Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

Trochę humoru:

Pracusie

Na kilka dni przed wyborami prezydenckimi w Internecie pojawił się krótki fragment filmu z 1962 r. pt. „O dwóch takich, co ukradli księżyc” w reżyserii Jana Batorego. Przypomnijmy, iż tytułowe postacie zagrali tam jednojajowi bliźniacy Jarosław i Lech Kaczyńscy.

Oto dialog ze wspomnianego fragmentu filmu, jaki toczył się między Jackiem i Plackiem tuż przed sceną kradzieży księżyca:

– Ty, jakby nam się udało, ale bylibyśmy bogaci.

– No, i nie musielibyśmy nic robić.

– I tak nic nie robimy.

– No tak, ale wtedy w ogóle nic byśmy nie robili!

A powiadają, że nikt nie jest prorokiem we własnym kraju...(...)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena

jejku zaczyna mnie to wnerwiać to jak cały czas sie płaszczy PIS przed PO, ilez można prosic to PO o powrót do rozmów, PO od samego początku nie chciało koalicji, a PIS caŁY CZAS SIĘ KORZY, UPOKARZAJĄCE...

PO uda sie spełnić marzenia i doprowadzić Leppera do władzy, u mnie w pracy większośc osób głosowało na PO, pare na PIS, kilka na SLD, a jeden na Leppera i on teraz triumfuje.... ale to nie jest najgorsze, najgorszejest to jak sieludzie zawiedli, wierzyli w nowy rząd, że coś sie zmieni, że może wreszcie i za 4 lata ta sama koalicja wygra (tego sobie życzyć trzeba że wreszcie jakiś rząd wygra wybory), a teraz Ci ludzie jak widzą po tylu obietnicach wspołnego rządu, krach i kłamstwo, pojawiają sie głosy "a teraz juz naprawdę zagłosuje na Samoobrone, bo na tych już patrzeć nie mogę"...

smutne, ale jak patrze na Tuska i PIS to pewnie zarok dwa będzie reząd samoobrony z SLD

..a teraz Ci ludzie jak widzą po tylu obietnicach wspołnego rządu, krach i kłamstwo, pojawiają sie głosy "a teraz juz naprawdę zagłosuje na Samoobrone, bo na tych już patrzeć nie mogę"...

smutne, ale jak patrze na Tuska i PIS to pewnie zarok dwa będzie reząd samoobrony z SLD

Chwila, moment. To, że 2 partie nie mogą się dogadać żeby współtworzyć koalicję to jeszcze żadna tragedia. Oczywiście gorycz niespełnienia zostanie, ale to nie powód żeby przy najbliższej okazji głosować na SLD lub Samoobronę. W sumie może to i lepiej żeby zarówno PiS, jak i PO zachowały odrębną tożsamość. I żeby własnie z nich uformowały się wreszcie 2 główne w polskim systemie politycznym partie - nieco na lewo i nieco na prawo od centrum, zależnie od kierunku (gospodarka lub światopogląd) patrzenia.

Piękne plakaciki szczególnie ten o gwiezdnych wojnach (choś może lepiej napisać Wojnach gwiazdorów :wink: ) ale Klony straszą nie tylko w odłgłych galaktykach :cry:

A swoją drogą może uda mi się odpowiedzieć na częste pytanie dlaczego PIS tak chce koalicji z PO. Wiadome jest że po tym co populiści (socjaliści "solidarnościowcy" czy jak ich tam zwał ) naobiecują liberałowie (prawica) musi posprzątać. PIS tym się różni (na szczęście) od samoobrony czy innych Lewicowców,że oni od początku wiedzą,że ich obietnice są nierealne lub więc szkodliwe a tak mogliby wytłumaczyć,że to partner koalicyjny winien a nie oni (pamietacie koalicje w których brała udział UW (UD) mino że byli najsłabszym ilościowo elementem koalicji to na nich spadała w opini społecznej CALA odpowiedzialność za te rządy

http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2991235.html

Polecam ten wywiad z Jarosławem. Można poznać jego tok rozumowania.

To jest szczególnie dobre:

Mówimy o Lepperze.

Kaczyński: - To jest 56-osobowy klub, który ma prawo do wicemarszałka i wobec tego nie mogliśmy nic zrobić. A grzeszników jest w Sejmie wielu.

Tak samo Platforma miała prawo do wysunięcia do Komorowskiego. Ma nawet liczniejszy klub - 133 posłów.

Kaczyński: - Miała prawo, ja oczywiście temu prawu nie przeczę. Tylko myśmy nie mieli obowiązku na takiego kandydata głosować.

Oraz to:

Niech Pan zgadnie, kto to powiedział: "Od dłuższego czasu dziwiła mnie naiwna wiara SLD, że zdoła kupić Andrzeja Leppera za stanowisko wicemarszałka (...). W sprawie Leppera trzeba reagować zdecydowanie, gdy ktoś pluje, nie można mówić, że pada deszcz (...) To ugrupowanie trzeba izolować".

- Chyba ja to mówiłem.

Ma Pan szczęście, to Pana partyjny kolega Adam Bielan w 2001 r.

- Najwyraźniej Adam Bielan zmienił zdanie.

Niech Pan zgadnie, kto to powiedział: "Od dłuższego czasu dziwiła mnie naiwna wiara SLD, że zdoła kupić Andrzeja Leppera za stanowisko wicemarszałka (...). W sprawie Leppera trzeba reagować zdecydowanie, gdy ktoś pluje, nie można mówić, że pada deszcz (...) To ugrupowanie trzeba izolować".

- Chyba ja to mówiłem.

Ma Pan szczęście, to Pana partyjny kolega Adam Bielan w 2001 r.

- Najwyraźniej Adam Bielan zmienił zdanie.

No... jak bym był wyborcą PiSu to zapadłbym się pod ziemię

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

A jak sie "dobrze siedzi" poprzez pomoc "kogoś" to trzeba zmieniać zdanie szybko i zdecydowanie.

PiS - Populisci i Szuje.

Ale nie zmienia to faktu że chce rządu. Natychmiast.

KAS01 rozumiem że Tobie na rękę słaba złotówka, mojej firmie też. Ale ogólnie dla kraju jest to gorzej

Stosunek exportu do importu to porażka. Wiecej tracimy jako społeczeństwo.

Więc nie ciesz sie dbając o własny tyłek tylko rządaj ze mną.

Rządam rządu POPiS i wzmocnienia złotówki.

...

Więc nie ciesz sie dbając o własny tyłek tylko rządaj ze mną.

Rządam rządu POPiS i wzmocnienia złotówki.

Ale ja przede wszystkim dbam o własny tyłek :wink:

I bardzo, bardzo chcę słabej złotówki. A szczytem marzeń dla mnie byłby tani dolar w stosunku do euro (ta para ma dla mnie wieksze znaczenie, niż złotówka do euro)

Odnośnie Religi potwierdziło się moje przypuszczenie. Zgodził się.

Ciekawe, czy Sośnierz zostanie zaproszony do NFZ. Byłoby dobrze.

A teraz popatrzymy czy w PO pęknie. Ja stawiam, żę pęknie.

Choćby ludziom z byłego SKL, jest bardzo blisko do PIS.

Mały.

Bielan i jemu podobni młodzi karierowicze, których nie brakuje w żadnym ugrupowaniu, najbardziej psuję image każdej partii. Dlatego też nie należy ich brać zbyt poważnie. Wygłaszają głównie swoje stanowisko.

Z czasem nauczą się najpierw słuchać, później dopiero komentować.

Nauczą się też, co to znaczy działać zespołowo.

Teresa Lubińska, profesor ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego i radna miasta Szczecina, została ministrem finansów. Była doradcą Leszka Balcerowicza i promotorem jego doktoratu honoris causa, doradzała też ministrowi finansów w ostatnim rządzie.

40-letni Andrzej Mikosz będzie nowym ministrem skarbu. Ostatnio (od 2002 r.) był dyrektorem praktyki rynków kapitałowych w międzynarodowej kancelarii prawnej Lovells.

Jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Odbył staż legislacyjny w Kongresie USA. Od 1994 r. ma uprawnienia sędziowskie i radcy prawnego. Zajmuje się głównie zagadnieniami rynków kapitałowych, obrotu giełdowego oraz prawa spółek.

Piotr Woźniak, 49-letni geolog, były wiceprezes Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa (1999- 2001), został ministrem gospodarki. W rządzie Jerzego Buzka Woźniak był doradcą premiera ds. infrastruktury. Następnie, w latach 2000-2002 został wiceprezesem PGNiG. Jest autorem wielu artykułów i ekspertyz dotyczących infrastruktury oraz rynku gazu. Był negocjatorem umów importowych na gaz ziemny, zawartych w 2001 r. przez PGNiG z Duńczykami i Norwegami, które zostały zaniechane przez rząd Leszka Millera.

Grażyna Gęsicka, dr socjologii i wiceprezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), obejmie funkcję ministra rozwoju regionalnego. Gęsicka jest znana jako specjalistka w dziedzinie pozyskiwania funduszy unijnych. W ostatniej kampanii parlamentarnej doradzała Platformie Obywatelskiej. Była kandydatką Jana Rokity (PO) na szefa nowego resortu. Uczestniczyła w pracach zespołu zajmującego się wykorzystaniem funduszy UE.

To obsada najważniejszych resortów gospodarczych. Chyba nie trzeba tego komentowac. Dodam jeszcze tylko, że nawet mimo braku koalicji z PO, w rządzie są dwie osoby z ich bezpośredniego otoczenia. To kolejny ukłon PiS-u w ich stronę.

Odnośnie Religi potwierdziło się moje przypuszczenie. Zgodził się.

Ciekawe, czy Sośnierz zostanie zaproszony do NFZ. Byłoby dobrze.

A teraz popatrzymy czy w PO pęknie. Ja stawiam, żę pęknie.

Choćby ludziom z byłego SKL, jest bardzo blisko do PIS.

Mały.

Bielan i jemu podobni młodzi karierowicze, których nie brakuje w żadnym ugrupowaniu, najbardziej psuję image każdej partii. Dlatego też nie należy ich brać zbyt poważnie. Wygłaszają głównie swoje stanowisko.

Z czasem nauczą się najpierw słuchać, później dopiero komentować.

Nauczą się też, co to znaczy działać zespołowo.

Oczywiście że tak! Ale czy jakieś rozsądne ugrupowanie wysyłałoby na żer dla mediów kogoś takiego???Żenada... :-?

Gość gregmena

mtom i jabco i PO... ja tez jak psa nie znoszę Leppera, ale jakoś waszym posłom PO w poprzednim sejmie nie przeszkadzało głosowac za Lepperem marszałkiem...

w sobote słyszałem Relige (dopiero co fan Tuska) który powiedział że wejdzie do rząów bo chce być odpowiedzialny za rząd a jego koledzy z PO wolą toczyć rozgrywki wewnątrz partyjne w których on (Religa) nie chce uczestniczyć......

wiele osób głosowało na Po i PIS myśląc że stworzą wspólny rząd i wezma odpowiedzialnośc za naprawę rzeczpospolitej......

Dobra tylko wspolny wg PIS-u to znaczy MY a wy jesteście od wciskania guziczków kiedy będzie trzeba i od tego aby ...................................było na kogo zrzucić w razie czego winę (jak to się już dzieje) patrz wypowiedzi Kaczora na temat vicemarszałków i zwalania całej odpowiedzialnoiści za rozpad PO-PIS-u (nie wiem czy rozpad to dobre słowo ale wiadomo o co chodzi)

Hmmm...zaaskoczenie dzis mnei spotkalo ogladajac Interwencje w TVN po 20-tej

Zaskoczenie nie faktem ze posel po pijaku jechal ale to ze byl z PiS i jest w szeregach sejmowych. Moze to bym przebolal choc kto jak kto ale oni wlasnie powinni sluzyc przykladem - przez te trzy dni zginelo prawie 90 osob a prawie 1600 zlapano po kielichu. Do cholery - kiedy w koncu do tych debili dotrze ze stanowia potencjalne niebezpieczenstwo i to smiertelne dla innych

Ale wrocmy do sedna

Wqrwilo mnie stanowisko Dorna i Wassermana.

Po ich wypowiedziach watpie by ten sejm mial szanase na zmiane w immunitecie poselskim. Jednak to jedna wielka sitwa popierajacych siebie w takich sytuacjach.

I jak to wszytsko ma sie do wypowiedzi Kaczora ze w szeregach PiS nie ma miejsca na ludzi w prawomocnym wyrokiem

A ten posel taki wyrok ma i w lawach PiS zasiada