Gerion 11.10.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 NO to ja zapytam trochę w temacie, a trochę z boku Mam parterówkę, poddasze nieużytkowe. W projekcie jest tak, żeby strop ocieplić wełną mineralną, (warstwy: strop teriva, papa, folia, wełna min. 18 cm). Chciałbym jednak móc wykorzystać poddasze na strych, a więc mieć jakąś twardszą "podłogę". Mój kierownik budowy proponuje zalać wełnę 3-4 cm warstwą betonu (na etapie jastrychu, np. miksokretem - sięgnie mi na strych przez właz dachowy). Poddasze wiadomo nieużytkowe, więc będzie tylko membrana i dachówki. I pewnie poblem z wietrzeniem bo są tylko 2 wyłazy kominiarskie...(będą ). W związku z tym pytanie - czy mi "dach nie zgnije?". ALbo inaczej - czy może jakaś sucha metoda wykończenia strychu? Płyty OSB na legarach? Jak pozbyć się tej wilgoci z wylewki na strychu? pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.10.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 W październiku wylewki a w grudniu przeprowadzka ????Małe szaleństwo, szkoda zdrowia i pieniedzy na tak intensywne suszenie domu. O parkiecie nie masz co marzyć. Poczekaj ze 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 11.10.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 NO to ja zapytam trochę w temacie, a trochę z boku Mam parterówkę, poddasze nieużytkowe. W projekcie jest tak, żeby strop ocieplić wełną mineralną, (warstwy: strop teriva, papa, folia, wełna min. 18 cm). Chciałbym jednak móc wykorzystać poddasze na strych, a więc mieć jakąś twardszą "podłogę". Mój kierownik budowy proponuje zalać wełnę 3-4 cm warstwą betonu (na etapie jastrychu, np. miksokretem - sięgnie mi na strych przez właz dachowy). Poddasze wiadomo nieużytkowe, więc będzie tylko membrana i dachówki. I pewnie poblem z wietrzeniem bo są tylko 2 wyłazy kominiarskie...(będą ). W związku z tym pytanie - czy mi "dach nie zgnije?". ALbo inaczej - czy może jakaś sucha metoda wykończenia strychu? Płyty OSB na legarach? Jak pozbyć się tej wilgoci z wylewki na strychu? pozdrawiam Gerion Dach nie zgnije. Tylko, co zostanie z ocieplenia stropu? Na miękką wełnę 3-4 cm wylewki. Toż to woła o pomstę do ... . Nie dość, że wełna zostanie ubita, to jeszcze nałapie mnóstwo wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Toż to On nie będzie wylewał wylewek na wełnę 15cm taką jak stosujesz do ocieplenia poddasza Stosujesz wełnę twardą, taką jak przy ocieplaniu ścian a ponadto wykładasz na niej folię. Ugiąć sie oczywiście ugnie, bo tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.10.2005 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 W październiku wylewki a w grudniu przeprowadzka ???? Małe szaleństwo, szkoda zdrowia i pieniedzy na tak intensywne suszenie domu. O parkiecie nie masz co marzyć. Poczekaj ze 2 miesiące. Nie marzę o parkiecie. Nigdy nie marzyłam. Marzę o gresie na całym dole i panelach w sypialniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 przecież panele to chyba nie jest szczyt marzeń??? A gres to rzecz gustu i praktyczności w użytkowaniu.Do sypialni polecam Ci jednak parkiet- ciplejszy i nieakustyczny w odróżnieniu do paneli, no i odnawiać go będzie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 11.10.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Toż to On nie będzie wylewał wylewek na wełnę 15cm taką jak stosujesz do ocieplenia poddasza Stosujesz wełnę twardą, taką jak przy ocieplaniu ścian a ponadto wykładasz na niej folię. Ugiąć sie oczywiście ugnie, bo tak ma być. Dokładnie w ten sposób, myślałem, że to oczywiste , przecież nie będę układał mieszanki na gołą wełnę...musi być izolowana. Kwestia tylko odparowania wody z wylewki pod nakrytym i szczelnym dachem... A może niepotrzebnie się martwię? pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.10.2005 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 przecież panele to chyba nie jest szczyt marzeń??? A gres to rzecz gustu i praktyczności w użytkowaniu. Do sypialni polecam Ci jednak parkiet- ciplejszy i nieakustyczny w odróżnieniu do paneli, no i odnawiać go będzie można. Parkietu mieć nie będę, bo dom będzie ogrzewaną pompą ciepła, więc wszędzie będzie podłogówka. Parkiet drewniany się do tego nie nadaje, panele tak. Nie martwi mnie to, bo ze względu na psy i dzieci gres będzie o niebo łatwiejszy w utrzymaniu a w sypialniach i tak chodzi się tylko w kapciach. W tej chwili w całym mieszkaniu mam drewno i już nie chcę Ale dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 12.10.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Toż to On nie będzie wylewał wylewek na wełnę 15cm taką jak stosujesz do ocieplenia poddasza Stosujesz wełnę twardą, taką jak przy ocieplaniu ścian a ponadto wykładasz na niej folię. Ugiąć sie oczywiście ugnie, bo tak ma być. Dokładnie w ten sposób, myślałem, że to oczywiste , przecież nie będę układał mieszanki na gołą wełnę...musi być izolowana. Kwestia tylko odparowania wody z wylewki pod nakrytym i szczelnym dachem... A może niepotrzebnie się martwię? pozdrawiam Gerion Trochę się zagalopowałem. Nie wiem, czy robisz nadbitkę czy podbitkę, ale jeżeli wylewki na stropie zrobisz zanim uszczelnisz dach, w okolicach murłaty, to myślę, że nic więźbie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 12.10.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 mam skonczony stan sur.otwarty i jest pytanie czy zabic dom deskami i czekac do wiosny czy wstawic za 2 miesiace okna i robic srodek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.10.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 mam skonczony stan sur.otwarty i jest pytanie czy zabic dom deskami i czekac do wiosny czy wstawic za 2 miesiace okna i robic srodek?? ja tak bede robił, wstawiam okna i drzwi , do środka jakiś piecyk i przez zimę bedę robił instalacje , a na wiosne tynki i wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts