Dominik1719499811 23.10.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 ludzie, ale właśnie chodzi o to aby nic do środka nie wkładać, po co wywalałbym tyle kasy na komin typu turbo ze specjalnej ceramiki, kiedy musiałbym jeszcze do środka wkładać samowystarczalny wkład Septyk - nie bardzo wiem, jaki komin z ceramiki masz, ale kotły kondensacyjne wymagają kominów złożonych 2 2 rur (rura w rurze)- tą mniejszą kocioł wypuszcza spaliny, a większą zasysa powietrze do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 23.10.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Dla pewnosci sprawdzilem na stronie Vaillanta. Jesli ktos upiera sie aby wykorzystac istniejacy komin to niestety wklad jest konieczny.Zamawiajac komin ceramiczny upewnialem sie ,ze do pieca gazowego jest wlasciwy.Tyle ze w tej opcji mial byc z otwarta komora spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 25.10.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Dla pewnosci sprawdzilem na stronie Vaillanta. Jesli ktos upiera sie aby wykorzystac istniejacy komin to niestety wklad jest konieczny. Zamawiajac komin ceramiczny upewnialem sie ,ze do pieca gazowego jest wlasciwy.Tyle ze w tej opcji mial byc z otwarta komora spalania. Pewnie, że tak jest anpisane na stronie! Nie mam najmniejszych wątpliwości! Jednak zastanów się jakie zadanie ma zewnętrzna rura - wg mnie piec zasysa nią powietrze. Więc czemu - pytam - nie może być do tego celu wykorzystany komin (oczywiście szczelny i czysty)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 25.10.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Dla pewnosci sprawdzilem na stronie Vaillanta. Jesli ktos upiera sie aby wykorzystac istniejacy komin to niestety wklad jest konieczny. Zamawiajac komin ceramiczny upewnialem sie ,ze do pieca gazowego jest wlasciwy.Tyle ze w tej opcji mial byc z otwarta komora spalania. Pewnie, że tak jest anpisane na stronie! Nie mam najmniejszych wątpliwości! Jednak zastanów się jakie zadanie ma zewnętrzna rura - wg mnie piec zasysa nią powietrze. Więc czemu - pytam - nie może być do tego celu wykorzystany komin (oczywiście szczelny i czysty)? Z tego co pamiętam w którejś instrukcji Vaillanta dotyczacej systemu komnowego jest podane rozwiazanie w oparciu o istniejacy komin ceramiczny. Wkłada się wtedy do niego tylko rurę spalinową fi 80mm a system 2 rurowy daje się na odcinku od komina do kotła. Warunek jest taki aby przewód kominowy miał srednicę nie mniejszą niż ileśtam milimetrów dokładnie nie pamietam jak znajdę to napiszę. Zresztą tak jest logicznie bo na zewnat rury 80mm nie ma spalin tylko czyste powietrze więc niby po co ma być jakaś specjalna rura do powietrza. Są też układy pracy kotła z poborem powietrza z pomieszczenia i wtedy wcale nie ma rury zewnętrznej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 25.10.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam. Generalnie to w tem temacie znam się jak byk na gwiazdach... Ale jednak wtrące swoje trzy, no może dwa grosze. Nurni podaje markę DEDIETRICH jako tanią, hmm... jak poszukiwałem pieca to ich oferta wydawała mi się relatywnie dosyć droga. I z innej beczki, teraz pytanko do wszystkich lepiej zorientowanych, mianowicie podobno JUNKERS wypuścił na rynek kondensy, przy których nie trzeba zwiększać rozm. grzejników (mają na to jakiś tam patent) - można spokojnie bazować na wyliczonych parametrach grzejników dla pieca standartowego. Właśnie coś takiego proponuje mi "mój" instalator - gość generalnie bystry w temacie, bez skłonności do naciągania mnie na niepotrzebne koszty. DO chwili kiedy pojawił się "wynalazek" JUNKERS'a nie namawiał mnie nawiększy wydatek związany kondensem, ale teraz jest mocno przekonany do tego rozwiązania. Dodam, że piec ma kosztować ok.11.000,-PLN (JUNKERS CERASMART MODUL 3-16). Jakieś spostrzeżenia od szanownych piecowych forumowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 25.10.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Już znalazłemMinimalne wymiary murowanego komina (szachtu) to 120x120mm lub srednica 130mm. Informacja zaczerpnieta z "Instrukcja montazu układu powietrzno-spalinowego do gazowych kotłów kondensacyjnych koncentryczny 80/125" kotły ecoVIT, ecoCOMPACT, ecoTEC rozdział 7 str 30.Instrukcję tą dostałem razem z kotłem EcoTec.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 25.10.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Proponuję zapoznanie sie z wątkamihttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47549&postdays=0&postorder=asc&highlight=stopie%F1+wykorzystania+kot%B3a&start=0 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45756&highlight=stopie%F1+wykorzystania+kot%B3a Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 25.10.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam. ...Nurni podaje markę DEDIETRICH jako tanią, hmm... jak poszukiwałem pieca to ich oferta wydawała mi się relatywnie dosyć droga. ... Podaję bo mój kolega (wyprzedza mnie w budowie o rok) ma taki piec (chyba Domolight) i kupił go w bardzo dobrej cenie. Ja też się zastanawiałem ale odpadł bo miał za duży zasobnik. Poza tym u mnie w rodzinie wybuchł piec tej firmy więc specjalnie się nie zmuszałem do tej marki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 25.10.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam. Generalnie to w tem temacie znam się jak byk na gwiazdach... Ale jednak wtrące swoje trzy, no może dwa grosze. Nurni podaje markę DEDIETRICH jako tanią, hmm... jak poszukiwałem pieca to ich oferta wydawała mi się relatywnie dosyć droga. I z innej beczki, teraz pytanko do wszystkich lepiej zorientowanych, mianowicie podobno JUNKERS wypuścił na rynek kondensy, przy których nie trzeba zwiększać rozm. grzejników (mają na to jakiś tam patent) - można spokojnie bazować na wyliczonych parametrach grzejników dla pieca standartowego. Właśnie coś takiego proponuje mi "mój" instalator - gość generalnie bystry w temacie, bez skłonności do naciągania mnie na niepotrzebne koszty. DO chwili kiedy pojawił się "wynalazek" JUNKERS'a nie namawiał mnie nawiększy wydatek związany kondensem, ale teraz jest mocno przekonany do tego rozwiązania. Dodam, że piec ma kosztować ok.11.000,-PLN (JUNKERS CERASMART MODUL 3-16). Jakieś spostrzeżenia od szanownych piecowych forumowiczów? Bardzo jestem ciekawy co to za patent, bo ja mam cerasmarta z zasobnikiem i musiałem przewymiarować grzejniki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.10.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Ja też jestem bardzo ciekawy co to za patent!!! Ten instalator u amj2 jest bystry trochę inaczej, czyli jak woda w klozecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 25.10.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Być może efekt będzie taki, że piec podniesie sobie temperaturę i ogrzeje dom bardzo dobrze, ale nie będzie kondensował z pełną mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.10.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 To by się zgadzało, co za bystry instalator!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 25.10.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Pewnie patent bardzo prosty tzw marketingowy czyli "tylko MY to mamy" a tak naprawdę mają to wszyscy. Czyli wystarczy zauważyć że przy parametrach instalacji powiedzmy przykładowo 75/55 stopień wykorzystania kotła (sprawnosc rzeczywista) utrzymuje się w skali sezonu grzewczego powyżej 100%. Jest to po prostu właściwość wszystkich kotłów kondensacyjnych. Tylko jedni mają sprytnieszych marketingowców i o tym piszą a inni nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan1719499703 13.11.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 jeśli chodzi o komfort cieplny to wyższy jest w przypadku kotła kondensacyjnego gdyż jest mniejsza różnica miądzy temp. grzejnika a temp. otoczenia. grzejniki można spokojnie dobrać na parametry 70/50 i po zastosowaniu pogodówki kocioł wyjdzie z kondensacji dopiero przy -11 C, a i tak jego sprawność będzie wyższa od normalnych kotłów(niekondensacyjnych) A co do urlicha to ludzie niedajcie się nabijać w butelkę. Reklama głosi "urlich - japońska technologia" nazwa firmy urlich gmbh sugerowała by spółkę niemiecką ale niestety te gmbh to tylko poste słowa a firma niewiadomo skąd. Kiedyś reklamowali się że mają kotły kondensacyjne a potem nagle szybko zmienili zdanie i mówili że są to kotły z zamkniętą komorą spalania. jak już chcecie wydawać wasze cięzko zarobine pieniądze to patrzcie na firmy które mają jakąś tradycję np: Junkers, Buderus, Viessmann czy też nawet nasz poczciwy Termet pozdrawiam wszystkich gorąco z początkiem chłodów Firma "Ulrich sp. z o.o." jest firmą polską, mieści się na ul. Modlińskiej w Warszawie, istnieje w Polsce od 10 lat, od 6 lat istnieje w Polsce marka Ulrich. Jest dystrybutorem kotłów marki Ulrich na rynek polski. Jeśli chodzi o japońskie technologie - zgadza się, że reklama głosi "Ulrich - japońskie technologie ogrzewania", ponieważ ta firma się nimi szczyci. Jakbyś trochę zajrzał w prasę branżową (i nie tylko) to zobaczyłbyś, że Ulrich reklamuje wszystkie swoje kotły - i gazowe kondensacyjne, i gazowe z zamkniętą komorą spalania, i kotły olejowe ze stali nierdzewnej, i kotły olejowe miniaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts