Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OSB 25mm dam kolki 6x10 cm co 70 cm w 3 miejscach sciagniete pretami gwintowanymi i mysle ze to wystarczy

ja równiez mysle, ze to bedzie dobrze

Mieszanka ~2400 kg/m3 :wink:

alez ja nie neguje ... ile wazy zelbet

tylko, ze ... zelbetu sie nie wpompowuje do szalunku ... wtłacza sie tam sam beton ... :wink:

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1158891

OSB 25mm dam kolki 6x10 cm co 70 cm w 3 miejscach sciagniete pretami gwintowanymi i mysle ze to wystarczy

ja równiez musle ze to bedzie dobrze

alez ja tego nie neguje ... ile wazy zelbet

tylko, ze ... zelbetu sie nie wpompowuje do szalunku ... wtłacza sie tam sam beton ... :wink:

pzdr

Mieszanka betonowa to około 2400 kg/m3 (nie mówie o żelbecie) :D

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1158895

• 2 weeks później...

1 .

2.

Geno - jaki jest ciężar właściwy 1m3 żwiru 0-4 oraz cementu? I jeżeli dobrze rozumiem produkcję mieszanki betonowej - żwir jest zagęszczany z cementem przy udziale wody - i dlatego dodając do 1m3 żwiru 300kg cementu i wodę otrzymuję nadal 1m3 ale gęstszą = cięższą mieszankę betonową tak?

Pytam bo wykonawca mi tłumaczy w drugą stronę tzn dodając do żwiru cement otrzymuje więcej objętościowo. A ja tak sobie myślę że ten drobniutki cemencik wypełnia miejsce między ziarnami żwiru. Napisz proszę jak to się naprawdę dzieje.

KaiM - dobrze myslisz cement tworzy matrycę cementową wypełniając przestrzenie dlatego m.in. w betonie oprócz kruszywa grubego np. żwiry używa się piasku ,który zapełnia część objetości i w ten sposób zapewnie szczelność betonowi - w zasadzie to ciężar objętościowy betonu zwykłego nie przekracza około 2400 kg/m3 (chociaż wg podziału to więcej niż 1800 kg/m3 )- jeśli wykonawca zastosowałby sam żwir ,bez pisaku to pozostałą objętość musiałby uzupełnić cementem a to grozi już przekroczeniem zalecanych ilości czyli 450kg/m3 przy betonach do B35 a poza tym koszty...

Zwiru 0-4 to właściwie chyba nie ma..

Jutro poszperam bo nie pamiętam dokłądnie gęstości pozornych.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70828

która z tych wypowiedzi jest prawdziwa ?

wg mnie mieszanka betonowa wazy zaleznie od zastosowanego kruszywa ta z grysem marmurowym wiecej niz z keramzytem inaczej piaskiem inaczej żwirem

zawibrowana masa waży wiecej - od niezawibrowanej ...

z plastyfikatorem i z mała ilościa wody jeszcze mniej ...

puszczona pod duzym cisnieniem przez pompe tez innaczej niż ta układana recznie ...

abstrachując od tematu zasadniczego - stawiałbym raczej na 2 - ga wersje

że beton waży pomiedzy pomiędzy 1800 kg/m3 a 2400 kg/m3 ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176503

1 .

2.

Geno - jaki jest ciężar właściwy 1m3 żwiru 0-4 oraz cementu? I jeżeli dobrze rozumiem produkcję mieszanki betonowej - żwir jest zagęszczany z cementem przy udziale wody - i dlatego dodając do 1m3 żwiru 300kg cementu i wodę otrzymuję nadal 1m3 ale gęstszą = cięższą mieszankę betonową tak?

Pytam bo wykonawca mi tłumaczy w drugą stronę tzn dodając do żwiru cement otrzymuje więcej objętościowo. A ja tak sobie myślę że ten drobniutki cemencik wypełnia miejsce między ziarnami żwiru. Napisz proszę jak to się naprawdę dzieje.

