

Nic im nie zagrozi. :D :D

Mnie tam wszystko wyschło na cacy :wink:

A tak na poważnie to trochę więcej dystansu i mniej wyolbrzymiania niepotrzebnych problemów.

Po co straszyć ludzi i zatrzymywać koniunkturę w budowlance a przez to i rozwój gospodarczy?

Spoko, spoko

Jakby się wszyscy budowniczy na tym świecie przejmowali takimi argumentami to byśmy w lepiankach mieszkali.

Postęp musi być,

A tak na poważnie to trochę więcej dystansu i mniej wyolbrzymiania niepotrzebnych problemów.

Po co straszyć ludzi i zatrzymywać koniunkturę w budowlance a przez to i rozwój gospodarczy?

no coz... skoro technika poszla az tak daleko do przodu, ze teraz nawet wysychanie to juz nie wysychanie... to jestem pod wrazeniem...

nie znam tej najnowszej metody i chetnie sie czegos dowiem... amoze wlasnie trzeba teraz wody dolewac..??;)

Spoko, spoko

Postęp musi być,

no coz... skoro technika poszla az tak daleko do przodu, ze teraz nawet wysychanie to juz nie wysychanie... to jestem pod wrazeniem...

nie znam tej najnowszej metody i chetnie sie czegos dowiem... amoze wlasnie trzeba teraz wody dolewac..??;)

Niestety mało który inwestor ma ochotę płacić za dodatkowe zabiegi takie jak osuszacze i inne - większość uważa ,że jak wykonawca bierze za wykonanie to niech się marwti o resztę niezaelżnie od pory roku - taki panuje pogląd i z tego samego powodu rzadko wykonawcy palą się do tego bo ponoszą koszty sami a rekompensaty brak.