Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki - listopad - bez ogrzewania

rafal9

Recommended Posts

Niestety mało który inwestor ma ochotę płacić za dodatkowe zabiegi takie jak osuszacze i inne - większość uważa ,że jak wykonawca bierze za wykonanie to niech się marwti o resztę niezaelżnie od pory roku - taki panuje pogląd i z tego samego powodu rzadko wykonawcy palą się do tego bo ponoszą koszty sami a rekompensaty brak.

dokladnie tak jest...ale to nie znaczy, ze te nowe technologie umozliwiaja odsychanie w jakis inny cudowny sposob...tylko zwyczajnie wykonawcy robot nie maja ochoty doksztalcac sie w tym kierunku...bo tez niby po co..?? klient nie pyta to nie ma sprawy...i koszty nizsze...

ale coraz czesciej firmy, ktore stosowaly juz osuszanie wpisuja je wrecz w swoj harmonogram robot....

korzysc jest podwojna.... wykonawca wczesniej konczy budowe...i nie ma kosztownych poprawek...

z czego zadowolony jest takze klient

a klient ma mniejsze koszty ogrzewania..... i zdrowy dom

pozdrawiam,

MirEcki - DRY

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kwestia jest jedna , ile zamierzamy wydać,jak ktoś ma full kasy , bierze firmę, wybrzydza , płaci i wymaga , a pewnie większość z nas robi systemem gospodarczym, troche włastej kapusty, troche kredytu , jak najwięcej samemu lub ekipy typu pan Kazio z kolegami, jakby wszyscy budowali za pomocą Firmy to to forum wogóle nie miałoby sensu , a dlatego tu jest taka niezliczona ilość postów , że większość z nas buduje właśnie tak troszkę oszczędnościowo i co więcej interesuje się tym co robi, bo robi dla siebie , i pewnie mało kto budując dom jednorodzinny szuka jakiś super nowoczesnych technologii , poprostu chcemy szybko i dobrze, bo trzeba mieszkanie sprzedać, bo trzeba gdzieś się podziać , i chciałoby się mieć mimo to zrobione dobrze... a wątpliwości i pytań przybywa wprost proporcjonalnie do kwadratu wysokości domu i kasy w niego włożonej:-)

kwestia jest jedna , ile zamierzamy wydać,jak ktoś ma full kasy , bierze firmę, wybrzydza , płaci i wymaga , a pewnie większość z nas robi systemem gospodarczym, troche włastej kapusty, troche kredytu , jak najwięcej samemu lub ekipy typu pan Kazio z kolegami, jakby wszyscy budowali za pomocą Firmy to to forum wogóle nie miałoby sensu , a dlatego tu jest taka niezliczona ilość postów , że większość z nas buduje właśnie tak troszkę oszczędnościowo i co więcej interesuje się tym co robi, bo robi dla siebie , i pewnie mało kto budując dom jednorodzinny szuka jakiś super nowoczesnych technologii , poprostu chcemy szybko i dobrze, bo trzeba mieszkanie sprzedać, bo trzeba gdzieś się podziać , i chciałoby się mieć mimo to zrobione dobrze... a wątpliwości i pytań przybywa wprost proporcjonalnie do kwadratu wysokości domu i kasy w niego włożonej:-)

dokladnie tak jest.... ja sam tez budowalem sposobem gospodarczym....:) ale trzeba podkreslic, ze jednak wiekszosc z nas nawet tych ktorzy budowali i buduje bez super specjalistycznych firm... zwraca duza uwage na to, aby domek byl cieply, szczelny, tani w eksploatacji....:) i chyba nikt juz nie robi sam "pustakow" na placu budowy... ani nie pozostawia nieocieplonych scian...nie wstawiamy tez raczej drewnianych okien z odzysku...;) te czasy juz minely... na szczescie

ale w slad za "nowymi materialami pojawia sie masa innych problemow...i stad nasza obecnosc na forum..:)

pozdrawiam

• 10 months później...

Wynalazłam ten zeszłoroczny wątek, bo mam podobny problem w tym roku....

Czy ktoś z robiacych wylewki rok temu może napisać jak one się sprawują? Czy były jakieś negatywne skutki wylewkowania w listopadzie?

Moje wylewki zaplanowane sa na poczatek listopada, okien nie będzie... a już jest zimno...

Wynalazłam ten zeszłoroczny wątek, bo mam podobny problem w tym roku....

Czy ktoś z robiacych wylewki rok temu może napisać jak one się sprawują? Czy były jakieś negatywne skutki wylewkowania w listopadzie?

Moje wylewki zaplanowane sa na poczatek listopada, okien nie będzie... a już jest zimno...

jak nie będzie mrozu to powinno być ok, ale warunek jeden że wylewki z agregatu z plastyfikatorem bo są suche i mają bardzo mało wody prawie zero wilgoci po takich wylewkach

ja tam wole nie ryzykowac, i czekam na wiosne, niech sobie dom spokojnie stoi i osiada ;) co sie odwlecze to nie uciesze, a nie chcialbym zalowac pospiechu (wchodzac do salonu a tu sufit na podlodze :cry: )

Rozmawialem z jednym budowlancem, lali strop kiedy byly przymrozki i maja ciagle reklamacje.

Duze firmy budowlane maja placone za etap budowy i nie patrza na mrozy, w poblizu miejsca zamieszkania budowali cala zime, jestem ciekaw jak bedzie sie mieszkac w tym bloku :roll: oni wybuduja ale mieszkac tam nie beda ... Ja buduje dla siebie wiec wytrzymam do wiosny.