Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Tomi, żeby już nie drążyć to postaram się szybko. W parterówce okien mi śnieg nie zasypie, otwierać ich nie muszę i tego nie robię, komin jakby niższy, 5-7 m2 to fajna spiżarnia, pralnia...itd. I nie histeryzuję. Jakbyś przeczytał moje posty to znajdziesz również opisane przeze mnie minusy parteru. Planistycznie to cię ogranicza zazwyczaj powierzchnia działki lub głupio napisany plan przestrzenny. Na forum opisujemy zazwyczaj swoje odczucia. Mieszkałem i tak i mieszkam teraz tak. Zbyt mało, aby o tym pisać?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

łatwiejsze chłodzenie latem domu z poddaszem......no no, chyba ktoś nigdy nie mieszkał w takim domu. niestety, ale bez względu na grubość ocieplenia jest odwrotnie.

jednak ocieplony dobrze płaski strop (krokwie nie przeszkadzają, można dać nawet 40 cm wełny), potem strych nieużytkowy, nad nim dopiero dach z jakąś membraną i dopiero pokrycie to jakby nie patrzeć lepsza izolacja niż paski wełny wciśnięte między krokwie bezpośrednio pod pokrycie i łatwiejsza do kontrolowania na bieżąco i ewentualnych interwencji w razie W.

ale coś w tych poddaszach musi być, bo większość tak buduje. mi wystarczyło 13 lat w skośnej sypialni, żeby poznać wszelkie jej......niestety, ale tylko wady.

Edytowane przez Zielony ogród

U znajomych.... siedzimy na dole przy kominku. Na górze dzieciaki krzyczą, że zrobiło się strasznie ciepło.

W poprzednim mieszkaniu z uzytkowym poddaszem, ściana kolankowa była nawet sensownie wysoka. W sypialni, wysoko nad głową miałem okno połaciowe. Gwiazdy w nocy można było oglądać. Zdarzało się niestety, że rosiło gdy zapomniałem uchylić taką kratkę pod spodem okna i kapiąca woda budziła nas nad ranem.

I najważniejsze. Określenie "użytkowe poddasze" powinno być zmienione na "częściowo użytkowe poddasze". Nawet rozplanowanie skutecznego oświetlenia było czasem wyzwaniem i kończyło się kompromisami na skosach.

myślę, że użytkowe poddasze to jednak ogólnie dobra idea. w miastach, gdzie nie ma już gdzie budować, dla rodzin, gdzie nagle okazuje się, że trzeba gdzieś upchnąć córkę z mężem, a nie ma innej możliwości itp., zawsze to jakieś wyjście awaryjne. wtedy, gdy nie ma widoków na normalne wysokie mieszkanie, łatwiej jest się pogodzić z niedogodnościami skosów.

a jak to jest z wentylacja więźby w przypadku ocieplonych skosów?

• 2 weeks później...
Pomijając kwestię błędów budowlanych, domy z użytkowym poddaszem zawsze z m2 wyjdą taniej od innych, w to rozwiązanie powinni zerkać ekonomiczni, młodzi inwestorzy na małej działce, gdzie ilość wydanych złotówek i ilość sypialni dla dzieci, są ważnym argumentem. Rozłożyste funkcjonalne i ciepłe parterówki- duże działki + dużo środków na wykończenie, a na starość - małe parterówki -wystarczy .

Wszystko jest kwestią konkretnego projektu. W najprostszym przypadku można powiedzieć ( na potrzeby zilustrowania problemu), że dom z poddaszem może być o mniej więcej połowę mniejszy w rzucie i mieć po prostu wysoką ściankę kolankową. Pomińmy kwestie estetyczne w tym momencie, chociaz taki dom da się fajnie zaprojektowac, tu nie mam wątpliwości. Masz wtedy o prawie połowę mniejszy "footprint", w trudnych warunkach typu konieczność wymiany gruntu, wysoki poziom wody, itp. to zasadniczy czynnik oszczędzajacy kasę, nwet konieczność robienia wtedy poddasza, nośnego stropu nie niweluje tego zysku.

Można też odwrócić pytanie i zapytać ile powierzchni dostałby ktoś budując dom o obrysie Twojego domu ale z poddaszem? Dopłaciłby 20% na koszt zagospodarowania przestrzeni pod dachem (schody, nośny strop, itp) ale miałby tak z 50-70% więcej powierzchni. To oczywiście szacunki bo należałoby zrobić studium przypadku i dokładnie przeliczyć dwa domy o identycznym obrysie ale nie sądzę aby moje szacunki odbiegały daleko od prawdy. Może Murator pokusi się o takie zestawienie? Może to już ktos kiedyś zrobił? Ciekawe by to było.

Swoją drogą ten temat jest genialny, można dyskutować w nieskończoność :)

.........

Swoją drogą ten temat jest genialny, można dyskutować w nieskończoność :)

Całkowita racja, bo mając parterówkę zawsze możesz podnieść ściankę kolankową na poddaszu i dołożyć trochę pomieszczeń. Jedyny problem to estetyka zewnętrznego wejścia, bo schody wewnątrz raczej odpadają. Na razie na starość schodów nie muszę jednak planować : ).

Na czas budowy mieszkam w domu z poddaszem, na którym wszystkie sypialnie mają około 25m2 po podłodze.

I takie pokoje mają swój urok - są przestrone, dobrze doświetlone.

Może tylko jeden pokój jest pomyłką, ten nad garażem. Skosy z trzech stron, bombardowane fotonami od świtu do zmierzchu.

Idealne pomieszczenie na saunę.

Generalnie, na tej kondygnacji jest 27 stopni, poniżej 23-24 i różnica jest kolosalna.

Poddasza w mniejszych domach, o sypialniach 12 m2 po podłodze to nie moja bajka. Byłem, widziałem i zrezygnowałem.

Wszystko jest do przeskoczenia,zależy od projektu :)

Ja nie mam ścianki kolankowej,dach 30st i na strychu spokojnie 40m2 o wys.2,2m do wykorzystania,miejsce na schody kręcone jest w holu,w stropie nie problem zrobić otwór.

My tego nie wykorzystamy ale jak po nas młody zaszaleje i połaszczy się na kilkukrotne becikowe to będzie jak znalazł ;)

Mam podobny dach i po podłogach około 175m2. Też bez podnoszenia dachu uzyskałbym trochę m2, ale chodzi o m2 bez skosów atakujących głowę. Tylko jak wyglądałaby wtedy bryła domu z zewnątrz.

• 4 months później...

Witam,

Podobnie jak wielu z tutaj obecnych dążymy do wybudowania własnego domu, domu przytulnego ale i energooszczędnego (w kierunku pasywnego).

Jesteśmy po pierwszej koncepcji domu, która jednak z pewnych przyczyn nie przeszła do dalszego etapu prac, i obecnie przygotowujemy się na kolejne starcie, którego celem ma być powstanie projektu dopasowanego do naszych potrzeb.

Jednym z pytań, na które chcemy sobie odpowiedzieć, to charakter domu.

Czy ma to być dom parterowy czy może z poddaszem użytkowym.

Ogólne wytyczne jakie sobie postawiliśmy wobec naszego domu to:

1. Dom o pow. użytkowej ok 120m2 z dachem dwuspadowym.

2. Prosta konstrukcja/budowa domu,

3. Dom bardzo dobrze zaizolowany/ocieplony (sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie nie powinno być większe niż 25kWh/(m2*rok)).

4. Dom tani w budowie (to chyba się łączy z punktem 1 i 2).

Poniżej wypunktowałem zalety i wady, jakie w naszej subiektywnej opinii mają te dwa typy domów.

Natomiast do Was zwracam się z prośbą o ewentualne uzupełnienie tej listy, która później pomoże nam w wyborze.

Dom parterowy:

+ lepsze wykorzystanie przestrzeni poprzez brak klatki schodowej

+ wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie, nie trzeba gonić po schodach

+ łatwiej szczelnie ocieplić

+ łatwiej prowadzić instalacje, np wentylacji mechanicznej

+ nieużytkowe poddasze może być wykorzystane jako suszarnia

- gorszy energetycznie od domu z poddaszem

- większa pow. płyty fundamentowej

- większa pow dachu

- porównując te same powierzchnie użytkowe, większy koszt budowy

Dom z poddaszem użytkowym:

+ lepiej wypada energetycznie, pod podłogą poddasza mamy ogrzewany parter

+ mniejsza pow. płyty fundamentowej

+ mniejsza pow dachu

+ porównując te same powierzchnie użytkowe, mniejszy koszt budowy

- trudniej dobrze ocieplić, myślę o poddaszu

- trudniej prowadzić instalacje, np wentylacji mechanicznej

- skosy, pomieszczenia mniej ustawne

- komunikacja, klatka schodowa

- okna dachowe

W miarę kolejnych przemyśleń, będę dopisywał tu kolejne punkty.

No i mniejszej rozpiętości dachu w pareterówce.

Czekaj czekaj, rozpiętość dachu chyba w parterówce większa będzie, a nie mniejsza.

Ja dodaję piwnicę bo mam 6 arową działkę

Nad piwnicą też się jeszcze zastanawiam, liczyłeś może jak wychodzi bilans energetyczny takiego samego budynku bez i z piwnicą nieogrzewaną?

Jeśli chodzi o miejsce na działce to w moim przypadku nie ma problemu. Taki mały domek, zmieści się niezależnie czy będzie w parterze, czy z poddaszem.

Czekaj czekaj, rozpiętość dachu chyba w parterówce większa będzie, a nie mniejsza.
a sorry ..błąd.

Oczywiście że z poddaszem czy piętrowy.

rzut poddasza .jpg w prostocie tkwi siła jedna z koncepcji poddasz ale pewnie będzie 3 pokoje ..i jeden na dole

jako pokoje reszta wolna przestrzeń.

Nad piwnicą też się jeszcze zastanawiam, liczyłeś może jak wychodzi bilans energetyczny takiego samego budynku bez i z piwnicą nieogrzewaną?

jako całość liczyłem i bez różnicy.

Co więcej auta w garażu to zysk nie strata przy takiej izolacji zobacz wartość dla ściany 900 .. :jawdrop:

Jeśli chodzi o miejsce na działce to w moim przypadku nie ma problemu. Taki mały domek, zmieści się niezależnie czy będzie w parterze, czy z poddaszem.

jak masz działkę z "brzegiem" czy coś to piwnica jest bardzo dobrą opcją odpada robienie dodatkowego dachu.

Zwłaszcza że straty przez piwnicę to około 1/2 tego co w powietrze .

czyli jak dam 50cm izolacji .. będzie to blisko 1m ... wszystko po to aby nie grzać.

Z tą izolacją przez przenikanie wychodzi około 1kW przy -30 dla powierzchni 450 m^2 przegród :) plus coś na wentylację .

I w tedy akumulacja ciepła ma oddać braki w grzaniu i trzymać,

Licząc po średniej ... wychodzi lekko na plus ..czyli budynek ma się jak by "podgrzewać"

No tak, tylko jak piwnica to trzeba klatkę schodową, czyli mniej miejsca na inne pomieszczenia w domu, czyli trzeba powiększyć parterówkę lub zrobić dom z poddaszem.

Chyba, że do piwnicy będzie dostęp wyłącznie z zewnątrz

Temat na pewno jeszcze do przemyślenia...

Witam

Ja swój drugi dom zbudowałem jako parterówkę (poprzedni dom to projekt piętrowy - Tybeusz).

Dla mnie użyteczność parterówki większa, koszty budowy zdecydowanie mniejsze - odpada metraż na klatkę schodową, ocieplenie poddasza, zabudowa jego K-G, wykończenie klatki schodowej, okna dachowe.... etc. Łatwiej uzyskać energooszczędność w takim domku.

Dla mojego domku 110m kw w tym sezonie powinienem zużyć ok 600kWh po 0,20zł taryfy nocnej prądu.... - cóż więcej chcieć od życia....

pozdr.

kk

Witam

Ja swój drugi dom zbudowałem jako parterówkę (poprzedni dom to projekt piętrowy - Tybeusz).

Dla mnie użyteczność parterówki większa, koszty budowy zdecydowanie mniejsze - odpada metraż na klatkę schodową, ocieplenie poddasza, zabudowa jego K-G, wykończenie klatki schodowej, okna dachowe.... etc. Łatwiej uzyskać energooszczędność w takim domku.

Dla mojego domku 110m kw w tym sezonie powinienem zużyć ok 600kWh po 0,20zł taryfy nocnej prądu.... - cóż więcej chcieć od życia....

pozdr.

kk

Napisz coś więcej o swoim domu. Masz może dziennik budowy?

Z tego co piszesz masz zapotrzebowanie na energie do ogrzewania ok. 5.5kWh/(m2*rok), powiem wynik rewelacyjny.

Pochwal się jak to uzyskałeś, jakim kosztem?

No i ta cena prądu w taniej taryfie, coś rzeczywiście mała. Chyba, że nie wliczasz w to przesyłu.