Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote name="katerhasser"

Tak naprawdę to on wypowiedział współpracę koalicyjną wysuwając na marszałka Bronka i uparcie przy tym trwając.

a jak Ty sobie to wyobrazasz? Jest umowa, ze PO ma wybrac marszalka, ale ze wskazania PiSu?

PiS nie chcial umowy koalicyjnej, wyszlo szydlo. Bedzie tak jak mowilem, PO pozostanie w opozycji a powstanie rzad socjalno populistyczny. I dobrze ze PO nie macza w tym palcow. To swiadczy tylko o tym, ze bardziej zalezy im na programie niz na stolkach. Szkoda mi tylko tych firm skarby panstwa i agencji rzadowych do ktorych zostanie desygnowana kadra leppera.

Gość gregmena

powiedzcie mi bo nadal nikt nie odpowiedział

czy PO jest partią poważną??

skoro samo nie wie co chce

PIS spełnia oczekiwania PO z listu Rokity i rozdział MSWiA

http://wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2951547.html

patrz punkt 9 i 11

a PO to co dopiero bylo ich postulatem się nie zgadza

http://wiadomosci.onet.pl/1185516,11,item.html

gratuluje mały

Hmmm...a właściwie "o so chozi?" Przecież prezydent juz jest.Skoro tak to po co kłótnie? Walnijcie sobie po chłodnym, smacznym browarku i będzie git!

przypominam że na pierwszej stronie tego wątku, prosiłem by wątek zamknąc i nie kontynuować i sam wiele stron sie nie odzywałem, ale czytają debilizmy na poparcie Tuska sam dałem się wciągnąc w jabco-jareco-polityko-manię

Gość gregmena

linki te tylko świadczą że przy Platformie Obywatelskiej to nawet Samoobrona jest poważna

a szkoda tak wierzyłem w rząd PIS i PO

układ mógłby być świetny, bardzo mi sie podoba ten co miał być ministrem zdrowia z PO (przynajmniej może by się coś poprawiało i dobrzykowic by nie pisał że TVP 2 załatwiło sprawy opieki medycznej w Polsce), Tusk marszałkiem, Marcinkiewicz premierem (o dziwi dośc liberalny PISowiec)... a tak pozostaja nam krzyki i marzenia PO o władzy samoobrony, a niestety efektem całej tej awantury może być to że za 2, 3 4 lata rządy w Polsce znów obejmie albo SLS albo Samoobrona albo jeszcze cos gorszego, szkoda że dobro polski jest i dla PO i PIS mało wazne, a ważniejsze są urazone ambicje że Kaczyński wygrał, szkoda że niektórzy nie umieją przegrywać

linki te tylko świadczą że przy Platformie Obywatelskiej to nawet Samoobrona jest poważna

No tak, Samoobrona jest poważna a jej przywódca skazany prawomocnym wyrokiem sądu zostaje głosami PiS-u wybrany na vice-maszałka.

Nie czujesz się zrobiny w balona przez Twoich wyborców? Nie widzisz, że już w drugim głosowaniu prysły obietnice wyborcze o państwie prawa?

I jak Ci teraz??

JABKO! Napisałeś:

"Rząd powstanie na pewno i to rząd POPiS. Jestem gotów założyć się o to tutaj na forum."

Obyś był w tym temacie Wernyhorą!

Umówię się wtedy z Tobą na kielicha

bogusław chyba się nie napijemy razem, przynajmniej narazie.

Nie wiem co oni wszyscy robą ale martwią mnie dzisiaj kolejne głupie posunięcia:

1) Wybór Leppera na V-ce marszałka (PiS - co wy robicie)

Tu mi sie podobała postawa Tuska przed wyborami który jasno mówi "nie, z tym człowiekiem (od klewek) nie rozmawiamy i koniec"

2) Brak porozumienia (PO - co wy robicie, PiS co wy robicie ?? )

Taka postawa szkodzi obu partiom a nabija zwolenników Lepperowi

Realizuje sie mój czarny scenariusz.

Na tym scenariuszu straci przede wszystkim PO i my wszyscy.

Jak ktoś będzie chciał to to uzasadnię. Później.

Nie ulega wątpliwości, że Komorowski jest "jastrzębiem- frontowcem".

Jego wypowiedzi wobec Kaczyńskiego i PIS-u były niezwykle ostre.

(Podtrzymuję swoją wypowiedź, że powinien z tym swoim charakterkiem być ministrem obrony. Na wojsku się zna. Siedzi w temacie od lat.)

