Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena

rzeczpospolita

w podkarpackim w policji i innych służbach mundurowych masowo na emeryture przechodzą byli ESBECY, jaka kurcze szkoda że Tusk nie wygrał mogliby jeszcze kilka lat podtrztymywac układ

patrzcie na dowcip mTom to czysty populizm, porównanie kaczki do tych zdarzen jest chore po pierwsze Hiroszima gdzie tysiące ucierpiało to nie miejsce do żartów, a po drugie taka gadka jaka to niby katastrofa że Kaczyński wygrał to demagogia to samo się mówiło po wygranej Kwasa i co i nic Polska jakos stoi, a to ciągłe straszenie, spiskowe teorie dziejów, negatywizm jest już naprawdę nudny u zwolenników Tuska....

najważniejsze jest stwierdzenie już w niedziele PO było na NIE koalicji!!!!!!!!

Obawiałem się, że ktoś nie załapie.:D

Gregmena przypadkiem przeoczył kawałek wywiadu ze Staniszkis:

"I nerwy zawiodły chyba również liderów PiS?

PiS też miało swoje kalkulacje. Liczyło może na to, że Platforma się podzieli. Rokita i ta część Platformy, która wywodzi się ze Stronnictwa Konserwatywno-Ludowego, ma związki towarzyskie i programowe z ludźmi PiS, takimi jak Kazimierz Ujazdowski. To był jeden z powodów ostrej gry PiS - żeby SKL-owska część Platformy przeszła do ugrupowania braci Kaczyńskich albo wyodrębniła się, tworząc z PiS koalicję. Dostaliby wtedy więcej stanowisk, niż proponowano Platformie. Gdyby Rokita przeszedł ze swoim środowiskiem do PiS, może dostałby premierostwo.

Ta kalkulacja jednak zawiodła?

Nie wiadomo. W PiS liczono prawdopodobnie, że związki Rokity z częścią PiS są silniejsze niż z liberałami z Platformy."

Na razie w oglądzie z zewnątrz wygrywa partyjne kunktatorstwo.

Z obu stron.

Ale nowe zawsze rodzi się w bólach. Nikt nie twierdził, ze będzie jak po po maśle.

Jak w silniku. Był suw ssania, teraz jest sprężania, zobaczymy jaki będzie suw pracy i czy wydech pójdzie przodem czy tyłem z dołu. :wink:

Nerwy zawodzą mTom wszystkich, nas również. :roll:

i PiS i PO nie chcą i nie chcieli, teraz są wzajemne przepychanki aby pokazać wyborcom że chcą i winić należy stronę przeciwną. Żeby nie stracić głosów.

Wejście do tego rządu to przecież krzyżyk dla PO.

PiSowi tez nie leży PO.

Będzie rząd mniejszościowy wspierany przez m.in. Samoobronę. Nie utworzą z nią formalnej koalicji i rządu bo to oznacza utratę części głosów (a za rok samorządowe). Dlatego też będzie to tylko i wyłacznie wspieranie katolewicy przez samoobronę w głosowaniu i forsowaniu wielu ustaw.

Ja akurat zyskałem szacunek dla PO (mimo, że część ludzi z tej partii mi nie odpowiada), że nie wchodzą z PiS'em w koalicję. Niech im dadzą się wyszaleć a za 4 lata społeczeństwo się wypowie co było. PO nie straci. a PiS może (choć nie musi).

ps. podobno cała lista nazwisk jest stworzona przez PiS kogo nie chcą we władzach sejmu i senatu z PO :D :D A PO ją widziała i mimo wszystko wystawiłą z tej listy 8)

ps2. w nowym roku szykują się pewne zmiany na scenie politycznej - czyli nowa partia (nazwisk nie wymienię bo to nic pewnego). Ja i tak już starciłem wiarę w jakąkolwiek politykę i zdaje się że już nie mam na kogo głosować. Chyba będę po prostu wszystkich skreślał w wyborach samorzadowych... :(

Gość gregmena

oczywiście mtom masz racje

ale nie chcialem tu calosci cytowac

jedkaże najważniejszy jest cytat:

Rz: Zaskoczyło panią to, co się stało? PO i PiS mówiły o wspólnej koalicji wiele miesięcy przed wyborami. Takie deklaracje zdarzyły się pierwszy raz. I fiasko.

Jadwiga Staniszkis: Obawy wyraziłam już w wieczór po wyborach parlamentarnych, widząc pierwsze reakcje Rokity, Gronkiewicz-Waltz, Komorowskiego. Były wyraźnie na nie.

całość prosze przeczytać

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051028/kraj/kraj_a_5.html

co do podziału PO to jednak chyba nieuniknione to typowa partia władzy bezideowa (nie dawajmy sie okłamać że to liberałowie :) ) u nas w mieście szefem parti jest były działacz SLD a zastępcą ZCHN, ci ludzie tam przyszli 2 lata temu jak było wiadomoże SLD przegra i chodzi im tylko o stoły a nie o podatki 15%

........ Powinno się głosować na konkretne osoby (okręgi jednomandatowe), a wyborcy powinni mieć prawo do odwołania i rozliczenia swojego przedstawiciela, który "zawiódł" zaufanie, np nagle zmienił poglądy polityczne. Jeden gościu dawno temu nawoływał: "obywatelu, zrób sobie dobrze sam". I to jest prawda, jak sami o siebie nie zadbamy, to nikt o nas nie zadba, kto lepiej od nas wie, co jest dla nas dobre?

Juz dawno temu podobnie mowilem :lol: :lol: :lol:

dodalbym do tego konieczne zniesienie Immunitetu w formie w jakiej teraz obowiazuje

boguslaw - jak juz napisalem - nie lubie Niesiolowskiego odkad po raz pierwszy wypowiadal sie publicznie. Nic tego nie zmieni. Dziala na mnie alergicznie ale....mimo wszystko szanuje go za jego postawe

A Lepper hmmm....zostawmy Pana Przewodniczacego z jego kolorowym obliczem ;)

I hmmm.....cytujac Ciebie:

"....Głosowanie na Leppera odbyło się w Sejmie przez posłów a głosowanie na Niesiołowskiego w Senacie przez senatorów. Taktyka górą.

Jeśli dla Was to jest jedno i to samo, to nie mamy o czy z sobą rozmawiać....."

milo uslyszec ze nie mamy o czym ze soba rozmawiac ;) Nerwy jak widze puszczaja zupelnie niepotrzebnie gdyz po oddanych glosach nia mamy juz na nic wplywu i tylko pogadac sobie mozemy.

Fakt - w dwu roznych izbach glosowanie sie odbylo ale w obu wypadkach jedna partia stojac w jednym szeregu zaglosowala na Leppera i umoczyla Niesiolowskiego. Tym samym pokazala mi jak ocenia obie osoby i ktora jest jej blizsza hmmm...programowo? wizualnie? Czort wie jakie byly motywy takiej postawy PiS. Choc chyba najbardziej by zalezalo im na tym by wykonac taki ruch uniemozliwiajacy, przy znanym staniowisku PO wzgledem Leppera, powstanie koallicji i zrobienie z siebie dobrego wojka ktoremy tylko PO w stworzeniu rzadu przeszkadza ze swym twardym podejsciem do programu gloszonego przed wyborami do sejmu. Wybory na prezydenta pozostawmy - one w mojej ocenie wplyw mialy minimalny choc zradykalizowaly postawe wobec PO ze strony PiS. A terazniejsze blagania PO o stworzenie rzadu ukazywane tak nagminnie w mediach i naglasniane stoja w jawnej sprzecznosci z czynami.

Gość gregmena

oczywiście mtom, poza kilkoma złośliwościami nie było epitetów w stylu jabco czy jareco, przepraszam i kłaniam sie do stóp i piwa 2 wiszę

przejrzałem i chyba się zapędziłem pisząc tak o Tobie, PRZEPRASZAM

ale najważniejsze to przyznać się do błędu, co chyba niektórzy tu potrafili nawet zauważyć pisząc o moim nawróceniu gdy kilka razy pisałem o PIS negatywnie, bo trzeba być obiektywnym, źle się obecnie dzieje i z PISem i z PO

co do podziału PO to patrząc jacy tu są ludzie na dole, to jestem pewny że gdy za 2 lata w sondażach będzie prowadziła samoobrona to będzie masowy odpływ z PO właśnie do samoobrony a wasz kochany katolewak Niesiołowski nagle odnajdzie ukojenie w objęciach Rysia Czarneckiego....

w Po byli poważni ludzi Zyta Gilowska - świetny program gospodarczy

Płażynski człowiek zgody i zasad

ale właśnie tych się pozbyto a zostawiono mendy ala Piskorski czy Niesiołowski i hałastra co się pisałą bo była pewna że PO wygra samodzielnie wybory

Jerzysio, a jednak.

Widzisz Gregmena, da się. Przyjęte.

Moim zdaniem obie strony są winne. Przy podwójnym zwycięstwie PO pewnie mielibyśmy do czynienia z podobną sytuacją (no może poza paktowanie z Lepperem - bo to już jest przegięcie). Trzeba się pogodzić, że POPiS nie powstanie. Może to i lepiej...

Ciekawe jaka byłaby frekwencja podczas przedterminowych wyborów w styczniu?

Niech im dadzą się wyszaleć a za 4 lata społeczeństwo się wypowie co było.

Mówisz poważnie czy żarty sobie stroisz :o .

Jeśli taką postawę prezentują liderzy i elektorat PO, to nie ma dla mnie żadnej nadziei. Stary jestem, kolejnych wyborów mogę nie dożyć :cry:

Mówię serio, ale ja nie jestem elektoratem PO :D

Powiedz dlaczego PO ma wchodzić z PiS'em w koalicję? ja nie widzę zbyt wielu argumentów. Więcej przeciw niż za. Z drugiej strony widze to samo w PiS'ie. Więc dla mnie to oczywiste że nie będzie koalicji.

Poza tym PiS'u nie lubię przez osobę kaczyńskeigo który mi Warszawę spaprał. Do PO tez mam wiele zarzutów (hmmm....zresztą chyba do każdej partii.)

I nie tylko sądzę że koalicji nie będzie ale się również z tego cieszę. Niech PiS pokaże to co naobiecywał w kampanii....jestem ciekaw.

Gość gregmena

no widzisz 2 Polaki się pogodzą

ale 2 polityków się nie da pogodzić ;)

w styczniu po tym co pokazało PO i PIS (kolejnośc dowolna)

frekwencja 25%

50% ma Samoobrona (większośc w sejmie 2/3) = 340 posłow

20% SLD (jedyna poważna opozycja) = 70 posłow

6% PIS (bo gregmen poszedł zagłosować) = 20 posłów

6% PO (bo jabco poszedł) = 20 posłow

5% LPR = 10 posłów

4% Mikke = 0 osłów

reszta %%%%

Kaczyński jedyna przeciwwagą Leppera ale nic nie znaczącą

DZIĘKUJEMY TUSKOWI I KACZYŃSKIEMY za prawdziwy rząd.....

Kwaśniewski przeprasza za wybory styczniowe

....bo obiecywać łatwo, papier cierpliwy......

PO do roboty na zderzaka za gospodarkę, służbę zdrowia i 3 mln mieszkań, a PiS będzie tylko pilnować i puszczać oko : no widzicie my chcemy, ale to ich wina !

Bardzo wygodnie, baaaaaaaardzo.....

a może tak na odwrót, niech się zamienią teczkami o 180 stopni, co ?

J

...

I Lepper to też jest Wasza rzeczywistość, czy się to Wam podoba czy też nie. Głosowało na niego i na jego prywatny klub sporo obywateli RP.

Chowanie głowy w piasek nic tu nie da...

Ależ bogusław ja nie chowam głowy w piasek, wręcz przeciwnie.

LEPPEROWI i tej "sporej grupie" która na niego głosowała mówie stanowcze NIE

Nie , nie i jeszcze raz nie.

Nawet jak tych wyborców będzie miał 90% to ja mówie NIE

I to różni Leppera od Niesiołowskiego - ten drugi za komuny mówił stanowcze NIE

Pomimo wszystkich przeciwnosci

....PO do roboty na zderzaka za gospodarkę, służbę zdrowia i 3 mln mieszkań, a PiS będzie tylko pilnować i puszczać oko : no widzicie my chcemy, ale to ich wina !

Bardzo wygodnie, baaaaaaaardzo.....

Ale takie stanowiski PO jest tutaj nie zrozumiale. Koalicja za wszelka cene? Po co sie pytam? Skoro niemozliwym jest z zalozenia zrealizowanie kielbasy wyborczej z zalozenia. Z tym to chyba kazdy z nas sie zgodzi.

Naobiecywano zbyt wiele a te 3mln mieszkan - to juz szczyt hmmm....poboznych zyczen czy niefrasobliwosci w gadaniu. Wychodzi ze rocznie musialoby byc oddawanych do uzytku 375.000 !!!. Przypomne tym co nie pamietaja - szczyt w budownictwie osiagnal wartosc 300.000 lokali i to tylko w jednym, jedynym roku a od tamtego czasu spadek jest co rok.