Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jabłko, aleś wyjechał:

I jeszcze ci powiem że żadne państwo na świecie nie wybiło się socjalizmem a wręcz wszystkie wybiły się liberalizmem.

Niemcy po wojnie jak doszły do tego co mają ?? 10 razy wartościowszą gospodarkę od naszej ?? O tym ze były przepisy że na emeryture się idzie po 85 roku życia nikt nie wspomina - zobacz jakie ekonomiczne - nikt nie dożył emerytury. Ale za to po latach mają lepiej.

Dawno siętak nie ubawiłem. Chłopak, gdzieś ty się historii uczył? Zakres szkoły średniej określa stopień zniszczeń w %. Weź sobie porównaj straty gospodarki polskiej i niemieckiej w czasie II wojny światowej. Chciałem także koledze przypomnieć o tzw. Planie Marshall'a i dla równowagi wywózce infrastruktury z Ziem Wyzyskanych przez Czerwonoarmistów i innych programów wspierających z tzw. RWPG.

Co do wspomnianej Białorusi, to do jej bogactw naturalnych należą głównie tereny rolnoleśne i parę podarowanych bloków elektrowni atomowych. Agrokulturę niosły tam Polskije Pany, gdyż prosty lud tam jako i u Ciebie pracy nie do końca przywykły. Woli samogon popijać.

Gragmena. Nie przejmuj się.

Z przykrością muszę stwierdzić, że teksty niektórych forumowiczów to obrzydliwie napastliwy demagogiczny i kłamliwy bełkot.

Zapędzili się. Jeśli za jakiś czas się poczytają.....

Wszyscy dobrze wiemy, iż nie ma alternatywy socjalizm - kapitalizm, lecz jedynie kapitalizm mocno liberalny kontra kapitalizm z niewielką ilością państwa. Jedynie o to ile tego państwa i gdzie trwa spór między kandydatami a zatem walka o różne grupy wyborców.

Po wyborach może się okazać, że w gruncie rzeczy obie strony myślą podobnie, a różnice są jedynie techniczne.....

Koncepcja Tuska, jeśli można tu mówić o jakiejś koncepcji, szybko powiększy oligarchizację społeczeństwa, koncepcja natomiast Lecha Kaczyńskiego stwarza szansę nieco równiejszego rozwoju szerszych warstw społeczeństwa, choć oligarchizacji też nastąpi, gdyż kumulacja kapitału będzie postpować nadal czy się to komuś w Polsce podoba czy też nie..

Lech Kaczyński prezydentem RP........

...... a w najgorszym razie premierem.

Co wolisz Jabko???

Lech Kaczyński prezydentem RP........

...... a w najgorszym razie premierem.

Co wolisz Jabko???

Tu mnie zabiłeś. Poległem na miejscu.

Krętacwo PiSu rzeczywiście do tego doprowadzi.

jak nie wygra to go wetkną na premiera.

Ale i tak TUSK a dlatego że:

Premierem i tak jest Kaczka tylko bliźniacza.Już po ptokach.

A zatem jako Prezydenta wole TUSKa niż drugą kaczkę.

Gość gregmena

Krzysiek MArusza przeciez na wszystkich portalach są wiadomości, Lepper rozmawia i z Kaczka i z Tuskiem, za swoje poparcie chce byc marszalkiem

i PO i Tusk z nim rozmawiają, z tym że może bardziej o tym by lepper nie poparl Kaczki

mamy tu liberala którego głównym argumentem jest obrażanie mnie i mego nicka i jest z tegi dumny, więc taką będzie mieli polsce TUSKA = wypieptrzaj gnoju na Bialoruś jak się ze mną nie zgadzasz

ale najśmiejszniejsze jest to że mieni sie liberalem, a gdy ja mówie podatek dochodowy 0% to wyzywa mnie od glupków i idiotów ze musi byc horendalnie wysokie 15% bo państwa musi mieć kase, jak widac nasz liberalem nawet nie zna definicji liberalizmu

przypominam ją:

Liberalizm (z łaciny liberalis – dotyczący wolności, od liber – wolny), doktryna społeczno-polityczna zakładająca ograniczenie funkcji państwa w sferze gospodarki i poszerzenie zakresu wolności...

dlatego liberalizm Tuska jest taki jak ludzie którzy go poparli Borowski, Olejniczak, Miller, Oleksy czyli SLD i SDPL

natomiast co do bogactwa narodu, owszem tylu sie w polsce wzbogaci co za 1 rządów KLD BIELECKIEGO.... aferzyści

TUSK i jego KLD, UD, UW, PO od 15 lat buduja tak klase średnią że wprowadzili w Polsce podatek liniowy i 95% placi najniższy podatek dochodowy = 19%, co jest horrorem ze nie ma klasy średniej, bo te partie głownei zajęły się uwłaszczaniem postkomy

Ja mam propozycję dla przyszłego rządu (nieważne kto będzie prezydentem). Pomysł nie jest mój, ale jest genialnie prosty. Zadowoli wszystkich - i tych co chcą ciężko pracować i tych co nie chcą wcale. Niech na jeden miesiąc choćby, rząd tak zakombinuje żeby 0.5 litra wódki kosztowało 2.5PLN, a motocykle były po 5PLN.

I jeszcze jedno pytanie do wszystkich: jak szybko (uwzględniając nasze zobowiązania unijne) po objęciu rządów przez PO byłaby możliwa zmiana stawki VAT (no i tych pozostałych także)?

... gdy ja mówie podatek dochodowy 0% to wyzywa mnie od glupków i idiotów ze musi byc horendalnie wysokie 15% bo państwa musi mieć kase...

No widzisz ja mówie o relnej obniżce a ty o utopiach.

Teraz 15 za dwa lata 12 a potem może jeszcze mniej.

Chyba nawet idiota zrozumie ze jak sie zmniejsza podatki to państwo ma mniej kasy i trzeba zmniejszyć wydatki a więc socjal.

Więc twoje 0% od jutra to po prostu głupota.

A rozgraniczanie na VAT, srat czy dochodowy to kolejna głupota.

Co mi z dochodowego 0% jak VAT będzie 30%. Zarobie 100zł więcej a chleb w sklepie będzie po 6zł.

Nie interesuje mnie kompletnie "forma i nazwa" podatku ale jego wysokość. Jak najmniej.

Ale gadki o 0% przy popiraniu Kaczora z jego Socjalem to juz nie wiem co to jest. Nie obrażaj sie ale to "głupota" i tyle.

Ciągle piszesz że cie obrażam ale ja po prostu nie wiem jak to nazwać:

Popieranie Kaczki z rozbudowanym SOCJALEM i pisanie o podatku 0%.

Może za parę lat będzie mniej ale na razie bezrobotnych, bezdomnych itd jest jakaś ilość więc każdy normalny człowiek zrozumie że trzeba zmniejszać, ograniczać itd ale nie zabrać wszystkim do zera.

Takie rozumowanie ciężko nazwać "inną wizja państwa" to po prostu głupota i tyle.

HomeLess. Życie nie znosi próżni .

Na weolne miejsce wejdą np. Chińczycy.

i to sa swiete slowa

Stad omijaja nas rozne ciekawe inwestycje gdyz zamiast naprawde kraj rozbudowywac politykujemy, wojny na gorze urzadzamy a to Hunadi znow na poludnie od nas, jakas tam jeszcze inna fabryka tez na poludniu a my? W lesie :(

Coz z tego ze od nas sie zaczelo skoro przescigaja nas juz ci ktorzy na szarym koncu byli. Miedzy innymi z powodu minimalnej fiskalizacji i przejrzystych przepisow niezmiennych od widzimisie jakiegos tam polityka.

Jakos przyklad liberalnego kapitalizmu sam sie broni w przeciwienstwie do nadmiernie rozdmuchanego socjalu (chocby w krajach skandynawskich czy Niemczech)

To daje do myslenia jak sadze

PS Donalda poparli

oszołomy włóczykije, berety

i

też takie sobie towarzystwo ...

pzdr

moherowe? :lol: :lol: :lol:

te to chyba raczej za Ojcem Dobrodziejem pojda :lol: :lol:

to ja juz burak i beret i oszolom i takie sobie towarzystwo :lol:

czy sie ktos do tego grona przylaczy?

mam kielbase :lol: :lol:

posmiejcie sie troche , co ma byc to bedzie :wink:

wiesz ...

to nie moje słowa

a Krzyśka

takie sobie towarzystwo ...

ale ...

:p:P:P

pzdr :p

Powtórzę jeszcze raz moje pytanie:

"jak szybko, w kontekście uwarunkowań związanych z członkowstwem w UE, możliwe jest wprowadzenie w życie programu 3x15?". Proszę o odpowiedź przed 23.10.2005.

Myślę że w ciagu roku.

pamietaj ze jest jednoczesna likwidacja ulg więc kasy bardzo dużo nie ubędzie.

A po drugie przy spadku cen wzrasta konsumpcja (tak ja kbyło z akcyzą na wódke) więc koaże się że po wprowadzeniu 3x15 pańswo ma prawie tyle samo kasy co przed i w sumie trzeba obnizyć np: zasiłki każdemu o 30zł i to wystarczy.

A o UE to czyste brednie. SLD dla ratowania budżetów wprowadziło VAT 22 na bp: budownictwo i zabawki bo niby Unia kazała. A tak naprawdę to mozesz sobie wprowadzić obniżone dla ważnych dla ciebie sektorów i zawsze to wytłumaczysz uni i nic ci nie zrobią. Czesi mają na budowlankę 7% i jakoś kar nie płacą.

Tylko to trzeba tam jechać i to powiedzieć a nie jak rozdają dotacje to siedziecna urlopie jak Kaczka i w dodatku ktos tu pisał że to wina PO że Kaczki tam nie było i nie walczy. Lepiej było sie urlopować i walczyc w kampanii o władzę.

Gość gregmena

ludzie TUSKA - BOROWSKI, KWASu, czyli ukochane partie popierające TUSKA - SLD i SDPiL atakują Kaczyńskiego że w projekcie konstytucji obcina socjał

cytat z wyborczej: "W zeszłym tygodniu Marek Borowski dziwił się obcięciu przez PiS praw socjalnych w projekcie konstytucji. "

na szczęście dla panów Borowskiego, Olejniczaka, Oleksego, Kwasa, Millera wygra Pan Tusk i wszelkimi siłami dla tych panów utrzyma gwarancje socjalne w polsce czyli obciążenia skarbowe ludzi pracujacych.

jabco nie mówie o vat 30% (i niogdzie tak nie pisałem i dziwi mnie ze liberał jak ty tak mocno podkreśla podwyższanie podatków) wystarczyłoby na wszystko 7%, ludzie którzy dostają więcej kasy do ręki więcej kupują, państwa więcej zarabia na vacie, wiecej firm zwieksza produkcje, zatrudnia ludzi, państwo ma większe dochody, a także mniejsze wydatki obniża ilośc urzędasów od skarbówki, likwiduje setki fundacji, senat, zapewnia minimum typu policja, wojsko, szpitale.... prosty realny liberalizm

tak jest np w tkz rajach podatkowch tam ludzie niepłacą podatków, ale płacą vat, inwestują i te kraje mają swietnie, tak mówi korwin mikke, jak czytam o twoim liberaliżmie jabco to chyba mylisz pojęcia to co mówisz to socjalizm zabieranie wszystki kasy i silne państwo, zreszta taki jest liberalizm Tuska ze tak chętnie popiera go sld i lewica, bo to nie liberalizm i wolnośc gospodarcza, a utrzymanie tego chorego systemu który jest teraz i Tusk im to zapewni

a 3 jaja są niezłe raz jabco pisze o niemcach jako o przykładzie super zdrowego rozwoju liberalizmu a potem jareco pisze o niemcach jako o przykładzie przerośniętego socjału, ten fakt i zacietrzewienie jabco w utrzymywaniu w polsce wysokich podatków (hasła o 30% vaw) świadczy że panowie nie maja pojęcia o liberaliźmie, pewnie za długo żyli w komunie i uczyli ich czegoś innego

sorry mi bliżej do płażyńskiego niz do olejniczaka i oleksego wybór należy do was

dobra a teraz jabco obraża mój nick, jareco wyzywa moja datę urodzenia, ktoś tam pisze że najważniejsze że tusk ma kota i buta 45

Jakoś nikt nie jest w stanie podać ekonomicznych skutków podatku 3 x 15%, ktory jest bardziej hasłowym niż realnym postulatem.

Nikt poza... Oczywiscie Jabko wie!

Nie wierzę w obniżkę cen nawet gdyby podatek sprowadzić jeszcze mocniej w dół.

Frimy odbiją się jedynie z rentownością nieco w górę i to na krótko.

Realny wzrost konsumpcji i świadczonych usług tworzą średniacy a nie oligarchowie i to jeszcze spoza kraju.

Ci wytransferują szybko zyski i tyle ich będzie....

Liczy się jedynie realna siła nabywcza i możliwości kreowania rzeczywistości poprzez "tubylców". Inaczej wszelka pomyślność to iluzja.

Inwestycje i fabryki dzisiaj są tu a jutro mogą być gdzie indziej...

Wklejam w całości, przeczytałem i nie wiem co o tym sądzić - zmowa eurosocjałów chyba.

MFW: Wprowadzenie podatku liniowego na Słowacji nie poprawiło dochodów budżetu

Poniedziałek, 21 Marzec 2005

źródło: Przegląd prasy Taxonline.pl

"Reformy podatkowe w Słowacji, zwłaszcza zaś wprowadzenie jednej stawki opodatkowania dochodów osobistych, budzą w Polsce duże zainteresowanie. Analizowali je również ekonomiści z Międzynarodowego Funduszu Walutowego.

Artykuł pochodzi z "Podatkowego przeglądu prasy" przygotowanego przez PricewaterhouseCoopers

Rzeczpospolita

Reformy podatkowe w Słowacji, zwłaszcza zaś wprowadzenie jednej stawki opodatkowania dochodów osobistych, budzą w Polsce duże zainteresowanie. Analizowali je również ekonomiści z Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Ich opinia o tych zmianach nie jest jednoznaczna, co warto wziąć pod uwagę, gdybyśmy chcieli korzystać z doświadczeń sąsiadów.

Z danych MFW wynika, że słowacki podatek liniowy (ze względu na kwotę wolną jest to raczej podatek progresywny o jednej stawce) właściwie "za siebie nie zapłacił". Chociaż bowiem często uważa się, że obniżka stawek jakiegoś podatku powinna spowodować wzrost wpływów z niego, w Słowacji w 2004 r. do budżetu wpłynęło z PIT o ponad 20 proc. mniej pieniędzy niż rok wcześniej. Jest to tym istotniejsze, że w zeszłym roku gospodarka słowacka rozwijała się w tempie ponad 5 procent, co powinno bezpośrednio przełożyć się na wyższe dochody budżetu.

W tym kontekście warto zresztą wspomnieć o badaniach ekonomistów MFW nad wpływem podatku liniowego na dochody podatkowe w Rosji. Stwierdzają oni, że znaczny wzrost tych wpływów nie był związany z wprowadzeniem podatku liniowego, ale z szybkim rozwojem gospodarczym, którego siłę napędową stanowiły wysokie ceny ropy i pomyślna koniunktura w ostatnich latach.

W Słowacji reforma spowodowała natomiast zwiększenie ogólnych dochodów podatkowych. Wynika to jednak głównie z podwyższenia opodatkowania konsumpcji wskutek zastąpienia dwóch wcześniej istniejących stawek VAT (14 i 20 proc.) jedną, 19-procentową. Efektywna stawka VAT podniosła się z około 16 - 17 proc. w 2003 r. do 19 proc. w 2004 roku, co przyniosło prawie 20-proc. wzrost dochodów budżetowych.