Forsowanie go za wszelką cenę było nieodpowiedzialne.

Gdyby:

PO chciało zmniejszyć nierównowagę, robiłoby wszystko, żeby marszałek był z PO!!!

stawianie na szali Komorowski albo koalicja jest niepoważne i noeodpowiedzialne.

W ten sposób sami oddali pola.

Gdyby:

Komorowski był odpowiedzialny, zależałoby mu na kraju, to wiedząc, że "od niego" zależy los koalicji, ustąpiłby z kandydowania. Co to, nie ma w PO innego odpowiedniego człowieka na to stanowisko? :o

Nie pozostawili PIS-owi żadnego wyjścia.

Jabko. Napijmy się. Po polsku - na smutno. :cry:

Nie liczcie na przedterminowe wybory tak szybko.

Rozpisuje je Prezydent.

Prezydent może bardzo skutecznie wspierać rząd mniejszościowy.

Na miejscu PO, też bym się teraz do wyborów nie spieszył. :lol:

W następnym rozdaniu PIS może mieć już samodzielną większość.

Chyba zdajecie sobie Panowie oficerowie z tego sprawę! :wink:

Gość gregmena

Jacekj ale nawet samoobrona nie zmienia tak zdania i sie nie ośmiesza że co chwile chce innego

po prstu wychodzi że PO chodzi tylko o stołki a nie o żadną Polsje

jak inaczej tłumaczyć 1) warunkie wejścia PO do rządu jest podział MSWiA

PIS to robi

2) warunkiem PO jest nie dzielenie MSWiA

żenada, wstyd,

samoobrona przynajmniej zawsze mówi to samo (Balcerowicz musi odejść ;))

doszliśmy do momentu gdy PIS walczy o spełnainie postulatów PO, gdy walczył o marszałka TUSKa (niewątpliwie oi niebo lepsza kandydatura niż Komorowskiego), gdy PIS prosi o zgodę, wspólny rząd, a PO tak jak od kilku stron zwolennicy Tuska tryska nieodpowiedzialnością

te wybory miały być nadzieją, szansą na zmiane jutra, szansą na budowe i zgodę, a pozostały tylko kłotnie. polskie piekiełko, argumenty tu jak na forum gdzie obraża sie druga stronę, zamaist merytorycznej dyskusji, to wlasnie dlatego dzięki PO, następnym rządem będzie samoobrona, a mi sie marzyło że pierwszy raz partie rządzące wygraja następne wybory co będzie świadczyło że dobrze rządziły....

R....

Gdyby:

PO chciało zmniejszyć nierównowagę, robiłoby wszystko, żeby marszałek był z PO!!!

stawianie na szali Komorowski albo koalicja jest niepoważne i noeodpowiedzialne.

W ten sposób sami oddali pola.

Gdyby:

Komorowski był odpowiedzialny, zależałoby mu na kraju, to wiedząc, że "od niego" zależy los koalicji, ustąpiłby z kandydowania. Co to, nie ma w PO innego odpowiedniego człowieka na to stanowisko? :o

Nie pozostawili PIS-owi żadnego wyjścia.

hehe, ja akurat PO'wcem nie jestem (PiSowcem też nie) ale muszę dodać kolejny punkt:

Gdyby: PiS naprawde chciał koalicji z PO toby dali im tą cholerną funkcję marszałka (chyba za bardzo przecenianą obecnie). Przecież to nie funkcja prezydenta a poza tym koalicjanta się nie blokuje na mównicy.

Nie pozostawili PO żadnego wyjścia. (analogicznie do Twojej wypowiedzi)

Każdy zaangażowany widzi tylko winę jednej ze stron. A dla mnie z boku od początku (już przed wyborami) widzi się inaczej. I już wtedy mówiłem - koalicja PO i PiS? mało prawdopodobne - oni się nie dogadają.

I jedni i drudzy wybrali, kto będzie żałował - czas pokaże, ale wydaje mi się że przegra na tym (w przyszłych wyborach)PiS...

ps. a co Wy PiSowcy. cały czas z tym Tuskiem marszałkiem. Żaden argument, nie chciał i już tak jak Jarek nie chciał premierem. Obaj desygnowali swoich ludzi na stanowiska. A WY cały czas - daliśmy Tuskowi, mógł Tusk, a przecież Tusk....i wciąż nie znam odpowiedzi - dlaczego uparliście się na tego Tuska na tym stanowisku?

