Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnieszka, ja bym nie stawiał obu kandydatów na przeciwległych biegunach. W końcu to partyjni koledzy Tuska z komisji śledczych (p.w. Rokita) mają też ogromny udział w demontażu aferalnych układów III RP. Choć oczywiście sam Tusk niewiele się temu przysłużył i raczej unikał jak to on jednoznacznych ocen.

Kazda z Kaczek mowi to co ich sztaby wyborcze podpowiadaja by zwiekszyc swe szanse.

Ogolnie ton debat prezydenckich jest do d... o wiele ciekawsze sa w stanach - tam to dopiero jest czego posluchac a jakby dac noze to i jatke zapewne ujrzec heheheheh

Ale na serio.

Jak sadze - pomijajac zacietrzewienie w dysputach tutejszych - kazdemu z nas zalezy aby w tym pop... kraju ktory tak wszyscy kochamy zylo sie lepiej Jedni obawiaja sie Tuska i prztaczaja slogany wytoczone przez jego oponentow w kampanii. Zwolennicy Kaczynskiego czynia podobnie. Takze elektorat Samoobrony czy tez LPR mysli jak sadze podobnie. Co prawda wizja tego dobrego zycia jest odmienna ale jednak kazdy che dobrze. I wyrazajac swoje poglady poszedl do wyborow.

Kazdy z nas sie czegos tam obawia wraz z wyborem przeciwnika. Tez dobrze bo jaki do d... bylby swiat gdzie kazdy myslalby podobnie - komu wtedy w gebe dac za inne zdanie nia moja? ;).e

Ale badzmy realistami - by zmienic konstytucje a tym samym oddac wladze w rece prezydenta lub uczynic z niego faktyczny urzad a nie figuranta trzeba spelnic odpowiednie wymagania. watpie by ten sejm przy takim podziale mandatow byl w stanie to uczynic.

Zarowno jeden jak i drugi tylko namieszac moga czy tez opozniec prace nad jakas tanm wazna lub mniej ustawa.

Istosa rzeczy jest nasz parlament i teraz obawiam sie jednego - ze wytoczono juz takie armaty przeciw sobie iz w nim nie dojdzie do porozumienia i ze efektem kolejnej wojny beda egzotczne koalicje. (przypomnijcie sobie najwiekzsza wojne na gorze jaka Walesa wywolal)

Nie mam nic przeciw elektoratowi tow. Leppera - mam wszystko przeciw niemu, Poslance z kurwikami w oczach i wielu innym aferzystom dla ktorych przynaleznosc do Samoobrony 100% bezkarnosc przynosi.

Sam jestem za Tuskiem gdyz uwazam iz jako przeciwwaga dla zbyt socjalizujacych zapedow Braci co ukradli nam juz jedno - ksiezyc ;) (to oczywiscie zart - by uprzedzic ataki na takie slowa zwolennikow braci Kaczynskich) bedzie skuteczna. I nie wyciagam tak daleko idacych obserwacji iz jest lizus i ulegly - swoja droga czym tego dowiodl? Poza tym bedzie ladniejsza pierwsza dama jak i coreczka :lol: :lol: (zart oczywiscie)

Poza tym nie lubie ich (obu braci) za ich duza czesc wypowiedzi jak i sposob prowadzenia dyskusji ktora wbrew pozorom nie jest merytoryczna a sklada sie z docinkow i takze sloganow czysto wyborczych

Tak sobie ich sluchajac dochodze do wniosku ze obie kaczki (wyborcze :) ) sa siebie warte czy warszawska czy gdanska szum robi z ktorego tylko coraz wieksza przepasc miedzy ich partiami sie tworzy

Jak bedzie po?

Mam nadzieje ze lepiej - bez wzgledu na to ktora kaczka zasiedli nam palac prezydencki.

Obawiam sie tylko jednego - niskiej, bardzi niskiej frekwencji wyborczej ktora daje do myslenia wiecej niz programy obu partii.

Kaczor pokazał wczoraj, że jest normalnie mądrzejszy i już.

tylko nie umie zwięźle i gładko się wypowiadać.

a co do tricków: wczoraj jak Donald strzelił mówkę do narodu, to aż mi się głupio zrobiło, że nie miałem w domu posprzątane - normalnie wlazł mi do mieszkania. Umieli go w kamerę wciągnąć...

Jak Kaczka zaczął, to go z profila, jakby tam do jakichś woźnych z zaplecza gadał. w oczy nam nie spojrzał, niby jakby jakiś niewiarygodny był... wot triki modernej techniki...

Obawiam sie tylko jednego - niskiej, bardzi niskiej frekwencji wyborczej ktora daje do myslenia wiecej niz programy obu partii.

Widzisz, jest takie stwierdzenie że "głosując masz wpływ na rzeczywistość" i prawie wszyscy przy wartości logicznej tego zdania by wpisali że to jest prawda! A to jest "gówno prawda" a nie prawda. Legitymizujemy tylko rządze władzy jakieś grupy i coraz wieksza cześć społeczeństwa zaczyna sobie zdawać z tego sprawę.

Heppening wyborczy wpisany w wiekszą całość igrzysk demokracji ma dać zajecie umysłom szarym członkom spoleczeństw. A za kulisami toczy się prawdziwa gra...

widzisz - glosujac masz jednak wplyw. Nawet oddajac glos niewazny,
A dla mnie zawsze jest to naiwność taka wiara

Spojrz jak niska jest frekwencja w wyborach samorzadowych gdzie juz nie glusujesz na jakies tanm frakcjie itp, Glosujesz na wybranych przez siebie z krwi i kosci a mimo to ponizej 50%

A co Ci wybrani mogą? Nic! Bo i tak jak w równaniu wektorów znoszą się pomysły z róznych opcji lub inaczej szukaja najmniejszego wspolnego mianownika żeby sie porozumieć i jest ciagly pat. Nie wspominam o odpowiedzialnosci za słowa i czyny wybrańców narodu na szczeblu lokalnym i krajowym bo jest zadna no chyba ze zbiorowa i nie sa wybrani na nastepna kadencje bo zmiotło ze sceny ich ugrupowanie.

hmm to moze jeszcze jakies konkrety?

mowil kiedys tusk o konretach , jak to chce tych ludzi laczyc? czy tylko omamia pieknymi slowami?

Żaden z nich nie mówił o konkretach, bo to nie ta pora - teraz trwa festiwal strojenia minek do wyborców i mizdrzenia się do wszystkich dookoła z wymierzaniem sobie kopniaków pod stołem maskowanych wyszczerzonymi [nieszczerze] zębami ponad stołem.

Dla mnie pod slowem tuskowe laczenie kryje sie ochrona dla bylych aferzystow i oszustow politycznych i nie tylko. Moze zbyt duzo takich ludzi otacza tuska i dlatego to "laczenie" jest dla tuska tak wazne?

A dla mnie się nie kryje.

Kaczynski byl w NIK-u gdyby byl oszustem , gdyby cos na niego mieli , juz dawno by to wyciagnelo. A tak swiadczy o tym ze jest on uczciwym czlowiekiem a oszustwom i aferom mowi nie!! czy to jest dzielenie ludzi?dla mnie jest to chec aby ludzie uczciwi zyli dobrze a oszusci do pudla trafili.

Wygląda na to, że Tusk miałby być oszustem ? Nie ? To w takim razie też jest kryształowo uczciwy [hahaha CBDU :lol:]

W kwestii rozliczeń nie można z tego robić programu ważniejszego od gospodarki, a takie hece uskuteczniał Marcinkiewicz jakiś tydzień czy dwa temu. Poparty przez głowę państwa może sobie forsować dowolne ustawy; widać, jak ewentualne najdziwniejsze z dziwnych koalicjanty już na żebry przychodzą.

Dlaczego kwasniewski poparl tuska? najzwyczajniej na swiecie tusk jako prezydent bedzie "laczyl przeciez ludzi a nie dzielil" co oznacza ze nie bedzie wyciagal starych afer, moze pan kwasniewski czuje sie bezpiczniejszy przy tusku, jego 4 litery beda nie ruszane.

Może.

Religa też pewnie umorusany po uszy, bo poparł Tuska, cwaniaczek jeden. A Hołek ? ....pewnie przekręty na benzynie..

No i jeszcze raz podkresle ze tusk ma taka niechec do wyborcow leppera, widze u niego brak szacunku dla nich - gdzie tu laczenie? ja widze tu podzial ludzi na lepszych i gorszych w zaleznosci od pogladow.

Ja też mam niechęć do wyborców Leppera :lol:

Ale ich nie będę rozliczał. Nawet z preferencji wyborczych :lol:

Uwazasz ze przez to ludzi dzieli?

To dajmy na to morderca ktory kiedys popelnil mord nie ma isc do pudla bo to przestarzala sprawa?

ja osobiscie chce zyc w kraju uczciwym a zeby taki byl musi miec uczciwego prezydenta, ktory nie zawaha sie wsadzic do pudla osobe publiczna.

Zagoniłaś sie w pięteczkę straszną. Zaraz dojedziemy gdzieś do jakiejś abolicji dla wszystkiego co złe w wykonaniu Tuska i jedynego zbawcy narodu szeryfa LK [żart, jakby kto nie złapał].

Moim skromnym zdaniem to rozliczenia, poza atrakcją dla ludu [bo to fajosko, jak się komuś dokopie, to takie polskie, nie ?? A już jak bogatemu coś zabrać, to feta w narodzie] nic nie dadzą - nie zmienią bylejakiej sytuacji gospodarczej, nie poprawią niczego w służbie zdrowia, nie powstrzymaja ucieczki młodych na Zachód. Igrzyska, dla żądnych krwi.

I kciuk w dół.

przykro mi ale nie ująłeś mnie tutaj, bo ja do kanalii nie żywię szacunku dlatego, że to głośno przyznaje i ma z tego frajdę.

cwaniaczki z flagą i krzyżem też nie są lepsi i proszę nie utożsamiaj ich z sympatykami Kaczora

Jakaś pomyłka, nie miałem zamiaru nikogo ujmować. Kanalia, która się do tego przyznaje, zawsze będzie dla mnie lepszym człowiekiem niż ściemniacz. Nie utożsamiam ich, a jedynie wyrażam swoje zdanie. Poparcie przez kontrowersyjne osoby dla obu kandydatów oznacza konieczność lawirowania, ale tu o wiele lepiej lawiruje Tusk [czyt. sztab Tuska] niż LK [czyt. sztab LK].

Z ust płyna same slogany, mowa trawa - do Kwaśniewskiego jeszcze mu trochę brakuje, bo Kwaśny plecie bardziej subtelnie i jego bełkot tak nie uwiera w uszy, tylko jednym wlatuje, drugim wylatuje.

Donald w debacie wczorajszej wydał potok sloganów wyborczych wykutych na blachę

Słowo w słowo mogę to samo rzec o LK, ale obaj są siebie warci. W końcu korzenie te same, to i chwasty wokół podobne.

Zdecyduje niewielka zwyżka głosów jednego nad drugim.

W sumie, jak Wałęsa mógł być prezydentem to czemu nie LK czy Tusk ? To wolny kraj.

Kwaśniewski się kilka razy poważnie zagalopował, ale gdzieś wczoraj czytałem, ze ok. 60% ludzi jest zadowolonych z tego, jakim jest prezydentem. Nieźle, nie ?? I to pewnie nie są tylko "wszyscy ubecy", jak sweterkowiec Pałubicki mówił.

Katerhasser.

Sposób pokazywania Tuska i Kaczyńskiego wynika z pewnością z preferencji właścicieli TVN.

Każdy marketingowiec wie, jak ważny jest kontakt wzrokowy. Tuskowi dano tę szansę, natomiast Kaczyński w obu debatach pokazywany był

w sposób nieinteresujący: 3/4 z tyłu, profil, a w wypowiedzi podsumowującej mówił w bok i w dół.

Każdy reżyser programu uzgadnia, jak pokazywać np. aktora, piosenkarza, by w stopniu maksymalnym ukryć jego felery, zmarszczki itd.

