Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

U nas w grę wchodził dom parterowy lub piętrowy, nie lubię skosów i choć działka niewielka to zdecydowaliśmy się na parterówkę, co jakis czas targają mną wątpliwości, że byc może dom okaże się za mały i trzeba było budować piętrowca ale tu z kolei koszta są już znaczne. Czas pokaże czy wybór okaże się trafny. Dla mnie parterówka ma więcej zalet np brak schodów czy dostęp do ogrodu z różnych części domu, nasz dom jest wyraźnie podzielony na strefę dzienną i nocną. To czego żałuję to to, że na niewielkiej przestrzeni nie udało się stworzyć przestronnej sypialni z dużą garderobą i łazienką, koszt dachu i fundamentu również można uznac za wadę takiego rozwiązania.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...głównie ze względu na wielkość fundamentu plus dachu parterówka jest nieco droższa, wiem bo dokładnie sobie to policzyłem dla podobnego metrażu i mimo różnicy na korzyść domu z poddaszem budujemy parterówkę...około 160 mkw plus strych czy poddasze nieużytkowe (jak kto sobie to nazwie) ale także o sporym wymiarze...różnica wynosi w budowie (materiały głównie) około 25-30 tys. zł

Z własnego doświadczenia - budujemy dom parterowy ponieważ:

w domu piętrowym czy też użytkowym poddaszem przy małych dzieciach trzeba się nabiegać po schodach, pomimo dodatkowych zabezpieczeń i barierek zawsze istnieje ryzyko że dziecko i tak się na schody dostanie. Na tak zwaną starość też po schodach nie chce chodzić :-). Fakt Koszty w parterówce wychodzą wyższe na fundamenty i dach ale z drugiej strony można przyoszczędzić na stropie (drewniany). Budujcie dom dla siebie nie dla znajomych taki jaki wam pasuje :-)

Gość grend
Witam,

Nie rezygnowałbym z doświetlenia pomieszczeń oknami dachowymi z powodu wysokiej ścianki kolankowej. Wybieramy wtedy okna z klamką na dole np. GZL/GLL B, żeby swobodnie do niej dosięgnąć i wykorzystujemy przestrzeń pod nimi na ustawienie np. biurka.

Polecam filmik o różnicy w doborze okien w zależności od wysokości ścianki kolankowej w projekcie: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/product%20overview/top_bottom_operated

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

skos sie kończy 1 metr od sciany i nie ma miejsce na żadne okna dachowe. Jezeli mam 1,9 metrowa ścianę kolankową to jeszcze dochodzi murłata czyli tak naprawdę przy ścianie mam ponad 2 metry. Odchodzi wtedy tez problem przegrzania poddasza bo mam jeszcze strych

Klasyczna dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia.

Na szczęście każdy może wybrać to co dla niego będzie najlepsze (komfortowe).

O kosztach to też jałowa dyskusja. Nie ma możliwości zbudować dwóch porównywanych domów, jeden z poddaszem drugi parterowy.

Jakby miał dużą działkę nie brał bym się za dom z poddaszem. Nie trzeba robić 2 kondygnacji, tzn lanego stropu , pomieszczenia nie są w rigipsach które zawsze pękają na łączeniach, nie trzeba chodzić po schodach, odpadają okna dachowe. Jakie są plusy przy poddaszu w stosunku do parterowego domu ?

U mnie z poddaszem , dlatego że warunki gruntowe bardzo złe a płyta tych rozmiarów byłaby bardzo droga . Ale :

master bedroom na parterze , sypialnia za łazienką więc jest cicho i odgłosy z salonu nie przeszkadzają, jak ktoś chce dłuzej pomulić.

Poddasze , pokój córki, goscinny i taki z rowerkiem i innymi rzeczami np stale rozłożona maszyna do szycia

(goscinny przecudny, z przechodnią garderobą i dużą łazienką )

Edytowane przez syberia

sorry,rustin,ale jakie ty plusy podałeś? - że nie trzeba chodzić po schodach - może gdybym miała jedną nogę to byłby problem,a tak plusik dla schodów -sprawne stawy,wygodne schody ze spocznikiem w domu jednorodzinnym to nie to samo co mieszkanie na czwartym piętrze w bloku bez windy,

okien dachowych nie mam,nic nie pęka,strop teriva,niedrogi i łatwy w wykonaniu,zwarta bryła,dom ekonomiczny,tani w utrzymaniu,dach dwuspadowy ,wysoka ścianka kolankowa=przestronne,funkcjonalne pokoje,duży balkon od strony zachodniej łączący pokoje dzieci,znakomity rownież do wietrzenia pościeli,dla mnie dużym plusem jest wyrażny podział na strefy dzienną i nocną,syn do matury mógł się spokojnie uczyć w swoim pokoju na poddaszu,w czasie wakacji pracował w hotelu,często na nocnej zmianie,wracał o 10 rano opuszczał rolety i spał do popołudnia,na parterze nie byłoby to komfortowe

myślę,że każda rodzina ma pewne priorytety, potrzeby,którymi kieruje się również wybierając dom

ludzie,co Wy tak z tymi schodami ?:eek: 8 wygodnych stopni, duży spocznik i kolejne 8 stopni to taka straszna przeszkoda?

przed budową zwiedziłam kilka parterówek i w większości połowę domu stanowiły: salon, jadalnia i kuchnia a w drugiej połowie ściśnięte 3 małe pokoiki i 1 lub 2 łazienki:eek: klaustrofobia murowana! teraz mam na parterze dodatkowy pokój na stare lata , sporą łazienkę, spiżarkę, pomieszczenie gospodarcze a na poddaszu 2 pokoje po 22m2, trzeci 16m2, dużą łazienkę, garderobę i pralnio-suszarnię :) nikt mi nie zagląda do okna sypialni, nie pękają mi regipsy na skosach - bo ich nie mam, sufity wykończyłam szalówką a przy dobrze ocieplonym dachu nie mam ani sauny latem ani zimna zimą:cool:

.... teraz mam na parterze dodatkowy pokój na stare lata , ..........

A ja na stare lata mam cały dom :)

Każdy ma odpowiedni punkt widzenia i nic tego nie zmieni, a z tymi re-gipsami na stropie - są projekt które je mają i są takie które nie, są i domy parterowe które mają więcej gipsu niż "Dolina Nidy"

Pozdrawiam

ludzie,co Wy tak z tymi schodami ?:eek: 8 wygodnych stopni, duży spocznik i kolejne 8 stopni to taka straszna przeszkoda?

Ja mam teściową po udarze z jednostronnym niedowładem. Babcia żony (siedemdziesiąt parę lat), sama nie wejdzie po schodach, trzeba jej pomagać wchodzić i schodzić. Skąd mam wiedzieć co mnie czeka...

lprzed budową zwiedziłam kilka parterówek i w większości połowę domu stanowiły: salon, jadalnia i kuchnia a w drugiej połowie ściśnięte 3 małe pokoiki i 1 lub 2 łazienki:eek: klaustrofobia murowana!

Jeśli porównujesz małe parterówki z dużo większymi domami z poddaszem użytkowym to jak mieć inne zdanie, porównaj 2 budynki o tej samej powierzchni użytkowej. Ja byłem u znajomych w domu z poddaszem trochę większym niż mu planujemy parterowy. To dopiero klaustrofobiczne gdy wchodzę do każdego pomieszczenia na piętrze i po 2 krokach mam sufit przy czole....(do małych osób nie należę, w parterowym tego problemu nie będę miał). Już bym wolał komunistyczny klocek z normalnym piętrem niż poddasze na którym muszę uważać aby głowy nie rozbić.

