Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy, każdy kierownik budowy jest mało zainteresowany budową

sceptyk

Recommended Posts

Rozumiem irytację sceptyka :-?

Sam obecnie mam takiego "kierownika budowy".

Gość z polecenia, a w ogóle nie wykazuje zainteresowania moją budową :evil:. Dzwonię do niego, że jutro będą zalewane ławy, a on mi na to, że jego nie ma w Warszawie i nie może przyjechać :-? (wykonawca informował go jeszcze wcześniej o terminie zalewania ław!).

Pomyślałem sobie, dobra, każdemu może się zdarzyć pilny wyjazd.

Następnym razem dzwonię do "kierownika budowy" z informacją, że zagęszczają zasypkę i będą wylewać płytę podłogową, a on nie odbiera telefonu. Oczywiście nie przyjechał na budowę na czas.

W ciągu dwóch tygodni był na mojej budowie dwa razy i to w czasie, kiedy nie było co sprawdzać (chyba przejeżdżał obok :-? ).

Już teraz wiem, dlaczego chciał całą kasę z góry, narzekając, jacy to inwestorzy są nieuczciwi, bo na koniec nie chcą płacić i znajdują za grosze kogoś z uprawnieniami, do samych wpisów w dzienniku budowy...

Jakiż to on jest biedny i pokrzywdzony :-? :-? :-?

Zwolnij go.

Wywalić takiego na zbity pysk. I nie zapłacić.

Łatwo Wam pisać...

Zwolnić go i co dalej? Gdzie na szybko znaleźć kolejnego kierownika budowy? Jak poznać po twarzy dobrego kierownika budowy? Przecież to jest loteria! :-?

Rozśmieszają mnie te wasze posty.

Oczywiście wszystko zależy od umowy, ale jeśli uważacie, że za 1500 PLN będziecie mieli kierownika, który będzie na każde zawołanie, będzie nie przesypiał noce, rozwiązywał wszystkie wasze problemy, wykazywał kreatywność i zainteresowanie to świadczy to o jakimkolwiek szacunku dla niego oraz braku świadomości jaką odpowiedzialność bierze on na siebie.

pzdr

A mnie Twój śmiech irytuje :-?

Uważam, że 1500 zł za kilka jednogodzinnych wizyt na budowie, to wystarczająco dużo pieniędzy. Ponad to uwżam, że za 1500 zł kierownik budowy musi być przy wszelkich ważnych pracach ulegających zakryciu!

Nie lubię, jak ktoś mi zagląda do portfela i sam tego nie robię, ale tym razem zrobię wyjątek.

Zakładając, że kierownik budowy odwiedzi dziennie tylko dwie budowy (godzina dojazdu, godzina na budowie, godzina dojazdu na drugą budowę, godzina na drugiej budowie, godzina na powrót = 5 godzin dziennie) i ma do dyspozycji dwadzieścia dni. Zakładając, że na każdej budowie będzie tylko pięć razy (ważne wizyty przy etapach ulegających zakryciu). Zakładając dalej, że każdy inwestor zapłaci "tylko" 1000 zł, daje to kwotę 8000 zł miesięcznie. Mało??? Chyba zmienię zawód :roll: :-?

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwolnij go.

Wywalić takiego na zbity pysk. I nie zapłacić.

Łatwo Wam pisać...

Zwolnić go i co dalej? Gdzie na szybko znaleźć kolejnego kierownika budowy? Jak poznać po twarzy dobrego kierownika budowy? Przecież to jest loteria! :-?

Kiedyś czytałem, chyba tu na forum, że ktoś płacił kierownikowi za każdy przyjazd na budowę, nie pamiętam, 50 czy 100 zł, to by było idealne rozwiązanie.

Anpi, oczywiście mam dla Ciebie propozycję pracy za 1500 PLN, tylko nie wiem czego mogę od Ciebie wymagać

Swoją drogą dodam, że za transport materiałów płaciłem 150 - 200 PLN, a wy chcecie żeby kierownik był u was codziennie, był zawsze przygotowany, wszystko wiedział itd

pzdr

Dziękuję za propozycję, ale zarabiam więcej. Ja za transport nadproży betonowych (30 sztuk, ok. 1,2 tony) zapłaciłem ostatnio 50 zł. Gość zrobił 2 kursy Polonezem Truckiem na dystansie 15 km. Był miły i polecał się na przyszłość. Jak szukałem z ogłoszenia, to goście rzucali ceny od 150 do 200 zł.

