zen611 18.12.2002 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Zastanawiam się czy powinienem tak robić jak zawsze uziemiać gniazdka z kołkiem do przewodu sieciowego zerowego. Czy to w zasadzie jest zerowaniem? Czy jest to w ogóle zabezpieczenie jeżeli pod tynkiem są tylko 2 przewody a ja kołek łączę z przewodem zerowym? Sam już nie wiem co robić. Z pozdrowieniami - Zenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterg 19.12.2002 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Na moją wiedzę to jest tak:Uziemianie po połączenie z ziemią. To co robisz to jest zerowanie. Połączenie kołka ochronnego z przewodem zerowym było stosowane w instalacjach dwużyłowych. Od pewnego czasu przepisy mówią o trzech żyłach: robocza (faza), zero robocze, przewód ochronny. Przewód ochronny jest osobno (wyodrębniony m.in w celu podłączenia wyłączników różnicowo-prądowych).Jeżeli się mylę, to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.12.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 w instalacji dwuzylowej jest to dopuszczalne.teraz nowe (wszystkie! z drobnymi wyjatkami)instalacje nawet do oswietlenia powinny byc trojzylowe + wylacznik roznicowy dla pomieszczen wilgotnych.radze zrobic wszystko aby doprrowadzic istalacje do takiego stanu - warto! jesli ktos mysli o swojej kobiecie i dzieciach - z usmiechem ale powaznie! nie ma dziecka ktore nie interesowaloby sie co jest w gniazku i nie ma kobiety, ktora choc raz w zyciu nie uzywala suszarki w na boso w mokrej lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 19.12.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Pamiętajcie, że nie wolno stosować jednocześnie zerowania i uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.12.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Moi elektrycy podpowiedzieli mi by do łazienki doprowadzić niezależny przewód uziemienia podłączony bezpośrednio z bednarką wkopaną w ziemię. Tłumaczyli, że zainstalowanie wanny z hydromasażem wymaga osobnego uziemienia wanny (sprawdziłem, pod wannamijest odpowiedni zaczep). Przewód doprowadziłem (koszt znikomy) ale sprawa urządzenia łazienki to wiosna 03 r. Czy ktoś z Was postąpił podobnie? A może są inne rozwiązania?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.12.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 wladek - swieta racja - warto przypominac szczegolnie tym ktorzy pilnuja swoich "elektrykow" uziemienie hydromasazu musi byc ale nie musi byc oddzielnym przewodem ale warto dac oddzielny wylacznik roznicowopr. bednarka musi byc zawsze i to "na caly dom".jesli ktos planuje takze instalacje odgromowa musi ja tez polaczyc z bednarka i zastosowac tez wielostopniowe odgromniki/ochronniki przepieciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.12.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Kochani czy życie wam nie miłe ???Wszystkie gniazdka bez wyjątku bezwzględnie muszą mieć instalację 3 żyłową, dotyczy to również wypustów oswietleniowych. INSTALACJA 2 ŻYŁOWA JEST OBECNIE W POLSCE ZABRONIONA !!!! zakaz ten dotyczy oczywiście nowobudowanych i remontowanych instalacji.W sprawie wykonywania instalacji w łazienkach polecam abyście zasięgneli opinii elektryka orientującego się w temacie gdyż jest to poważna sprawa. W instalacji w łazience należy stosować specjalne obostrzenia i jest na to specjalny arkusz OBOWIĄZKOWEJ do stosowania w naszym kraju normy międzynarodowej PN-IEC 60364-7-701 : 1999r "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych wymagania dotyczace specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę i/lub basen natryskowy"Podkreślam ze wszystkich sił że cała norma PN-IEC 60364 (stara norma PN-E/05009)to "BIBLIA ELEKTRYKA". Jeżeli wasz elektryk nie zna tych norm to śmiało możecie go zrzucić ze schodów a następnie poszczuć psami. Pamiętajcie z prądem nie ma żartów.Pozdrowionka świateczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.12.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 tom soyerCzy mógłbyś precyzyjniej określić co rozumiesz pod pojęciem "bednarka "na cały dom"" jest to dla mnie niejasne ?Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zen611 28.12.2002 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 On 2002-12-19 12:55, Wowka wrote: Moi elektrycy podpowiedzieli mi by do łazienki doprowadzić niezależny przewód uziemienia podłączony bezpośrednio z bednarką wkopaną w ziemię. Tłumaczyli, że zainstalowanie wanny z hydromasażem wymaga osobnego uziemienia wanny (sprawdziłem, pod wannamijest odpowiedni zaczep). Przewód doprowadziłem (koszt znikomy) ale sprawa urządzenia łazienki to wiosna 03 r. Czy ktoś z Was postąpił podobnie? A może są inne rozwiązania? Pozdrawiam Witaj! Jestem zainteresowany tym co napisałeś ale chciałbym abyś precyzyjniej opisał to co zrobiłeś z tzw. bednarką.Czy ten dodatkowy przewód jest prowadzony do puszki w jednym pomieszczeniu jakie rozwiązanie jest najlepsze. Ponieważ u mnie jest tylko w całym domu po 2 przewody to się zastanawiam czy nie trzeba wymienić całej instalacji? Z pozdrowieniami - Zenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 28.12.2002 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 U mnie elektryk (porządny) podłączył metalowe urządzenia sanitarne- czyli zlewozmywaki,grzejniki i wannę linką do listwy uziemienia w tablicy bezpiecznikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 29.12.2002 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Prawda jest faktycznie taka, że należy do uziemienia podłączyć wszystkie instalacje w domu, czyli nie tylko elektryczną, ale i co, gazową, wodną, ogrzewania podłogowego itd. Jeśli mamy wodę w plastikowych rurach to należy uziemic wszystkie metalowe zakończenia instalacji (krany, wanny, odpływy..) to nic że plasikowe rury nie przewodzą prądu, bo i tak woda w nich przewodzi!Faktycznie najlepiej się zastanowić nad doprowadzeniem 3 kabla uziemiającego do wszystkich gniazd szczególnie jeśli przeprowadzamy remont - koszt niewielki a bezpieczeństwo znaczne. Pewnie że nie wszystkie urządzenia AGD wykorzystują uziemienie, ale to są tylko te II klasy i posiadają podwójną izolację wewnętrzną. Jeśli mamy starą instalację 2przewodową to można dopiąć 3 przewód do zerowego ale tylko i wyłącznie przed wyłącznikiem różnicowo prądowym, podtem nie można go już łączyć z zerem!!! To jest instalacja typu TNCS. A wszystkie nowe należy wykonywać jako TNS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dar 03.01.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Uwaga na podłączanie zera do bolca uziemiającego! Może się tak zdarzyć (ja tak miałem jak mieszkałem w bloku), że odłączył się przewód zerowy (upalił w skrzynce przyłączeniowej) - obwód się zamknął przez żarówkę i NA WSZYSTKICH BOLCACH MIAŁEM FAZĘ !!! Instalacja trójprzewodowa i wyłącznik różnicowy - innych wynalazków nie stosujcie jak chcecie pożyć... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts