Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena

Ławy ale mówmy o faktach a nie o tym jakie słuchasz stacje i co czytasz....

fakty są takie:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

w sprawie czynników rakotwórczych w środowisku pracy oraz nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki.

................

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

Część I

Wykaz czynników rakotwórczych dla ludzi

A. Substancje chemiczne i mieszaniny

.......................

17 ------------ Doustne środki antykoncepcyjne stosowane w terapii sekwencyjnej

18 ------------ Doustne złożone środki antykoncepcyjne

19 ------------ Estrogenami terapia substytucyjna

20 ------------ Estrogeny niesterydowe

21 ------------ Estrogeny sterydowe

..........................

dlaczego zarzucasz mi kłamstwo skoro mówię prawdę???

nie wiem co ty czytasz... i co pisza w NAszym dzienniku podaje za zapewne niewiarygodnym dla was źródłem jakim jest rzeczpospolita:

Rzeczpospolita 5 kwietnia 2002

Nowe badania raka piersi i jajników

Antykoncepcja: więcej korzyści czy zagrożeń

Piotr Kościelniak

Pigułki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi - twierdzą specjaliści ze Szwecji i Norwegii po przeanalizowaniu wyników trwających 7 lat badań. Niemal jednocześnie zaprezentowane zostały wyniki analiz wskazujących, że stosowanie zastępczej terapii hormonalnej zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajników.

...................

FAKTY, BADANIA, nie to co pisze TINA, Życie na gorąco, Gala i co mówią w reklamach...

Sam sięprosiłeś prawniczku.

Przykro mi patrzeć, że jak się im urodziło dziecko, chłopiec i zaczeli się ograniczać w piciu, głośnych pijatyk nie było, a nie stety nałóg to nałóg i nietrzeźwi z dzieciakiem chodzili. To taki cietrzew twojego pokroju wezwał na nich Służby.

Nie widziałem drugi sąsiad opowiadał.

Wyszedł on z synkiem na spacer był pewnie po 2-3 piwkach, a skórkojad wzionł i zadzwonił po Policję. Przyjechali dziecko do pogotowia opiekuńczego zabrali. W lecie do dziś do dzieciaka jeżdżą.

Ciekawe jak to wpłynie na chłopaczka.

Co powiesz teraz mocny w słowach.

Jesteś pewnien, że jesteś w stanie każdego ocenić? Że nigdy nie popełnisz czegoś, co ja opisałem powyżej i uważam że był to błąd chama, który zatelefonował?

Jesteś pewnien że twoja łagodna i pełna pokoju miara jest adekwatna do twojego prawego życia?

Styl ci się łamie. Kiedyś byłeś bardziej oficjalny. 8) :lol:

No nie mogę się powstrzymać. :lol:

Mam pytanie,skąd to wzięłam:

Cilest

Jakie mogą być niepożądane skutki

Tkliwość i powiększenie piersi.

Bóle oczu przy używaniu szkieł kontaktowych.

Bóle głowy, migrena.

Plamienia, krwawienia w środku cyklu.

Nudności i wzdęcia w okresie okołomiesiączkowym.

Powyższe działania niepożądane ustępują zwykle po kilku stosowanych cyklach. Gdyby objawy te utrzymywały się i stawały dokuczliwe oraz przy występujących krwawieniach skontaktuj się z lekarzem.

Stosowanie leku może również wywołać: Stany zwiększonej krzepliwości krwi.

Uszkodzenie wątroby.

Wyjątkowo rzadko: - zwiększa występowanie nowotworów macicy i piersi,

- pląsawicę, objawy tocznia rumieniowatego rozsianego.

Cilest

Bóle głowy, migrena.

Powyższe działania niepożądane ustępują zwykle po kilku stosowanych cyklach. Gdyby objawy te utrzymywały się i stawały dokuczliwe oraz przy występujących krwawieniach skontaktuj się z lekarzem.

Uszkodzenie wątroby.

Od razu mówię, że to ŻART:

Urodzenie dziecka też jest nieobojętne dla zdrowia ;)

Ciąża - przybierasz na wadze, obrzęki, nadmiernie obciążone nerki, serce, wątroba, oczy w soczewkach też przesuszone, kiepskie samopoczucie przez 9 miesięcy

Poród - horror wogóle i oficjalny stan zagrożenia życia ;)

Połóg - też kiepsko jest

I to choroba trwa przez 9 miesięcy i może się powtórzyć ;)

To ja już wolę te bóle głowy ;)

Ludzie - życie jest niezdrowe.

Gregmena - słusznie zauważyłeś, że niezdrowe są środki złożone. Teraz wraca się do jednorodnych, ale nie będę się mądrzyć - nie jestem lekarzem.

Żadne środki farmakologiczne które przyjmujemy nie są obojętne :roll: . Tak jak mówiłam - jeśli przyjmuje się takie preparaty, powinny być dobrane jak rękawiczka przez dobrego lekarza.

Wzięłaś z ulotki informacyjnej Cilestu ;). Jak czasem sobie takowe poczytam praktycznie na dowolnym lekarstwie, to mi się robi słabo i mam zamiar to do kosza zamiast doustnie zaaplikować ;) Nie straszą tylko leki homeopatyczne, ale to ponoć woda z cukrem (ale za to z pamięcią ;)) i raczej przed niepożądaną ciążą nie zabezpieczą

Bo terapia hormonalna nie jest dla każdego. Co do ulotek i możliwych skutków ubocznych radzę przeczytać co jest napisane przy zwykłych środkach przeciwbólowych. Też nie jest miło czytać takie rzeczy.

Co do raka w tej wiadomości jest tyle prawdy co i mitów. Jesli chcesz FAKTY I BADANIA to jest sporo raportów w necie (niestety wiekszość in english). Polecam http://www.pubmed.gov tam są m.in raporty/artykuły z The Lancet.

Jeśli chodzi o skróty i info w mniejszej ilości to mozna przejrzeć http://www.contraceptiononline.org wejść w report i opcja wyszukaj....

Opal.

No i słabną i wypadają włosy.

Baba - nie wszystkie kobiety tak przechodzą ciążę i poród, chyba o tym wiesz. :wink:

Objawy okołociążowe, o których piszesz to właśnie wynik rozkojarzonej gry hormonalnej wywołanej przez krążące dodatkowo hormony płodu nakładające swoje działanie na hormony matki.

Hormony płciowe - andro i estrogeny mają wpływ min. na gospodarkę wodno-elektrolitową ustroju.

Nadmierna stymulacja w "punktach uchwytu" tych hormonów zawsze może wywołać metaplazję nowotworową.

Co powiecie o wspólnym rozliczaniu całych rodzin?

(Pisałem gdzieś tam wyżej.)

I co chcesz tym osiągnąc ?

ja też mam pytanie skąd to wziąłem:

"

Mogą to być uczulenia, astma , śródmiąższowe zapalenie nerek, wątroby, czy groźny dla życia dzieci zespół Reye'a.

Może pojawić się niestrawność, zaparcia, a przy chorobie wrzodowej nawet perforacja ścian żołądka i zagrażające życiu krwotoki. "

Wiesz co to jest ? Aspiryna.

Opal.

No i słabną i wypadają włosy.

Baba - nie wszystkie kobiety tak przechodzą ciążę i poród, chyba o tym wiesz. :wink:

Objawy okołociążowe, o których piszesz to właśnie wynik rozkojarzonej gry hormonalnej wywołanej przez krążące dodatkowo hormony płodu nakładające swoje działanie na hormony matki.

Hormony płciowe - andro i estrogeny mają wpływ min. na gospodarkę wodno-elektrolitową ustroju.

Nadmierna stymulacja w "punktach uchwytu" tych hormonów zawsze może wywołać metaplazję nowotworową.

Co powiecie o wspólnym rozliczaniu całych rodzin?

(Pisałem gdzieś tam wyżej.)

Nie wszystkie kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną będą miały raka ;)

Bawić się w takie uogólnienia możemy długo i namiętnie, ale po co? Chyba dla zabawy, ale sporą część ludzi to denerwuje, a nie bawi ;) A szkoda trochę ;)

Wspólne rozliczanie - jak najbardziej. Jak ma być w końcu sprawiedliwie, to jest jeden z filarów. Tylko skąd oni, biedne misie wezmą kasę na zatkanie taakiej dziury? Jakoś nie mam złudzeń.

Dalej nas będą skubać.

Cilest

Bóle głowy, migrena.

Uszkodzenie wątroby.

Od razu mówię, że to ŻART:

Urodzenie dziecka też jest nieobojętne dla zdrowia ;)

Ciąża - przybierasz na wadze, obrzęki, nadmiernie obciążone nerki, serce, wątroba, oczy w soczewkach też przesuszone, kiepskie samopoczucie przez 9 miesięcy

Poród - horror wogóle i oficjalny stan zagrożenia życia ;)

Połóg - też kiepsko jest

I to choroba trwa przez 9 miesięcy i może się powtórzyć ;)

To ja już wolę te bóle głowy ;)

Ludzie - życie jest niezdrowe.

Gregmena - słusznie zauważyłeś, że niezdrowe są środki złożone. Teraz wraca się do jednorodnych, ale nie będę się mądrzyć - nie jestem lekarzem.

Żadne środki farmakologiczne które przyjmujemy nie są obojętne :roll: . Tak jak mówiłam - jeśli przyjmuje się takie preparaty, powinny być dobrane jak rękawiczka przez dobrego lekarza.

To jest z ulotki leku.Nie z RM ani Naszego Dziennika,którego znawców i czytaczy tak tu wielu.

Piszę to,bo śmieszy mnie to jedynosłuszne podejście.A jak są wątpliwości to mogą być tylko od babci z RM.

Codzienne zażywanie leków,które tak ingerują w układ hormonalny nie jest obojętne i może wywołać,znam mnóstwo takich przypadków, poważne problemy.Tak jak zaburzenia hormonalne,których się nie leczy.Dlatego szczęśliwy,kto spotka dobrego lekarza,który go ustawi,ale to tak jak w każdej gałęzi medycyny.

Mówienie i wyśmiewanie wątpliwości świadczy o zwykłe ignorancji.

Współczuję kobietom,których mężowie tak beztrosko podchodzą,do tego,że ona musi się szprycować 21 dni przez lata lekami.

To jest decyzja,bardzo poważna o zażywaniu leku, a nie łyknięcie Mentosa.

Jeśli chodzi o ciążę i poród to jest to fizjologia,bywa zaburzona oczywiscie,wiem coś o tym niestety.(zawsze się jest jedną nogą na tamtym świecie) natomiast ingerencja w układ hormonalny fizjologią nie jest.

I chodzi tylko o to,żeby uczciwie to powiedzieć,bo to nie jest ani tajemnica ani kłamstwo.To są fakty.

Jednak na ostatniej fali histerii wszystko pochodzi od RM.

Nawet jak się okazuje badania faramceutyczne są wykonywane w tajnym laboratorim Ojca Rydzyka przez laborantki w moherowych fartuchach.

Nie mogłem się powstrzymac przed zamieszczeniem w tym watku zartów które Bard13 zamiescił w "Dowcipach"- taka chwila odprężenia i dowcipny relaks w tonie politycznym :-)

Poradnik polityka IV RP

Pamietaj o ostatniej poprawce do ordynacji: jezeli masz brata blizniaka, twoj brat nie moze kandydowac. Ty, oczywiscie, mozesz, jesli twoj brat nie ma brata blizniaka.

Jezeli wyniki wyborow nie potwierdzaja sondazy, tym gorzej dla wynikow wyborow.

Im bardziej wygrales wybory, tym wiecej wladzy musisz oddac. Pamietaj, przegrany bierze wszystko. Jesli probujesz dzielic sie wladza, zamiast ja oddac, to znaczy, ze jestes zadny wladzy.

Negocjacje polityczne najlepiej jest prowadzic w warunkach kameralnych, wystarczy stol, kilka krzesel i kamery telewizyjne.

Musisz nauczyć się wcześnie wstawać. Uzgodnij z kolegami z zaprzyjaznionej partii, kto kogo bedzie budzil o piatej rano.

Do wladz parlamentu mozna wybrac kazdego, kto spelnia trzy warunki: nie byl bohaterem filmow rysunkowych, nie korzysta z solarium i nie zaprosilbys go na swoje imieniny.

W negocjacjach badz elastyczny, nie przywiazuj sie do wlasnego zdania. Partnerzy, z ktorymi chcesz utworzyc koalicje, wytlumacza ci dlaczego nie chcesz tego zrobic, i dlaczego chcesz utworzyc koalicje, z tymi, z ktorymi nie chcesz.

Polityk, kiedy mysli "tak", mowi "byc moze", kiedy mysli "byc moze", mowi "nie wiem", kiedy mysli "nie wiem", nie mowi nic, kiedy mysli "nie", zglasza 21 postulatow.

Nie jest wazne, co mowia fakty i pokazuja konkrety, liczy sie, co mowia Fakty i opisuja gazety.

Sa trzy stopnie zagrozenia w polityce: wrogowie, smiertelni wrogowie i przyjaciele z koalicji.

Jezeli nie pamietales o tych radach, i dales sie zaskoczyc, pozostaje ci tylko samoobrona.

Bo terapia hormonalna nie jest dla każdego. Co do ulotek i możliwych skutków ubocznych radzę przeczytać co jest napisane przy zwykłych środkach przeciwbólowych. Też nie jest miło czytać takie rzeczy.

No o tym właśnie cały czas mówię.;)

I dlatego nikt nie bierze śródków przeciwbólowych przez 21 dni każdego miesiąca,bo to jest lek na ból doraźny i nie jest to cukierek.I wcale nie są to takie zwykłe środki mimo,że można je kupić przy kasie w karfurze.Kto świadomy i nie da się otumanić reklamom,to zdaje sobie sprawę z tego.

No chyba,że ktoś jest przewlekle chory i lekarz mu zapisze,ale to jak z każdym lekiem-trzeba wybrać mniejsze zło.

A to,że nie wszystkie kobiety dostaną raka jest marnym pocieszeniem chyba.Całkiem sporo wyjdzie bez szwanku w ogóle,ale to nie zmienia faktu,że wątpliwości są uprawnione i wyśmiewanie ich jest ideologią ,a nie rozmawianiem o faktach. ;)

Proponuję poczytać na forach internetowych,choćby Gazety,jakie skutki uboczne mają niektóre kobiety-są tam konkretne przypadki.Na jednym z forum pisze dziewczyna po udarze.Młoda kobieta.Prawdopodobnie od srodków antykoncepcyjnych.Mnie przekonują doświadczenia własne i znajomych,ale jak ktoś nie spotkał takich przypadków, to niech poczyta też takie historie-autentycznych ludzi,a nie tylko statystyki.

ps.Jest mi oczywiście wszystko jedno,co kto bierze,tylko zastanowiło mnie to jednostronne podejście. ;)

Dziwi mnie też,czy w ramach tolerancji,poszanowania praw innych, zasadne jest mówienie,że komuś trzeba na siłę dawać tabletki antykoncpcyjne?I oczywiście przykład sztandarowy o wielodzietnej rodzinie pijaków.Bo tylko takie rodziny występują w PL i każda wielodzietna to patologia.I tabletki darmowe na pewno będą spożywane przez takie osoby (pomijam,że alkohol powoduje obniżenie działania leku)-nie wierzę w to!To jest właśnie propaganda. ;)

Takich osób nikt nie jest w stanie nakłonić do zmiany stylu życia przez tabletki antykoncepcyjne rozdawane za darmo -podejrzewam.Tacy ludzie zawsze będą,w każdym społeczeństwie.

A pewna jestem,że nikt nie ma prawa zabronić nikomu i decydować,kto ma mieć dzieci, a kto nie.Konstytucja tego zabrania. ;)

Mimo,że są zakusy,oj są.Takie komisje do spraw dzietności,już to widzę -Jaruga-szefowa,Senyszyn-zastępczyni i Biedroń-sekretarz.Jeszcze tylko skarbnika brakuje i oświetleniowca-pomarzyć fajna sprawa. :lol:

eh tam opal - prawdopodobnie udar od tabletek antykoncepc.

Teorie prawdopodobienstwa wszyscy mielismy na matmie i wiemy jak dziala.

Ja moge podac taki przyklad:

- pacjent ma ostry bol w klatce piersiowej z zemdleniem

lekarz pogotowia po zbadaniu mowi - prawdopodobnie od krzywego kregoslupa jest ucisk na kletke i boli, zobaczmy...

bada kregoslup - a nie , kregoslup prosty

- hmmm a jak z zoladkiem?

- no czasem boli

- no to prawdopodobnie wrzody zoladka, radze zbadac zoladek bo wrzody prawdopodobnie powoduja bole w klatce

- pacjent na to - nie , nie wrzodow to raczej nie mam, az tak mnie zoladek nie boli

- lekarz - hmm a jak z nerwami?

- no czasem mnie ponosza

- lekarz - nerwica! prawdopodobnie bedzie to nerwica, zapisze leki uspokajajace/

widzisz ile prawdopodobienstw bylo?

tak samo z tym udarem moglo byc.

Ja nie mowie ze nie sa tabletki szkodliwe dla zdrowia, sa owszem sa zapewne, ingerencja hormonalna w organizm przeciez. I zapewne kobiety je przyjmujace maja zwiekszone ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy np. Ale czytanie przypadkow indywidualnych gdzie ktos mowi ze to prawdopodobnie od tego czy tamtego to raczej nie jest roztropne.

Wazne aby kazdy lekarz informowal pacjentke o mogacych sie pojawic skutkach ubocznych i jakie jest prawdopodobienstwo wystapienia wlasnie u niej. Kazdy ma gospodarke hormonalna organizmu inna i u kazdego takie prawdopodobienstwo bedzie inne.

Gość gregmena

widze że niektórzy tu wiedzę zamiast z obiektywnych badań czy źródeł (patrz cytowane np w rzeczpospolitej badania szwedzkie które objeły najnowsze tabletki antykoncepcyjne) włos się na głowie jeży że niektórzy cytuja tu hasła rodem wzięte z Tiny albo folderów reklamowych..

po pierwsze babo rzeczywiście nie wszystkie kobiety biorące beda miały raka, ot te co biorą tabletki bedą miały go o 144% częsciej niż te które niebiorą... szczegół, ważne by najlepiej te najlepiej były jeszcze przez budżet sponsorowane... no to co że w Polsce umieraja ludzie z powodu braku dializ...

wykaz Ministra Zdrowia poprzedzają wieloletnie badania i naukowe i statrystyczne... jeżeli więc jakis środek tam trafił jest on rzeczywiście rakotwórczy... ale wiem wy jesteście mądrzejsi, przeciez w reklamie Ania Mucha wam powiedziała że to jest super i jej wierzycie a nie nadaniom... nawet szwedzkim...

porównywania tabletek, które bierze się wiele tygodni, a praktycznie cały rok z aspiryną którą ktoś bierze raz bo go głowa boli, albo 3 dni bo jest przeziebiony nie świadczy najlepiej o onteligencji osoby która takie porównanie zrobiła...

z ulotki tabletki

Ostrzeżenia:

Doustne środki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko niedrożności naczyń tętniczych i żylnych(!), szczególnie u osób palących i starszych. Po 35 r.ż. doustne środki antykoncepcyjne zalecane są tylko osobom niepalącym. Zaleca się dokładne i regularne kontrolne badania lekarskie w razie współistnienia poniższych stanów: zakrzepowe zapalenie żył w wywiadzie, żylaki, migrena, stwardnienie rozsiane, padaczka, pląsawica Huntingtona, tężyczka, cukrzyca i stany nietolerancji glukozy, zaburzenia metabolizmu lipidów, torbielowato-włóknista dysplazja sutka, otoskleroza, wiek powyżej 40 lat.

Preparat należy natychmiast odstawić w następujących przypadkach:

silny lub migrenowy ból głowy(!),

nagła utrata wzroku lub słuchu*) (!),

objawy niedrożności naczynia (zakrzepica, zator),

żółtaczka,

wzrost ciśnienia krwi powyżej 140/90 mm Hg,

podejrzenie lub rozpoznanie ciąży,

zapalenie wątroby,

zwiększenie napadów padaczkowych,

wystąpienie porfirii(!),

rozchwianie cukrzycy,

długotrwałe unieruchomienie oraz 6 tygodni przed planowaną operacją(!).

--------------------------------------------------------------------------------

Komentarz:

*) Koniecznie przeczytaj ulotkę zanim oślepniesz i ogłuchniesz, ponieważ w innym przypadku nigdy nie dowiesz się co jest przyczyną Twojego kalectwa !!!

wiem wiem życie jest niezdrowe, palicie papierosy, wdychacie spaliny na coś trzeba umrzeć.. więc a co tam tabletki....

Gość gregmena

przypadek indywidualny

koleżanka siostry

2 lata brania tabletek hormonalnych jednohormonalnych

po 2 latach, nagły atak trądziku, otyłość i inne dolegliwości

lekarz rodzinny kieruje koleżanke na badania stanu hormonów

efekt

hormon 3 krotnie ponad norme, jak to orzekł lekarz 2 razy ponad norme to horror, a 3 krotnie to ona już nie rozumie.... powiedział że przez 20 lat nie powinna miec dla dobra własnego zdrowia dziecka.... poza tym doradziła by już zaczęła przeprowadzć badania czy nie ma raka i by je robiła stale co pół roku....

oczywiście wcale nie musi miec raka...

znam także 2 pary małżenskie które biorąc tabletki zaszły w ciąże... i co i nic....

Gość gregmena

aha babo z wykazu

17 ------------ Doustne środki antykoncepcyjne

to są także tabletki nie złożone, jednorodne z jednym hormonem....

po prostu dyskusja jest jałowa, tabletki są rakotwórcze, tak samo jak papierosy... ale to jest wybór ludzi które je biora i już....

jest wolny kraj każdy może sie truć tabletkami, papierochami, spalinami i czym tam chce, ważne by ktoś na nas zarabiał....

Powiedziałam prawdopodobnie,bo tak się wyraziła sama zainteresowana tuż po,tak jej to powiedzieli lekarze.Dalej nie śledzę jej życia. ;)

I podałam to jako przykład,który ostatnio przeczytałam,a nie który jest jakoś specjalnie reprezentatywny.Czasem się w życiu podpieramy przykładami.;) A w przypadku leków często bywa,że więcej się dowiesz od pacjentów niż lekarzy.Z różnych względów.Wiesz,ja zawsze spotykam u mojego lekarza rodzinnego, pod gabinetem hordy handlowców.

A i jeszcze jeden przykład podam. :lol:

Kiedyś koleżanka,pracująca dla firmy farmaceutycznej (jeden z wiodących środków antykoncepcyjnych) zaprosiła mnie na imprezę-cykliczną imprezę dla lekarzy,jej i innych handlowców "podopiecznych". Spotkałam tam mojego pana doktora (endokrynologa).Powiedział mi dzieńdobry. ;)

Opowieści mojej koleżanki o kulisach jej pracy nie będę opowiadać. :lol:

W każdym razie od razu pojęłam sposób leczenia przez pana doktora.

A co do szacowania prawdopodobieństwa przez lekarzy,to jest to chyba niemożliwe do wykonania. Bo lekarz się nie podejmuje mówić o prawdopodbieństwie,medycyna to nie matematyka.To jednak zbiór doświadczeń ludzkich.

Z tego powodu też jest to trudne ,że mało który lekarz zleca badania przed przepisaniem tabletek ,choć coraz częsciej (bardzo przepraszam,ale to znam z autopsji i doświadczeń koleżanek :oops: )a badania są bardzo drogie i nie refundowane.

A poza tym same badania hormonalne to nie jest takie hopsiup i wszystko jasne,o nie.

Przypadki przez Ciebie podane opisują działania konowała a nie lekarza. :) To nie pacjent ma decydować,co mu jest. ;) Choć zgadzam się,że tak się to często odbywa.I jak nie wiedzą,co jest to od razu nerwica. :lol:

ps.Szkoda,że faceci nie wdrożyli jeszcze tabletek dla siebie.Bezpiecznych oczywiście.

przypadek indywidualny

koleżanka siostry

2 lata brania tabletek hormonalnych jednohormonalnych

po 2 latach, nagły atak trądziku, otyłość i inne dolegliwości

lekarz rodzinny kieruje koleżanke na badania stanu hormonów

efekt

hormon 3 krotnie ponad norme, jak to orzekł lekarz 2 razy ponad norme to horror, a 3 krotnie to ona już nie rozumie.... powiedział że przez 20 lat nie powinna miec dla dobra własnego zdrowia dziecka.... poza tym doradziła by już zaczęła przeprowadzć badania czy nie ma raka i by je robiła stale co pół roku....

oczywiście wcale nie musi miec raka...

znam także 2 pary małżenskie które biorąc tabletki zaszły w ciąże... i co i nic....

Dowodzi to tylko jednego - jakich mamy kiepskich lekarzy....albo na jakich słabych ona trafiła

widze że niektórzy tu wiedzę zamiast z obiektywnych badań czy źródeł (patrz cytowane np w rzeczpospolitej badania szwedzkie które objeły najnowsze tabletki antykoncepcyjne) włos się na głowie jeży że niektórzy cytuja tu hasła rodem wzięte z Tiny albo folderów reklamowych..

Wręcz przeciwnie - podałem Ci źródła gdzie są raporty (nie z Tiny czy z folderów reklamowych). Starasz się być ekspertem w sprawie w której masz małą wiedzę. Jeśli ten szwedzki artykuł jest takim guru dla Ciebie to powiedz mi proszę, jak stwierdzono fakt zachorowań raka: było to badanie na ludziach tzn empirycznie po iluś latach stosowania tegoż leku stwierdzono u pacjentów raka czy też laboratoryjnie? ani jednej ani drugiej metody nie dyskryminuję żeby nie było, ale wolę wiedzieć o czym mówimy ponieważ przeczytałem całkiem dużą ilość raportów/artykułów na ten temat. aaa...i nie jestem za dofinansowaniem leków antykonc w przypadku gdy nie jest używany jako lek.