To jest kwestia mentalności. Jeden jest zadowolony, że może zarobić. Drugi dyktuje kosmiczną cenę i jeszcze łaskę robi.

Anpi, oczywiście mam dla Ciebie propozycję pracy za 1500 PLN, tylko nie wiem czego mogę od Ciebie wymagać

Swoją drogą dodam, że za transport materiałów płaciłem 150 - 200 PLN, a wy chcecie żeby kierownik był u was codziennie, był zawsze przygotowany, wszystko wiedział itd

pzdr

budulec, jeśli takich propozycji pracy za 1500 zł/ miesięcznie masz dla mnie np. trzy i do tego będę miał jeszcze duuuło wolnego czasu i po drodze na budowy załatwię kilka swoich spraw, to przyjmuję Twoją propozycję. W zamian za to możesz wymagać, abym służył Tobie swoją wiedzą :D

Zbychu, tylko dla informacji:

kierownik budowy jest nim od początku do jej końca (z drobnymi wyjątkami).

Albo twierdzisz, że budowa trwa 1 miesiąc, albo Ty płacisz swojemu 1500 PLN miesięcznie, ale to już inna para kaloszy.

Jeśli uważnie przeczytałbyś moją wypowiedź zauważyłbyś, że napisałem, ze wszystko zależy od umowy:

jeśli ustalone byłoby , że ma to być 5 wizyt godzinnych przy wymienionych etapach to psim obowiązkiem kierownika byłoby to wykonać.

Mam jeszcze do Ciebie krótkie pytanko: ile zajmuje Ci wykonanie średnioskomplikowanej instalacji w domu o pow. 220 m2.

pzdr

Witam :)

A mój bierze 1500zł, wpada na budowę z nienacka, że nawet ja nie wiem kiedy będzie, co bym bydowlańców nie uprzedził i kazał po siebie dzwonić jak był wykopany dół, były zbrojone ławy. Był przy zalewianiu betonem i oglądał strop w każdym etapie.

Czyli można?

Oczywiście, że można. Oby takich więcej.

Mam jeszcze do Ciebie krótkie pytanko: ile zajmuje Ci wykonanie średnioskomplikowanej instalacji w domu o pow. 220 m2.

pzdr

Nie wiem, co uważasz za średnio skomplikowaną instalację alarmową. Przyjmijmy, że trzy dni.

Do czego zmierzasz? :roll:

To mam dla Ciebie propozycję:

Zainstalujesz u mnie w domu instalację alarmową:

robocizna oczywiście za 1200 PLN (400 PLN dniówki - wielu by tyle chciało :D - x 20 dni pracy w miesiącu daje nie mniej nie więcej tylko 8000 PLN).

Rozumiem, że podatek i ZUS opłacisz sobie sam.

Do tego będziesz uśmiechnięty, zadowolony no i oczywiście będziesz znał odpowiedź na wszystkie moje pytania.

Przyjmujesz?

ejjj.....Panowie Szlachta - portfele zostawcie w spokoju i tak kazdy z nas zarabia za malo heheheheh i nie ma co zagladac gdyz dno i tak sie zobaczy ;)

A czy 1500 to malo czy duzo...... biorac pod uwage caloksztalt odpowiedzialnosci sadze ze malo - i mozecie udowadniac mi ze nie mam racji hehehehe ale jak pepelnilbym blad to ja swiat zza kratek ogladam - nie wy ;)

A teraz do rzeczy

kierownik budowy - to ktus kto podpisuje umowe o nadzorze realizowanej przez siebie inwestycji i bierze pelna prawna odpowiedzialnosc za wykonane przez innych prace - to nie podlega dyskusji. To ktos z uprawnieniami i po szkole.

Nie kazda budowa wymaga ciaglej jego obecnosci, malo tego - jesli zna wykonawce poszczegolnych etapow prac i ma do niego zaufanie po cholere ma byc na budowie? Teoretycznie powinien i ja na jego miejscu pelniac taka funkcje bylbym ale tez zawarte byloby to w umowie o nadzor i odpowiednio wynagrodzone.

pzdr

Nie wiem, co uważasz za średnio skomplikowaną instalację alarmową. Przyjmijmy, że trzy dni.

robocizna oczywiście za 1200 PLN (400 PLN dniówki - wielu by tyle chciało :D - x 20 dni pracy w miesiącu daje nie mniej nie więcej tylko 8000 PLN).

Do tego będziesz uśmiechnięty, zadowolony no i oczywiście będziesz znał odpowiedź na wszystkie moje pytania.

Przyjmujesz?

Wiedziałem, że do tego pijesz :lol:

Jednak nieco pomyliłeś się w swoich wyliczeniach.

Ja pracuję przy instalacjach po 10 - 12 godzin dziennie, a nie 5, więc pomnóż swoje wyliczenia przez 2.

Do tego pracuje nas trzech, więc pomnóż to sobie...

Do tego używamy profesjonalnych narzędzi i specjalistycznych przyrządów, które kosztują i się wyeksploatowują...

Do tego muszę jechać do kilku hurtowni zakupić urządzenia do Twojego systemu alarmowego...

Ja zawsze jestem uśmiechnięty i zadowolony http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_aparat.gif

U nas było to samo z wyjatkiem,że moze od czasu do czasu kierownik zjawiał sie na budowie,ale oczekiwaliśmy od niego o wiele wiecej bo my przecież zieleni w dziedzinie budowania domu.Niestety mąż każdą rzecz miał na swojej głowie i musiał zapoznawac się z każdym problemem.Mąż siedzi na budowie codziennie.Na szczęście nasz kierownik nie zdzierał tyle co Twój bo 800zł.Również był z polecenia znajomego.Najgorszym było to,że proponował nam takie firmy wykonawcze,które nie żle chciały z nas zedrzec kasy.Czepiał się,że elewacja jest żle robiona bo chciał swoją zaprzyjażnioną firmę nasłac.W końcu nie mogliśmy się z nim dogadac i zwolnilismy go.I tak jak mówisz lepiej dac komus dziennik budowy tylko do wpisu

pzdr

Przyjmujesz?

Wiedziałem, że do tego pijesz :lol:

Jednak nieco pomyliłeś się w swoich wyliczeniach.

Ja pracuję przy instalacjach po 10 - 12 godzin dziennie, a nie 5, więc pomnóż swoje wyliczenia przez 2.

Do tego pracuje nas trzech, więc pomnóż to sobie...

Do tego używamy profesjonalnych narzędzi i specjalistycznych przyrządów, które kosztują i się wyeksploatowują...

Do tego muszę jechać do kilku hurtowni zakupić urządzenia do Twojego systemu alarmowego...

Ja zawsze jestem uśmiechnięty i zadowolony http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_aparat.gif

czyli jednak dużo łatwiej liczyć u kogoś w kieszeni.

Ciekawe, czy jak Ty popełnisz błąd to pójdziesz siedzieć?

Oczywiście nie chciałbym żeby wyglądało na to, że popieram leni, obiboków, ignorantów itp, ale warto zauważyć , że każdy kij ma dwa końce. Inwestor myśli, że jak już wydał 1500 PLN to kupił sobie niewolnika na cały okres procesu budowlanego, który jeszcze obdarzy go dozgonną wdzięcznością.

pzdr

budulec, Ty to chyba jesteś kierownikiem budowy :lol:

czyli jednak dużo łatwiej liczyć u kogoś w kieszeni.

Nie wiem, czy łatwiej :roll: A dużo się pomyliłem? :lol:

Ciekawe, czy jak Ty popełnisz błąd to pójdziesz siedzieć?

Jestem ubezpieczony :D, a ponad to przykładam się do swojej pracy i podchodzę do niej poważnie (w przeciwieństwie do mojego kierownika budowy :-? )

Oczywiście nie chciałbym żeby wyglądało na to, że popieram leni, obiboków, ignorantów itp, ale warto zauważyć , że każdy kij ma dwa końce. Inwestor myśli, że jak już wydał 1500 PLN to kupił sobie niewolnika na cały okres procesu budowlanego, który jeszcze obdarzy go dozgonną wdzięcznością.

pzdr

Jako inwestor myślę, że 1000 zł za pięć wizyt kierownika na budowie (bo na tyle się umówiłem), to dużo. Nie myślę, że kupiłem sobie niewolnika, ale za takie pieniądze kierownik powinien dopilnować zbrojenia i zalewania ław, zagęszczenia zasypki i wylania płyty podłogowej, wykonania stalowej konstrukcji wspierającej więźbę oraz wykonania więźby dachowej. Czy za 1000 zł żądam zbyt wiele???

