Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

A może to symptom naprawy polskiej sceny politycznej :wink: . Oto krystalizują sie dwa obozy: "liberalny" oraz "ludowy". Taki model czyli dwie konkurujące ze soba partie (a zwycięzca bierze wszystko) funkcjonuje w USA i jakoś sie sprawdza. Wyborcom też łatwiej się wtedy zorientować, "kto na czym siedzi" i upilnować to "tatałajstwo".

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obys ckwadrat mial racje z tym racjonalnym zachowaniem PiS-u

Ja zupenie odwrotnie odbieram wydarzenia ostatnich dni

A skokiem na wladze nazywam nie demokratyczne wybory ktorych wynik szanuje gdyz Polska to nie jareko - nazywam tym to co teraz sie dzieje i dzialo sie od wyborow do sejmu

A co do Bialorusi - nie ten kierunek - jesli juz to wybralbym droge bardziej na poludniowy-zachod - lubie cieplo :))) i z racji wieku hahaha i popatrzec sobie na panienki toples plawiace sie w falach cieplego morza :)

HomeLess - moze i faktycznie najwyzszy czas by powstaly u nas dwa - trzy (maks) ugrupowania o jasno skrystalizowanych pogladach na swiat i gospodarke.

Wyniki sondaży się nie zmienią. Wystarczą idpowiednie słowa w mediach i ludzie łykną że dla dobra Polski Lepper v-ce marszałkiem został.

A ja zupełnie nie wiem czemu tak biadolicie...hmmm, może i ja bym biadoluił gdyby nie to że z tą myślą o takiej koalicji oswoiłem się już miesiąc temu. BTW znam po jednej osobie ze sztabu wyborczego Kaczyńskiego i Tuska, i trakcie parlamentarnych i prezydenckich wyborów widziałem jak jadą na przeciwnika dla mnie to śmieszne było, ale zdałem sobie sprawę, że gdy się najpierw obrzuca błotem to potem bardzo cięzko jest tak ot usiąść i stworzyć koalicję. Tak działa negatywna kampania którą PiS zaczął a PO nie pozostało dłużne - choć z kiepskim rezultatem.

Nie chciałbym przytaczać niektorych cytatów bo mi się niedobrze robiło... aaa plusem tej znajomości były na pewno wyniki cząstkowe które miałem w niedzielę od 16 na bieząco w sms'ach ;)

A scena nam się jeszcze przemiesza...zobaczycie (mówię o przejściach miedzy partiami jeszcze w tym roku)...

Szczerze mówiąc dziwię się Waszy mniektórym komentarzom :o

PO pierwsze:

Kroyena. Samoobrona ma nie marszałka ale jednego z pięciu wicemarszałków.

PO mogłoby swobodnie kontynuować rozmowy koalicyjne, gdyby nie upór

przy konkretnym nazwisku KOMOROWSKI!

Naprawdę postawić na szali koalicję przez Komorowskiego? Nie wierzę!

Musi być grane co innego.

Weźcie to po piłkarsku. Który trener postawi obok siebie nielubiących się wzajemnie napastników, choćby najlepszych??

PO drugie:

Marszałek to nie jest zwykły minister. Wszyscy podkreślają, że jest to druga osoba w państwie.

PO trzecie:

Jurek od razu oddał się do dyspozycji i PIS podkreśla, że ruch z wyborem marszałka da się jeszcze odkręcić. Wystarczy tak zrobić. Mają stosowną większość, żeby razem przegłosować wszystko.

PO czwarte:

PO robiąc to co zrobiło nie pozostawiło PIS-owie żadnej innej drogi jak tylko w kierunku mniejszych partii.

W perspektywie rządu mniejszościowego muszą szukać poparcia gdzie indziej.

PO piąte:

Wystarczy popatrzeć na ankietę przed tym wątkiem ,żeby stwierdzić, że większość jego uczestników była i jest nieobiektywna.

PO szóste:

W koalicji z partiami mniejszymi PIS wykona szereg posunięć, których w koalicji z PO nie musiałby wykonywać.

Stracić mogą na tym wszyscy, lecz gdyby wybory zostały szybko powtórzone to właśnie PIS zyska najwięcej a PO najwięcej straci.

Z pozostałych 50% (niegłosujący) wiele osob może się zmobilizować za socjalną wizją państwa. Liberałowie bedą wówczas w d..ie.

