Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga wewnętrzna

gosiac

Recommended Posts

Jestem szczęśliwą posiadaczką pięknie położonej 40 arowej działki. W ostatnim czasie powstał i został zatwierdzony przez radę miasta miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Wszystko byłoby ok, gdyby nie zakładał on, że prawie 6ar mojej działki zostanie przeznaczone pod drogę wewnętrzną. Moja posesja ma dostęp do dwóch dróg gminnych, ale sąsiad, który chce sprzedać swoje działki domagał się powstania drogi. Szkoda mi bardzo tych 6 bezpowrotnie utraconych arów. Obawiam się także obowiązków, które być może ktoś w przyszłości nałoży na mnie jako na współwłaściciela działki. Proszę omówcie problem, w wydziale architektury nikt nie był w stanie poinformować mnie o konsekwencjach takiego zapisu w planie, że część posesji przeznaczono pod drogę wewnętrzną.

Zamierzająca budować Gosiac

• 3 weeks później...

Czy ten wniosek to zarzut lub protest do gminy?

Zarówno jeden jak i drugi może byc odrzucony (w wyniku głosowania) tylko przez Radę Gminy, a nie np. wójta czy projektanta planu.

Na odrzucenie zarzutu (tak jest w Twoim przypadku - droga narusza Twoją własność) przysługuje skarga do sądu administracyjnego. Na protest (można go złożyć jak Ci się coś nie podoba w rozwiązaniach planu np. na sąsiednich działkach) dalsza droga administracyjna nie przysługuje.

Uchwałę Rady odrzucającą zarzut lub protest zainteresowany powinien otrzymać pocztą, za pokwitowaniem (nie wystarczy, że mu ją "obwieszczono" na sesji).

• 6 months później...
  • 7 years później...

Witam

Mam działkę na terenie gdzie lada chwila będzie uchwalany plan. W projekcie planu na mojej działce została wytyczona droga wewnętrzna. Co to dla mnie oznacza? Ja z niej korzystać nie będę. Czy zostanę zmuszona do oddania za darmo ziemi? Przesunięcia na własny koszt płotu? Utwardzenia na własny koszt tego kawałka? Wycięcia na własny koszt drzew?

Oraz późniejszego utrzymania tej drogi?

K

• 1 month później...

drogą wewnętrzna służy do dojazdu sąsiadom, którzy nie mają dostępu do drogi publicznej. Mogą oni wystąpić o slużebnośc przejazdu drogą wewnętrzną i wówczas masz w swojej księdze wieczystej zapis, że musisz udostępnić tę drogę sąsiadom (mocno obniża to wartośc nieruchomości). Czyli bedą jeżdzic po twojej własności. Ty ze swej strony możesz okreslić koszty utrzymania tego terenu i obciązyć nimi korzystających.

Innymi słowy w praktyce - stracone metry kwadratowe, za które płacisz podatek od nieruchomości a z nich nie korzystasz. Zaskarżyć lub zaproponowac gminie wykupienie drogi.

• 7 months później...
Ja mam troszeczkę inne pytanie odnośnie drogi wewnętrznej albowiem dopiero kupuję działkę i zastanawiam się jaka powinna być cena za udział w drodze w stosunku do ceny za działkę budowlaną. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić za drogę prawie tyle co za działkę i do tego jeszcze zrobić sobie tą drogę i później o nią dbać. Wiecie jakie są stawki?