Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

Gość gregmena
A no wlasnie osadzajmy po a nie przed.

Pamietam jak przed wyborami ktos tutaj krzyczal - "juz pozamiatane, kaczki do domu spac,tusk wygral,sondaze nie klamia!" i co sie okazalo??? wygral kaczynski :p - na cale szczescie :p ( wg mnie oczywiscie)

Lawy opetaly cie te pigulki :wink:

a co one wlasciwie maja do becikowego?

Agniesko naprawdę dziekuję...

osądzajmy po, a nie przed.... tym bardziej nie moge zrozumieć czemu słuzyły te wielostronne krzyki że PIS podnosi akcyze.... , zresztą cokolwiek PIS zrobi, wprowadzi becikowe źle, nie wprowadzi będzie krzyk że PIS nie wprowadza obietnic wyborczych..., zresztą za chwilę będzie następny temat szczekaczy..... przecież dla zwolenników partii co nie umiała przegrac im gorzej teraz tym lepiej.... przypominam radośc jabca z powodu że gaz zdrożeje.....

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no brawo kroyena...

tylko powiedz dlaczego od 30 stron non stop wymyślacie jak to PIS zniszczy kraj??

czemu służyło to wielostronne np krzyczenie że rząd jedyne o czym myśli to o podwyżce akcyzy na paliwo, i że to główny punkt programu Marcinkiewicza... i tyle jadu razem z tym, tyle linków zapewniających że paliwa zdrożeją przez PIS!!! a gdy ja się sprzeciwiałem to mnie wyzywaliście, że na pewno nie mam racji, że jestem oszołomem itp...

a teraz nawetnikt nei przyzna racji, nikt nie przeprosi... ot kolejny atak w PIS niewyszedł, to sobie znajdziecie inny... zauważcie że w tym wątku nie tylko ja puyam czy wy nie potraficie żyć bez tego im gorzej tym lepiej????

czy po prostu nie potraficie przeprosić, przyznac tak nie mieliśmy racji krzycząc że rząd podniesie akcyzye... tak maiłes gergmena racje akcyza nie wzrosła... tak trudno????

No nie będę Ci załował. Niech Ci samopoczucie wzrośnie.

Gregmena - przepraszam!!!

Nie wiem co prawda za co, ale jak ma Ci ulżyć to niech Ci będzie.

Ja nie wymagam od Ciebie, żebyś mnie przepraszał. Chociaż jako wyborcę głosującego na PO i Tuska obrażasz mnie non-stop.

Zdążyłeś już napisać, że dzięki Twoim dziadkom nie mamy Herr Tuska. Tymi słowami obraziłeś Ślązaków, Mazurów, Kaszubów. I powinieneś ich za to głośno przepraszać.

Nie mając dowodów na swoją tezę twierdzisz, że jako zwolennik Tuska musiałem głosować na Kwaśniewskiego (i choćby za to gdybyś był blisko dostałbyś ode mnie w pysk !!!). Rzekomą sympatię zwolenników PO i Tuska do Urbana pominę, bo bym Ci musiał poprawić w mordę z drugiej strony.

Ale Ty oczywiście masz usta pełne cytatów z JPII, miłujesz bliźniego i nie masz sobie nic do zarzucenia.

opal - od kogo pochodzi to określenie? A dlaczego obraźliwe? może skrót jest źle dobrany? ok, czyli katolicka lewica.

gregmena - powołałeś się na badanie które było zrobione przez takowy instytut (publikacja artykułu w rzepie). A opowieści o lekach i tabletkach antyk z życia wzięte sypiesz jak z rękawa. Trąci bajkopisarstwem. 144% - ładna liczba. 8)

Agnieszka1 - pigułki nic do becikowego nie mają, przecież ja o becikowym nie pisałem. ja tylko chciałem obalić pewne mity, ale jak widac niektórzy już mają utrwalony obraz. I jedno: właściwie dobrana terapia hormonalna (pigułki antyk) mogą zapobiegać schorzeniom nowotworowym, takim jak rak piersi, jajnika i rak błony śluzowej macicy. To tyle na ten temat. I opowiedz coś o tych potworkach niemieckich?

i racja - kto chce brać pigułki niech bierze kto chce kalendarzykowo wpaść niech wpada. Póki co mamy w Polsce wolny wybór.

dokladnie tak gregmena , kto chce niech pije kto nie to nie :wink:

Jesli chodzi o partie nasze dwie :lol:

w PO to ja osobiscie nie widze w nich nic oprocz zadufanej w sobie partii, obrazalskiej, pewnej siebie . A kto jest zbyt pewnym siebie temu zazwyczaj malo co wychodzi.

PIS - ciesze sie ze wygrali , wierze w nich i wierze w naszego prezydenta ( w koncu na niego glosowalam :p )

ale to moja opinia, inni wyrazili swoja to ja swoja i prosze mnie nie atakowac z tego powodu :lol:

Gregmena - kłamco i manipulatorze !!!

W przeciwieństwie do innych odrobiłem zadanie domowe na temat cytowanego przez Ciebie rozporządzenia. Oto jego treść w pełnym brzmieniu. Dodany przez Ciebie Załącznik nie istnieje. A zarządzenie dotyczy nie tego co ludzie łykają, ale tego z czym mają doczynienia w zakładzie produkcyjnym.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 9 lipca 1996 r.

w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.

(Dz. U. z dnia 22 lipca 1996 r.)

Na podstawie art. 227 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie reguluje:

1) tryb i częstotliwość dokonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w środowisku pracy,

2) sposób rejestrowania i przechowywania wyników badań i pomiarów,

3) sposób udostępniania wyników badań i pomiarów pracownikom.

§ 2. 1. Pracodawca, w którego zakładzie pracy występują czynniki szkodliwe dla zdrowia, jest obowiązany do dokonywania badań i pomiarów tych czynników:

1) co najmniej raz na dwa lata - przy stwierdzeniu, w ostatnio przeprowadzonym badaniu, stężeń i natężeń czynników szkodliwych poniżej 0,5 wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń określonych w odrębnych przepisach,

2) raz w roku - przy stwierdzeniu stężeń i natężeń czynników od 0,5 do 1,0 wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń określonych w odrębnych przepisach.

2. W razie stwierdzenia przekroczeń wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia lub występowania czynników rakotwórczych, pracodawca powinien zapewnić stałą kontrolę (monitorowanie) stężeń i natężeń tych czynników, a jeśli jest to niemożliwe - dokonywać badań i pomiarów co najmniej raz na sześć miesięcy.

3. W razie narażenia pracowników na działanie kilku substancji chemicznych, gdy suma ilorazów średnich natężeń i odpowiednich wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń przekracza 1, pracodawca obowiązany jest do dokonywania badań i pomiarów z częstotliwością określoną w ust. 2.

4. W razie występowania pola magnetycznego stałego bądź pola elektromagnetycznego o częstotliwości 50 Hz lub 1-100 kHz pomiary przeprowadza się:

1) raz na trzy lata - jeżeli w wyniku ostatniego wykonanego pomiaru uzyskano wynik o wartościach, dla których czas przebywania pracowników w strefie zagrożenia nie przekracza 0,5 czasu dopuszczalnego, określonego w odrębnych przepisach,

2) raz w roku - jeżeli w wyniku ostatniego wykonanego pomiaru uzyskano wynik o wartościach, dla których czas przebywania pracowników w strefie zagrożenia przekracza 0,5 czasu dopuszczalnego, określonego w odrębnych przepisach,

3) każdorazowo - w razie zmiany warunków eksploatacji źródeł pól magnetycznych lub elektromagnetycznych, które mogą wpłynąć na rozkład stref ochronnych.

5. Częstotliwość pomiarów pól elektromagnetycznych z innych zakresów częstotliwości niż wymienione w ust. 4 określają odrębne przepisy.

6. Państwowy inspektor sanitarny może ustalić późniejsze terminy dokonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia niż wynikające z częstotliwości określonych w ust. 1-4, gdy jest to możliwe ze względu na ocenę narażenia zawodowego pracowników.

§ 3. 1. Badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia wykonuje się metodami określonymi w Polskich Normach, a w razie braku takich norm - metodami zalecanymi przez jednostki badawczo-rozwojowe w dziedzinie medycyny pracy.

2. Sposób pomiarów zapylenia powietrza w podziemnych wyrobiskach zakładów górniczych oraz w pomieszczeniach na powierzchni związanych bezpośrednio z prowadzeniem ruchu w wyrobiskach podziemnych określają odrębne przepisy.

§ 4. 1. Rodzaj badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia określa decyzją właściwy państwowy inspektor sanitarny, przy czym pierwszą decyzję wydaje się po zawiadomieniu przez pracodawcę o rozpoczęciu lub zmianie prowadzonej działalności, dokonanym w trybie określonym w art. 209 Kodeksu pracy.

2. Państwowy inspektor sanitarny może zażądać od pracodawcy dodatkowych informacji niezbędnych do wydania decyzji, o których mowa w ust. 1.

§ 5. Badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia, występujących w środowisku pracy, mogą być wykonywane przez laboratoria:

1) Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

2) jednostek badawczo-rozwojowych w dziedzinie medycyny pracy i Centralnego Instytutu Ochrony Pracy,

3) akredytowane zgodnie z przepisami o badaniach i certyfikacji,

4) upoważnione przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

§ 6. 1. Wyniki badań i pomiarów wykonane przez laboratoria inne niż Państwowej Inspekcji Sanitarnej pracodawca przekazuje niezwłocznie, gdy przekroczone są wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, a w pozostałych przypadkach nie później niż w ciągu 14 dni, do wiadomości właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, właściwemu okręgowemu inspektorowi pracy oraz lekarzowi sprawującemu profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami.

2. W razie stwierdzenia przekroczeń najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, pracodawca jest obowiązany niezwłocznie, w sposób ustalony w danym zakładzie pracy, poinformować o tym pracowników oraz umieścić na odpowiednim stanowisku pracy informacje o stwierdzonym narażeniu.

§ 7. 1. Pracodawca rejestruje wyniki wykonywanych badań i pomiarów, wpisując je na bieżąco do rejestru wyników badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia na stanowisku pracy, zwanego dalej "rejestrem", oraz do kart pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia, zwanych dalej "kartami".

2. Wzór rejestru oraz kart stanowi załącznik do rozporządzenia.

3. Rejestr oraz karty prowadzi i przechowuje służba bezpieczeństwa i higieny pracy, a w zakładach pracy, w których nie powołano takiej służby - pracodawca.

4. W razie zaprzestania działalności lub likwidacji zakładu pracy, pracodawca jest obowiązany do przekazania rejestru oraz kart do właściwej miejscowo terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

5. Rejestry oraz karty przechowywane są przez okres 40 lat, natomiast wyniki badań i pomiarów, o których mowa w § 4 ust. 1 - przez okres 3 lat.

§ 8. Wyniki badań i pomiarów, o których mowa w § 5, oraz rejestr i karty pracodawca jest obowiązany udostępnić na każde żądanie pracownikom lub ich przedstawicielom w sposób ustalony w danym zakładzie pracy.

§ 9. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 marca 1993 r. w sprawie zasad i częstotliwości dokonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz. U. Nr 26, poz. 116).

§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Pieczęć zakładu pracy REJESTR

wyników badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia na stanowisku pracy

.......................

.......................

.......................

.......................

(nazwa lub symbol stanowiska pracy)

Nr karty

[ ][ ][ ][ ][ ][ ]

Data założenia rejestru:

[ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ]

Nr statystyczny REGON Lokalizacja stanowiska pracy:

Charakterystyka stanowiska:

(krótki opis technologii lub rodzaju produkcji, elementy wyposażenia, materiały, strefy zagrożenia, podstawowe czynności, sposób i czas ich wykonywania)

Wykaz czynników szkodliwych i uciążliwych, występujących na stanowisku pracy /*

Czynniki chemiczne Pyły Czynniki fizyczne Czynniki biologiczne Czynniki uciążliwe

*) według PN-Z-08052:80 (uzupełniono o pyły)

Rok: 19.. 19.. 19.. 19..

Zatrudnienie ogółem:

w tym: kobiet

młodocianych

pracujących na nocnej zmianie

Liczba pracowników narażonych

Liczba pracowników zatrudnionych w warunkach uciążliwych

KARTA POMIARÓW CZYNNIKÓW CHEMICZNYCH

1 Nazwa czynnika/kod

2 Data pomiaru

3 Miejsce pomiaru

4 Kto wykonał pomiar

5 Metoda pomiaru (PN) lub oceny

6 Wynik pomiaru

7 Interpretacja wyniku (charakterystyka ew. przekroczeń normatywu higienicznego)

KARTA POMIARÓW PYŁÓW

1 Nazwa czynnika/kod

2 Data pomiaru

3 Miejsce pomiaru

4 Kto wykonał pomiar

6 Wynik pomiaru

7 Interpretacja wyniku (charakterystyka ew. przekroczeń normatywu higienicznego)

KARTA POMIARÓW CZYNNIKÓW FIZYCZNYCH

1 Nazwa czynnika/kod

2 Data pomiaru

3 Miejsce pomiaru

4 Kto wykonał pomiar

6 Wynik pomiaru

opal - od kogo pochodzi to określenie? A dlaczego obraźliwe? może skrót jest źle dobrany? ok, czyli katolicka lewica.

i racja - kto chce brać pigułki niech bierze kto chce kalendarzykowo wpaść niech wpada. Póki co mamy w Polsce wolny wybór.

I nieby kto jest tą katolicką lewicą?Chyba nie PiS.

Sama nazwa powstała dłuuugo wcześniej i na pewno nie dotyczyła PiS.

Lawy,proponuję się dokształcić w kwestii antykoncepcji,kalendarzyk to nasi rodzice stosowali,i co?Chyba jesteś zadowolony z tego? :lol:

Kalendarzyk to zamierzchła przeszłość.

Poza tym się zgadzam. :lol:

ja tylko chciałem obalić pewne mity, ale jak widac niektórzy już mają utrwalony obraz. I jedno: właściwie dobrana terapia hormonalna (pigułki antyk) mogą zapobiegać schorzeniom nowotworowym, takim jak rak piersi, jajnika i rak błony śluzowej macicy. To tyle na ten temat. I opowiedz coś o tych potworkach niemieckich?

jakie znowu mity?

Równie dobrze można powiedzieć,że to co Ty przytaczasz,to mity.

Badania kontra badania.Masz rację,prawo wyboru w co uwierzysz i co przyjmiesz.

I masz rację,prawidłowo dobrane.A potem kontrolowane.

Jeśli w ogóle,bo są sprzeczne opinie na ten temat.

Pigułki nowej generacji,jak nazwa wskazuje, są na razie na tyle nowe,że na efekty i obiektywną ocenę, to sobie możemy jeszcze poczekać.

Nie wiem, o jakich potworkach mówisz. :roll:

[Agnieszka1 - pigułki nic do becikowego nie mają, przecież ja o becikowym nie pisałem. ja tylko chciałem obalić pewne mity, ale jak widac niektórzy już mają utrwalony obraz. I jedno: właściwie dobrana terapia hormonalna (pigułki antyk) mogą zapobiegać schorzeniom nowotworowym, takim jak rak piersi, jajnika i rak błony śluzowej macicy. To tyle na ten temat. I opowiedz coś o tych potworkach niemieckich?

a nie Lawy zle mnie zrozumiales

to ze napisalam ze pigulki cie opetaly to tylko tak, bo powrociles do tematu. Pytanie co maja do becikowego bylo do ogolu bo ktos napisal ze o pigulkach mowa bo byla mowa o becikowym. A widzisz wirtualna rozmowa to nie to samo co w 4 oczy , zawsze niedopisania beda :wink:

Jesli chodzi o tabletki antykoncepcyjne - nie powiem na 100% nie jestem lekarzem, sama ich nie zazywam bo chce miec dziecko :p

Kazdy ma wyrobione zdanie? no i owszem ty jak widze tez, ale czy to zle? dobrze, widac sie ludzie tematem interesuja.

O potworkach?

byla kiedys afera, wprowadzono w niemczech nowe tabletki antykoncepcyjne. Zaczelo sie rodzic duzo dzieci np. z czteroma rekoma, z dwoma glowami - potworki. Okazalo sie ze to wynik lykania owych pigulek , ktore szybko wycofano . Byl nawet jakis proces w ktorym swiadkami byly kobiety ktore urodzily takie dzieci.

To nie były środki antyk. tylko THALIDOMID,lek przeciwbólowy.

Urodziło się dużo dzieci z wadami,głownie bez kończyn i z deformacją ciała.Ale z jedną głową. :roll: Wady są niestety przenoszone dalej.

(A środek był taki rewolucyjny i rewelacyjny)

byla kiedys afera, wprowadzono w niemczech nowe tabletki antykoncepcyjne. Zaczelo sie rodzic duzo dzieci np. z czteroma rekoma, z dwoma glowami - potworki. Okazalo sie ze to wynik lykania owych pigulek , ktore szybko wycofano . Byl nawet jakis proces w ktorym swiadkami byly kobiety ktore urodzily takie dzieci.

Aga chyba slyszalas , ze dzwonia , ale nie wiesz w ktorym kosciele.

Troszke pozmienialas .

Pozdrawiam

Urodziło się dużo dzieci z wadami,głownie bez kończyn i z deformacją ciała.Ale z jedną głową. :roll: Wady są niestety przenoszone dalej.

opal ja mowie o aferze z tabletkami antykoncepcyjnymi, nowo wprowadzonych dawno w niemczech, jedno dziecko mialo dwie glowy, inne cztery rece. A moze to byl film ... :lol: :wink:

mowiac o potworkach mialam na mysli ze ta male biedne bezbronne dziecinki wygladaly jak potworki przez wstretne tablety. Nigdy bym nie myslala o tych dzidziach w innych kategoriach , nie jestem pozbwiona uczuc. Moze mniej szukajmy tu dziur w calym a bedzie mniej klotni.

rrmi kosciol nic do tego nie ma :wink: a moze ma :roll: sa przeciwni tabletkom antykoncepc.

A sluchajcie wiele kobiet nie wie ze istnieje metoda malego mikroskopu do badania plodnosci ze sliny lub sluzu szyjkowego. Jest to maly mikroskopik podobny do pomadki, o jakiej porze dnie chcesz nakladasz sline na szkielko i w 5 minut masz wynik. Jest to metoda ktora daje 98% pewnosci, tabletki daja chyba 99 tak? super metoda nieinwazyjna - ten mikrosopik oczywiscie.

pozdrowionka :p

opal ja mowie o aferze z tabletkami antykoncepcyjnymi, nowo wprowadzonych dawno w niemczech, jedno dziecko mialo dwie glowy, inne cztery rece. A moze to byl film ... :lol: :wink:

mowiac o potworkach mialam na mysli ze ta male biedne bezbronne dziecinki wygladaly jak potworki przez wstretne tablety. Nigdy bym nie myslala o tych dzidziach w innych kategoriach , nie jestem pozbwiona uczuc. Moze mniej szukajmy tu dziur w calym a bedzie mniej klotni.

rrmi kosciol nic do tego nie ma :wink: a moze ma :roll: sa przeciwni tabletkom antykoncepc.

A sluchajcie wiele kobiet nie wie ze istnieje metoda malego mikroskopu do badania plodnosci ze sliny lub sluzu szyjkowego. Jest to maly mikroskopik podobny do pomadki, o jakiej porze dnie chcesz nakladasz sline na szkielko i w 5 minut masz wynik. Jest to metoda ktora daje 98% pewnosci, tabletki daja chyba 99 tak? super metoda nieinwazyjna - ten mikrosopik oczywiscie.

pozdrowionka :p

Agnieszka,

możliwe,nie słyszałam o tym przypadku.Jedyny,który znam taki słynny i kontrowersyjny to właśnie ten.

Nie szukam dziury w całym,tylko wiesz,jak się jest mamą,to człowiek jest bardzo wyczulony na takie określenia.Ale rozumiem,że często się go używa i może sama nie raz tak powiedziałam (jak czytasz,to Cię jednak bardziej rusza ;) ).

ps.A to urządzenie,o którym piszesz,to kiedyś Urban sprzedawał.Chyba,ale to też coś mi dzwoni. :lol: :lol:

Nie w kościele,oj nie. :lol:

pzdr

Gość gregmena

wkrótce za 5 lat będzie 9 generacja tabletek antykoncepcyknych gdzie z horrorem będzie się wspominać 5 generacje która była taka niezdrowa.... a właściwie to o co kłotnia, ktoś cche sie truć jego wola...

lawy 144% wzrost ryzyka raka piersi przy braniu tabletek antykoncepcyjnych, to wynik badań szwedów.... podkreslam szwedów którym daleko do moherów... i co jak co są bardzo obiektywni i maja fioła na pukcie zdrowia...

przeciez macie prawo wierzyc reklamom i Ani Musze...

przecie to wolny kraj, każdy może brac tabletki antykoncepcyjne, palic papierosy, miec azbest na dachu... w czym problem????

ponieważ markus zarzucił mi kłamstwo... to sie jednak chłop glęboko pomylił.. i sam jest kłamcą!!!!!!!!!!!!!!!!

podkreślam że środki antykoncepcujne nie są w wukazie prawdopodobnie rakotwórcze ale rakotwórcze, poniższe rozporządzenie było nowelizowane za rząów SLD, ale wobec obiektywnych badań nawet ten rząd, nie zmienił zalącznika...

reasumując przecież nawet w załaczonych ulotkach do tabletek mówi się o ryzyku raka... to w czym problem????

patrz uwaga na górze, tekst nieaktulany bo jest zmiana

http://www.abc.com.pl/serwis/du/1996/0571.htm

zmiana:

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0314.htm

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 11 września 1996 r.

w sprawie czynników rakotwórczych w środowisku pracy oraz nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki.

(Dz. U. z dnia 11 października 1996 r.)

Na podstawie art. 222 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa:

1) wykaz substancji, czynników i procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym i prawdopodobnym działaniu rakotwórczym, zwanych dalej "czynnikami rakotwórczymi", stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,

2) sposób rejestracji czynników rakotwórczych,

3) warunki sprawowania nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na działanie czynników rakotwórczych.

§ 2. 1. Pracodawca zatrudniający pracowników w warunkach narażenia na działanie czynników rakotwórczych, zwany dalej "pracodawcą", prowadzi rejestr tych czynników, zawierający następujące dane:

1) wykaz procesów technologicznych, w których czynniki rakotwórcze są stosowane, produkowane lub występują jako zanieczyszczenia bądź produkt uboczny, wraz z uzasadnieniem stosowania tych czynników,

2) wykaz czynników rakotwórczych wraz z podaniem ilościowo wielkości ich produkcji lub stosowania,

3) wykaz stanowisk pracy, na których występuje narażenie na czynniki rakotwórcze,

4) liczbę pracowników pracujących w narażeniu, w tym liczbę kobiet,

5) rodzaje podjętych środków i działań ograniczających stopień narażenia.

2. Pracodawca jest obowiązany przechowywać rejestr pracowników narażonych na działanie czynników rakotwórczych przez okres 40 lat, a w przypadku likwidacji zakładu pracy - przekazać właściwemu państwowemu wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu i wojewódzkiemu ośrodkowi medycyny pracy.

3. Dane, o których mowa w ust. 1, pracodawca przekazuje właściwemu państwowemu wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu oraz inspektorowi pracy niezwłocznie po rozpoczęciu działalności oraz corocznie w terminie do dnia 31 stycznia na druku "Informacji o czynnikach rakotwórczych" według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do rozporządzenia.

4. Centralny rejestr czynników rakotwórczych prowadzi, z zastrzeżeniem § 10 ust. 2, Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra J. Nofera na podstawie danych przekazanych przez państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych.

§ 3. Pracodawca jest obowiązany stosować środki zapobiegawcze, a w szczególności:

1) stosować takie sposoby organizacji i wykonywania pracy, które zmniejszają liczbę osób lub czas pracy w warunkach narażenia,

2) projektować i stosować procesy technologiczne oraz środki ochrony zbiorowej w taki sposób, aby zapobiec lub ograniczyć do minimum uwalnianie czynników rakotwórczych do środowiska pracy,

3) odprowadzać czynniki rakotwórcze bezpośrednio z miejsc ich wytwarzania do układów neutralizujących, stosować czyszczenie podłóg, ścian i innych powierzchni, wprowadzić miejscową i ogólną wentylację oraz inne odpowiednie środki ograniczające ekspozycję,

4) stosować metody pomiaru stężeń lub natężeń, umożliwiające wczesne wykrycie wzrostu poziomu narażenia w następstwie nieprzewidzianych zdarzeń i awarii,

5) prowadzić monitorowanie biologiczne narażonych pracowników, jeśli istnieją metody takiego postępowania,

6) stosować środki ochrony indywidualnej, jeśli inne sposoby i metody wyeliminowania lub ograniczania narażenia na czynniki rakotwórcze są niewystarczające,

7) ograniczać obszary zagrożenia oraz zaopatrzyć je w znaki ostrzegawcze oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa pracy,

8) sporządzić instrukcję postępowania na wypadek awarii,

9) zapewnić bezpieczne gromadzenie i przechowywanie substancji używanych do produkcji i wyprodukowanych oraz odpadów, wraz z zapewnieniem bezpiecznego niszczenia tych odpadów, jeśli zawierają czynniki rakotwórcze.

§ 4. 1. Pracodawca jest obowiązany informować pracowników, w sposób przyjęty u danego pracodawcy, o zagrożeniach dla zdrowia spowodowanych przez czynniki rakotwórcze oraz o podjętych działaniach zapobiegawczych zmniejszających ryzyko zawodowe.

2. Pracodawca jest obowiązany przeszkolić pracowników w zakresie sposobu postępowania z określonym rodzajem czynnika rakotwórczego oraz poinformować pracowników o:

1) źródłach narażenia na czynniki rakotwórcze, w tym ze strony procesów technologicznych i instalacji, oraz o pojemnikach zawierających substancje rakotwórcze,

2) rodzaju potencjalnych skutków zdrowotnych i prawdopodobieństwie ich występowania, uwzględniając zagrożenie zdrowia związane z paleniem tytoniu,

3) zasadach postępowania pracownika mogących wyeliminować lub zmniejszyć narażenie,

4) wymaganiach związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy,

5) obowiązku noszenia i stosowania środków ochrony indywidualnej,

6) zasadach i sposobach postępowania, w tym w razie awarii i wypadków przy pracy oraz w zakresie zapobiegania awariom i wypadkom przy pracy.

3. Szkolenie, o którym mowa w ust. 2, powinno być każdorazowo ponowione, jeśli nastąpiły zmiany istniejących zagrożeń.

4. Pracodawca powinien zapewnić wyraźne i czytelne oznakowanie wszystkich instalacji i pojemników zawierających czynniki rakotwórcze, zgodnie z odrębnymi przepisami.

5. Działania zapobiegawcze, o których mowa w ust. 1, powinny obejmować:

1) zakaz spożywania posiłków i napojów oraz palenia papierosów w miejscach pracy, w których istnieje możliwość zanieczyszczenia środowiska czynnikami rakotwórczymi,

2) wyposażenie pracowników w odpowiednie środki ochrony indywidualnej oraz zapewnienie tym środkom należytych właściwości ochronnych i użytkowych,

3) zapewnienie bezpiecznego i skutecznego sposobu czyszczenia odzieży ochronnej i innych środków ochrony indywidualnej przed i w każdym przypadku po ich użyciu,

4) wyodrębnienie miejsc przechowywania odzieży ochronnej i innych środków ochrony indywidualnej od miejsc przechowywania odzieży osobistej pracowników,

5) wyodrębnienie urządzeń sanitarnych, włączając w to natryski, przeznaczonych dla pracowników narażonych na czynniki rakotwórcze oddziaływające na skórę.

§ 5. 1. W razie awarii lub innych zakłóceń procesu technologicznego, które mogą spowodować wzrost narażenia pracowników, pracodawca jest obowiązany niezwłocznie podjąć następujące działania:

1) poinformować o nich pracowników,

2) ograniczyć i oznaczyć strefę zagrożoną,

3) usunąć ze strefy zagrożonej wszystkich pracowników, z wyjątkiem pracowników niezbędnych do przeprowadzenia działań ochronnych i zabezpieczających,

4) zapewnić pracownikom, o których mowa w pkt 3, odpowiednie środki ochrony indywidualnej,

5) ograniczyć do minimum czas przebywania każdego pracownika w strefie zagrożenia oraz uniemożliwić przebywanie w tej strefie pracownikom nie wyposażonym w środki ochrony indywidualnej.

2. O awarii lub innym zakłóceniu procesu technologicznego, o których mowa w ust. 1, pracodawca jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić lekarza sprawującego profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami oraz właściwego państwowego inspektora sanitarnego i inspektora pracy.

§ 6. 1. Przed podjęciem prac remontowych, konserwacyjnych i związanych z utrzymaniem w ruchu niektórych procesów technologicznych, które stwarzają prawdopodobieństwo zwiększonego narażenia pracowników na czynniki rakotwórcze, pracodawca powinien przedsięwziąć, po przeprowadzeniu konsultacji z pracownikami lub ich przedstawicielami, środki działania niezbędne do zmniejszenia do minimum narażenia pracowników.

2. Strefa prac, o których mowa w ust. 1, powinna być wyraźnie ograniczona i oznaczona.

§ 7. 1. Lekarz sprawujący profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami narażonymi na czynniki rakotwórcze jest obowiązany zapoznać się z warunkami ich pracy i posiadać udokumentowane informacje dotyczące rodzaju i wielkości narażenia.

2. Pracodawca jest obowiązany, na wniosek lekarza, o którym mowa w ust. 1, zlecić prowadzenie biologicznego monitorowania narażenia na czynniki rakotwórcze oraz zastosowanie innych metod umożliwiających wykrycie wczesnych skutków tego narażenia.

3. Lekarz, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany do udzielania informacji:

1) każdemu pracownikowi - o wynikach badań i ocenie jego stanu zdrowia oraz o zakresie profilaktycznej opieki zdrowotnej, jakiej powinien się poddać po ustaniu pracy w warunkach narażenia na czynniki rakotwórcze,

2) pracodawcy, przedstawicielom pracowników oraz działającej w zakładzie pracy komisji bezpieczeństwa i higieny pracy - o ocenie stanu zdrowia pracowników, dokonanej z uwzględnieniem tajemnicy lekarskiej.

§ 8. W przypadku rozpoznania lub podejrzenia u pracownika zmian w stanie zdrowia, o których można przypuszczać, że powstały w wyniku narażenia zawodowego na działanie czynników rakotwórczych, pracodawca na wniosek lekarza, o którym mowa w § 7 ust. 1, powinien zlecić przeprowadzenie dodatkowych badań stanu zdrowia innych pracowników narażonych w podobny sposób, dokonać weryfikacji uprzedniej oceny narażenia zawodowego oraz zastosować odpowiednie dodatkowe środki zapobiegawcze.

§ 9. Przepisy § 7 i 8 nie naruszają przepisów dotyczących trybu, zakresu i częstotliwości przeprowadzania badań profilaktycznych pracowników oraz ich dokumentowania i kontroli.

§ 10. 1. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o państwowym inspektorze sanitarnym, należy przez to rozumieć również odpowiednio inspektora sanitarnego Przedsiębiorstwa Państwowego "Polskie Koleje Państwowe" lub wojskowego inspektora sanitarnego.

2. Rejestry czynników rakotwórczych, występujących w jednostkach organizacyjnych Przedsiębiorstwa Państwowego "Polskie Koleje Państwowe" oraz resortu obrony narodowej, są prowadzone odpowiednio przez Centrum Naukowe Medycyny Kolejowej oraz Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii.

§ 11. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie dwóch miesięcy od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

Część I

Wykaz czynników rakotwórczych dla ludzi

A. Substancje chemiczne i mieszaniny

Lp. Numer CAS*) Nazwa

1 2 3

1 Aflatoksyny:

1162-65-8 Aflatoksyna B1

7220-81-7 Aflatoksyna B2

1165-39-5 Aflatoksyna G1

7241-98-7 Aflatoksyna G2

2 92-67-1 4-aminobifenyl (i jego sole)

3 ------------ Arsen i związki arsenu

4 446-86-6 Azatiopryna (Azathioprine)

5 1332-21-4 Azbest (aktynolit, amozyt, antofilit, chryzotyl, krokidolit, tremolit)

6 71-43-2 Banzen

7 92-87-5 Benzydyna (i jej sole)

8 542-88-1 i 107-30-2 bis(chlorometylowy) eter i techniczny eter chlorodimetylowy

9 ------------ Beryl i związki berylu

10 55-98-1 Busulfan (Busulfan)

11 305-03-3 Chlorambucyl (Chlorambucil)

12 49-40-31 Chlornafazyna (Chlornaphazine)

13 ------------ Chromu sześciowartościowego związki (chromiany,

dichromiany i tritlenek chromu)

14 50-18-0 Cyklofosfamid (Cyclophosphamide)

15 79217-60-0 Cyklosporyna (Cyclosporine)

16 56-53-1 Dietylstylbestrol (Diethylstilbestrol)

17 ------------ Doustne środki antykoncepcyjne stosowane w terapii sekwencyjnej

18 ------------ Doustne złożone środki antykoncepcyjne

19 ------------ Estrogenami terapia substytucyjna

20 ------------ Estrogeny niesterydowe

21 ------------ Estrogeny sterydowe

22 75-21-8 Etylenu tlenek

23 505-60-2 Iperyt (2,2'-dichlorodietylowy siarczek)

24 ------------ Kadm i jego związki

25 ------------ Leki złożone, przeciwbólowe zawierające fenacetynę

26 148-82-3 Melfalan (Melphalan)

27 298-81-7 Metoksalen (Methoxsalen) z jednoczesnym naświetlaniem promieniowaniem nadfioletowym

28 7644-93-9 Mgły kwasu siarkowego

29 ------------ MOPP (Mechloretamina, Vinkrystyna, Prokarbazyna.

Prednizolon i inne chemioterapie złożone zawierające związki alkilujące)

30 91-59-9 2-naftyloamina (i jej sole)

31 ------------ Niklu sole (głównie tlenki i siarczki niklu występujące w procesie rafinacji niklu, ale także inne sole niklu)

32 92-93-3 4-nitrobifenyl

33 68308-34-9 Oleje łupkowe

34 8012-95-1 Oleje mineralne nierafinowane lub słabo rafinowane

35 65996-93-2 Paki węglowe

36 ------------ Sadze kominowe i inne, z wyjątkiem sadz technicznych

37 8007-45-2 Smoły węglowe

38 14807-96-6 Talk zawierający włókna azbestowe

39 52-24-4 Tiotepa (Thiotepa)

40 299-75-2 Treosulfan (Treosulphane)

41 95-01-4 Winylu chlorek

*) Chemical Abstract Service

B. Czynniki fizyczne

Promieniowanie jonizujące

C. Czynniki biologiczne

1. Wirus zapalenia wątroby typu B

2. Wirus zapalenia wątroby typu C

D. Procesy produkcyjne, w toku których dochodzi do zanieczyszczenia środowiska pracy substancjami i czynnikami rakotwórczymi (w nawiasach podano zidentyfikowane dotychczas czynniki wywołujące i prawdopodobnie wywołujące nowotwory)