Jareko ma rację Smartcat: głos wyborców to kolosalna siła, przynajmniej w Polsce, gdzie jeszcze wiele może się zdarzyć.

Najlepszy przykład to ilość głosów nieważnych w wyborach parlamentarnych - ponad 400.000 czyli około 3%.

Te głosy (przecież oddane) to np. wejście do Sejmu Borowików czy też PD. Głosy na nich oddane przepadły razem około 5% - przypadły innym

w podziale mandatów.

W ustabilizowanym systemie dwupartyjnym siła wyboru ma znaczenie jedynie w razie koniecznego większego zakrętu, choć niemiecka wielka koalicja też jest niezłym wyborem na czekające Niemcy ciężkie czasy.

Jareko ma rację Smartcat: głos wyborców to kolosalna siła, przynajmniej w Polsce, gdzie jeszcze wiele może się zdarzyć.

Pozwole sobie na luksus pozostania przy swoim zdaniu.

W ustabilizowanym systemie dwupartyjnym siła wyboru ma znaczenie jedynie w razie koniecznego większego zakrętu, choć niemiecka wielka koalicja też jest niezłym wyborem na czekające Niemcy ciężkie czasy.

Tak, tak, nie łatwo jest przeskoczyć koniowi przeszkodę jak jeździec sam się boi i ściaga wodze.

Smartcat.Twoje prawo :)

Np.Hitler został wybrany demokratycznie, lecz forsował go wielki kapitał, który w ostatecznym rozrachunku wygrał swoją wojnę. To naród przegrał.

A teraz naród niemiecki oberwie po uszach po raz drugi i znowu może być powtórka z historii.

Przykład z koniem jest bardzo dobry z tym, że ta przeszkoda z przodu wygląda jeszcze niegroźnie, dalej natomiast jest jak Velky Taxis na Wielkiej Padubickiej. :wink:

W Polsce jest do zagospodarowania 50% głosów. Człowiek o wielkiej charyzmie, prawdziwy przywódca może ich pociągnąć.

Ważne tylko kto za nim stoi i w czyim interesie jest go forsować.

Nie ma teraz samorodków. Za człowiekiem muszą stać pieniądze i media.

Mogą jednak powstawać nowe ugrupowania na gruncie utraty instynktu samozachowawczego i arogancji jakiejś ekipy.

Odnoszę wrażenie, że najlepiej dla mętnej wody służącej kombinatorom jest, by takich ugrupowań było dużo, jak najwięcej.

Można rozstawić "swoich" ludzi w każdej opcji.

Dla miłośników Leppera: kandydatem Samoobrony na vicemarszałka Sejmu jest posłanka Genowefa Wiśniowska.

Bogusław, te 50% głosów do zagospodarowania, sprowadza się do 20%. Resztę nawet wołami nie zaciągniesz. Albo ich nic nie interesuje, albo nie maja prawa wyborczego, albo nie maja dokumentów, albo wyjechali dawno temu do pracy i napewno nie pojadą do konsulatu na drugi koniec danego państwa. :wink:

Kater też zauważyłeś to co mnie też wkurkowało.

Młodzież tego nei widzi, ale jak się przypatrzeć.

Tylko nie rozgryzłeś.

Tusk dostał kamerę, którą przekazywali.

Kaczorowi wskazali kamerę, do której on mówił a TVN go z innej.

Taki zwykły świński chwyt TV poniżej pasa. A potem się dziwić, że co inteligentniejsi zaczynają się wahać.

No bo albo debata jest równa i niezależna, albo się jednego robi w bambusa. Zauważ, że Tusk wyglądał jak Orzeł z wiadomości mupet show, a Kaczor jak Kermit. Mało go było na ekranie, niżej go było widać i to są równe szanse i bezstronnośc dziennikarska.

Dzięki za przypomnienie, dlaczego mnie wątpliwości co do Tuska naszły.

Acz sprawy jeszcze nie przesądzam. Zabaczymy jak będzie dzisiaj na Jedynce. Jak będzie taka bezstronność jak wczoraj, to oznacza, że komuś z układu Kaczka nie leży...

i będzie jescze większa zagrycha. :-?

wczoraj ewidentnie widać było, że Kaczka dostał od kogoś blefa, żeby gadał do innej kamery niż ta która go zdejmowała. Tusek natomiast po pół sekundzie zmienił kamerę i zaczął mówić nam prosto w oczy po naprowadzeniu.

Ale o chwytach i przychylności mediów już tu kiedyś pisałem (albo w drugim równoległym wątku prezydenckim).

do ponurego:

z tym poparciem 60% dla Kwaśnego to jest śmiech na sali i aż mi się niechce dyskutowac na temat tych sondaży poparcia... służą one tylko poprawie samopoczucia Alka, bo ma on wierne sługi w tych firmach PR-owskich, badawczych, mediach... oni nie raz mu jeszcze pomogą, bo sami coś za to kiedyś dostaną. układy to układy - na nich każdy smark po SGH dzisiaj przede wszystkim ma nadzieję zacząć budować swoją karierę. bo nauczyli się od swoich profesórów (Olin i reszta), że trzeba se zrobić organizację absolwentów i sie w niej spotykać. A za 20 lat nieważne w jakim bedziesz biznesie, do swojaka uderzysz i dostaniesz wsparcie.

Te niby 60% to bujda! nigdy w życiu podobny odsetek z mojego bliższego bądź dalszego otoczenia nie dawał wyrazów zadowolenia z Kwaśnego. Może powtórzysz jeszcze (jak kiedyś sondaże), że tyle ludzi dalej uważa go za najseksowniejszego polityka? buheee....

do ponurego:

z tym poparciem 60% dla Kwaśnego to jest śmiech na sali i aż mi się niechce dyskutowac na temat tych sondaży poparcia...

[...] Te niby 60% to bujda! nigdy w życiu podobny odsetek z mojego bliższego bądź dalszego otoczenia nie dawał wyrazów zadowolenia z Kwaśnego.

Nie dyskutuj, ja też nie będę dyskutował, bo niby o czym.

Miałem Cię za jednego z najpoważniejszych gości piszących w tych wątkach, ale okazuje się - zmyła.

Nie mam czasu teraz szukać, kto to przeprowadził, ale skoro wtyki ma wszędzie... a w Klewkach też ? i na Marsie ?

Znalazłem tylko to, co wczoraj czytałem * .

No, zrób sobie 'buheee....' :lol:

Aha, Twoi znajomi to jeszcze niekoniecznie reprezentatywna grupa społeczna.

ponury - no nie zgodzie sie ze kazdy z nich nie mowi konkretow, kaczynski mowi same konkrety podczas gdy tusk skupia sie na lepperze i na łaczeniu ( tylko nikt nie wie niby jak to laczenie ma wygladac).

Nawet redaktorzy prowadzacy debaty zauwazyli ze tusk nie odpowiada na pytania konkretnie, wymiguje sie, rzuca wciaz te same slogany itp, itd.

Skoro dla ciebie nie kryje sie "laczenie "ludzi pod ochrona aferzystow i oszustow to co dla ciebie znaczy tuskowe laczenie ludzi? bo nie napisales.

Zreszta moze nie wiesz , bo nie slyszalam zeby tusk konkretnie mowil jak to ma zamiar zrobic.

Nie mowilam ze tusk jest oszustem - tego nie wiem.

Natomiast na 100% wiem ze kaczynksi nim nie jest - dlaczego - powiedzialam nizej w poprzednim poscie.

