Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 435
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem warianty 1, 3 są ok. Jeżeli urzędnicy zakwestionują wybrany przez Ciebie, to odwoływałabym się do skutku.

Warianty 2 i 4 możliwe, że prawnie są ok (pewnie najwięcej zależy tu od urzędniczej interpretacji), ale w praktyce mało wygodne. Dom staje się prawie szeregowcem, bo na podwórko nie można wjechać (no, rowerem i motorem można), a nie ma tej zalety szeregowca, że nie trzeba ocieplać ścian od strony sąsiadów.

Z jednej strony estetycznie byłoby wpisać się w dotychczasowy typ zabudowy, z drugiej strony nie wiadomo, co powstanie na pozostałych potencjalnie wolnych działkach, więc może nie ma sensu trzymać się nieaktualnego wzorca.

A jakie zagospodarowanie działki odpowiadałoby najbardziej Tobie? Jakiego typu dom chciałbyś postawić?

Jeszcze przypomniało mi się coś a propos warunków i planów zagospodarowania przestrzennego. Zwykle określają maksymalną powierzchnię zabudowy, intensywność zabudowy, liczbę kondygnacji. Są jakieś tego typu zapisy?

Zapisy MPZP nie wykluczają wg mnie żadnego z wariantów. Osobiście zależy mi na możliwie szerokim budynku na mojej wąskiej działce, który pozwoli w najlepszy sposób wykorzystać pozostała część niedużej działki (długość działki ok 40 metrów). Uproszczając, ująłbym to w ten sposób: czym szerszy dom tym krótszy i tym samym większy ogród. Z uwagi na to najkorzystniej będzie postawić dom w granicy po jednej stronie działki ale urzędnik organu wydającego pozwolenia na budowę twierdzi, że zgodnie z przepisami (Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych), pomimo, że działka ma szerokość poniżej 16 metrów, jest to niemożliwe chyba, że w granicy sąsiedniej działki istniałby budynek, do którego można by się "dokleić". Problem w tym, że nie istnieje...(patrz mapka kilka postów wyżej). Czy to prawidłowa interpretacja przepisów? Edytowane przez michup

• 2 years później...

Szukam projektu na dosc waską działke w mieście (18 / 40 z wjazdem od północy) z garazem dwustanowiskowym. Wbrew pozorom takich projektów jest jak na lekarstwo. Szukam raczej nowoczesnego projektu, jesli chodzi o bryłę, naokolo jest raczej wysoka zabudowa więc typowa stodola z dwuspadowym dachem raczej nie wchodzi w grę . Bierzemy pod uwagę Sambe III z domowych klimatów http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3168/projekt-domu-samba-iii-nf40

Co myslicie o tym projekcie, czy warto wprowadzic jakies zmiany, ja myslalam by poszerzyc garaz i by przesunac w wiatrolapie toche drzwi w lewo kosztem spizarni, czy wtedy zmieści się szafa , co myslicie o takiej zmianie ?

Jest jeszcze samba II , tutaj jest dodatkowy pokoj na dole

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3130/projekt-domu-samba-ii-nf40

A moze ktos ma na oku jakis fajny projekt , który by pasowal na nasza dzialkę Dziękuje za porady

Edytowane przez soie
bledy

• 1 month później...
  • 9 months później...
Witam serdecznie, mam problem jak w temacie, czy może ktoś budował na działce o takiej szerokości? i dobrał jakiś projekt? chodzi mi o dom z 4 pokojami bez garażu i z podpiwniczeniem, jeśli ktoś ma coś, co można by usytuować na takiej działce to proszę o link, będę wdzięczny..pozdrawiam

• 7 months później...

Przenosze moj temat z dzialu projektow, gdzie chyba dyskutuje sie tylko o problemach konkretnych projektow, a mnie bardziej chodzi o pomoc przy wyborze i dyskusje na temat wstepnie wybranego przeze mnie projektu. W zasadzie to nie 'przenosze' jako tak, tylko zakladam nowy temat. Jezeli ktos z uprawnieniami sie tu przewinie i bedzie mu/jej sie chcialo - to moj stary watek z dzialu projektow mozna usunac :)

Dzień dobry, cześć i czołem!

Przymierzam się powoli do budowy domu. Jestem obecnie na etapie przemyśleń i planowania. Bardzo proszę o opinie/uwagi/sugestie na temat wyboru projektu - czy widzicie jakieś spore wady/mankamenty projektu albo rzeczy które można by zmienić/poprawić?

Na początku grudnia 2016 stałem się właścicielem działki leśno-budowlanej. Informacje na temat działki:

• Szerokość: 20 metrów
  • Długość/Głębokość: 60 metrów
  • Wjazd od zachodu
  • Na działce znajduje się domek letniskowy (murowany) z początku lat 80-tych o metrażu ~37m2 oraz drewniany budynek gospodarczy (komórka)
  • Prąd na działce, doprowadzony do domku - puszka przed ogrodzeniem
  • Kanalizacja miejska doprowadzona na teren działki i gotowa do podłączenia
  • Wodę podłączam na wiosnę (poprzedni właściciele mieli kranik 'po znajomości' z sąsiedniej działki i nigdy nie podłączyli się do sieci wodociągowej)
  • Gaz w ulicy
  • Światłowód (internet) w ulicy
  • Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego: jest i to dość liberalny (po drugiej stronie ulicy m.in. 2 domki z dachem płaskim)
  • Działka bezpośrednio przy drodze asfaltowej (położona na wiosnę 2016 roku), ale oddalona od bardziej ruchliwej drogi o 550m - także ruch znikomy.

Działka wygląda tak: http://i.imgur.com/qHXtso9.png

Po przetrzepaniu Internetu w poszukiwaniu projektu, moim obecnym i już długotrwałym faworytem jest Pliszka IV (odbicie lustrzane) pracowni Atrium : https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1226-Pliszka-IV,1314,lustro.html

Moje uwagi nt. projektu:

• Mieści się na działce 20-metrowej. Może wybór projektów na taką działkę nie jest bardzo mały, ale na pewno mniejszy niż na szersze, także znalezienie czegoś co nie jest kompromisem jest sukcesem.
  • Trzy pokoje. Zastanawiałem się nad podobnymi projektami, ale z dwoma pokojami (Pelikan, Tokyo). Ale jednak trzy pokoje dają większą elastyczność w przyszłości (dziecko). Obecna koncepcja dla tych pomieszczeń to: sypialnia, komputerownia/pracownia (czasem pracuję z domu) oraz siłownia. Mieszkam teraz w 37-metrowym mieszkanku w bloku i moją siłownią jest duży pokój (17m2) - domyślacie się jak to musi wyglądać. Dlatego marzy mi się oddzielne pomieszczenie na moje ciężary i sprzęt.
  • Zadaszony taras. Mam znajomego, który ma spory zadaszony taras (przechodzący w większy, niezadaszony) i w sezonie letnim (i nie tylko zresztą) sprawdza się to świetnie.
  • Okno kuchenne z widokiem na front działki.
  • Zadaszone wejście do domu - duży plus moim zdaniem.
  • Garaż: Nie jest dla mnie wymogiem. Ale nie znalazłem domu o podobnych cechach co 'Pliszka', ale bez garażu, który by mi sie podobał. Przejście bezpośrednio z garażu do domu też jest plusem.
  • Ustawienie względem stron świata: Działkę kupiłem niedawno, więc jeszcze nie wiem dokładnie jak operuje na niej słońce na przykład w okresie letnim. Działki na południe i wschód od mojej są dość silnie zalesione - pewnie będzie to miało wpływ na działanie słońca.

Sporo rzeczy będę robił sam z pomocą taty (ani on, ani ja nie jesteśmy budowlańcami, ale dwóch lewych rąk nie mamy):

• Ogrodzenie, brama, furtka - sam
  • Fundament: sam
  • Ściany: sam
  • Dach (konstrukcja + pokrycie): zlecone
  • Wentylacja mechaniczna + rekuperacja: jeszcze nie wiem - chciał bym sam, ale to się jeszcze okaże.
  • Instalacje (gaz, prąd, podłogówka): raczej zlecone (może podłogówka sam)
  • Wykończenie: sam

Mój plan na chwilę obecną:

• Wiosna 2017: Podłączyć wodę.
  • Lato/Jesień 2017: Nowe ogrodzenie frontowe (obecnie jest to stara drewniana brama+furtka i zwykła siatka). Nowe ogrodzenie będzie przesunięte kilka metrów na północ, tak żeby przyszły wjazd prowadził prosto do garażu.
    Wraz z usytuowaniem domu mniej więcej na środku działki będzie to wyglądać tak: http://i.imgur.com/O7JjPtA.png
  • Lato 2017: Rozpocząć starania o pozwolenie na budowę.
  • Wiosna - Jesień 2018: Fundament
  • Wiosna - Jesień 2019: Ściany + Dach (SSO)
  • Wiosna - Jesień 2020: SSZ + rozpoczęcie wykończeniówki. Może doprowadzenie domu do stanu zamieszkalnego (min. kuchnia, sypialnia, toaleta/łazienka), tak żebym mógł się przeprowadzić i sprzedać mieszkanie w bloku.

W sumie to chyba trochę za dużo informacji i tekstu jak na wątek o projekcie, ale chciałem naświetlić sytuację jak najlepiej. Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi czy sugestie.

Zadaszony taras - nie musi być w projekcie, doprojektujesz sobie w czasie adaptacji

Garaż w Pliszce jest bardzo krótki. Jak masz małe punto to ok, ale większy samochód wchodzi "na styk".

Układ jest ok, ale dom chyba nie spełnia norm energetycznych na 2017 rok. Jest bez rekuperacji chyba, bo widzę komin wentylacyjny przy kuchni. Jak ma być rekuperator, to zastanów się gdzie go wstawisz, bo aktualna kotłownia jest maleńka?

Zastanów się na ideą okna narożnego w kuchni - ciężko myć okno nad blatem a okno narożne jest drogie

Okno w garażu - będziesz myć?

Między garażem a częścią mieszkalną brak izolacji (!!!)

W czasie adaptacji niech architekt wykreśli te wszystkie murowane donice - drogie i bez sensu. Jeśli warunki gruntowe na to pozwalają nie posadawiaj domu za wysoko - niech taras będzie na poziomie trawnika a nie kilka schodków wyżej. Tak samo wejście do domu - po to budujesz parterówkę, by nie łazić po schodach.

proponowane zmiany:

27563b60d3425f41gen.png

- zamiana miejscami kominka z TV. Proponuję kominek dwu lub trzystronny

- przesunięte okno w salonie lepiej doświetli środek domu

- pralka i suszarka na pranie w zabudowie szafy w korytarzu, żeby odciążyć łazienkę

- mała łazienka zamieniona w wc dla gości, jej kosztem powiększono kotłownię a prysznic znalazł się w łazience przy sypialni

- powiększona spiżarka, przesunięto przy okazji ścianę w wiatrołapie (ok. 20 cm), by go nieco poszerzyć

- inna propozycja trójkąta roboczego w kuchni

- jak od południa masz las, to powiększ sobie okno w sypialni (niekoniecznie bardzo droga suwanka)

Tutaj sie schowal moj post :) Dopiero teraz zauwazylem, ze zostal zintegrowany z istniejacym tematem - a ja szukalem go tam gdzie go oryginalnie zamiescilem. :bash:

Serdeczne dzieki Elfir za odpowiedz i za rady/sugestie!

Garaż w Pliszce jest bardzo krótki. Jak masz małe punto to ok, ale większy samochód wchodzi "na styk".

No to bede musial to przemyslec - moze da sie przedluzyc garaz zachowujac jakos proporcje. Mam dosc sporego sedana :)

Układ jest ok, ale dom chyba nie spełnia norm energetycznych na 2017 rok. Jest bez rekuperacji chyba, bo widzę komin wentylacyjny przy kuchni. Jak ma być rekuperator, to zastanów się gdzie go wstawisz, bo aktualna kotłownia jest maleńka?

Na bank bede inwestowal w porzedne ocieplenie. WM + Rekuperacja beda u mnie na bank. Zastanawiam sie jeszcze nad ogrzewaniem. Czyli czy przylaczac gaz czy moze tylko prad (podlogowka z mat grzewczych).

Zastanów się na ideą okna narożnego w kuchni - ciężko myć okno nad blatem a okno narożne jest drogie

Wlasnie nad tym sie tez zastanawialem. Albo zrobie dwa okna ze slupkiem pomiedzy, albo po prostu jedno od frontu.

Okno w garażu - będziesz myć?

A bede :D A jak nie bede i bedzie brudne to nie bede mogl powiedziec, ze nikt mnie nie ostrzegl ;-)

Między garażem a częścią mieszkalną brak izolacji (!!!)

Tak, wiem. Bede izolowal.

- zamiana miejscami kominka z TV. Proponuję kominek dwu lub trzystronny

- przesunięte okno w salonie lepiej doświetli środek domu

- pralka i suszarka na pranie w zabudowie szafy w korytarzu, żeby odciążyć łazienkę

- mała łazienka zamieniona w wc dla gości, jej kosztem powiększono kotłownię a prysznic znalazł się w łazience przy sypialni

- powiększona spiżarka, przesunięto przy okazji ścianę w wiatrołapie (ok. 20 cm), by go nieco poszerzyć

- inna propozycja trójkąta roboczego w kuchni

- jak od południa masz las, to powiększ sobie okno w sypialni (niekoniecznie bardzo droga suwanka)

- Kominka nie przewiduje. No komin(ek) - no problem :D

- Z jednek strony chce miec duze okno narozne. Z drugiej strony optymalniejsze doswietlenie tez istotne - uwage uwzglednie w dalszych przemysleniach.

- Nie chce wanny, bedzie tylko czesciowo zabudowany prysznic z odplywem liniowym. Mysle, ze to zwolni odpowiednio duzo m-sca na pralke/suszarke.

- Zmniejszenie mniejszej lazienki i przemianowanie jej na WC dla gosci to dobry pomysl - zwlaszcza, ze kotlownia stanie sie przez to wieksza.

- Tez myslalem nad powiekszeniem spizarni.

- Nie wiem o co chodzi z tym trojkatem roboczym. Chodzi o ustawienie i odleglosci pomiedzy lodowka, blatem i piekarnikiem? Bardzo podoba mi sie blat a'la barek, odgradzajacy kuchnie od salonu/czesci jadalnej salonu.

- To okno suwane/wyjsciowe w sypialni chcialem zastapic wiekszym oknem 'normalnym' - bez opcji wyjscia na taras.

jeśli chcesz inwestować w dom prawie pasywny, to garaż zdecydowanie konstrukcyjnie poza bryłą domu. Może być dostawiony do domu, może być połączony drzwiami z wiatrołapem, ale nie powiązanych ścianami, dachem czy fundamentem.

trójkąt roboczy to podstawowe zasady ergonomii w kuchni - układ sprzętów względem siebie i optymalne odległości między nimi:

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/755x/images/regiodompl/5/trojkat-roboczy-kuchnia.jpg?nxjnf7