Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Ja mieszkam w piętrowym i nie narzekam. Z tym, że góra jest pełnowymiarowa bez skosów. Razem z piwnicą mam 3 kondygnacje i nie widzę żadnych problemów z użytkowaniem domu. Nastąpił automatyczny podział budynku na częśc do pracy - piwnica, część wypoczynkowa - parter i sypialnie - piętro. Po schodach wcale dużo nie biegam.

Działkę kupiłem już z tą ruderą do przebudowy :-) - tak więc dużego wyboru nie miałem. Ale jak bym miał terez budować nowy dom to wybrałbym projekt, który bardziej mi się podoba (bez względu czy ma to być parterówka czy piętrowy dom).

A na starość to schody są wręcz wskazane :-). Dzięki nim można się trochę poruszać i kondycję poprawić :-).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dużym plusem domu parterowego jest brak schodów dzięki czemu nawet w późniejszym wieku, kiedy schody stają się przeszkodą, dom dalej spełnia swoje przeznaczenie. Przy budowie domu parterowego trzeba brać pod uwagę to, że koszty fundamentu i dachu mogą być wyższe niż w przypadku domu z poddaszem użytkowym. Ale i w tym przypadku wszystko zależy od projektu, który się wybierze. W przypadku domu z poddaszem użytkowym plusem jest oddzielenie części prywatnej, która znajduje się u góry więc jest zapewne bardziej odizolowana. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb Inwestora.

Dużym plusem domu parterowego jest brak schodów dzięki czemu nawet w późniejszym wieku, kiedy schody stają się przeszkodą, dom dalej spełnia swoje przeznaczenie. Przy budowie domu parterowego trzeba brać pod uwagę to, że koszty fundamentu i dachu mogą być wyższe niż w przypadku domu z poddaszem użytkowym. Ale i w tym przypadku wszystko zależy od projektu, który się wybierze. W przypadku domu z poddaszem użytkowym plusem jest oddzielenie części prywatnej, która znajduje się u góry więc jest zapewne bardziej odizolowana. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb Inwestora.

ale to już było

• 4 weeks później...

Nie mieszkam w żadnym z w/w, ale na podstawie doświadczeń innych mogę napisać jedno:

Dużo właścicieli parterówek za nic nie zamieniłoby ich na piętrowe, natomiast jest grono właścicieli piętrówek, którzy zamieniliby je na parterówki.

To daje do myślenia.

Ja oczywiście jestem za parterowym!

No tak, ale użytkowe poddasze, tak czy inaczej stanowi jakąś dodatkową przestrzeń mieszkalną.

Myślę, że jeśli chodzi o to, jaki projekt domu wybrać, trudno jest się opowiedzieć za jedną, konkretną opcją.

Na przykład Dobre Domy mają spory wybór i można sobie porównać na zimno zalety i wady poszczególnych projektów i rozwiązań. Parterówka z poddaszem użytkowym moim zdaniem może połączyć zalety obu rodzajów domów.

Sama mieszkałam całe życie w parterówce i nie raz marzyłam o kilku dodatkowych pomieszczeniach - poddasze idealnie by się wtedy sprawdziło.

Do 27 roku życia mieszkałem w domu z poddaszem, teraz mam mieszkanie dwupoziomowe i dom z poddaszem również będę budował. Dwie kondygnacje pozwalają oddzielić część dzienną od sypialnej - wygoda i komfort. Np: przychodzą do mnie goście, leci muzyka, głośne rozmowy itp. na na górze dziecko sobie w ciszy śpi. Po drugie mniejsza powierzchnia zabudowy - w moim MPZP mogę zabudować tylko ok 170m kw. - z parterówką ciężko miałbym się wyrobić.

Ja mieszkałem w domu z poddaszem (i z rodzicami) i mieszkam w parterówce. Schody wymagają zdrowia. jak ktoś jest młody i zdrowy to tego nie dostrzega, ja mam dziedziczne problemy z kolanami, które zniknęły gdy zamieszkałem w parterówce.

mieszka się fantastycznie, to takie ogromne mieszkanie. Wad nie widzę. No, może zaletą sypialni na piętrze będzie fakt, że złodziej nocą ci przez okno nie zajrzy:)

dom z użytkowym poddaszem zmieści się na mniejszej działce i będzie sporo tańszy. parterowy wymaga dwa razy więcej fundamentów i dachu. Nie wymaga za to schodów. W parterowym można też nie robić stropu, tylko sufit z płyt KG i na nim ocieplenie.

Różnica finansowa może być niebagatelna, w domku ok. 140m może to być nawet (oczywiście strzelam) do 100tys zł na korzyść użytkowego poddasza.

Mam z poddaszem i powiem krótko czemu nie .... latem spie przy otwartym oknie bez obawy że ktoś nieproszony wejdzie do środka..

Dom całkowicie parterowy potrzebuje odpowiednio większej działki , większe koszty budowy to powód do radości dla np dekarzy .. sprzedawcy betonu na fundamenty ..

w mojej parterówce nie otwieramy okien latem bo nie ma takiej potrzeby. Cały gorąc zostaje na strychu. świeże powietrze zapewnia WM.

Zresztą zawsze można okno uchylić.

Poza schodami i skosami to chyba największa wada poddasza użytkowego, że latem jest po prostu za gorąco.

A już nie daj boże, gdy w pokoju trafi się okno dachowe.

Poza schodami i skosami to chyba największa wada poddasza użytkowego, że latem jest po prostu za gorąco.

Zależy jak jest ocieplone/zaizolowane poddasze. Ja w mieszkaniu na drugim poziomie mam pokój z dwoma oknami dachowymi, dach kopertowy, ale poddasze jest na tyle dobrze zaizolowane, że po zaciągnięciu rolet wcale nie jest gorąco.

• 1 month później...
w mojej parterówce nie otwieramy okien latem bo nie ma takiej potrzeby. Cały gorąc zostaje na strychu. świeże powietrze zapewnia WM.

Zresztą zawsze można okno uchylić.

typowe (zwłaszcza na fm) opiniowanie - nie mam a wiem:D

mam w sypialni na poddaszu okno dachowe, tyle że od strony północnej, chociaż późnym popołudniem słońce do niego też sięga, dobrze zaizolowany strop, sufit wykończony drewnianą szalówką i wcale nie dokucza mi upał. Nie wyobrażam sobie spania latem przy zamkniętych oknach, uwielbiam zapachy i odgłosy natury:rolleyes: Skosy w dachu dwuspadowym przy wysokiej ściance kolanowej wcale nie przeszkadzają a jeszcze dodają uroku no a te nieszczęsne kilka schodków, których większość tak się boi wręcz są wskazane dla ćwiczenia stawów:yes: