Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

patrz jacek Kurski powiedzial prawdę i go do partii wrocili... drugi Tusk kłamał w oczy, a co gorsze 2 razy wygrane wybory przegrał i trwa, chociaż jest człowiekiem z zasadami...

kroyena poczytaj najnowsze doniesienia z Słowacji, liniowy to LIPA

Bardzo ciekawe podejście - nieważne ,że napluł na innego człowieka ważne ,że jako formę ekspiacji wyznaczył sobie wyznanie prawdy...fascynujące :D

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

beznamietnie za RMF FM

cytuje :

5 mld zł zamierza zaoszczędzić rząd na cięciach w administracji publicznej. Zostaną zlikwidowane m.in. 33 delegatury urzędów wojewódzkich w miastach, które straciły status wojewódzkich. Jednocześnie powstają zupełnie nowe i kosztowne instytucje. Gdzie więc te oszczędności?

Likwidacja, oszczędności - wszystko to brzmi bardzo dobrze, ale pojawia się pytanie, kto przejmie kompetencje tych delegatur. Sprawy paszportowe, budowlane i geodezyjne zostaną przesunięte do starostw powiatowych. Choć i to nie jest przesądzone, bo jak się okazuje - jeszcze nic w tej sprawie nie jest pewne. Likwidacją delegatur zajmuje się bowiem MSWiA, a minister odpowiedzialny za administrację dopiero dziś ma się zająć tą sprawą.

Nie wiadomo też dokładnie, ile rząd zaoszczędzi na likwidacji tych urzędów. Według naszych pobieżnych obliczeń wynika, że w delegaturach w całym kraju pracuje około 1,5 tys. pracowników, a koszt ich działania to około 80 mln złotych. Zaznaczmy, że część tych pieniędzy mają przejąć starostwa. Cóż, jak widać, oszczędność pozorna.

"Nie sądzimy, aby cięcia w administracji państwowej przyniosły duże oszczędności" - uważa Marek Goliszewski z Rady Przedsiębiorczości. I przypomina, że niegdyś plan Hausera także ambitnie zakładał wielomiliardowe oszczędności, a skończyło się na kilku milionach.

Bilans może wyjść na zero

Jednocześnie rząd tworzy zupełnie nowe i kosztowne instytucje jak urząd antykorupcyjny, nowych urzędników zatrudniają też poszczególni ministrowie. Tak więc bilans tych roszad może wyjść na zero, albo nawet dopłacimy do tych rządowych pomysłów administracyjnych.

Likwidacja wielu agencji będzie tylko pozorna. Dla przykładu Agencja Nieruchomości Rolnych, która rzekomo ma być zlikwidowana, tak naprawdę zostanie przekształcona w Bank Ziemi w Ministerstwie Rolnictwa. Urzędnicy zmienią więc tylko miejsce pracy. Sam premier już skorygował zapowiedzi szybkich i dużych oszczędności. Nie będzie to 5 miliardów - oszczędności w roku 2006 wyniosą co najwyżej połowę tej kwoty.

Jednak nawet i te oszczędności mogą być tylko pozorne, bo jednocześnie powstaje rozbudowany urząd antykorupcyjny, w którym ma być zatrudnionych 500 dobrze opłacanych osób. Ludzi od tajnych służb zatrudnia też na gwałt minister Zbigniew Wassermann, a od nowego roku zacznie działać Prokuratoria Generalna. Wątpliwe więc, aby to nowe państwo było państwem tańszym.

"Super Express": Policja rok temu nagrała rozmowę dwóch członków mafii paliwowej, którzy o ministrze Zbigniewie Wassermannie mówią: chciwy, ale pożyteczny.

Nagranie jest objęte najściślejszą tajemnicą państwową. Dokładną treść zna zaledwie kilkanaście osób w państwie.

Dziennikarzom "Super Expressu" udało się ustalić, że rozmowę dwóch członków mafii paliwowej nagrano na przełomie listopada i grudnia ub. r. Oficerowie CBŚ zdobyli informację, że we wrocławskiej restauracji dojdzie do spotkania Artura K. (którego zeznania przyczyniły się do aresztowania byłego szefa śląskiej policji, generała Kluka) oraz Tomasza K. Obydwaj od lat byli rozpracowywani jako czołowe postacie mafii paliwowej.REKLAMA Czytaj dalej

- Policjanci zainstalowali w knajpce mikrofony. Spotkanie trwało kilka godzin. Nagranie jest bardzo długie, mówi jeden z rozmówców "Super Expressu". Pita bez umiaru wódka rozwiązywała język mafiosom. Artur K. oraz Tomasz K. dzielili się wieloma informacjami, które okazały się niezwykle przydatne dla prowadzących śledztwo.

Przez kilka minut mafiosi rozmawiali także o Zbigniewie Wassermannie, który zasiadał w komisji śledczej badającej wpływ mafii paliwowej na polityków.

"To straszny chciwiec. Ale nie ruszaj go, jest przydatny dla nas, tak wyraża się o nim jeden z baronów" - pisze gazeta.

"Z tego fragmentu wynika, że poseł Wassermann mógł brać pieniądze od mafiosów" - sugeruje "Super Express".

Gazeta przypomina, że zeznania Artura K. złożone w krakowskiej prokuraturze raz już okazały się wiarygodne. Doprowadziły do wybuchu największego skandalu w dziejach policji. Zatrzymany przez policjantów z CBŚ Artur K. wyznał, że tajny plan zwalczania mafii paliwowej otrzymał od generała Mieczysława Kluka, byłego komendanta śląskiej policji.

---------------------------------------------------------------------------------

Poseł Jacek Kurski poinformował, że od wczoraj ponownie jest członkiem PiS. Jak dodał, jego odwołanie od decyzji o usunięciu go z partii rozpatrzył koleżeński sąd dyscyplinarny PiS, który zamienił tę karę na naganę.

Dziękuję sobie ze nie głosowałem na PiS.

Nie mógłbym w lustro patrzeć chyba.

Oni już są na poziomie SLD z końca kadencji.

A co bedzie dalej ??

Mini posumowanie dotychczasowych "dokonań" PiSu i jego rządu:

- lepper wicemarszałkiem sejmu

- giertych przewodniczącym sejmowej komisji do spraw służb specjalnych

- kurski przywrócony do łask

- wpadka minister finansów

- wpadka z upublicznieniem rozmów prowadzonych z USA w sprawie tarczy antyrakietowej

- coraz bardziej realna koalisja SO - PiS

nieźle jak na zaledwie pare tygodni PiS u władzy...

patrz Jacek Kurski powiedzial prawdę i go do partii wrocili... drugi Tusk kłamał w oczy, a co gorsze 2 razy wygrane wybory przegrał i trwa, chociaż jest człowiekiem z zasadami...

kroyena poczytaj najnowsze doniesienia z Słowacji, liniowy to LIPA, poczytaj ostanie doniesienia MFW

Jacek Kurski, współautor kampanii Lecha Kaczyńskiego usunięty niedawno z PiS, do PiS powrócił

Wczoraj sąd partyjny rozpatrywał jego odwołanie. I je uznał. Jacek Kurski został z PiS usunięty w październiku, gdy powiedział w wywiadzie dla tygodnika "Angora", że dziadek Donalda Tuska zgłosił się na ochotnika do Wehrmachtu. I zarzucił Tuskowi, że prezentuje niemiecki punkt widzenia. Było to przed drugą turą wyborów prezydenckich. Został wyrzucony przez Lecha Kaczyńskiego ze sztabu, a przez sąd partyjny - z PiS.

Jacek Kurski zapowiedział, że się odwoła. Kiedy okazało się, że dziadek Tuska służył w Wehrmachcie, ale nie dobrowolnie, powiedział, że czuje się moralnie zrehabilitowany.

W trakcie wczorajszych obrad sądu spytaliśmy szefa PiS Jarosława Kaczyńskiego, czy chce, aby Jacek Kurski wrócił. Kaczyński odmówił odpowiedzi. Powiedział, że nie wie, co sąd zrobi. - Czytałem jego odwołanie. Jacek Kurski ma argument, że rzeczywiście krążyły informacje o takiej przeszłości dziadka Donalda Tuska. Prawdą też okazało się, że dziadek służył w Wehrmachcie. Są też przesłanki, aby sądzić, że Tusk wiedział o przeszłości dziadka. To przemawia za Jackiem Kurskim. Przeciw niemu przemawia zaś to, że zaszkodził gadulstwem swojej partii, i to, że w przeszłość dziadka w ogóle nie powinien się wdawać.

Kurski skłamał, a Ty te kłamstwa próbujesz dalej wcisnąć nam

I dla równowagi, w sprawie rzekomych wypowiedzi członków "mafii paliwowej" o Wassermanie:

Według dziennika krakowscy prokuratorzy, którzy znają nagranie, niewiele zrobili, aby wyjaśnić, czy była to próba skompromitowania ministra, czy prawda. Nagranie jest objęte najściślejszą tajemnicą państwową. Dokładną treść zna zaledwie kilkanaście osób w państwie.

Żenada, żenada i jeszcze raz żenada.

Czy należy rozumieć, że skoro dokładna treść jest znana tylko ograniczonej liczbie ludzi, to dziennikarze Super Expresu są równie uczciwi jak Poseł Jacek Kurski, i to co jest domniemaniem ogłaszają jako pewniak, czy też w tej ograniczonej liczbie dobrze poinformowanych są też dziennikarze Super Expresu.

Sam nie wiem która opcja jest bardziej niegodziwa.

Powoli chyba także można podsumować kampanię wyborczą i temat obietnic przedwyborczych.

Jak wyląda próbnik wiarygodności PiS?

Unia Europejska

"(Giertych) Zapowiedział jednak, że jeśli rząd w ciągu stu dni nie rozpocznie renegocjacji Traktatu Akcesyjnego, to LPR natychmiast przejdzie do opozycji. Zwrócił przy tym uwagę, że renegocjacja Traktatu była jednym z najważniejszych postulatów PiS-u w kampanii wyborczej."

"Premier Kazimierz Marcinkiewicz powiedział, że polski rząd nie będzie renegocjował z Unią Europejską Traktatu Akcesyjnego. Zapowiedział również, że jego gabinet zrobił wszystko, by nasz kraj nie stracił ani złotówki przez opóźnienia we wprowadzaniu unijnego prawa."

Służba zdrowia

Zapowiadano finansowanie z budżetu, wdrażany jest program Religi.

3 - 4 mln mieszkań

W praekspoze w RM usłyszałem, że będziemy je sobie musieli sami wybudować. Mają to wspomagać tanie kredyty (oby nie w stylu Pola).

Koalicja z Lepperem

Marzec 2005 rok / antena RMF FM

"RMF FM:

Czy w przyszlej kadencji Sejmu bedzie mozliwa sytuacja kiedy partia poprze ludzi

majacych klopoty z prawem ?

Lech Kaczyński:

Nie ma takiej mozliwosci. PIS jest partia ludzi praworzadnych, którzy daza do

rozliczen krzywd. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko komu tocza sie sprawy sadowe. To jest sprzeczne z idealami PIS.

RMF FM:

Czyli poparcie dla takiego polityka jak na przyklad Andrzej Lepper gdyby staral sie o fotel marszalka jest niemozliwe?

Lech Kaczynski:

Nie ma takiej mozliwosci. Najwyzsze funkcje w panstwie musza sprawowac ludzie czysci jak lza. Andrzej Lepper udowodnil, ze ma za nic prawo i jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PiS'u dla tego polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne."

Kryże

W RMF FM Kaczyński powiedzial:

"Najwyższe funkcje w państwie muszą sprawować ludzie czyści jak łza"

A teraz:

"- Wolałbym, żeby ten wyjątkowo sprawny prawnik miał inny życiorys.

(...)

Ma on większe zasługi niż winy - komentuje Jarosław Kaczyński, prezes PiS."

Obietnice ogólnie

"Samoobrona i LPR w zamian za poparcie rządu domagają się od PiS spełnienia postulatów, które kosztowałyby budżet około 3,4 miliarda złotych"

Są to np.:

- wycofanie podwyżki akcyzy na benzynę

- zwolnienie wszystkich emerytów i rencistów z podatku dochodowego

- becikowe

Przypominam także, że już Marek Zuber (doradca ekonomiczny premiera) zaczął dementować możeliwość spełnienia niektórych obietnic.

Polityka prorodzinna

- wydłużenie urlopów macierzyńskich

- ulgi podatkowe na dzieci

- tańsze podręczniki i przybory szkolne

Obietnice spełnione... przez poprzedni rząd

"Programowi rządu w sprawie ułatwienia działalności gospodarczej można tylko przyklasnąć. Jest tak dobry, że większość zawartych w nim postulatów już została spełniona

Punkt piąty programu rządu Kazimierza Marcinkiewicza brzmi dumnie: "likwidacja barier ograniczających działalność gospodarczą". Żeby go osiągnąć, rząd proponuje "instrumenty i inicjatywy". Program zawiera m.in. postulat, by przedsiębiorca nie ubiegał się o zezwolenie, lecz przysyłał proste oświadczenie, że spełnia odpowiednie do wydania zezwolenia warunki. Ale w obowiązującej od niemal roku ustawie o swobodzie działalności gospodarczej taki przepis już jest.""

Podobno za przepisanie części ekspoze, z ekspoze Belki ma wylecieć jakiś urzednik.

Prywatyzacja i gwarancje socjalne

Andrzej Mikosz w mediach ogłosił, że chce być "ostatnim ministrem skarbu", czyli że chce sprzedać wszystko, co można, i skrytykował długoletnie gwarancje socjalne dla pracowników prywatyzowanych zakładów. Zachodniopomorska "Solidarność" jest oburzona.

"Program wyborczy PiS oraz prezydenta elekta Lecha Kaczyńskiego wyraźnie mówił, że umowy społeczne będą stanowiły element prawa. Po wyborach wypowiedzi Pańskiego ministra temu przeczą" - czytamy w piśmie zarządu regionu "S" adresowanym do premiera Kazimierza Marcinkiewicza (przesłanym też do wiadomości Lecha Kaczyńskiego).

Likwidacja WSI? Jednak nie

"Min. Sikorski mówił o kontynuacji pracy wojskowych służb m.in. z powodu

sojuszniczych zobowiązań. - Ewentualna reforma nie zmienia funkcji, jaką pełni wywiad i kontrwywiad wojskowy - dodał."

Na koniec mamy powrót Kurskiego.

"W październiku, w uzasadnieniu pierwszego werdyktu sądu dyscyplinarnego, który usunął posła z PiS podano, że Kurski "posłużył się metodą niezgodną z zasadami, jakimi kieruje się partia PiS". Takie postępowanie w rywalizacji politycznej jest w ocenie sądu szczególnie naganne i musi zostać surowo napiętnowane - podkreślono wówczas."

Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, które obietnice bedą spełnione?

Gość gregmena

jabko ja takie nagranie mogę z kolegą zrobić o Tobie że jesteśmy z mafii paliwowej i że bierzesz w łape, a [potem udowodnij mi że to nie prawda???

dobrzykowice a jaka jest wpadka pani minister finansów???? chyba nie jesteś zwolennikiem teorii że podstawą rozwoju Polski to budowa hipermarketów... owszem jestem by ich powstawało jak najwięcej...

nie jest chyba Ok sytuacja, ze w Polsce tesco nie placi podatków bo ma same straty, a czytając prasę brytyjską okazuję się że największe zyski tesco ma w polsce, co o tym myslisz???

zaraz zaraz, to w końcu kto kłamał, kurski mówiąc że dziadek Tuska był w werchmachcie???? czy Tusk twierdząc że to absolutnie nie prawda???

OK, kumam Kurski kłamał, a Tusk twierdząc że nigdy dziadek nie był w werchmachcie mówi prawdę... OK.... fakty, fakty

cieszy że wreszcie rząd patrzy na zachód i chce przedłyżyć urlopy macierzyńskie, w Niemczech mam kuzynkę, 4 letnie dziecko i dostaje 800 euro i sie jej nawet do pracy nie opłaca wrócić, ja wiem że młodzi jesteśmy i nie musimy myśleć o emeryturze, ale...

Już nie wiem czy kieruje Tobą niewiedza, głupota, celowa prowokacja czy zaślepienie.

zaraz zaraz, to w końcu kto kłamał, kurski mówiąc że dziadek Tuska był w werchmachcie???? czy Tusk twierdząc że to absolutnie nie prawda???

OK, kumam Kurski kłamał, a Tusk twierdząc że nigdy dziadek nie był w werchmachcie mówi prawdę... OK.... fakty, fakty

Uważam za obrzydliwe kłamstwo twierdzenie Kurskiego, że dziadek Tuska był w Wermachcie dobrowolnie podczas gdy posiadał wiedzę, że został do niego wcielony prosto z obozu jenieckiego.

Natomiast to, że dziadek praktycznie uciekł natychmiast po wcieleniu do Wermachtu i zgłosił sie do aliantów, jako fakt niewygodny dla Twojej i Kurskiego teorii jest skrzętnie pomijany. . FAKTY Gregmena FAKTY

cieszy że wreszcie rząd patrzy na zachód i chce przedłyżyć urlopy macierzyńskie, w Niemczech mam kuzynkę, 4 letnie dziecko i dostaje 800 euro i sie jej nawet do pracy nie opłaca wrócić, ja wiem że młodzi jesteśmy i nie musimy myśleć o emeryturze, ale...

Nieee, no rewelacja. Kraj który niedługo dogoni nas z bezrobociem bo się dławi od socjalu, służy jako wzór ekonomii. Na dodatek znowu pomijasz fakt, że jak będziemy mieli takie PKB jak Niemcy to wtedy możemy pomyśleć o takim socjalu jaki jest w Niemczech. W drugą stronę to nie działa. Jeszcze żadna ekonomia świata sobie z tym nie poradziła. No chyba, że kubańska. FAKTY Gregmena FAKTY

Markus, Gregmena jest fanem Mikkego, żeby było śmieszniej.

A co powiecie na to? :o :o :o

"Wtorek, 15 listopada 2005

LPR wywołała awanturę w europarlamencie

Do przepychanek i wyzwisk doszło w Parlamencie Europejskim w Strasburgu pomiędzy eurodeputowanymi LPR-u i parlamentarzystkami z grupy socjalistycznej z powodu zorganizowanej przez Polaków na terenie Parlamentu wystawy przeciwko aborcji.

Po trwającej kilkanaście minut awanturze, która przyciągnęła uwagę kilkudziesięciu osób, służby Parlamentu Europejskiego usunęły z wystawy budzące najwięcej kontrowersji zdjęcie przedstawiające dzieci w obozie koncentracyjnym.

Ja sama dokonałam aborcji i nie zgadzam się, by porównywano mnie z nazistami - krzyczał portugalska socjalistka Ana Gomez.

To skandal. To jest cenzura! - komentował usunięcie zdjęcia z wystawy Maciej Giertych z LPR. (ck)"

Już nie wiem czy kieruje Tobą niewiedza, głupota, celowa prowokacja czy zaślepienie.

Markus, odpuść sobie, to jest bezcelowe, wszyscy juz wiedzą o co chodzi, wszyscy już się poirytowali, posmiali i ponabijali, tylko jak długo mozna ? :) Ile razy mozna odpowiadać na teksty powtarzane w kółko jak mantra ? Szanuj swój wolny czas :)

Markus, odpuść sobie, to jest bezcelowe, wszyscy juz wiedzą o co chodzi, wszyscy już się poirytowali, posmiali i ponabijali, tylko jak długo mozna ? :) Ile razy mozna odpowiadać na teksty powtarzane w kółko jak mantra ? Szanuj swój wolny czas :)

Spoko. Ja już dawno traktuje to w kategorii folkloru. A tak poza tym, to to jest fajna rozrywka intelektualna :wink: .

Gość gregmena

rozumiem że panowie, po propozycji by części narodu zabrać prawa wyborcze są także zwolennikami cenzury, obrazy proaborcyjne tak, obrazy antyaborcyjne nie.......

Markus co do faktów rozumiem że Tusk nie kłamał mówiąc że dziadek nigdy nie był żołnierzem werchmachtu??? nie kumam ja pytam o Tuska a ci wciąż o Kurskim, nie umiecie pytrań czytać????

oczywiście jestem zwolennikiem wszelkich form działań prorodzinnych, każdego które choć w minimalnym stopniu pozowli na wzrośnięcie populacji i liczby narodzin... także przedłużenia urlopów macierzyńskich... jestem także zwolennikiem zaliczania kobietom czasu opieki nad dziećmi do czasu pracy i wliczania do emerytury.... dziwi że to obecne tu towarzystwo jest takie antyfeministyczne.....

grozi nam bomba demograficzna, a wydarzenia we Francji pokazują że niekoniecznie tą bombę imigrantami można rozbroić... owszem mtom wiem że nabijasz się dla mnie dla samego nabijania, ale jeśli nie umiesz przewidywac skutków tego że spoeczeństwo się starzeje a liczba narodzin spada to myśl nadal dniem dzisiejszym....

rozumiem że panowie, po propozycji by części narodu zabrać prawa wyborcze są także zwolennikami cenzury, obrazy proaborcyjne tak, obrazy antyaborcyjne nie.......

oczywiście jestem zwolennikiem wszelkich form działań prorodzinnych, każdego które choć w minimalnym stopniu pozowli na wzrośnięcie populacji i liczby narodzin... także przedłużenia urlopów macierzyńskich... jestem także zwolennikiem zaliczania kobietom czasu opieki nad dziećmi do czasu pracy i wliczania do emerytury.... dziwi że to obecne tu towarzystwo jest takie antyfeministyczne.....

To co ja nawet jak biore tableteczki anty to jestem antyrodzinna i proaborcyjna za przeproszeniem? :lol: :lol: :lol:

Au!

Sama siebie przytocze robaczku. Pobuhahahamy razem? :lol: :lol: :lol:

Przeczytaj sam siebie....