KaiM - dobrze myslisz cement tworzy matrycę cementową wypełniając przestrzenie dlatego m.in. w betonie oprócz kruszywa grubego np. żwiry używa się piasku ,który zapełnia część objetości i w ten sposób zapewnie szczelność betonowi - w zasadzie to ciężar objętościowy betonu zwykłego nie przekracza około 2400 kg/m3 (chociaż wg podziału to więcej niż 1800 kg/m3 )- jeśli wykonawca zastosowałby sam żwir ,bez pisaku to pozostałą objętość musiałby uzupełnić cementem a to grozi już przekroczeniem zalecanych ilości czyli 450kg/m3 przy betonach do B35 a poza tym koszty...

Zwiru 0-4 to właściwie chyba nie ma..

Jutro poszperam bo nie pamiętam dokłądnie gęstości pozornych.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70828

która z tych wypowiedzi jest prawdziwa ?

wg mnie mieszanka betonowa wazy zaleznie od zastosowanego kruszywa ta z grysem marmurowym wiecej niz z keramzytem inaczej piaskiem inaczej żwirem

zawibrowana masa waży wiecej - od niezawibrowanej ...

z plastyfikatorem i z mała ilościa wody jeszcze mniej ...

puszczona pod duzym cisnieniem przez pompe tez innaczej niż ta układana recznie ...

abstrachując od tematu zasadniczego - stawiałbym raczej na 2 - ga wersje

że beton waży pomiedzy pomiędzy 1800 kg/m3 a 2400 kg/m3 ...

pzdr

brzoza nie broń się na siłę i nie szukaj haków , dobrze podałem wtedy 2400kg/m3 bo dotyczyło to mieszanki betonu żwirowego i taki to właśnie około 2400 kg/m3 - może przetrenuj matematykę:

cement ~ 300 kg

piasek 760 kg

żwir 1228 kg

woda 152 l

--------------

2438 kg

Ciężar mieszanki będzie zależeć głównie od gęstości pozornej kruszywa.

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176532

a ja nie doczytałem nigdzie, ze brachol zamierza dac do 1 m3 mieszanki betonowej akurat ~ 300 kg cementu, akurat 760 kg piasku, akurat 1228 kg zwiru i akurat 152 l wody

moze da tyle ... ale moze dać inaczej, moze to wibrowac ale i nie musi, moze to zrobić jako plastyczne a moze jako ciekłe etc etc etc

ale jesli Cie to uszczesliwi - to OK, przyznaję Ci racje - wg Twojej receptury beton waży mniej wiecej tyle ile podałeś

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176603

a ja nie doczytałem nigdzie, ze brachol zamierza dac do 1 m3 mieszanki betonowej akurat ~ 300 kg cementu, akurat 760 kg piasku, akurat 1228 kg zwiru i akurat 152 l wody

moze da tyle ... ale moze dać inaczej, moze to wibrowac ale i nie musi, moze to zrobić jako plastyczne a moze jako ciekłe etc etc etc

ale jesli Cie to uszczesliwi - to OK, przyznaję Ci racje - wg Twojej receptury beton waży mniej wiecej tyle ile podałeś

dlatego podałem ~~ 2400 kg/m3 - +-50 kg przy żwirze, wibrowanie aż tak wielkiego wpływu nie ma choć pewien na pewno, napowietrzanie to bodajże około 2% więcej powietrza,można użyc plastyfikatora woda spadnie ze 152 do około 100 dm3 itd. tym niemniej na żwirze nie sposób zejść poniżej 2 ton. Receptura ,którą podałem to mniej więcej na B20 z tym,że betoniarnia zastosuje pewnie około 285 kg cementu i plastyfkator z tymok około 100 dm3 wody więc spadnie do 2370 kg co nadal się mieści w ~2400 kg/m3. Uszcześliwić to mnie niespecjalnie uszczęśliwi ale zasadniczo wolałbym się z Tobą uzupełniac niźli spierać. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176629

... Receptura ,którą podałem to mniej więcej na B20 z tym,że betoniarnia zastosuje pewnie około 285 kg cementu i plastyfkator z tymok około 100 dm3 wody więc spadnie do 2370 kg co nadal się mieści w ~2400 kg/m3. Uszcześliwić to mnie niespecjalnie uszczęśliwi ale zasadniczo wolałbym się z Tobą uzupełniac niźli spierać. :wink:

w porządku Geno :D

ja zas znów "strzelając " wage betonu brałem pod uwage czesciej stosowane u mnie - lokalne - metody kiedy czesto z braku odpowiedniego dojazdu (trudny pagórkowaty teren)

łatwiej jest dowieść osobno małymi porcjami kruszywo i ukręcic beton na miejscu

a taki beton "kręcony" ma mniej wiecej marke B 10, co na fundament jest wystarczająca marka

czesto jest on albo wzbogacony gruzem betonowym, albo ze spora czescią kruszywa jest grubej frakcji , na ogół tez nie jest ten beton wibrowany ...

wazy więc mniej ... ale nikt (w moich stronach) z tego powodu nie rwie włosów z głowy bo specjalisci uwazają, ze nawet taki "marny" beton w fundamencie przeżyje ok 2 krotnie wiek scian ...

(oczywiscie znów pisze w uproszczeniu bo o wiele wczesniej rozsypia sie sciany z porowatego ytonga niz z pełnej ceramiki czy silikatów ... a beton tez moze byc bardzo różny)

reasumując - lepiej zrobic dokładniej i mocniej ... ale walka o idealna recepture i to zeby fundament przetrwał np 700 lat jest tez dyskusyjna ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176797

... Receptura ,którą podałem to mniej więcej na B20 z tym,że betoniarnia zastosuje pewnie około 285 kg cementu i plastyfkator z tymok około 100 dm3 wody więc spadnie do 2370 kg co nadal się mieści w ~2400 kg/m3. Uszcześliwić to mnie niespecjalnie uszczęśliwi ale zasadniczo wolałbym się z Tobą uzupełniac niźli spierać. :wink:

w porządku Geno :D

ja zas znów "strzelając " wage betonu brałem pod uwage czesciej stosowane u mnie - lokalne - metody kiedy czesto z braku odpowiedniego dojazdu (trudny pagórkowaty teren)

łatwiej jest dowieść osobno małymi porcjami kruszywo i ukręcic beton na miejscu

a taki beton "kręcony" ma mniej wiecej marke B 10, co na fundament jest wystarczająca marka

czesto jest on albo wzbogacony gruzem betonowym, albo ze spora czescią kruszywa jest grubej frakcji , na ogół tez nie jest ten beton wibrowany ...

wazy więc mniej ... ale nikt (w moich stronach) z tego powodu nie rwie włosów z głowy bo specjalisci uwazają, ze nawet taki "marny" beton w fundamencie przeżyje ok 2 krotnie wiek scian ...

(oczywiscie znów pisze w uproszczeniu bo o wiele wczesniej rozsypia sie sciany z porowatego ytonga niz z pełnej ceramiki czy silikatów ... a beton tez moze byc bardzo różny)

reasumując - lepiej zrobic dokładniej i mocniej ... ale walka o idealna recepture i to zeby fundament przetrwał np 700 lat jest tez dyskusyjna ...

pzdr

Wracając do normy to zgodność z normą gwarantuje trwałość 50 lat - natomiast dobre wykonanie to z reguły wg badań ponad sto...Jeśli ktoś się nie boi spękań itd. to może sobie gruzobeton stosować - ja jestem zdania ,że jak ktoś chce to nie trzeba mu zabraniać tym niemniej staram się informować o konsekwencjach. Gruzobeton pół biedy gdy stosowany przy braku zbrojenia, gorzej w drugim przypadku z tym,że sprawa nie jest

taka prosta i zależy od wielu czynników.B10 z punktu widzenia wytrzymałościowego jest ok ale zarzucono stosowanie właśnie ze względu natrwałość - niską szczelność, małą pasywacyjność dla stali zbrojeniowej itd.

Ja uważam sprawę za otwartą - jak ktoś che posłuchać to to zrobi nie chce, nie musi, argumentów zarówno z praktyki jak badań starczy mi na następne 50 lat

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176881

a to jeszcze moze ktos mi powie czy na taka sciane dac B 15 czy B 20? lawe mam z B 20

Pod względem wytrzymałościowym wystarczy B15 - B20 będzie mieć większą trwałość i szczelność -natomiast jeśli ma być wykonane jako monolit nie powinno się mieszać klas betonu czyli wtedy całość z B20.

https://forum.murator.pl/topic/41545-szalunki-osb-czy-deski/page/2/#findComment-1176966