Po siódme:

Wiele z osób z PO przygotowało się do władzy mentalnie. Niełatwo z taką myślą się rozstać i zacząć myśleć o opozycji.

PO nie jest monolitem. Wręcz przeciwnie, jest zlepkiem niedobitków z różnych ugrupowań.

Jestem w stanie wyobrazić sobie podział PO na nurt bardziej liberalny i bardziej "propisowski". Rozpad PO jest możliwy.

Boguslaw ( jakoś nie mogę się przyzwyczaić do imion pisanych małą literą )

Sam odpowiedziałeś sobie jak PiS jest postrzegany przez nas zwolenników PO :

Po trzecie:

"..... da się jeszcze odkręcić...."

zatem wszystko to blaga i jak traktować z całą powagą wypowiedzi Marszałka Sejmu RP wybranego w demokratycznym głosowaniu -

niby jestem, a jakoby mnie nie było.....

Skoro go wybrali, to niech nie kombinują jak koń pod górę, tylko konsekwentnie wykonuje swoją pracę.

J

I dajcie spokój Tuskowi, który przed II turą powiedział, że nie będzie

kandydował na Marszałka w przypadku przegranej.

...Naprawdę postawić na szali koalicję przez Komorowskiego? Nie wierzę!

Musi być grane co innego....

Tez tak uwazam ze grane jest to o czym media nas jak i sami zainteresowani nie informuja. Stad wysnuwam wniosek iz chodzi o to o czym juz pisalem. Jedna partia ma pelnie wladzy, tego ukryc sie nie da. Malo tego - czesc jej programu (w mojej ocenie wrecz caly jej program) ma poparcie w wiekszosci parlamentarnej jaka moze stworzyc z LPR i Samoobrona. Moze przeforsowac tym samym co jej sie zechce gdyz poparcie ze strony Prezydenta zawsze miec bedzie. To ze PO wycofalo sie z koalicji dla mnei bardziej wynikiem jest twardego trzymania sie programu niz walki o stolki. Gdyby o stolki chodzilo to zamiast Komorowskiego moglby nawet Lepper byc marszalkiem, program naprawy finansow publicznych i reform...... co za brednie - mamy to w d... licza sie stolki i kasa. Tak widze postawe PO - zamiast grac w tej samej druzynie gdzie nic zroic nie sposob lepiej sie wycofac. Tak tez zrobili sznujac tym samym moje dla nich poparcie.

PO czwarte:

PO robiąc to co zrobiło nie pozostawiło PIS-owie żadnej innej drogi jak tylko w kierunku mniejszych partii.

Jest wiele przykladow na swiecie gdzie rzad mniejszosciowy nie musi szukac koalicji na sile by realizowac swoj program poparty glosami wyborcow. Nie sadze by okolo 30% wszystkich Polakow poparlo PiS i Kaczynskiegio tylko dlatego ze ma ladna corke i maly rozmiar buta a wzrost Napoleona hehehe. Liczylo sie to co deklarowali w kampanii - program i sposob jego realizacji. Czy musi tym samym zawierac egzotyczne sojusze? Nie musi. Moze istniej jako mniejszosc wiedzac o tym (dowodza to glosowania w sejmie poprzedniej kadencji) iz na poparcie rozsadnych reform ze strony PO czy tez czesci innych ugrupowan zawsze liczyc moga.

Nie wszyscy na wiejskiej spragnieni sa tylko zloba

Sa tam tez ludzie majacy naprawde dobro Rzeczpospolitej na wzgledzie.

Tak jak i my tutaj choc forma dyskusji nie zawsze jest satysfakcjonujaca

Wiec po cholere draznic wieksza czesc narodu rozmowami a Lepperem czy Giertychem i uzyskiwaniem od nich poparcia? Po co Jurek, ktory nie cieszy sie z racji swych hmmm...ekstremalnych pogladow na wiele spraw zyciowych popularnoscia wsrod narodu. I nie jest pocieszeniem iz w kazdej chwili moze ustapic zajmowanego miejsca na stolku. Wrecz przeciwnie - dowodzi to iz dalej ciagnie sie kupczenie posada i realnie krajem

Gość gregmena

zwolennicy Tuska tyle pomyj wylewają, jaby naprawdę wybór Kaczki to był koniec świata, a Janosiki mordoway po dworach, ja wiem że moje pijaczki blokowe rzeczywiście płączą że nie Tusk bo się boją że ich Kaczka wsadzi za ostanie radio z passata co skroili....

wina jest zapewne po obu stronach, dziwne że obie strony tego nie widzą, jeżeli więc jeśi kiedyś rządy obejmie Lepper, dziękujmy tak samo Tuskowi i KAczce.... bo ja w Tuska wierzyłem....

zadziwiające jest to że o Komorowskiego pada rząd, przecież gdyby Tusk został marszałkiem pewnie dziś mielibyśmy rząd, nie wspominając nawet o tym że Tusk był najlpeszym kandydatem

co do Lepera wicemarszałka, to czy mi się to podoba czy nie, Samoobroan to 3 siłą w Polsce i marszałka powinna mieć, nawet jak mi to nei pasi

przykre że naprawdę zwolennicy Tuska to chyba zwolennicy jakiegoś autorytarnej dyktatury którzy naprawdę chyba jak by doszli do władzy to tych co mają inne zdanie wysłali by na Białoruś i na białe niedźwiedzie

co do wykresu Jareco to czysta demagogia, mój brat (mial zwalniac ludzi, a tak może nawet przyjmie pare osób) skacze z radości bo ma firme eksportową na wschód i dostaje dolary za towar o ostatnie kursy doprowadzały jego i tysiące firm do skraju bankructwa... prawda jest taka że ani za mocna ani za słaba złotówka nie jest dobra, kij ma dwa końce a populizmy jareco są zadziwijące.... ja się cieszę ze prezydent w Polsce nie ustala kursów walut, alwe qwidze że do tych czasów tęskni jareco

Trudno winic PiS, ze zachowalo sie racjonalnie!

Racjonalnie ???????????

Racjonalnie było by gdyby nie robili Leppera V-ce marszałkiem.

Wybrali idiote, przestępce na jedno z ważniejszych stanowisk w państwie.

Mogło być 3V-ce marszałków, góra czterech.

Nie będe bronił PO ale PiS moze tworzyć rząd i obsadzać stanowiska sami.

Bez idiotów od mulata.

Powtórze po kimś.

PiS ma prezydenta, premiera, ministrów, marszałka i V-ce

100% władzy i pewne poparcie PSLu, Samoobrony czy LPR w swoim solidarnosciowym programie.

To czemu wy tak narzekacie ?? PiS owcy powinni byćw siódmym niebie.

A do poparcie Samoobrony durnych solidarnych ustaw nie trzba im do tego dawać marszałka albo zawierać koalicji.

przynajmniej oficjalnie by to wyglądało jakby nie bratali się z przestępcami.

Rzeczywiscie Kaczyńscy będą czyścić przestępców ale tylko niektórych jak widać.

Już są równi (skazani wyrokami) i równiejsi (skazani ale z Samoobrony)

Gratulacje dla Szeryfa Kaczyńskiego.

PRAWO i SPRAWIEDLIWOŚĆ DLA WYBRANYCH - PiSdw

PO mogłoby swobodnie kontynuować rozmowy koalicyjne, gdyby nie upór

przy konkretnym nazwisku KOMOROWSKI!

Naprawdę postawić na szali koalicję przez Komorowskiego? Nie wierzę!

Musi być grane co innego.

Weźcie to po piłkarsku. Który trener postawi obok siebie nielubiących się wzajemnie napastników, choćby najlepszych??

I ja sadze że to coś innego musi być grane. Komoroski to taka zasłona dymna. Cos jak kiedyś mówiło sie o Rakowskim " pojazd testowy do zderzenia czołowego"

PO czwarte:

Kiedyś Kaczyński jak jeszcze był w AWS był zapytany przez dziennikarza co by zrobił zeby UW która wówczas była "ogonem" nie merdała "psem" czyli AWSem. Odparł ze najpierw zawarłby wstepnie koalicje z pomniejszymi partiami żeby pokazać UW że nie sa jedynym mozliwym partnerem a potem juz z rozmiękczoną zawrzeć koalicje. Może ta makiaweliczna konstrukcja znów mu obecnie się przypomniała...?

Po siódme:

....Jestem w stanie wyobrazić sobie podział PO na nurt bardziej liberalny i bardziej "propisowski". Rozpad PO jest możliwy.

Też mam jakoś takie przeczucia.

gregmena

...a, fakt prowadzenia przez PiS rozmów z Lepperem i Giertychem za plecami PO uznasz zapewne za kolejną "falę pomyj" z naszej strony :roll: J

i drobna prośba personalna do Ciebie:

....nie mówię żebyś wszystkie posty czytał dokładnie, ale przeczytanie przynajmniej kilku ostatnich nakazuje dobry obyczaj :wink:

....i z góry przepraszam, że zwracam uwagę i mam nadzieję, że nie odpiszesz mi w swoim ulubionym stylu... :wink:

A skokiem na wladze nazywam nie demokratyczne wybory ktorych wynik szanuje gdyz Polska to nie jareko - nazywam tym to co teraz sie dzieje i dzialo sie od wyborow do sejmu

Nie dzieje się nic, co byłoby niezgodne z zasadami demokracji i porządkiem prawnym. Do "wzięcia" marszałka, w ramach normalnego głosowania sejmowego (a sami przecież nie mieli nawet ku temu wymaganej wększości), zostali zmuszeni przez partię, która nie zdeklarowała się ostatecznie, czy bedzie w rządzie czy w opozycji. I to wszystko. No i co jeszcze się od wyborów do sejmu "dzialo", poza demokratycznymi wyborami na prezydenta?

A co do Bialorusi - nie ten kierunek - jesli juz to wybralbym droge bardziej na poludniowy-zachod - lubie cieplo :))) i z racji wieku hahaha i popatrzec sobie na panienki toples plawiace sie w falach cieplego morza :)

Jareko, źle mnie zrozumiałeś (o czym pomyślałem poniewczasie) - to miała być wycieczka krajoznawcza, co byś się zapoznał ze "skokiem na władzę" a nie wylegiwał gdzieś na plaży. :lol: I żadnych złych intencji, np. żebyś został tam dłuzej niż trzeba, nie miałem.

Gość gregmena

jabco i może to wina PISu że wygrało wybory, może sie zastanów dlaczego PO przegrało i pewne wygrane wybory parlamentarne i prezydenckie, przez swoją butę i zarozumiałość, a poczytaj posty zwolenników Tuska i swoje powyżej to może wreszcie zrozumiesz czemu PO przegrało, a co PIS jak wygrał to teraz ma iśc sie utopić???

jak dogadać się z partią która w ciągu godzin mówi co innego raz podzielić MSWiA a jak PIS dzieli to mówi nie dzielić

ewentualne rządfy w Polsce Leppera to będzie wina Tuska że wola Komorowskiego niż dobro Polski, chyba nawet każdy z PO powie ze TUSk pownien być marszałkiem a oni co woleli wojne, to niech biorą odpowiedzialność za niestworzenie rządu

Majeczko! Ty jesteś wyjątkowa. :oops:

Tylko z tego powodu tak uważam, iż wynik ankiety rażąco odbiega od

wyników wyborów. Nie uważam się za bardziej obiektywnego, mam jedynie pewne jasne oczekiwania i pewne doświadczenia.

Panowie! Pożyjemy, zobaczymy.

Szklanka do połowy pusta.........

Ja się dopatruję dobrej woli w dzialaniach PIS-u a niektórzy z Was złej woli

Wspomnijcie jednak kiedyś moje slowa. :D

Wolałbym by moja wizja była górą, bo jest to wizja bardziej optymistyczna dla nas wszystkich.

Nie kraczę na zapas.

Nie szukam na siłę dziury w całym.

Szukam tlumaczeń pozytywnych.

Tworzę w sobie pozytywną atmosferę do kompromisu. A Wy :wink:

zwolennicy Tuska tyle pomyj wylewają, jaby naprawdę wybór Kaczki to był koniec świata, a Janosiki mordoway po dworach, ja wiem że moje pijaczki blokowe rzeczywiście płączą że nie Tusk bo się boją że ich Kaczka wsadzi za ostanie radio z passata co skroili....

a ty ciagle swoje. Jesli merytoryczna dyskusja dla ciebie jest objawem wylewania pomyj....powoli zaczynam cie odbierac nie jako 30 letniego prawnika tylko nastoletniego mlokosa co niewiele majac do zaoferowania w racjonalnej dyskusji tylko pieniactwem sie zajmuje lub wrecz jednym z tych o ktorych tak czesto tu waspominasz jest.

Bez obrazy ale czy nie widzisz ze ton Twoich wypowiedzi pod naszym adresem jakos nie przystoi 30 latkowi po kilku fakultetach? Na doatek prawnikowi? I jest obrazliwy w wielu wypadkach?

wina jest zapewne po obu stronach, dziwne że obie strony tego nie widzą, jeżeli więc jeśi kiedyś rządy obejmie Lepper, dziękujmy tak samo Tuskowi i KAczce.... bo ja w Tuska wierzyłem....
wierzyles? nie do wiary :)))) Ale czesc piszacych w tym watku obarcza w swietle wydarzen ostatnich dni tylko jedna osobe czy ugrupowanie - myslac o braciach i PiS

zadziwiające jest to że o Komorowskiego pada rząd, przecież gdyby Tusk został marszałkiem pewnie dziś mielibyśmy rząd, nie wspominając nawet o tym że Tusk był najlpeszym kandydatem....

Czy trzymanie sie twardo raz wypowiedzianemu zdaniu czyni go odpowiedzialnym? ZE ma charakter i kupczyc stolkiem mimo wszystko nie bedzie gdyz licza sie wartosci wyzsze a nie cieple posadki

co do wykresu Jareco to czysta demagogia, ......a populizmy jareco są zadziwijące.... ja się cieszę ze prezydent w Polsce nie ustala kursów walut, alwe qwidze że do tych czasów tęskni jareco

skoro wplyw polityki danego kraju na kursu walut w globalnym swiecie jest dla Ciebie demagogia....t o juz nie mam nic do dodania. Ekonomia rzadzi sie prawami jak widze niepojetymi dla Ciebie a odbierajac mnei za populiste chyba nie wiesz co to slowo oznacza. A tesknie do czasow gdy wybrani przez nas ludzie beda realizowac przedstwiony w kampanii wyborczej program a nie qrwic sie by tylko dobrze miedzy soba stolki podzielic.

bogusław nie musi być obiektywny, tu nikt nie jest obiektywny, chociaż przytacza się tu fakty, to komentuje je już z własnego punktu widzenia.

I to właśnie jest dobre, bo mogę poznać inną perspektywę w końcu moich rodaków. W końcu dyskutyją tu zwolennicy 2 opcji nie tak odległych od siebie, jak to pożna przedstawić (reszta się wykruszyła dużo wcześniej).

Ja osobiście zgadzam się z bogusławem, wckwadratem, smartcatem prawie w całości. Nie znaczy, że nie zgadzam się w wielu sprawach z jabkiem, jareco, lawym. Jednak największym obecnie dyskutowanym problemem jest brak koalicji. No i teraz możemy się zgadzać , czy nie na różne tematy gospodarcze, socjalne itp. ale jest do zrobienia przede wszystkim pewna robota: utworzenie rządu a potem rządzenie.

obie partie dostały społeczny mandat do tego z tym, że funkcję leadera dostał PiS. No i PiS prosi swojego współpracownika, by ten mu pomógł, ale ten zanim weźmie się do roboty, stawia warunki. niestety nie ma w zasięgu pracownika z tymi samymi kwalifikacjami, który mógłby zastąpić ambitnego pracownika, mającego wcześniej nadzieję, że to on będzie kierownikiem projektu. Poza tym była na gębę umowa przedwstępna o współpracy i PiS lojalnie chce się z niej wywiązać. Poza tym jest robota do zrobienia, bo klienta, czyli nas, interesuje efekt a nie kłopoty oragnizacyjne.

Tymczasem PO mówi nam, czyli klientowi, że niech sobie sam PiS robi, choćby z robotnikami na czarno, bo mają inne koncepcje współpracy...

"A jak wam spartoli z tymi niewykwalifikowanymi to jego wina, a my nie chcemy z tym nic wspólnego".

No tak, ale pomóc nie chce...

A propos Andrzeja L. i jego ugrupowania w skrócie Samoobroną zwanego.

Taki k....ć jest urok d......cji. Naród wybrał i A.L. ma trzeci co do wielkości klub parlamentarny, a vice marszałków jest pięciu bodajże. To co "mniejszość niemiecka" miała mieć dwóch?

Ja mam nadzieję, że prezydent (jeszcze elekt) rzeczywiście będzie robił, co obiecał i jego inicjatywy ustawodawcze pójdą m.in. w tym kierunku, aby osobom o "poszlakowanej opinii" :wink: utrudnić nieco dostęp do funkcji z publicznych pieniędzy opłacanych.

Aczkolwiek jeśli taka wola "narodu" :oops: :cry:, to co zrobić z takim "narodem":

1. polubić,

2. tolerować (modne słowo),

3. sterylizować,

4. wyeksportować,

5. uśpić?