Dlaczego religa poparl tuska ? bo pewnie pasuja mu jego poglady, tak jak polowie polakow i np. tobie. Ja wyrazalam swoje zdanie co do tego dlaczego kwasniewskiemu byc moze blizej do tuska niz do kaczynksiego. To ze ty masz niechec do wyborcow leppera to wiesz jakos malo mnie interesuje - ty na prezydenta nie kandydujesz . Od prezydenta natomiast oczekuje rownego traktowania wszystkich ludzi a nie dzielenie na lepszych i gorszych bo maja inne poglady . Pozatym to ze wysmiewa tusk to ze lepper poparl kaczynskiego to tez taka socjopsychika - zeby kojarzono kaczynskiego z nie dosc rozgarnietym panem a odwrocic uwage od powaznych spraw jakimi powinnismy sie zajac . A dlaczego tusk tak naprawde wysmiewa to tak wciaz i wciaz , nie mysli o niczym innym?

ja smiem przypuszczac ze dlatego ze sie wystraszyl , w koncu elektorat lepperowy to nie mala garstka ludzi - w koncu jakby niebylo lepper zajal 3 miejsce.

co do rozliczan aferzystow - nie mowie ze kaczynski jest szeryfem jakims, ale mamy do wyboru dwoch kandydatow z ktorego tylko po jednym spodziewam sie ze zajmie sie oszustami politycznymi. DObrze wiesz ze chodzilo mi o duze afery panstwowe a nie o jakies skoki na kioski przydrozne. Wiec co ty porownujesz wogole.

Atrakcja dla ciebie rozliczenia sa? uwazasz ze to polskie bardzo to ze lubimy komus dokopac? no to pogratulowac tylko .

Dla mnie rozliczenia sa jedyna szansa aby w koncu wysoko postawieni oszusci zaczeli sie chociaz troche bac a nie bezkarnie krasc i robic co im ise podoba. A dokopywac nikomu nie lubie. Polka jestem jak najbardziej a nie czuje ze dokopywanie i radocha z tego ze komus dokopano to typowo polskie uczucie. ALe sprawiedliwosc jest wazna. Zasluzyl na kopa niech go dostanie. Czemu nie.

A wazne aby ludziom uczciwym zylo sie dobrze a oszustom nie. A narazie jest na odwrot. Myslisz ze tusk to zmieni? ciekawe jak? skoro nie widzi sensu w rozliczaniu. Mysle ze to ze on tak powtarza ze chce laczyc ludzi, nie bedzie nikogo sadzial - z tych slow zapewne ciesza sie ci co maja duzo na sumieniu ( oczywisice mowie o wysoko postawionych ludziach , oczywiscie ).

AHA a dzis podawali ze na dzis kaczynski wygrywa o 0,4 punkta :lol:

Twój odbiór kandydatów jest zależny od tego, kogo popierasz, mój też. Dla mnie to są same slogany, z obu stron, wyćwiczone, przemyślane, bez zaskoczenia. Tusk ma mniejsze doświadczenie, ale Wałęsa miał jeszcze mniejsze i jakoś sie to wszystko kręci do dzisiaj.

Patrząc na afery dawne, dawne, jak np. FOZZ, nie wierzę w sens rozliczeń. Ile komisji śledczych powstało w ostatnim roku ? Czy jakoś wywalił się cały ten układ ? Nie, i się nie wywali. Kaczyński co najwyżej ryzykuje losem gen. Papały, a co najmniej niską skutecznością.

Wszyscy z Solidarności byli tyle lat u władz i jakoś łykali ten układ, Kaczory też, na niemal wszystkich szczeblach.

Wolę Tuska, bo moim zdaniem - rozliczenia nic nie zmienią, i wolę po prostu normalnego gościa. Aha, łączyć znaczy "być prezydentem wszystkich Polaków". LK takim nie będzie.

Ale Tusk nie wygra.

A ja sie moge założyć za prawie każdy z was już pare miesięcy wcześniej popierał swojeg kandydata i cała kampania nie zmieniła ich poglądów.

Wypływanie kurskiego, Waltz, poparcia Leppera, Rydzyka itd nic nie zmieniło. Każdy to odczytał po swojemu.

Niech ktoś kto był za jednym z kandydatów (nawet w pierwszej turze) a teraz jest za drugim napisze szczerze że tak jest.

Podejrzewam że znajdzie sie może jedna osoba. A wtedy okaże się że cała kampania i kamerowanie nie mają żadnego wpływu na głosowanie.

Co prawda tylko krowa nie zmienia poglądów ale tylko głupiec je zmienia co tydzień.