Nazwa procesu produkcyjnego

1. Aluminium produkcja (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)

2. Auraminy produkcja (auramina techniczna)

3. Gumowy przemysł (aminy aromatyczne, benzen i rozpuszczalniki zanieczyszczone benzenem, zespół czynników występujący na stanowiskach wulkanizacji, odważania składników mieszanin, mieszania ich, walcowania oraz konfekcjonowania gotowych wyrobów gumowych)

4. Izopropylowego alkoholu produkcja metodą mocnego kwasu (siarczan diizopropylowy, oleje izopropylowe, mgły kwasu siarkowego i inne czynniki dotychczas nie wyjaśnione)

5. Koksu produkcja (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, benzen, 2-naftyloamina)

6. Magenty (fuksyny) produkcja [magenta i jej prekursory: o-toluidyna, 4,4'-metyleno-bis-(2-metyloanilina) i o-nitrotoluen]

7. Meblarski przemysł i stolarstwo meblowe (pył drewna twardego - bukowe, dębowe, niektóre związki chemiczne stosowane do konserwacji drewna, np. polichlorowane fenole lub wiele innych związków chemicznych stosowanych w procesach wykończeniowych)

8. Obuwia produkcja i naprawa (pył skóry, rozpuszczalniki zanieczyszczone benzenem)

9. Podziemne kopalnictwo związane z narażeniem na radon

10. Węgla gazyfikacja (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)

11. Żelaza i stali odlewnictwo (m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)

Część II

Wykaz czynników prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi

A. Substancje chemiczne i mieszaniny

Lp. Numer CAS*) Nazwa

1 2 3

1 79-06-1 Akrylamid

2 107-13-1 Akrylonitryl

3 ----------- Antygoryt włóknisty

4 320-67-2 Azacytydyna (Azacitidine)

5 56-55-3 Benz(a)antracen

6 50-32-8 Benzo(a)piren

......................

i itak dalej

Gość gregmena

najbardziej mi sie podoba że za tabletkami zawsze walczą Ci których bardzo szanuje i poważam czyli katolicy!!!!! a Jutro do kościółka, w Boże Narodzenie do Komunii Św, to nic że ja popieram tabletki, biorę je i jestem katolikiem, a mój kościół jest przeciwko i nazywa to grzechem!! Przecież osąd katolika jest ważniejszy niż to co mówi JPII, kościół i itd....

Nie mam nic do katolików!!!!!!!!!!! są tylko ludźmi!!! tak apropos bo widze że była mowa o kościele

I nieby kto jest tą katolicką lewicą?Chyba nie PiS.

Sama nazwa powstała dłuuugo wcześniej i na pewno nie dotyczyła PiS.

Lawy,proponuję się dokształcić w kwestii antykoncepcji,kalendarzyk to nasi rodzice stosowali,i co?Chyba jesteś zadowolony z tego? :lol:

Kalendarzyk to zamierzchła przeszłość.

Poza tym się zgadzam. :lol:

program gosp./społ - systemowo podpada pod lewy kierunek, więc tak ich określam. U nas niestety w Polsce prawicę/lewicę wyznacza co innego - taka pozostałość historyczna. Taka ot polska scena polityczna (podobnie jak z tą "liberalnościę" PO gdy w jej skłądzie jest SKL z Rokitą)

Dokształcony w sprawie antykoncepcji ciut jestem i wiem jaką skuteczność miał kalendarzyk. Potocznie nazywamy "kalendarzyk" bo to określenie wciąż funkcjonuje jeśli chodzi o metody NPR, które są w Polsce bardzo popularne. Owszem zmieniła się skuteczność od tamtych czasów, ale do pełnej jeszcze trochę brakuje. dodatkowo w grę wchodzi błąd człowieka w jej zastosowaniu (o co wcale nie trudno).

Ten mikropskop to nic innego jak wspomaganie met. billingsa, i stosowalność tego nie jest taka łatwa jak piszecie.

Gość gregmena

lawy a co pamiętanie codziennie o tabletce jest łatwiejsze???? a raz sie zdarzyło że poszliśmy na wesele i zapomnielismy, potem poprawiny i itd... zwyczajna ludzka sprawa.... i co???

poza tym sam znam pary któe wpadły biorąc tabletki

niektóre z metod NPR dochodzą do 97%, rzeczywiściwe wymagają kilku minut dziennie... ale jak powiedział ginekolog żony (zreztą ten sam który kiedyś zapisywał tabletki) że NPR ma jedną zaletę, kobieta poznaje swoje ciało i często w razie niepokojących symptomów, szybciej reaguje co jest świetną profilaktyką przeciwrakową??? mam racje lawy???

poza tym rożnica jest taka NPR na pewno nie jest rakotwórczy?? prawda LAwy???

a podawanie hormonów to zawsze w każdym indywidualnym przypadku jest inaczej... ktos utył, ktoś nie,ktoś ma trądzik,ktoś nie,ktoś ma raka, ktos nie...

ale w ogóle przecież to każdego decyzja corobiz swoim zdrowiem, życiem, już pisałem, nieprzeszkadza miże ktoś pali, pije, bierze tabletki

rrmi przepraszam za wyciągnięcie kościoła, rozumiem że rozmawiam nie z katolikami.. więc zasady kościoła nie są dla was ważne