Platforma Obywatelska to liberałowie - prawda?

A więc liberałowie dostali propozycję objęcia:

ministerstwa spraw zagranicznych,

ministerstwa obrony narodowej,

ministerstwa rozwoju ( środki pomocowe),

ministerstwa gospodarki i lub ministerstwa finansów

ministerstwa nauki i szkolnictwa wyższego

ministerstwa zdrowia

ministerstwa skarbu (prywatyzacje, spółki Skarbu Państwa)

czego jeszcze więcej każdy liberał mógłby sobie wymarzyć? :o

Wpływ na resorty siłowe! PO co im to? Niech sobie PIS ściga aferzystów i bandziorów, niech podsłuchuje i szpieguje!

Otóż chcą jeszcze MSWiA. Dostali :o

I dalej nie chcą wejść do koalicji.

A więc czego chcą????????????

Boją się lustracji? Orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego, każdy ma równy dostęp do teczek. Chętnie zobaczę kto na mnie donosił :lol:

Rozliczeń?

Widzimy niestety jedynie czubek góry lodowej.

Gra się toczy pewnie o zdemontowanie powstałego układu politycznego.

Mogą się przeliczyć, gdyż układ ten może się jeszcze wzmocnić :evil:

Lawy nie manipuluj!

Marszałek był dla PO. Tylko nie Komorowski.

Co jest ważniejsze POLSKA czy KOMOROWSKI!!!!!!

Nie jestem z PIS-u. Nie należę do żądnej partii. Projekt polityczny Kaczyńskich niesie wiele dobrego dla tego kraju, a niósłby ogromnie wiele, gdyby nie zła wola partyjnych pieniaczy nakręcanych przez pismaków.

Gdybym był na miejscu PIS-U też bym się na Komorowskiego nie zgodził.

Jeszcze dzisiaj się wypowiedział: " no tak PIS najchętniej miałoby również prymasa". Zależy mu na dobru Polski???

Nikt nie powinien być bardziej pojednawczy i bezstronny niż marszałek.

Przykład Cimoszewicza pokazał ile może marszałek, gdy chce, (albo nie chce).

Gdyby PO chciało zgody wystawiłoby kogoś innego.

Ależ ja nie twierdzę że PO chciało. Ja tylko dodałem kolejny punkt: PiS też nie chciał. I tyle, tylko...albo aż dla niektórych bo nie do przełknięcia..

edit bo napisałeś kolejnego posta a ja się nie będę rozdwajał na dwa 8) :

Z jednej strony czytam wypowiedzi ludzi z PiSu ile to tam dali tych funkcji, a tuż obok wypowiedzi PO że nie mają tego coby chcioeli i tego co PiS mówi. Komu wierzyć? nikomu bo to są politycy....

...

Marszałek był dla PO. Tylko nie Komorowski.

Co jest ważniejsze POLSKA czy KOMOROWSKI!!!!!!

Gdybym był na miejscu PIS-U też bym się na Komorowskiego nie zgodził...

bogusław im więcej piszesz tym bardziej Cie lubię.

Czyli musze polemizować.

Premier. Tylko nie Marcinkiewicz

Co jest ważniejsze POLSKA czy MARCINKIEWICZ[!!!!!!

Gdybym był na miejscu PO też bym się na Marcinkiewicza nie zgodził...

A jednak PO sie zgodziło swego czasu na Marcinkiewicza.

Wyraziło niezadowolenie a na drugi dzień przystąpiło do rozmów.

Kompromis, ustępstwo, elastycznośc - bo chcieli rządu

Komorowski naprawdę taki zły ??

Lepiej było wybrać Leppera na V-ce marszałka ??

Jabko.

A co ma piernik do wiatraka?

PIS wystawił Marcinkiewicza. Lepszy bylby Kaczyński Jaruś.

PO było niezadowolone, że nie Jaruś, ale tak naprawdę to Rokita z nim by się zaraz pogryźli.

Ale się zgodzili. A PIS się nie zgodziło.

Marcinkiewicz jest ugodowy. Komorowski to jastrząb.

Lepiej byloby, gdyby marszałek był ugodowy a premier jastrząb

Ja też bym się nie zgodził. Słuchając wypowiedzi Komorowskiego.

Postawiłby Sejm na baczność, w dwuszeregu, kolejno odlicz itd.

Stawiałby posłów w kącie za karę, sprawdzałby czy posłowie Samoobrony mają czyste ręce i paznokcie....

Byłaby ciągła wojna.