Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

boguslawie to:

Liczy się jedynie realna siła nabywcza i możliwości kreowania rzeczywistości poprzez "tubylców". Inaczej wszelka pomyślność to iluzja.

nie do końca tak. Zobacz jak sobie dobrze radzi Śląsk Dolny i Czesi, no i Słowacy. Poza realną siła nabywczą liczy się także w biznesie (a biznes nie myśli tylko liczy) koszta siły roboczej, transportu (surowców półproduktów i towaru), itd..

Spójrz na mapę. Wszystkie te obszary znajdują się pośrodku rynku zwanego UE. Dodatkowo ci co sobie radzą najlepiej mają niskie koszta pracownika. Pewnie, fabruka przypłynie i odpłynie.

A co do wspierania realnej siły nabywczej tubylców i ich kreatywności, to wątpię, żeby Polska libralnej PO, czy prawicowego PiS zechciała oddać autuchtonowi Klusce odsetki właściwe przyprożonemu przez Państwo Polskie kapitałowi obrotowem.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a do jabco szkoda że nei zna pojęcia liberalizm i kłóci się o wysokie podatki w polsce, tym bardziej żejak pokazuje przykład słowacji czy rosji jest to utopia, biednym podwyższyć bogatym obniżyć.... prawdziwy liberalizm łaczy sie z brakiem podatków i z minimalnym istnieniem państwa, to co mówi jabco i tusk to socjalizm, wszystkim zabrać po równo

Ty jesteś prawdziwym idiotą czy tylko takim sie wydajesz ??

Ogladamy tą sama telewizję i ja słyszałem jak TUSK powiedział ze sprzeciwi się każdemu podnoszeniu podatków a poprze każdą obniżkę a Kaczor powiedział że w razie potrzeby poństwa solidarnościowego jest gotów podnieść podatki a PiS od dawna popiera 50% dla najbogatszych

To o czym ty piszesz?? Bo w twoich postach to tusk wygląda na podnoszącego podatki a Kaczor na liberała pełna gębą ??

Moze ty po prostu pomyliłeś kandydatów ??

Kaczor to ten mały konus przy kości. Nie myl ich więcej

Zapewne podstawowym problemem szybkiego rozwoju gospodarczego nie są podatki (bo nie są wcale bardzo wysokie), tylko ZUS. Tylko jego znaczące ograniczenie mogłoby doprowadzić do zwiększenia zatrudnienia i tworzenia nowych miejsc pracy przez samych bezrobotnych czy ludzi zwalniających się z etatów, zwalniających miejsca dla innych. Każdy, kto ma lub kiedykowiek zakładał własną firmę, czy choćby liczył koszty stałe jakiegokolwiek przedsięwzięcia, wie jaką zakałą jest składka ZUS w obecnej, horrendalnej wysokości. To ZUS jest w 90% barierą zakładania firm/tworzenia nowych miejsc pracy. Z grubsza, podatki płaci się od tego, co się zarobi a ZUS i wtedy, jak ma się straty. Dopóki nie zmieni się w Polsce podejście do ZUS-u, nie będzie dobrze.

gregmena, płyta Ci się zacięła? Czy może to jakieś specjalne szkolenie :roll:

ludzie TUSKA - BOROWSKI, KWASu, czyli ukochane partie popierające TUSKA - SLD i SDPiL atakują Kaczyńskiego że w projekcie konstytucji obcina socjał

na szczęście dla panów Borowskiego, Olejniczaka, Oleksego, Kwasa, Millera wygra Pan Tusk i wszelkimi siłami dla tych panów utrzyma gwarancje socjalne w polsce czyli obciążenia skarbowe ludzi pracujacych.

ale i tak nie przebije nic argumentu bym wywalał na biuałoruś którego na którejś stronie użył jabco.... wiem kto nie z wami wypad za ural takie metody stosowali najbliżsi w 2 turze TUSKA, Miller, JANIK, Kwasniewski i BOROWSKi

i tak mozna cie cytować bez końca :wink:

Kroyena.

Porównywanie Polaków z kimkolwiek to duże nieporozumienie a z Czechami głównie, którzy są narodem bardzo zintegrowanym i hermetycznym.

Dla Czecha najlepsze jest czeskie. Wymieniłeś regiony o kulturze protestanckiej lub zateizowane, o wysokim etosie pracy i wierze w

to w co u nas już dawno się nie wierzy- społecznikostwo, wielką wartość kultury fizycznej itd. To jest inny, obcy dla nas świat.

Tam decyzje podejmuje sie w drodze konsensusu grupy a nie bezmyślnym krzykiem. Znam ich trochę i bardzo im tego zazdroszczę.

A u nas!!!!!

Przed wojną był taki dowcip:

Ktoś krzyknął podczas demonstracji: PRECZ!!

Jedna połowa natychmiast zawrzasnęła : Precz z Preczem!

Druga natomiast: Niech żyje Precz!

I tak w dużym stopniu dyskutujecie.

A gdzie tu rozum? A gdzie tu Złoty Środek? Choćby po polsku.

Ckwadrat- brawo!

Zapewne podstawowym problemem szybkiego rozwoju gospodarczego nie są podatki (bo nie są wcale bardzo wysokie), tylko ZUS. Tylko jego znaczące ograniczenie mogłoby doprowadzić do zwiększenia zatrudnienia i tworzenia nowych miejsc pracy przez samych bezrobotnych czy ludzi zwalniających się z etatów, zwalniających miejsca dla innych. Każdy, kto ma lub kiedykowiek zakładał własną firmę, czy choćby liczył koszty stałe jakiegokolwiek przedsięwzięcia, wie jaką zakałą jest składka ZUS w obecnej, horrendalnej wysokości. To ZUS jest w 90% barierą zakładania firm/tworzenia nowych miejsc pracy. Z grubsza, podatki płaci się od tego, co się zarobi a ZUS i wtedy, jak ma się straty. Dopóki nie zmieni się w Polsce podejście do ZUS-u, nie będzie dobrze.

Moze sprecyzuje. ja pisząc "podatki" mam na mysli każdy podatek Vat, srat, CIT, pit dupit , dochodowy, rolny, od wzbogacenia DOSŁOWNIE KAŻDY powinien być mniejszy a nie większy.

Co mi za różnica czy płace 1000zł miesięcznie CITa czy VATu czy dochodowego czy ZUSu.

Płace i przez to mam mniej a moją kasę wydaje urzędnik idiota który daje bezrobotne facetowi który pracuje w niemczech jeździ merolkiem ale jest w papierach jako bezrobotny.

Gość gregmena

MAju miło ze po drodze ci z ludźmi wokól Tuska - Olejniczak, Borowski, Oleksy, Jaskiernia..... bo mi nie

wolę Płażyńskiego, nic na to nie poradze

Jabco to ty piszesz o vacie 30%, ja pisze dochodowy 0%, vat 7% a ty mnie wyzywasz i kłocisz sie ze musi być 15, a vat jeszcze więcej, i wyzywasz mnie od idiotów, skończ z tą propagandą propodatkową, ja mówie o liberaliźmie a ty mnie wyzywasz, soory ale nie podobam i się twój socjalizm że kase ma dystrybuowac państwo

Dla wszystkich, którzy zainteresowani są dyskusją na argumenty, a nie inwektywy polecam lekturę opracowania przygotowanego przez Krajową Izbę Gospodarczą, zwłaszcza urywki dotyczące analizy programu PiS na str 15 oraz PO na str 28 (programy innych partii nie są już tak istotne :wink: )

http://www.kig.pl/doc_pdf/Analiza%20por%F3wnawcza.doc

Jak piszesz o liberaliźmie wybierając Kaczora zamiast Tuska to to jest ..... (nie będę pisał co bo powiesz że cie wyzywam)

To jak wybrać Leppera zamiast Mikkego i powiedziećze sie jest liberałem

A tu cos nowego:

Przeciwnicy prawicowo-liberalnego kandydata na prezydenta Polski Donalda Tuska próbowali, posługując się nieprawdziwymi danymi, otrzymać od niemieckich urzędów materiały obciążające Tuska - napisał "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Według "FAZ", osoba podająca się za dziecko Donalda Tuska seniora (ojca kandydata na prezydenta) złożyła do Niemieckiego Urzędu ds. Informacji dla Krewnych Poległych Żołnierzy byłego Niemieckiego Wehrmachtu wniosek o sprawdzenie, czy ojciec Donalda Tuska także był powołany do niemieckiego wojska.