Edytowane przez sylwekr

Ja buduję z poddaszem ale drugi raz zdecydowanie wybrałabym porterówkę i to małą do 100m2. Mój obecny dom ma po podłogach 300m2 i jak syn nie zechce z nami mieszkać (a młode małżeństwa wiem to po sobie nie chcą mieszkać z rodzicami , teściami ) to zostaniemy na starość z dużym domem sami (do sprzątania )

Nie wspomnę o wiele mniejszych kosztach budowy porterówki i późniejszych kosztach utrzymania

odpadają :

- okna, dodatkowe instalacje , kaloryfery , łazienki, schody , wylewki, podłogi, zabudowa np. karo-gips , wełna, i wiele innych (nie wspomnę o meblach)

A nie kupiliście SSO?

A w temacie- wg mnie parterówka z użytkowym poddaszem na siłownię, klamoty, etc.

Jak żyją te miliony w blokach bez wind? Dla mnie też trochę przesada z tym, "że na starość...". Na młodość też się może zdarzyć, nikt nie przewidzi. Moja babcia śmigała do końca na trzecie piętro, bo tak wysoko miała mieszkanie w bloku, ciotka ma rozwalone stawy, bo się nie rusza... Przejście piętnastu schodków dla większości ludzi, także tych starszych, nie powinno sprawiać problemów... Ja za to pewnie drugi dom budowałabym parterowy, ale tylko dlatego, że właśnie byłby tańszy. Koszt fundamentów wcale nie musi być większy, zależy czy dużo ścian nośnych jest w domu, czy fundament leci tylko po obwodzie. Niższe koszty kominów, a najlepiej w ogóle brak komina. Strop drewniany tylko na schowek. Dach dwuspadowy. Jeden poziom instalacji. Nasz dom i tak najdrożej nie wychodzi, ale przy podobnej powierzchni parterówki koszty wyszłyby dla nas niższe.

Male domy (okolo 110m2) lepiej wyglądają w środku w parterze, poddasze przy takim metrazu jest klaustrofobiczne. Jak sie stawia dom 160m2 to poddasze wygląda OK, ale ja nawet wówczas lepiej się czuję w parterówce o podobnej wielkości. Może być wtedy rozłożysta, z wydzielonymi strefami dzienną i nocną.

Z kolei domy z poddaszem (szczegolnie małe) z przerośniętymi ściankami kolankowymi wyglądają komicznie.

Mam trzydziestke na karku i tylko pietrowy dom mi sie marzył.Dzieciaki bawia sie na gorze i zadko znosza na doł zabawki.czyli plus.Okno dachowe piekne widoki na niebo czyli plus , Na gorze spokoj a na dole mała impreza czyli plus , napewno lepsze widoki na okolice z gory niz z dołu czyli plus.U gory moge chodzic w samych skarpetkach a na dole miec tesciową czyli plus .Wiem wiem zaraz sie odezwa ulubiency parterowek ale co tam takie jest moje zdanie.Pozdrawiam z poddasza:D czyli z góry:D

A nie kupiliście SSO?

A w temacie- wg mnie parterówka z użytkowym poddaszem na siłownię, klamoty, etc.

SSO też trzeba skończyć budować , czytaj ze zrozumieniem

laserowy Ty jako jedyny chyba pogodziłeś wszystkich- parterówka z poddaszem :) :) :)

Edytowane przez beatagl

SSO też trzeba skończyć budować , czytaj ze zrozumieniem

laserowy Ty jako jedyny chyba pogodziłeś wszystkich- parterówka z poddaszem :) :) :)

Wg mnie słowo budowanie to typowo: fundamenty->ściany->dach, reszta to już chyba wykańczanie...

A parterówka z użytkowym poddaszem chyba ma jeszcze tą zaletę, iż można poddasze później wykończyć lub nie, przeznaczając je tylko na graciarnie lub jak pisałem np. siłownię, lub bilard hehe. A klamoty potrzebne/niepotrzebne-chwilowo zawsze jakieś będą z czasem się zbierać.

Pozdro

domy z poddaszem (szczegolnie małe) z przerośniętymi ściankami kolankowymi wyglądają komicznie.

wystarczy trochę przedłużyć krokwie i proporcje są zachowane, tak zrobiłam u siebie:yes: podniosłam ścianki kolankowe, wydłużyłam krokwie, dom wygląda zgrabnie i nawet PINB nie zauważył zmiany ;)