Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Jezeli kiedykolwiek bede budowal drugi dom, to bankowo bedzie to parterowka z jednym kominem, ktory bedzie przechodzil przez kalenice w najwyzszym pkt.

Z parterowka odpada:

- problem przeciekania balkonow, wykuszow

- tansza budowa, odpada strop czy to lany, czy teriwa itp

- mniej okien dachowych i normalnych

- schody - rowniez spory koszt, a na starosc chodzic sie nie bedzie chcialo

- mniejszy koszt elewacji

- jescze masa innych

Zastanowilbym sie jedynie nad jednym pomieszczeniem na poddaszu, ala sypialnia.

a jednak ciągnie do poddasza :wink: i do przybywających m2

drożej można każdy, ale aby taniej zrobić to więcej możliwości będzie raczej w parterówce.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

owszem, z pewnymi zmianami ujdzie. Np ja bym zmniejszyła kotłownię, zlikwidowała tam przejście do domu z garażu ale zrobiła garderobę. I prysznic przeniosła z łazienki dużej do małej, w ten sposób mogły by myć się jednocześnie 2 osoby.

A i najważniejsze - kąt nachylania 20 stopni! Nie każdy plan pozwoli

.....Tobie by pasowała piramida - duży parter, mniejsze piętro ;-)

Ale dokładnie tak jest w przypadku domu z poddaszem.

Na dole około 90m2, a na górze od 30 do 50m2 „normatywnej” (wys. 1,80m) powierzchni – zależy to od nachylenia połaci dachu i wysokości ściany kolankowej.

Jeżeli zamiast "poddasza" uznamy górę za piętro (zmieniając dach na "płaski" tzn: o nachyleniu 15 do 20 stopni (model austriacko-szwajcarski) to likwidujemy skosy, lukarny itd.

P.S>> Bardzo ładny domek "kostkę" widziałem w ostatnim muratorze (zdjęcie do artykułu - chyba o garazach itp)

Witam

Ładnie zaaranżowana elewacja (wizualizacja) ale budowa takiego HANGARU dla samochodów - to nie dla mnie.

Po wycięciu z projektu całej części GARAŻ, POMIESZCZENIE "nie wiadomo po co", pierwszy przedsionek i po dodaniu małego daszku nad drzwiami mamy całkiem ładny domek na SZEROKIE :lol: działki z wjazdem od północy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

A Skrzat jest pewnie popularny bo zgrabny i nikt go na oczy nie widział w takiej formie w jakiej jest przedstawiony. Wszyscy lub prawie wszyscy podnoszą ścianki kolankowe. I na poddaszu jakoś jest. Wygląd....... zmilczę.

Zbudowałam Skrzata, podniosłam ściankę i wcale nie uważam żeby jego wygląd drastycznie się zmienił

http://img19.imageshack.us/img19/6105/img4745o.jpg

Postawcie sobie najpierw jedno pytanie :

Gdzie będę siedział (a) mając 60 lat ?

Pobiegniesz na górę z laską pod pachą czy pójdziesz spać do pokoju obok salonu.

Ja za późno o tym pomyślałem.

Moja mama i tata mają sześćdziesiąt kilka lat, jakoś chodzą a nawet biegają. Laski nie noszą teraz to młody wiek. Babcie jak umierały miały po siedemdziesiąt i osiemdziesiąt lat i też chodziły wszędzie. Nie przesadzacie z tym starzeniem się.

Moja mama ma 74 i bez problemu biega po kilku schodach. Dzisiejsi "nastolatkowie" jak będą spędzać dzień przy biurku, popołudnie w fotelu w parterówce i nawet raz dziennie nie przetrenują serduszka to tej siedemdziesiątki w dobrej kondycji nie doczekają.

Schody to dla wielu jedyna forma aktywności fizycznej w ciągu dnia. Dla mnie też (ale tylko poza domem (mieszkam na parterze). Buduję dom z poddaszem trochę z powodu działki, ale też bez strachu o konieczność wchodzenia raz lub dwa na górę. Sypialnia na parterze też się znalazła.

Witajcie,

widzę że odwieczny problem znowu powrócił. Może dodam coś z własnego doświadczenia. Rodzina 2+2 . W 2005 roku zbudowałem dom z pewną modyfikacją według projektu: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/sofia/?Kind=1&Name=Sofia&SearchForm=1 . Rok pomieszkaliśmy, wszystko było ok, tylko to bieganie po schodach to istna mordęga...przynajmniej dla mnie. Postanowiliśmy sprzedać i wybudować coś innego a na pewno parterowego i tu wybór padł na: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/genowefa/?Kind=1&Name=genowefa&ProjectMirror=1&SearchForm=1

Zostały nam do zrobienia chodniki, podbitka i powiem jedno: to był trafny wybór !!!

Fakt, poszerzyliśmy garaż o 1 m, udało się nam zmieścić dodatkowy 7,5 m2 gabinecik, pokoje nie są za duże ale wszystko jest na jednym poziomie a dodatkowo z tarasu zrobiliśmy taki pseudo ogród zimowy...

Życzę podjęcia decyzji, której nie będziecie żałować ....

Ile osób tyle różnych wypowiedzi.

To pisanie o bieganiu po schodach, wydaje mi się lekko przesadzone. Co mają powiedzieć ludzie którzy mieszkają na 3 czy 4 piętrze w bloku. Zdarza się kilka razy dziennie wychodzić do pracy, sklepu, ze śmieciami i znwu do sklepu bo o czymś się zapomniało.:wink:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czterykaty2/index.php powiększony o 30 cm w części mieszkalnej i 70 cm garaż i kotłownia.

My wybraliśmy parterówkę z prostych powodów:

- brak skosów (gdyby miało być piętro, to pełnometrażowe)

- miała być parterówka (ze względu na koszty: strop, tynki, płyty KG na poddaszu, 2 łazienki itp)

- dach czterospadowy (co z tego że droższy zaoszczędziliśmy na parterze, a taki nam się podobał)

- kotłownia miała być za garażem (piec na ekogroszek).

- 3 pokoje, z czego jeden po przeciwnej stronie

- przejście z części mieszkalnej do garażu i z garażu do kotłowni a z kotłowni na zewnątrz

- 1 łazienka (bardzo krytykowane przez wielu, ale nam wystarcza)

- przy kuchni mamy spiżarnię

- częściowo strych do wykorzystania na graciarnię.

- nieduży metraż (do sprzątania i utrzymania), nieduża liczba okien.

I to chyba było dla nas najważniejsze.

Każdy musi określić co dla niego jest najważniejsze, a potem szukać projektu.

Mieszkamy już kilka miesięcy i jesteśmy bardzo zadowoleni, ten projekt jak dla nas jest prawie idealny. :lol:

Gdybym kiedyś miała wybudować drugi dom, byłaby to na dzień dzisiejszy parterówka z dachem czterospadowym, dwuspadowe jakoś do mnie nie przemawiają, ale to rzecz gustu.

I to czego mi brakuje to główne wejście przy wysuniętym garażu. Ograniczenie kosztów położenia kostki brukowej i jedna ściana osłania przed wiatrami, które zdarzyło się, że wyrwały mi drzwi z ręki. Mąż nie był wtedy zadowolony. :roll:

To i ja coś dodam. Od kilku lat mieszkam w wybudownym domu z poddaszem, teraz buduję również z poddaszem użytkowym, ale zamieszkamy w nim na jednej kondygnacji (reszta do wykorzystania w zalezności od możiwości na przyszłość). Jeszcze tam nie mieszkamy, ale uważam, że była to bardzo dobra decyzja. Wg mnie tylko parter+ jeśli są możliwości góra dla dziecka (dzieci), gości, rekreacji itp.

Tak filozoficznie...

Sam się zastanawiam czemu nigdy nie miałem takiego problemu. Zawsze było tak, że jak myślałem "dom" to widziałem taki z poddaszem. Czytałem oczywiście forum muratora i narzekania na domy z piętrem, ale nawet przez moment nie rozważałem projektu parterowego.

Jeśli popatrzyć z ironią na argument "mordęgi biegania po schodach", to z ważnych spraw zostają skosy, koszty i rozmiar działki. Działka jak mówisz - nie ogranicza. Kosztów nie sposób porównać. Nikt odpowiedzialny Ci nie powie "parterówka jest tańsza od poddasza" i na odwrót. Przynajmniej dopóki nie pokażesz dwóch konkretnych projektów i nie opiszesz z grubsza technologii. Kwestia czy przeszkadzają Ci skosy.

I przede wszystkim zadaj sobie pytanie: jak wyobrażasz sobie dom ?

:wink:

... mój dom. Tak to od zawsze rozłożysta parterówka, budownictwo niskie rozłożyste dach 4spadowy. Żadnych lukarn, balkonów. Prosto. Powiedziałabym kwadratowo. Za bardzo rozłożysto to nie będzie bo finanse, jeśli warunki zabudowy pozwolą to może to będzie to:

http://www.domfort.eu/projekt,tomaszek_ii,491.htm

Moje dwa grosze: my wybraliśmy parterówkę, a dokładnie parterówkę z poddaszem nieużytkowym. Prawdziwe schody to spory koszt; jak poddasze nieużytkowe, to dodatkowo strop drewniany zamiast wylewanego czy prefabrykatowego - kolejna oszczędność. No i koszt znacznie bardziej skomplikowanych instalacji, w praktyce konieczność robienia 2 łazienek zamiast - tak jak w naszej superoszczędnej wizji - jednej. Co prawda dla danej p.u. większa będzie powierzchnia dachu do przykrycia, ale z kalkulacji nam jasno wyszło, że oszczędności z górką rekompensują ten koszt; a do tego mieszkanie na jednym poziomie jest prostsze i bezpieczniejsze (szczególnie z małymi dziećmi!).

w tym układzie na dole będziesz miał 2 małe pokoje+ niewielki salon, a na górze 2 "lotniska" ;-) trochę żartuję, ale weź pod uwagę, że w takim układzie na dole musisz zmieścić jeszcze kuchnię, łazienkę i schody, da się, ja mam trochę przydługaśny salon i póki nie uruchomiliśmy góry, miałem go podzielony gdzieś tak 2/3 na 1/3, ale obejrzyj projekty z reguły w domkach 130-140 m na dole masz jeden dodatkowy pokój, Tobie by pasowała piramida - duży parter, mniejsze piętro ;-)

Kolega dobrze prawi :) - u mnie na parterze jest salon z kuchnią (ok.65m2) sypialnia z garderobą, pokój gościnny, łazienka z pralnią, kotłownia i garaż na 2 auta - a na górze łazienka, gabinet i 2 pokoje dzieci - OBA "wyszły" o pow. powyżej 55m2 po podłodze (po 28m2 użytkowej)....

Kolejny dom będzie parterowy :)

Pozdrawiam.

S.