Jak dowiedział się warszawski korespondent gazety, wnioskodawca, który korzysta z pośrednictwa berlińskiej kancelarii adwokackiej, podał nieprawdziwe dane o sobie. Autorem wniosku nie jest - zdaniem "FAZ" - żadne z dzieci Tuska seniora - ani jego córka Sonia, ani jego syn - obecny kandydat na prezydenta.Gazeta zastrzega, że niemiecki urząd nie udziela informacji o wnioskodawcach, dlatego nie można stwierdzić, kto jest autorem oszustwa. Korespondent przypomina jednak w tym kontekście, że były sztabowiec narodowo-konserwatywnego kandydata na prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Jacek Kurski, poinformował w sobotę, że chce poznać prawdę (o rodzinie Tuska) i oczekuje odpowiedzi w najbliższą środę.

Kurski był w poniedziałek nieosiągalny - twierdzi gazeta. Niemiecka placówka poinformowała jednak, że oprócz dwóch opracowanych już wniosków polskich stacji telewizyjnych istnieje jeszcze tylko jeden wniosek dotyczący rodziny Tuska - właśnie ten z mylnymi danymi o rzekomym pokrewieństwie.

"FAZ" przypomina, że kandydat Platformy Obywatelskiej na prezydenta znalazł się w tarapatach w wyniku potwierdzenia przez niemiecki urząd faktu, żę jego dziadek był żołnierzem Wehrmachtu.

Wicedyrektor Niemieckiego Urzędu ds. Informacji dla Krewnych Poległych Żołnierzy byłego Wehrmachtu Peter Gerhardt powiedział, że składanie wniosków z nieprawdziwymi danymi jest traktowane w Niemczech jako "występek" i oznacza "wyłudzanie" informacji. Zastrzegł, że nie zna wniosku dotyczącego przeszości ojca Donalda Tuska.

Do otrzymania informacji o byłych żołnierzach Wehrmachtu uprawnieni są jedynie najbliżsi krewni oraz media, gdy chodzi o osoby odgrywające polityczną rolę. Osoby postronne nie są uprawnione do otrzymania takich informacji.

Gość gregmena

no właśnie dlaczego przez kilka dni TUSK kłamał, podobno jest człowiekim z zasadami, a mówienie prawdy to są zasady!!!!!

jabco zauważ ja pisze lepsze albo gorsze argumenty, ale nie przypomina sobie bym cię wyzywał, obrażał, wysyłał do chin, obrażal twój nick, wyzywal od szczawi 30 letnich..... czy takie są zasady wyborców tuska, abo się z nimi zgadzać musze albo mnie zwyrzygacie epitetami????????

jeśi obrażasz się za pseudoliberala to sorry, ale to jest prawda bo skoro ja mówie państwo bez podatków a ty mówisz podatki musza być i to wysokie (15%) to chyba ci bliżej do socjalizmu

Dajcie już spokój dziadkom. Wróćmy do dyskusji o liberaliźmie. Ja się niestety obawiam, a lektura opracowania KIG mnie w tym niejako utwierdza, że PO bardzo by chciała, ale tak naprawdę nie wie jak swój program wprowadzić w życie i czy on w ogóle zadziała. Ja wiem, że trzeba dązyć do ideału (dla mnie jest nim JKM i w I turze na niego głosuję nie bojąc się ZMARNOWANIA GŁOSU), ale ostatecznie trzeba wrócić do rzeczywistości i coś zdecydować czyli wybrać. PO swojego programu gospodarczego tak naprawdę nie opublikowała, ten na stronach internetowych Rokity jest moim zdaniem zbyt ogólnikowy, brak propozycji realizacji celów PO, zamiast tego powtarzanie mantry "3x15". Wiem, że w przyrodzie nic nie ginie, ale też i nic nie powstaje z niczego. Jeśli sam JM Rokita mówi, że wpływy do budżetu muszą pozostać niezmienione (wypowiedź bodajże z marca 2005), a obniżamy CIT i PIT to skądś te pieniądze (przynajmniej w pierwszym roku) trzeba wziąć. Pozostają podatki pośrednie czyli m.in VAT. Jakoś nie bardzo wierzę w to, że "szara strefa" tak bardzo brzydzi się wersją "bezalkoholową" i obniżenie PIT i CIT znacząco wpłynie na jej szybkie zmniejszenie, czyli masową rejestrację działalności i odmowę realizacji usługi bez faktury. "3x15" to chyba odciążenie przedsiębiorcy, ale kosztem zwiększenia obciążeń budżetu czyli ... nas wszystkich. I koło się zamyka :cry:

Dla wszystkich, którzy zainteresowani są dyskusją na argumenty, a nie inwektywy polecam lekturę opracowania przygotowanego przez Krajową Izbę Gospodarczą, zwłaszcza urywki dotyczące analizy programu PiS na str 15 oraz PO na str 28 (programy innych partii nie są już tak istotne :wink: )

http://www.kig.pl/doc_pdf/Analiza%20por%F3wnawcza.doc

dzieki za ten link - pouczajaca lektura

od komentarzy sie powstrzymam :)

OK - ale tego cytatu wynika że Tusk nie zabiega o poparcie Leppera :) - tylko wyborców ...

-------------------

Jak Tusk chce zabiegać o poparcie wyborców, a nie moje, to niech sobie zabiega. Zobaczymy ilu zwolenników Samoobromy go porze" - powiedział Lepper.

-----------------

albo ja nie znam polskiego ....

hej - Krzysiek

Gość gregmena

rachja Krzysiu, lepper ma jeden głos i hehehe może Tusk nie chce by lepper na niego lepper głosował heheehe ale może cche by wyborcy leppera zagłosowali na tuska, bo co tu nie mówić to właśnie ich gosy zadecydują

dlatego jednak pewnie tusk musi puszczać oko do leperka i jego wyborców

ja jestem zniesmaczony atakiem Kurskiego kiedy jeszcze byl w pisie na radia maryja i samoobrone, dobrze ze kaczka go wywalila

specjalnie dla wciskającego nam kit gregmeny 8)

pi, IAR, PAP 18-10-2005, ostatnia aktualizacja 18-10-2005 13:34

- Apeluję do wszystkich wyborców, którzy w I turze zagłosowali na mnie, aby w II turze oddali głos na Lecha Kaczyńskiego - powiedział przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper

- Nie oddajmy walkowerem Polski liberałom - zaapelował Andrzej Lepper. Przewodniczący Samoobrony zwrócił się do wyborców, którzy w I turze nie poszli głosować, aby przemyśleli swoją decyzję i wzięli udział 23 października w wyborach.

Jak dodał Lepper, Kaczyński w przeciwieństwie do kandydata PO Donalda Tuska odpowiedział na jego pismo z zeszłego tygodnia, w którym Lepper poprosił obu kandydatów o ustosunkowanie się do propozycji programowych Samoobrony. Dodał, że może nie do końca jest zadowolony z jego odpowiedzi, ale główne sprawy zostały przedstawione w sposób zadawalający.

HomeLess nie bój ptysia dowali się 15% podatku artystom i innym grupom twórczym, pojedzie siępo zryczałtowanych itp...

A poza tym wzrośnie ściągalność, jak zamiast przewalać i sprawdzać tysiące ulg zacznie sięweryfikować 15 procentowość.

To już odnośnie ściągalności sprawdzono na krajach ościennych (słowacja , Inflanty :lol: ).

Dodatkowo możnaby wyprzedać znaczącą cześć samochodów służbowych (w Wawie by tyle korków nie było) no i zmienić zatrudnienie na bardziej produktywne częsci urzędników. :wink: