Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

Lawy,

wydaje mi się,że kalendarzyk czyli określenie z czasów naszych rodziców, ;) to jednak, co innego niż nowoczesne metody.

Wtedy bazowano bardziej na średniej cyklów.

Teraz jest obserwacja i zupełnie inne "wytyczne".

A,że się można pomylić,oj i to jak,natura walczy o swoje. :lol:

Nie ma obawiam się cudownej metody,może kiedyś.....

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gregmena się upiera. OK wg gregmena już wszyscy stosujący mają raka 8) A ja dalej będe twierdził - że dobrze dobrana kuracja hiormonalna i antykonc takie ryzyka nie stwarza. Nie podaje się np wymienionych w tym rozporządzeniu "złożonych środków antykoncepcyjn." kobietom z pewnym gene który jest odpowiedzialnego za dziedziczne pewnych skłononości do raka.

Aha i jeszcze jedno - wszystkie badania, które ja widziałem i które mówiły o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka - wykazują iż jest niewielkie w porównaniu do tegoż ryzyka w całej populacji.

Jak mówiłem - jedne badania tak a drugie inaczej. Nie chcesz nie bierz ale nie wmawiaj innym, że dostaną raka.

gregmena - ale ja nic nie pisałem o skuteczności tabletek. Nie do tego piszę 8) a stawianie na równi tabletek z piciem i paleniem to niezła demagogia.

Tak nie rozmawiasz z katolikiem jesli o mnie chodzi.

opal - dlatego napisałem że potocznie "kalendarzyk". Różni się i stosowaniem i skutrecznością. ale dość o tym bo opracowań jest dużo w necie wszystkie mówią to samo więc po co powtarzać. wystarzy wstukać NPR i można się dowiedzieć o co lata. A jesli o mnie chodzi ja trzymam się od tej metody z daleka.

Aha i jeszcze jedno - wszystkie badania, które ja widziałem i które mówiły o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka - wykazują iż jest niewielkie w porównaniu do tegoż ryzyka w całej populacji.

Jak mówiłem - jedne badania tak a drugie inaczej. Nie chcesz nie bierz ale nie wmawiaj innym, że dostaną raka.

Lawy,

no ale o to chodzi,że z tego wynika również zdanie:Nie wmawiaj innym,że nie dostaną raka".

Widzisz,niewiele wiemy tak naprawdę.

Dlatego lepiej nic nie wmawiać,niech każdy sam zdecyduje. ;)

Gość gregmena

lawy dlaczego nieuczciwie manipulujesz moimi słwoami?? gdzie napisałem że wszyscy bedą miec raka??? napisałem że jedni beda a drudzy nie..

podawałem tylko za:

Rzeczpospolita 5 kwietnia 2002

Nowe badania raka piersi i jajników

Antykoncepcja: więcej korzyści czy zagrożeń

Piotr Kościelniak

Pigułki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi - twierdzą specjaliści ze Szwecji i Norwegii po przeanalizowaniu wyników trwających 7 lat badań. Niemal jednocześnie zaprezentowane zostały wyniki analiz wskazujących, że stosowanie zastępczej terapii hormonalnej zwiększa ryzyko zachorowania na raka jajników.

...............

przeciez jak sam podkreślasz jestes znawcą tabletek i ty lepiej wiesz niz naukowcy i ich wieloletnie badania... przecież były robione w stolicy moheru Szwecji

lawy może ty sam bierzesz.... masz racje nie będziesz miał raka piersi!!!!!!!!!!!!

lawy a powiedz jeszcze ilu lekarzy zanim zbada kobietę zanim poda jej tabletki.... bo nasz lekarz nie zbadała... co gorsza w więszości słysze że rzadko który bada.....

Gość gregmena

Brawo LUC

wlasnie to mnie przeraża że ludzie wierza piśmidłom ala Tina czy Życie na gorąco... czy reklamie w telewizji jak Ania Mucha mówi że wszystko jest cacy... a przecież wystarczy dość do źródeł, do badań....

jest stara wszystkoco wprowadzisz doorganizmu maswoje konsekwencje, nie żasmiecajwięc go zbytnio.... wiem że sie tonikomu nie podoba w czasach konsumpcji....

Brawo LUC

wlasnie to mnie przeraża że ludzie wierza piśmidłom ala Tina czy Życie na gorąco... czy reklamie w telewizji jak Ania Mucha mówi że wszystko jest cacy... a przecież wystarczy dość do źródeł, do badań....

jest stara wszystkoco wprowadzisz doorganizmu maswoje konsekwencje, nie żasmiecajwięc go zbytnio.... wiem że sie tonikomu nie podoba w czasach konsumpcji....

Czy moglbys to przetlumaczyc ze swego greg - jezyka , na j.polski ?

[,jak się jest mamą,to człowiek jest bardzo wyczulony na takie określenia.Ale rozumiem,że często się go używa i może sama nie raz tak powiedziałam (jak czytasz,to Cię jednak bardziej rusza ;) ).

ps.A to urządzenie,o którym piszesz,to kiedyś Urban sprzedawał.Chyba,ale to też coś mi dzwoni. :lol: :lol:

Nie w kościele,oj nie. :lol:

pzdr

Opal ja tez jestem mama a do tego niestety mialam okazje przebywac dos dlugo ( dla mnie to bylo dlugo) na oddziale chirurgii dzieciecej - zazwyczaj dzieci z nowotworami. Ciesze sie ze zrozumialas o co mi biegalo :lol: fakt pisane slowo czasem powoduje emocje nie takie jakie chcial rozmowca przekazac , nie slyszysz tonacji glosu "rozmowcy", nie mozna dobrze opisac w slowach mysli , kontekst czasem sie przez to zmienia.

Co do mikroskopiku - wiesz co nie wiem, w aptece pani mi powiedziala ze to nowosc i musi mi zamowic bo na aptece nie ma.

Ale jestem zadowolona, co prawda kupilam w innym celu niz by wynikalo z rozmowy - planuje dzidzie i chce miec pewnosc kiedy moge :p

Lawy gdyby wynaleziono tabletki antyk. dla facetow - bralbys bez obaw?

planuje dzidzie i chce miec pewnosc kiedy moge :p

Są jeszcze takie testy owulacyjne,można zamówić przez internet,nie kosztują dużo.Ale jak masz już ten sprzęt,to w sumie byłoby powtarzanie.;)

ps.Ale żeśmy sobie miejsce znalazły. ;)

No,ale przecież była mowa o becikowym,to chyba wolno. :lol:

te="Lawy]

program gosp./społ - systemowo podpada pod lewy kierunek, więc tak ich określam. U nas niestety w Polsce prawicę/lewicę wyznacza co innego - taka pozostałość historyczna. Taka ot polska scena polityczna (podobnie jak z tą "liberalnościę" PO gdy w jej skłądzie jest SKL z Rokitą)

No właśnie nie bardzo. W PL lewicę wyznacza tylko światopogląd.

Jak dotąd gospodarczo wszystkie ugrupowania rządzące przedstawiały tą samą linię (co jest i nie jest paradoksem)

I PiS się wiele nie różni gospodarczo.Nie ma nawet za bardzo możliwości się różnić.

I poczekać trzeba. ;)

Hmmm.....no i z polityki zeszlismy na antykoncepcje ;)

Pamietam jak z racji choroby wrzodowej czytalem ulotke o TAGAMET. Cuda tam na wypisywali haha. Az dziwne ze zyje. gdyz od mysli samobojczych do faktycznego zejscia mi grozono. A jakos wrzod sie zasklepil i na zlosc poniektorym ;) jeszcze zyje

Co do pigulek. Wybor jest ogromny i w zaleznosci od skladu i ilosci zawartych hormonow dostosowac mozna do organizmu prawie kazdej kobiety, ktora w ten sposob chce sie zabezpieczyc przed niechciana ciaza. Ale to dopasowanie powinien jednak czynic lekarz a nie sama zainteresowana. Leki hormonalne to juz nie to samo co 25 lat wstecz. Sa preparaty ktorych tolerancja przyjecia jest coraz nizsza. Marvenol - mozna bylo zapomniec i nawet po 24 godzinach wziac dwie tabletki by caly cykl uratowac. Logest to juz tolerancja realna +- 3 godz. Kiedys w ktoryms z tygognikow wyczytalem ze stosowanie prezerwatywy rakiem pracia zakonczyc sie moze (tradycyjnie napisano iz powoluj sie na naukowcow amerykanskich ;) )- oj pismaki by szpalte zapelnic cuda czasem wypisuja. Sa preparaty wczesnoporonne co do ktorych tak naprawde nikt nie wie jeszcze jakie beda skutki uboczne ale....tez prawda jest to, co ktorys z Was napisal, iz pigulki sa stosowane w leczeniu - tak - w leczeniu pewnych stanow nowotworow takze zlosliwych. Poza tym same kobiety biorace pigulki. Wiekszosc pigulek wymaga po trzech maks czterech miesiacach odpoczynku dla organizmu kobiety - przewaznie odstawienia ich na miesiac. A co czasem sie zdarza? W swojej nieswiadomosci lub raczej wlasnemu ocenianiu co wolno a co nie (wszak kazdy Polak jest lekarzem) znam kobiety co juz bez przerwy pigulki biora juz 16 lat.

Agnieszka - sa prace nad taka pigulka i nie ukrywam ze bralbym.

Jest chyba w kazdym z nas lek przed hormonami podawanymi organizmowi. Moze to skutek ich poczatkow? Medycyna tak jak inne dziedziny prze do przodu i nowe leki, coraz skuteczniejsze i nieszkodliwe dla ogolnego stanu organizmu sie pojawiaja. Tak - bralbym gdyz sam chcialbym wybrac moment kiedy potomek ujrzy swiatlo dzienne bym mogl w zdrowiu i radosci go wychowac a nie by ten fakt byl dzielem przypadku.

A co do watku glownego

Mnie naprawde jest obojetne kto bedzie na stolkach siedzial. Glosowalem na tych ktorzy byli w najwiekszej zgodzie z moja wizja Panstwa. Wygrali inni - ok. I teraz bardziej interesuja mnie ich poczynania tak dalekie od deklaracji wyborczych. Czekam sobie, obserwuje, bledy im wytykam. Jak wiekszosc z Was. Podejrzewam ze gdyby PO czy jakies inne ugrupowanie wygralo czynilbym tak samo. Bo to juz Rzad a nie jakas tam partia. A Rzad hmmm......poczekam. Gdyz w opinni kilku srodowisk finansowych moze byc wesolo niebawem - jesli uchwalone zostana ustawy socjalne w takiej formie jak lansowane a realne ciecia budzetu tylko slowami sie okazuja gdyz juz widac ze administracja ktora miala byc okrojona niestety jeszcze wieksze kwoty pochlonie. coz z tego ze jedno sie liwkiduje skoro powoluje sie inne i z o wiele wiekszym budzetem. A rysuje sie przekroczenie dziury budzetowej o ponad deklarowane 30mld. Skad na to wezmie sie kasa? Hmmm...... coz, mimo zapewnien Premiera wszyscy analitycy wskazuja na paliwa. Ciekawe, czy dzisiejsza delkaracja Premiera wytrzyma z presja budzetu. Sadze ze jednak paliwo pojdzie w gore i zrzuci sie to na poprzedni Rzad.

. A jesli o mnie chodzi ja trzymam się od tej metody z daleka.

na pewno Ty?

;)

jej......tak sobie pomyślałem że ktoś się z tego posmieje, ale wiadomo o co chodzi. facet nie ma co sobie sprawdzać....... :lol: :lol:

opal: ja nie wmawiam innym "że nie dostaną raka" Ja się cały czas odnosiłem do tekstów gregmena, sam napisałem że źle dobrana terapia powoduje zwiększenie ryzyka. zwiększenie czyli możliwość zachorowania. I napisałem również że inne badania tak a innne inaczej. Nie piszę cały czas o jednym jedynym badaniu i jednym możliwym wyniku i nie przyjmuję innej opcji bo wiem najlepiej. z jednej strony zmniejsza rtyzyko z drugiej zwiększa. dużo również zależy od lekarza i jego wiedzy.

przeciez jak sam podkreślasz jestes znawcą tabletek i ty lepiej wiesz niz naukowcy i ich wieloletnie badania... przecież były robione w stolicy moheru Szwecji

lawy może ty sam bierzesz.... masz racje nie będziesz miał raka piersi!!!!!!!!!!!!

:o :o :o :roll: :-?

napisałbym coś, ale się powstrzymam bo jestem dobrze wychowany.

taaa. oczywiście, cały czas podkreślam że jestem największym znawcą tematu na świecie. Moja propozycja - przed kolejnym napisaniem czegokoliwiek napij się zimnej wody - na pewno pomoże.

Ty czerpiesz wiedzę z jednych badań (i tylko jednych) a ja z innych (wielu). Wszystko co do tej pory napisałem na ten temat to nie moja opinia ale cytaty (prawie bo nie przepisane). i powtórzę jeden z nich: właściwie dobrana terapia hormonalna (pigułki antyk) mogą zapobiegać schorzeniom nowotworowym, takim jak rak piersi, jajnika i rak błony śluzowej macicy.

A źle dobrane (o czym tez napisałem gdy odnosiłem się do tego rozporządzenia umieszczanego już tutaj 3-4 razy (!) zwiększają ryzyko. Ale nie demonizujmy pigułek bo to ryzyko jest wciąż mniejsze niż ryzyko tegoż w populacji. Koniec z mojej strony na ten temat,

Jareko!

Na tym etapie działań rządu antykoncepcja będzie chętnie forsowana przez forumowe życiowe marudy z powodu ich braku koncepcji, gdzie by tu włożyć kij i jątrzyć.

Hej sowy, puchacze i kruki i wy nie znajcie litości.........

Forumowi endokrynolodzy!

Małe dopowiedzenie. Hormony to koenzymy o konkretnym punkcie uchwytu. Układ hormonalny człowieka działa na zasadzie wielopoziomowego sterowania "z góry na dół" oraz masy sprzężeń zwrotnych i działań poziomych. O bardzo wielu powiązaniach i ich skutkach jeszcze nie wiemy.

Podobieństwo całego człowieka do całego państwa jest w tym względzie uderzające a układy hormonalne działają jak różne ogniwa admonistracji państwowej również z całą masą wzajemnych zależności i sprzężeń.

Dlatego tak trudno dobrać indywidualną kurację hormonalną i zsynchronizować rozregulowane państwo.

Każdy gwałtowny ruch w tym względzi może wywołać jedynie doraźną korzyść z potężnymi negatywnymi skutkami ubocznymi.

Zła akcja = zła rakcja

Problem leży głównie w tym, że życie polityczne funkcjonuje w cyklu (nie 28-dniowym) życiowym 4-letnim a państwo trwa nadal.............

Gość gregmena

lawy gdzie napisałem że wszyscy bedą miec raka od tabletek???

no pokaż uczciwie!!!!!!!!! zanim kogoś wyśmiejesz...

lawy jesteś znanym specem od tabletek, to nic że wieloletnie badania mówią inaczej, wazne że ty wiesz lepiej...

to nic że Minister Zdrowia umieścił horomonalne środki antykoncepcyjne w wykazie czynników rakotwórczych, przecież lawy wie lepiej

oj jareko nie sprowadzaj tabletek do poziomu choroby wrzodowej, ty masz takie szybkie skróty myślowe... becikowe to dla k..., temat antykoncepcja to ty o chorobie wrzodowej....

jareko tabletki na wrzody musiałes brac, a antykoncepcyjnych niemusisz brac.... widzisz różnice, jeszcze powiedz że hormony nie mają wpływu na zdrowie

poza tym nikt nikomu ich nie zabrania, ale przestańmy udawać że nie mają negatywnego wpływy na ludzi, czy nie są rakotwórcze... owszem nie każdy palacz papierosów będzie miał raka płuc...ale ryzyko ma zwiększone.... a że wy jesteście mądrzejsi niż minister zdrowia, niż naukowcy Szwecji i Norwegii to już wasze sumienie

LUC, coż nie naleje ci inteligencji do głowy... ale wiele pań info o tabletkach bierze z pism typu TINA, albo reklam np Anii Muchy plasterki... widze jak wiele kobiet, nawet nastolatek (moze i dziewic) nosi plasterki, nawet nie badając się, tylko dlatego że taka moda....

mamy niedzielę, idą święta, dziś w naszym katolickim kraju wszyscy bedą walczyć jakie tabletki są OK, to nic że kościół mówi że to grzech.... ciekawe ilu z adwersarzy w najbliższym czasie czy w świętaprzyjmie Komunię Św..... przecież są ludźmi z zasadami....

patrzcie jakie są media, oczerniają, podobnie jak nasi wieszcze jareko, dobrzykowic, majka, kroyena czy inni zapewniają że akcyza wzrośnie, że Marcinkiewicz na pewno podniesie akcyze, że Lubińska tylko na to czeka

z godziny 9.40

http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=690183

a mija parę godzin

http://fakty.interia.pl/news?inf=690171

ale cóz tego że panowie sie mylili, dalej uważają że są mądrzy, a ten głupi gregmena nie ma racji, co z tego że z 10 stron na forum obiecują podwyżki akcyzy, a jeden gregmena mówił inaczej... coz tego.... teraz czekaja na następny temat by popluć na PIS, ale jak rozmawiac z ludźmi dla których "becikowe" to ochłapy....

ciekawe że totalna hipokryzja i czyny odwrotne od obietnic w kampani wyborczej Platformy Obywatelskiej w ogóle nie wzruszają..???

Gość gregmena
popatrzcie ile pan załozyło sobie plastry z hormonem, bez żadnych badan, tylko dlatego że taka moda... czasem nawet 15 letnie dziewczyny bez wizytu u lekarza od koleżanki dostały.... i jeszcze powiedzcie że to zdrowe.... takie rzeczy dzieją się w gimnazjach.... i może ktoś mi powie o indywidualnym doborze???

popatrzcie ile pan załozyło sobie plastry z hormonem, bez żadnych badan, tylko dlatego że taka moda... czasem nawet 15 letnie dziewczyny bez wizytu u lekarza od koleżanki dostały.... i jeszcze powiedzcie że to zdrowe.... takie rzeczy dzieją się w gimnazjach.... i może ktoś mi powie o indywidualnym doborze???

I dlatego są w Polsce potrzebne lekcie w szkołach na temat wiedzy o seksie. Bez edukacji różne rzeczy będą się działy. W ten sposób można wziąść wiele tabletek nie przeznaczonych dla danej osoby (nie tylko tych wiązanych z antyk.)