Podatek liniowy nie wpłynął też, przynajmniej dotychczas, na zwiększenie podaży pracy. Teoretycznie obniżenie opodatkowania powinno było - przez tzw. efekt dochodowy - przyczynić się do zwiększenia liczby przepracowanych godzin. Tak się jednak nie stało. (...) Wprowadzenie podatku liniowego nie spowodowało spadku bezrobocia. (...)

Można się zatem zastanawiać, czy zamiast obniżać stawki podatkowe do 19 proc., nie warto byłoby zmniejszyć je trochę mniej, żeby było możliwe znaczniejsze cięcie obciążeń składką na ubezpieczenie społeczne. (...) MFW nie znajduje również dowodów na to, że zmiany w podatkach wpłynęły na przyspieszenie wzrostu gospodarczego Słowacji (...).

Podatkowe zmiany w Słowacji miały również wpływ na skalę nierówności dochodowej w tym kraju. Raport MFW zwraca uwagę, iż wprowadzenie jednej stawki PIT oraz podwyższenie stawki VAT znacznie obniżyło poziom progresji podatkowej. W konsekwencji, biorąc pod uwagę wszystkie obciążenia oraz składki na ubezpieczenie społeczne, MFW stwierdza, że dla niektórych osób stawka podatkowa stała się regresywna, tzn. że część najlepiej zarabiających Słowaków przeznacza teraz na funkcjonowanie państwa mniejszy odsetek swoich dochodów niż ich biedniejsi rodacy.(...)

Marcin Piątkowski

Autor jest pracownikiem Międzynarodowego Funduszu Walutowego w Waszyngtonie."

Gość gregmena

Krzysiek MArusza ja wiem ze nie znosiś ojca Rydzyka, jak czytałeś wywiad z Kurskim w angorze ten słynny jestem zszokowany że poza kilkoma osobami w pis tak ostro i kurski i PIS są nastawieni negatywnie do tego towearzystwa, chcesz podaj meila wyśle ci skan obrzydliwego paszkwilowego ataku kurskiego na radio maryja i leppera... to dobrze że pis jest w centrum i nie patrzy na skrajności

natomiast oczywiście to twoje prawo i że bardziej ci pasuje towarzystwo, Borowskiego, Kwasa, oleksego, millera, janika, jaskierni cóż tusk zapewnia im PEŁEN "LIBERALIZM" :lol: wprowadzali go przez 40 lat po wojnie a Tusk i jego KLD, UD, UW i PO wraz z sld wprowadzają go od 15 lat

mi bliżej do twórców Platformy Obywatelskiej którzy dzis popierają KAczyńskiego do Pana Płażyńskiego, bo różni go to od Tuska ze nie liże dupy postkomunie i nie gada z lepperem

krzysiu masz tyle czasu na gadki tu a nie możesz znaleźć na zwykłym onecie... oto ostanie zdanie z jednej z wiadomości na onet.pl łatwo znalazłem

"Jak Tusk chce zabiegać o poparcie wyborców, a nie moje, to niech sobie zabiega. Zobaczymy ilu zwolenników Samoobromy go porze" - powiedział Lepper.

jak widzisz Tusk rozmawia z Lepperem, ale czy to coś złego, chyba ma być także prezydentem głosujących na lepperea, czy ty krzysiu jak jabco i ich i mnie wyślesz na białoruś????? przecież nikt w demokracji nie ma prawa miec innego zdania niż niewykształcony prezydent kłamca (mamy tradycyjne społeczeństwo to i tradycyjne cechy prezydenta)

a do jabco szkoda że nei zna pojęcia liberalizm i kłóci się o wysokie podatki w polsce, tym bardziej żejak pokazuje przykład słowacji czy rosji jest to utopia, biednym podwyższyć bogatym obniżyć.... prawdziwy liberalizm łaczy sie z brakiem podatków i z minimalnym istnieniem państwa, to co mówi jabco i tusk to socjalizm, wszystkim zabrać po równo