Z tym niewolnictwem to lekka przesada.

Moim zdaniem jesli osoba ma pelnic obowiazki kierownika budowy i jednoczesnie zgadza sie na wynagrodzenie 1500 zl to musi sie liczyc z tym ze ma byc na budowie w czasie kiedy dokonuje sie tam waznych dla budowy etapow.

Jezeli ma uniknac odpowiedzialnosci prawnej od wykonywanych obowiazkow to powinna taka osoba sama interesowac sie przebiegiem budowy w stopniu co najmniej wystarczajacym do zapewnienia jej bezpiecznego przebiegu.

Jezeli kwota tutaj wymieniana czyli 1500 zl nie jest odpowiednia do wykonywanych czynnosci to nalezy albo ja negocjowac z inwestorem albo zrezygnowac z uslugi.

Nikt nikogo nie zmusza do zajmowania sie nadzorem nad budowa ale sposob opieki nad jej przebiegiem oraz wartosc wynagrodzenia za ta dzialalnosc powinna byc okreslona podczas zawierania umowy z "kierownikiem budowy"

Niestety ja sam nie budowalem od poczatku domu ktory posiadam obecnie.Kupilem go na rynku wtornym.

Jest to dom w stanie sorowym zamknietym ktory nadzorowany byl przez kierownika budowy w tak nieodpowiedzialny sposob ze teraz nie wiem co mam poczac z obwisnietym o 5cm stropem.

Jak myslicie czy mam oddac ta sprawe do sadu za niewykonanie swoich obawiazkow.

Wypadaloby taki krok poczynic bo jako nowy nabywca stwierdzam ze inwestor wylal strop prawdopodobnie niezgodnie z projektem budynku ale pytanie jest nastepujace :dlaczego kierownik budowy zatwierzdzil swoim podpisem takie zbrojenie i metode zalania?.

Czy ja jako laik w dziedzinie budowy domu moge niezgadzac sie z opinia fachowca ktory stwierdza wlasnorecznym podpisem ze zbrojenie jest poprawne.

NIE niech teraz odpowie za swoja nieodpowiedzialnosc i niewywiazywanie sie z nalozonych obowiazkow.

A tu wlasnie jest post o moim problemie ze stropem

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=56550

Jak myslicie czy mam oddac ta sprawe do sadu za niewykonanie swoich obawiazkow.

Wypadaloby taki krok poczynic bo jako nowy nabywca stwierdzam ze inwestor wylal strop prawdopodobnie niezgodnie z projektem budynku ale pytanie jest nastepujace :dlaczego kierownik budowy zatwierzdzil swoim podpisem takie zbrojenie i metode zalania?.

Ja bym oddał sprawę do sądu. Za dużo jest warte to niedbalstwo, zarówno poprzedniego inwestora, jak i kierownika.

Nie wiem za jaki okres te 1500 złotych bo przyznaję się bez bicia ,że nie doczytałem a jeśli za cały okres inwestycji i ktoś oczekuje kierownika na okragło to śmiech mnie ogarnią to raptem jakieś 50 godzin pracy a jeśli nawet przyjąć inwestycję na rok to mamy całą godzinę na tydzień a oczekuje się chłoptasia na zawołąnie za grosze...chyba,że te 1500 jest za inny okres to wtedy kwestia do oceny jeszcze :)

powiedzmy iż na te 1000zł kierownik musiał się napracować, ale lepszymi gigusiami są geodeci, w czasie trwania budowy będe korzystał z ich usług pewnie z 5 razy, średnio po 500-1000zł za usługę. Tak, że się zostawi pewnie z 4tyś zł i w sumie gość więcej nie przepracuje niż ten kierownik za 1000zł.

budulec, Ty to chyba jesteś kierownikiem budowy

Nie ZBYCH'u nie jestem kierownikiem budowy (oczywiście oprócz swojej :D ), a to właśnie dlatego, że nie zamierzam się użerać za 1500PLN, mam zdecydownie ciekawsze zajęcia.

mdzalewscy - takich przykładów podczas budowy można mnożyć - ja np. za inwentaryzacje drzewostanu zapłaciłem 3 tys PLN - i gdzie tu sprawiedliwość?

Geno - przeczytaj pierwszy post sceptyka - moim zdaniem wystarczy. Co prawda Zbychowi wyszło, że budowa trwa miesiąc ale ja osobiście Jemu nie wierzę :D